• You are currently viewing Nainen, teethän tämän säännöllisesti?
  Photo by bruce mars

  Nainen, teethän tämän säännöllisesti?

  Tiesitkö, että rinnat olisi hyvä tutkia säännöllisesti? Rintasyöpä on tällä hetkellä naisten yleisin syöpä Suomessa ja siihen sairastuu noin joka yhdeksäs nainen jossain vaiheessa elämäänsä. Synnytysikäisten naisten rinnoissa olevista löydöksistä suurin osa on hyvänlaatuisia: sidekudoskasvaimia, pieniä kystia tai rasvapatteja, joille tarvitse tehdä mitään. Alle 30-vuotiailla naisilla vain 0,3 prosentilta löytyy pahanlaatuisia muutoksia, mutta rintasyöpä yleistyy 45-vuotiaasta alkaen.

  RINNAT OLISI HYVÄ TUTKIA SÄÄNNÖLLISESTI

  Mitä nuorempana rintojen säännöllisen tutkimisen aloittaa, sen paremmin omat rinnat oppi tuntemaan ja poikkeamat ovat näin helpommin havaittavissa. Optimaalisin aika rintojen tutkimiselle olisikin heti kuukautisten loputtua, jolloin kuukautisia edeltävä turvotus ja arkuus olisi poissa. Rintakudos on myös pehmeimmillään kierron alkuvaiheessa.

  NÄIN TUTKIT RINTASI:

  Tarkastele, ovatko rinnat ja nännit symmetriset?
  Onko niissä ihomuutoksia, kuoppia tai jotain muuta normaalista poikkeavaa silmin havaittavissa?
  Jos syöpä on syvällä, se vetää helposti ihoa kuopalle käsien ollessa ylhäällä.
  Käy molemmat rinnat läpi joka puolelta huolellisesti, kevyesti painellen.
  Etsi rinnoista kovaa, tiivistä pattia – ikään kuin papua tai hernettä – joka tuntuu rinnassa vain toisella puolella. Patti on yleensä kivuton, mutta saattaa aiheuttaa kipua.

  Jos rinnoista löytyy jotain poikkeavaa, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi työterveyslääkäriin tai äitiysneuvolaan. He opastavat sinut eteenpäin.

  Lue myös: Hilautuvatko rintaliivisi ylös selkään, tästä se johtuu

  Lähde: mehilainen.fi

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa