• Voihan peräpukamat! -miten päästä niistä eroon?

  Voihan peräpukamat!

  Raskauden aikana naisen keho kokee monia muutoksia, eikä yleinen olotilakaan aina ole se kaikkein hehkein. Rinnat kasvavat ja vauvavatsa alkaa suurentua, univajettakin saattaa esiintyä. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä raskausaikana joillekin naisille syntyvät peräpukamat, on monella huumori kaukana.

  Lääketieteen termein peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita, ja niiden syntyyn on monia syitä. Peräpukamia on kahdenlaisia; sisäiset peräpukamat, jotka sijaitsevat peräaukon sulkijalihaksen sisäpuolella ja ulkoiset peräpukamat, jotka sijaitsevat peräaukon suulla. Vaikka ne ovatkin harmillinen vaiva, ovat ne raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten kohdalla varsin yleinen vaiva.

  Mitkä tilanteet aiheuttavat peräpukamia?

  Peräpukamien syntyyn raskauden aikana vaikuttaa kohdun kasvu, joka aiheuttaa painetta vatsan alueen suuriin verisuoniin. Paineen johdosta verenkierto heikkenee ja syntyy turvotusta. Raskaushormonit aiheuttavat lihaksiston veltostumista myös peräaukon ympärillä, jolloin kehon nestepitoisuus on tavallista suurempi. Tästä johtuen peräsuolen valtimoiden paine kasvaa, mikä puolestaan altistaa peräpukamien syntymiselle.

  Peräpukamat voivat ilmestyä myös synnytyksen jälkeen. Muita peräpukamien syntyyn vaikuttavia asioita raskauden lisäksi ovat myös ummetus ja ylipaino. Peräpukamien syntymistä voi yrittää ehkäistä huolehtimalla ruokavaliosta, mutta aina ruokavalion muutoskaan ei auta, sillä taipumus saada peräpukamia on myös osittain periytyvää.

  peräpukamat

  Mitä tehdä peräpukamille?

  Tyypillistä on, että peräpukamien oireet vaihtelevat ajan mittaan. Oireettoman kauden jälkeen voi tulla kausi, jolloin ne kiusaavat enemmän. Peräpukamat saattavat aiheuttaa joillekin kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta, toisille pukamat ovat oireettomat. Jatkuvaa kipua ei kuitenkaan missään vaiheessa pitäisi esiintyä. Yleisin peräpukamien oire on verenvuoto ulostamisen yhteydessä, jolloin myös pukama työntyy esiin. Ulostyöntyneitä peräpukamia voi itse varovati työntää takaisin peräaukon sisälle. Peräpukamien olemassaolosta ei ole varsinaista haittaa, mutta tieto niiden olemassaolosta voi olla häiritsevää.

  Oireilevien peräpukamien kanssa hygienia on ensiarvoisen tärkeää, oireettomia pukamia puolestaan ei tarvitse hoitaa. Peräpukamien kotihoitokeinoja on jonkin verran ja itsehoidolla onkin suuri merkitys oireiden helpottamiseen. Esimerkiksi kutinaa voidaan hillitä apteekista saatavilla lääkevoiteilla. Vessaan tulisi mennä heti kun siihen kokee tarvetta, mutta turhaa ponnistusta kannattaa välttää.

  Miten niistä pääsee eroon?

  Jos peräpukamat häiritsevät normaalia enemmän, ovat epämiellyttävät tai niistä on jatkuvasti haittaa, voi niiden poistattamisesta käydä keskustelemassa lääkärin vastaanotolla. Kumirengashoito on yleisin toimenpide, jota käytetään peräpukamien poistamiseen kokonaan ja sitä käytetään erityisesti siinä tapauksessa, jos pukamat vuotavat usein verta. Hoidossa pukamat niin sanotusti hirtetään kumirenkaalla, joka asetetaan pukaman tyveen ja jätetään paikoilleen. Noin viikon kuluessa irtoaa sekä kumirengas että pukama. Hoito voidaan uusia tarpeen mukaan.

  Mikäli peräpukamien hirttäminen ei onnistu, voidaan ne myös leikata. Leikkaushoidon suorittaa kirurgi, mutta tähän vaihtoehtoon päädytään harvoin. Yleensä kirurginen leikkaus tehdään vain siinä tapauksessa, jos peräpukamat ovat toistuvasti peräaukon ulkopuolella ja vuotavat runsaasti verta. Leikkauksen jälkeen pukamien kohdalle jää avoimet, verestävät haavapinnat. Haavoja hoidetaan suihkuttamalla niihin vettä aina vessassa käyntien yhteydessä.

  Jos peräpukamat vuotavat runsaasti verta, ne aiheuttavat äkillistä kipua tai omahoidosta huolimatta niistä aiheutuvat vaivat jatkuvat useita päiviä, kannattaa niitä käydä joka tapauksessa näyttämässä lääkärille. Vaikka peräpukamat ovat yleensä itsestään paranevia, ne kuitenkin uusiutuvat usein. On arvioitu, että jopa puolet keski-ikäisestä väestöstä oireilee peräpukamien takia, joten jos lohduttaa, et ole asian kanssa yksin.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa