• Rosan mies jäi kotiin lapsen kanssa -neuvolassa kauhisteltiin

    Kumpi teillä jää/jäi kotiin lapsen kanssa?

    Uusi perhevapaauudistus astui voimaan syksyllä 2022, ajatuksena on tasa-arvoisempi vanhemmuus. Voisi luulla, että kotiin lapsiaan hoitamaan jäänyt isä ei olisi kuitenkaan ollut mikään kummajainen enää vuosikymmeniin. Isän kotiin jäämistä saatetaan silti edelleen ihmetellä.

    Rosa ja Joni kokivat tätä ihmettelyä omalla kohdallaan kun heillä Joni jäi kotiin. Rosan ja Jonin kohdalla ajatus isän kotiin jäämisestä oli jo valmiina, mutta ympäristö ei suhtautunut yhtä suopeasti. “Päätimme asiasta jo kun aloimme suunnitella lapsen hankintaa” -kertoo Rosa.

    Rosan ja Jonin poika syntyi 2022, isä oli mukana alusta asti jokaisella neuvola- ja lääkäri käynnillä. Pariskunta päätti, että Rosa lähtee töihin kun poika on 4kk. Päätökseen vaikutti se, että pariskunnalla on yhteinen yritys, missä Rosalla on isompi rooli.

    Neuvolassa ihmeteltiin kun isä jäi kotiin lapsen kanssa

    Pojan ollessa 4kk lähti Rosa työelämään ja isä jäi pojan kanssa kotiin. “Perhe ja ystävät ottivat asian hyvin ja olivat hyvin kannustavia päätöstä kohtaan! Kun taas neuvolassa asiaa useampi neuvolahoitaja kummaksui/paheksui ja kauhisteli.” -kertoo Rosa.

    Pariskunta oli hämmentynyt siitä, että vielä nykypäivänäkin isän kotiin jäämistä pidetään ihmeellisenä. Äidin työssä käyntiä puolestaan paheksuttiin.

    “Mieheni ei välittänyt näistä kommenteista vaan jätti ne omaan arvoonsa. Toki kun keskustelimme asiasta niin hänestäkin suhtautuminen tuntui hieman oudolta.” -Rosa jatkaa.

    Järjestely toimi hienosti

    Rosan ja Jonin järjestely toimi hienosti. Jonia aluksi jännitti, mutta molemmat heistä ovat sitä mieltä, että ratkaisu oli oikea.

    Töihin lähteminen ei ollut Rosasta kuitenkaan helppoa: “Itsestäni tuntui aina haikealta lähteä töihin, koska tottakai olisin mielummin jäänyt kotiin heidän kanssaan. Päivät menivät kuitenkin nopeasti ja mieheni tuli päivisin käymään pojan kanssa työpaikalla. Minusta tämä oli juuri oikea ratkaisu, tässä isäkin pääsee paremmin ja enemmän olemaan lapsen kanssa.”

    Kun isä saa olla tasa-arvoisesti mukana lapsen hoidossa alusta asti, on isän ja lapsen tunnesiteen syntyminenkin mutkattomampaa.

    Rosa toivookin, että ihmiset hyväksyisivät jokaisen perheen omat päätökset, eivätkä paheksuisi asiaa heti kättelyssä. “Neuvolassa voitaisiin kertoa, että tälläinenkin vaihtoehto on mahdollinen ja kannustaa miehiä jäämään kotiin edes hetkeksi lasten kanssa.”

    Kumpi teillä jää/jäi kotiin?

    Vastaa