• Millä pojat leikkivät? -kyselyn tulos

  Millä pojat leikkivät? Onko leikki sukupuolittunutta ja ohjailevatko aikuiset sitä? Kysyimme tätä teiltä, äideiltä.

  Poikien Äidit ovat saaneet muutaman kerran negatiivista palautetta siitä, että yhteisössä vahvistetaan (palautteen antajan mielestä) stereotypioita jakamalla yhteisöön pojista juttuja ja kuvia, missä pojat tekevät perinteisiä ”poikien juttuja”, kuten leikkivät pikkuautoilla tai leluaseilla. Palautteiden antajien mielestä tämän tyypistä materiaalia ei saisi lainkaan julkisesti jakaa.

  Miten tähän vastaavat Poikien Äidit?

  Tuomme esille kanavissamme säännöllisesti myös perinteistä poikkeavien poikien leikkejä ja touhuja. Meillä on nähty mekkoleikkejä, nukkeleikkejä ja kotileikkejä. On selvää, että se mitä pojat eniten tekevät, näkyy meidän kanavissa vahviten. Materiaalit ja sisällöt tulevat meille pääosin yhteisön äideiltä, olisi väärin julkaista vain yhdensuuntaista sisältöä mikä ei vastaisi sitä todellisuutta mitä äidit meille jakavat, se olisi sensuuria, selventää Poikien Äitien Jonna Mikkonen –Tämän tyyppinen kritiikki tuntuu hyvin epäreilulta ja jotenkin surulliseltakin. Yrityksemme ajatus kun on, että jokainen poika saa olla omanlaisensa ja jokainen poika on yhtä hyvä omanlaisenaan. Miksi ei siis myös se ”perinteisempi poika?” , yhtälailla kuin kaikki muutkin. Miksi sensuroisimme vain hänet?

  poikien leikit

  Millä pojat sitten oikeasti leikkivät?

  Teimme instagramissa kyselyn poikien leikkikulttuurista. Vastauksia saimme monilta tuhansilta äideiltä. Kiitos vastauksista!

  Kysyimme muutamia kysymyksiä poikien leikeistä ja tulokset vahvistivat sitä, että pääosin pojat leikkivät ja ovat kiinnostuneita niistä perinteisistä ”poikien jutuista”.

  Mikä on kuitenkin mahtavaa, niin tulokset toivat esiin sen, että poikien leikkejä ja leluja ei aikuisten toimesta juurikaan valita. Valinta on pääosin poikien oma. Tämä on hyvä uutinen, sillä eiköhän jokainen vanhempi toivo, että pojat, tytöt ja kaikki muutkin lapset saavat leikkiä juuri niillä leluilla joilla itse haluavat.

  Kyselyn tulokset

  Eniten pojat (45%) leikkivät legoilla tai muilla rakennusleluilla. Toiseksi eniten leikitään (37%) autoilla ja junilla. Vain pieni osa (18%) tykkää ensisijaisesti leikkiä jollain muulla lelulla.

  Leikit sisarusten kanssa sujuivat, suurin osa pojista leikkii veljien kanssa. (37%)

  93% pojista saa äidin puolesta leikkiä millä itse haluaa. Jos mukaan lasketaan muidenkin ihmisten vaikutus ja mielipiteet, niin luku tippuu noin kymmenen prosenttia (82 prosenttiin.)

  Yli puolet pojista (56%) tykkää leikkiä yhden kaverin kanssa kerrallaan, yksin 25% ja isossa porukassa 19%.

  Mielikuvitusleikkeihin innostuu 87% pojista.

  91% pojista saa leikkiä lelupyssyillä ja miekoilla ja 100% pojista saa leikkiä perinteisillä ”tyttöjen leluilla”.

  Leikkiminen pojilla loppuu pääasiassa ala-aste ikäisenä (67%), osa leikkii yläasteelle asti (19%) ja osa jopa vielä pidempään (7%).  Noin 7% pojista lopettaa leikkimisen jo ennen ala-astetta.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa