• Millaista on seksi synnytyksen jälkeen? -äidit kertovat

  Millaista on seksi synnytyksen jälkeen? Kysyimme äideiltä.

  Jokainen synnytys on erilainen ja jokainen nainen on erilainen synnyttäjä. Siinä missä toinen synnytys aiheuttaa äidille isot repeämät ja toipumisajat, voi toinen äiti synnytyksen jälkeen heti istua ja toimia normaalisti, tikkejä ei välttämättä tarvita ollenkaan.

  Seksi synnytyksen jälkeen saattaa jännittää ja pelottaa. Huolta on ertyisesti siitä, että tuntuuko yhdyntä enää hyvältä tai sattuuko se. Usein nämä pelot osoittautuvat onneksi turhiksi.

  seksi synnytyksen jälkeen
  photo: Womanizer Toys

  Milloin on oikea aika aloittaa?

  Tarkkaa aikaa ensimmäiselle seksikerralle synnytyksen jälkeen ei voi asettaa. Se mikä toimii toiselle, ei toimi toiselle. Äidin fyysinen ja henkinen toipuminen synnytyksestä on yksilöllistä.

  Hieman lähteestä riippuen jälkivuodon aikana harrastetusta seksistä ollaan eri mieltä. Anna lehti kirjoittaa, että jälkivuoto ei ole este yhdynnälle, mutta esimerkiksi Terveyskirjasto kehottaa odottamaan jälkivuodon yli seksin aloittamista. Tämä siksi, että jälkivuodon aikana tulehduksen vaara olisi suurempi.

  Hyvä olisi odotella ainakin muutama viikko, jotta mahdolliset tikit ja keho saisivat rauhassa parantua. Tärkeintä on kuitenkin kuulostella omaa sekä kumppanin henkistä ja fyysistä oloa.

  Moni äiti kertoo, että henkinen paraneminen on usein vienyt pidemmän ajan.

  seksi synnytyksen jälkeen

  Millaista seksi on synnytyksen jälkeen?

  Me kysyimme äideiltä millaista seksi on synnytyksen jälkeen?

  Suurin osa äideistä kertoi ensimmäisen seksikerran olevan noin 2-4 viikkoa synnytyksestä. Osa oli odottanut jopa vuoden ja nopeimmat odottaneet vain viikon.

  Se mikä yhdisti useaa vastaaja (80%) oli, että seksi oli parempaa synnytyksen jälkeen kuin ennen sitä

  “Odotimme noin kuukauden mutta eka kerta synnytyksen jälkeen oli elämäni paras seksikerta”. 

  “Seksi vaan paranee ja sitä rataa”.

  “Mulle sanottiin, että seksi olisi synnytyksen jälkeen parempaa ja niin se tosiaan olikin”.

  “Aivan mahtavaa, tuntuu, että jokaisen synnytyksen jälkeen ois neitsyt uudelleen ja ne orgasmit!”

  “Jännitti aika paljon, mutta meni hyvin ja kivutomasti.”

  “Jännitin turhaan, se tuntui paremmalta kuin ennen synnytystä.”

  “Se oli niin kun toinen eka kerta.”

  Vastoinkäymisiä myös kohdattiin

  “Parin lapsen jälkeen seksi oli parasta, mutta kun lapsia oli jo viisi, niin seksi alkoi vähän kärsimään. Paikkani eivät enää olleet niin kunnossa.”

  “Seksi oli hyvää synnytyksen jälkeenkin, mutta vauva-arki teki siitä aika haastavaa.”

  “Esikoisen jälkeen onnistui ongelmitta, kuopuksen jälkeen lievä rektoseele (peräsuolen pullistuma) aiheutti haasteita.”

  “Aluksi oli inhottavia kipuja, tosi kuivat paikat. Ylikireä lantiopohja. Iso polyyppi kohdussa, poiston jälkeen ihan ok.”

  “Eka kerta sattui, jouduttiin pitään pitkä taukoa”. 

  Missä asennossa kannattaa aloittaa ja koska uudelleen raskaaksi?

  Seksin aloitus on helpointa hellissä asennoissa, sellaisissa missä penis ei mene kovin syvälle. Koira-asento takaapäin ja asennot, joissa mies nostaa naisen jalat harteilleen saattavat olla kivuliaita. Sektion jälkeen pitää varoa leikkaushaavaa, eli esimerkiksi lähestyssaarnaaja on hankalampi.

  Ehkäisy on tärkeä asia huolehtia mikäli ei halua heti perään uutta raskautta. Tutkimuksen mukaan keholle olisi hyväksi odottaa vähintään puolitoista vuotta ennen seuraavaa raskautta. Esimerkiksi ennenaikaiset synnytykset liittyivät lähekkäin oleviin raskauksiin, riippumatta äidin iästä.

  Jos seuraava raskaus alkaa pian synnytyksen jälkeen niin ei huolta, sillä sillä raskauksien väliseen aikaan liitetyt riskit eivät olle kovin suuria.

  Kommentit

  1. Marjo

   Varmaan hieman eroja onko synnytänyt sektiolla vai alateitse. Ja vaurioista. Joten ei varmaan voi asiaa noin yksinkertaisesti esittää, ainakin jako tulisi huomioida.

  Vastaa