• Rakkauspsykologin 3 vinkkiä parisuhteen erimielisyyksiin

    Joka kolmas suomalainen pysähtyy pohtimaan parisuhdettaan joulun alla, paljastaa Deittisovellus Valon teettämän kyselytutkimus. Mutta miten saada käytännön keinoja parisuhteen erimielisyyksiin?

    Suomalainen deittisovellus Valo tutki suomalaisten sinkkujen ja parisuhteessa elävien näkemyksiä ja kokemuksia rakkauselämästä. Tutkimukseen vastasi Cambri-tutkimusalustalla 1 000 suomalaista, jotka ovat iältään 18–64-vuotiaita ja asuvat kattavasti eri puolilla maata.

    pariskunta riitelee

    Rakkauspsykologi antaa pariskunnille kolme tärkeää vinkkiä

    Oletko siinä pisteessä parisuhdettasi, että olet joutunut miettimään parisuhteesi suuntaa viime aikoina? Jos vastaan kyllä, niin siinä tilanteessa seuraava on sinulle.

    Rakkauspsykologi Dunderfelt antaa kolme vinkkiä sinulle, joka pohdit parisuhteesi tilaa:

    1. Ole rohkea ja kerro sopivalla hetkellä toiselle tuntemuksistasi

    Dunderfelt kannustaa ottamaan rohkeasti mieltä askarruttavat ajatukset kumppanin kanssa esiin. Keskustelulle on kuitenkin tärkeää löytää oma hetkensä, esimerkiksi joulupyhät eivät varmasti ole ne parhaimmat hetket siihen. Parempi ajankohta voisi olla esimerkiksi joulun välipäivien saunavuoro tai iltakävely.

    Dunderfelt kehottaa aloittamaan keskustelun kuuntelemalla toista. Voit kysyä esimerkiksi kumppanilta miten hän summaisi kuluneen vuoden ja tuntemuksensa juuri nyt. Älä ala ensimmäisenä tykittämään omia negatiivisia tuntemuksiasi toisen niskaan, vaan lähde keskusteluun positiivisin mielin.

    2. Etsikää tiiminä suhteenne jatkuvat kuopat

    Dunderfelt on huomannut, että pariskunnilla esiintyy tyypillisesti 1–3 keskustelunaihetta, jotka toistavat samaa kaavaa ja aiheuttavat eripuraa. Tyypillisiä joulun ajan riidanaiheita ovat rahankäyttö, siivoaminen, ruuanlaitto, eriävät perinteet ja alkoholin käyttö.

    Nämä aiheet ovat ennakoitavia ja niistä keskustelu tekee ilmapiiristä kireän jouluksi. Ne olisi hyvä pystyä tunnistamaan ajoissa, jotta niistä päästään yleensä yli ennen kuin tilanne kärjistyy pahemmin.

    onnellinen parisuhde

    3. Ota riitatilanteissa käyttöön 30 sekunnin sääntö

    Dunderfeltin mukaan on luonnollista, että parisuhteissa riidellään välillä, riitelyyn olisi hyvä kuitenkin sopia riitelyn pelisäännöt. On hyvin tärkeää, että molemmat riidan osapuolet tulevat kuulluksi. Tähän toimii esimerkiksi 30 sekunnin sääntö.

    30 sekunnin sääntö tarkoittaa sitä, että molemmat antavat toistensa puheenvuoroille vähintään 30 sekuntia aikaa. Näin kumpikin osapuoli saa kertoa rauhassa näkemyksensä. Tällöin toisella ei ole oikeutta keskeyttää, painostaa tai ohjata keskustelua omilla näkemyksillään. Näin keskustelu pysyy helpommin rauhallisena ja rakentavana.

    Lähde: Deittisovellus Valo

    Vastaa