• VAROITUS: Junarata- ja junakiipeily aiheuttanut nuorille palovammoja

  Poikien Äidit toimitus sai yhteydenoton huolestuneelta sairaanhoitajalta nuorten (erityisesti poikien) lisääntyneistä junarata- ja junakiipeilyn aiheuttamista vammoista. Junarata- ja junakiipeily ovat aiheuttaneet nuorille vakavia palovammoja.

  Sairaalan palovammakeskuksessa teini-ikäisten poikien korkeajännitevammojen hoito on hänen mukaansa viime aikoina lisääntynyt ja erityisen surulliseksi sen tekee se, että jokainen näistä vammoista olisi ollut estettävissä.

  Tästä syystä sairaanhoitaja toivoo, että asiasta puhuttaisiin kaikille vanhemmille ja sitä kautta tietoa valistettaisiin myös lapsille.

  juna
  juna

  Junaradan ylitys väärästä paikasta on hengen vaarallista

  On sanomattakin selvää, että junaradalla pelleilly voi viedä hengen. Nykyjunat ovat hiljaisia, eivätkä kulje aina aikataulujen mukaisesti. On siis mahdotonta tietää tarkkaan milloin juna tulee.

  Vaaraa ei kuitenkaan aiheuta vain junat.

  Junaradalla leikkiminen ja junaradan ylitys väärästä paikasta on hengenvaarallista. Sähköiskun voi saada ilman suoraa kosketusta radan sähköistettyihin osiin, koska suuret jännitteet voivat loikata ilmavälin yli.

  Junaradan ylitys on sallittua ainoastaan tasoristeyksestä sekä ali- ja ylikulkuväylistä.

  Myös vaunujen päälle kiipeäminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun. Vaara on olemassa, vaikkei juna liikkuisi. Sähköradan yläpuolella kulkevan ajolangan jännite on 25 000 volttia ja  se sähkövirta voi hypätä junan katolla olevaan ihmiseen.

  Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on lain mukaan kielletty, koska:

  • Sähkörata on aina hengenvaarallinen. Sähkö voi “hypätä” ajolangoista kauaskin. Vaunujen päälle kiipeäminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun, toisin kuin elokuvissa.
  • Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä.
  • Junat ovat todella hiljaisia. Kuulet lähestyvän junan vasta, kun on liian myöhäistä.
  • Liikkuvan junan aiheuttama ilmavirta kaataa radan lähellä olevan ihmisen helposti.
  • Junan tuloa ei voi ennakoida pelkän aikataulun perusteella, etenkään tavarajunien ja ratatyökoneiden osalta.

  Lähde Väylävirasto

  Väylävirasto kampanjoi syksyllä rautatieturvallisuudesta. Nuorille suunnattu Jätä rata rauhaan -kampanja näkyi erityisesti TikTokissa, jossa uuden animaation lisäksi on valjastettu kaksi nuorten seuraamaa vaikuttajaa viemään tärkeää viestiä eteenpäin.

  Tämän videon katsominen voi esimerkiksi olla hyvä tapa käydä keskustelua nuorten kanssa kotona.

   

  Vastaa