• Onko tyttö- ja poikavauvoissa eroja?

    Tulevan vauvan yksityiskohdat usein kiinnostavat vanhempia jo ennen kuin vauva syntyy. Onko vauvalla ruskeat vai siniset silmät, onko sillä tukkaa, entä näyttääkö se enemmän isältä vai äidiltä. Yhtä luonnollinen on kiinnostus siitä onko tulokas tyttö vaiko poika. Mutta onko tyttö- ja poikavauvoissa sitten jotain eroja?

    Tyttö- ja poikavauvoissa on eroja

    Vastasyntynyt vauva on ihanan ruttuinen ja pieni, vauvan sukupuoli ei määritä paljon, mutta se määrittää jotain.

    Vauvan paino on keskimäärin eri, oli kyseessä tyttö tai poika. Vastasyntynyt tyttövauva painaa noin 2,8-4,6 kg ja poikavauva painaa 2,8-4,8 kg. Myös pituudessa on eroja. Vastasyntynyt tyttövauva on keskimäärin 47-54 cm pitkä ja poikavauva on 47-55 cm pitkä.

    tyttö- ja poikavauvojen erot

    Tytöissä ja pojissa on tilastollisia muitakin eroja alusta alkaen. Synnytyksen jälkeen poikavauvan testosteronituotanto aktivoituu ja poikavauvan verenkierron testosteronipitoisuus on puolen vuoden ikään asti lähes aikuisen miehen tasolla.

    Tyttö- ja poikavauvojen aivoissa on myös eri tutkimusten mukaan todettu jotain eroja. Suurimmat erot ovat aivojen koossa (poikien aivot 10% isommat) ja siinä, miten aivojen sisäiset yhteydet rakentuvat. Todennäköisesti monessa kehityksen vaiheessa tyttöjen ja poikien aivojen kehitykseen vaikuttavat voimakkaasti sukupuolihormonit.

    Pojat ovat jo vauvana keskimäärin hiukan parempia avaruudellisessa hahmottamisessa kuin tytöt, mikä vihjaa, että sikiöaikainen testosteroni vaikuttaa tähänkin asiaan.

    Poikavauvat ovat keskimäärin itkuisempia kuin tyttövauvat.

    Suomessa syntyvistä lapsista poikien osuus on noin 51,1 %. tyttöjä 48,9%. Pojat ovat tyttöjä alttiimpia kehityshäiriöille sekä infektioille ja poikia kuolee lapsena ja nuorena tyttöjä enemmän.

    Lähteet:: Mtv3 Uutiset, Tiede, Yle

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa