• Opetan lapseni ajamaan autoa -opetusluvan ABC

    Opetan lapseni ajamaan autoa, mutta miten?

    Opetusluvalla voi opettaa lähisukulaistaan ajamaan autoa ja saamaan näin ajokortin hieman edullisemmin. Autokoulun opetuksella pulitat ajokortista lähemmäksi tuhat euroa, opettamalla itse pääset kustannuksissa kaikkineen muutamalla satasella.

    Opettajana voit toimia jos olet vähintään 25-vuotias ja opettajan B-kortin on täytynyt olla voimassa vähintään viisi vuotta. Opetusluvalla voi opettaa myös muita kuin lähisukulaisiaan, kuitenkin enintään kolme kertaa kolmen vuoden aikana.

    Kaiken muun lisäksi sinulla tulee olla hyvä kärsivällisyys opettaa juuri sitä henkilöä joka opetettavana on. Ihan aina kaikki vanhempi lapsi combot eivät siis toimi.

    opetuslupa

    Mitä pitää hankkia?

    Pakollisia hankintoja ovat:

    Jarrupoljin eli opetuspoljin opettajalle, opetuskolmio, opettajan ulkopuolinen taustapeili opetusautoon, tieliikenteen perusteet -teoriatunnit (eli EAS-koulutus) autokoulussa, riskikoulutuksen teoria- ja ajotunnit autokoulussa ja viranomaislomakkeet.

    Huomioi myös, että sinun pitää asentaa jarrupoljin tai asennuttaa se muualla. Opetusajoneuvoa ei tarvitse muutoskatsastaa.

    Lisähankintoja:

    On hyvä myös hankkia oppilaan teoriakoeharjoitteluohjelma ja sähköinen oppikirja ja tuulilasiin kiinnitettävä sisätaustapeili opettajalle.

    Millä autolla ajetaan ajotunnit ja ajokoe?

    Ajo-opetukseen sopii normaalirakenteinen henkilöauto tai B-luokan pakettiauto tai asuntoauto.

    Voitte ajaa ajotunnit automaattivaihteisella autolla. Jos ajokoe suoritetaan automaattiautolla tulee ajokortti oikeuttamaan vain automaattiautolla ajamiseen. Ajokoe kannattaa ajaa manuaalivaihteisella autolla, jotta oppilas saa normaalin B-ajo-oikeuden.

    Opetuslupahakemus opettajalle

    Jotta pääset opettamaan on sinulla oltava opetuslupa. Ajo-opetuslupahakemuksen voit hakea Ajovarmalta. Hakemusta ei täytetä etukäteen netistä vaan hakemuksia saa vain varaamalla ajan Ajovarmaan.

    Opetusluvan myöntää Trafi noin kolmen viikon kuluessa. Opetusta ei saa aloittaa ennen kuin opetuslupa on myönnetty.

    Ajokorttilupa

    Ajokorttilupa on oltava voimassa ennen kuin oppilas varaa ajan teoriakokeeseen. Ajan voit varata Ajovarman toimipisteistä. Ajo- ja teoriaopetus voidaan aloittaa jo ennen voimassa olevaa ajokorttilupaa.

    Opettajan opetuslupahakemuksen ja oppilaan ajokorttilupahakemuksen tekemiseen on varattava molempiin oma aika Ajovarmaan, näitä ei voi tehdä yhdellä ajanvarauksella. Voit esimerkiksi varata peräkkäiset ajat ja tehdä molemmat hakemukset samalla käynnillä.

    Tarvitset mukaan:

    Kaksi passikuvaa ja henkilöllisyystodistus (ensisijaisesti passi tai voimassa oleva ajokortti, esim. mopo- tai traktorikortti; jos niitä ei ole, vaihtoehtoisesti Kela-kortti)

    EAS-koulutus

    Jos opetettava suorittaa ensimmäistä moottoriajoneuvon ajokorttiaan on hänen on käytävä neljä pakollista teoriatuntia tieliikenteen perusteista. Mutta jos taskussa on jo mopo-, traktori- tai kevarikortti ei näitä teoriantunteja tarvitse enää käydä.

    EAS-koulutus pitää suorittaa autokoulun tai jonkun muun virallisen kouluttajan kautta. Helpoin tapa suorittaa pakollinen EAS-koulutus on käydä se verkkotunteina näppärästi ja edullisesti suoraan netissä.

    Ajotunnit

    Pakollista ajo-opetusta on 10 tuntia, enemmän saa ja kannattaa suorittaa. Sinulla on opettajana vastuu siitä, että oppilaalla on riittävät valmiudet siirtyä ajamaan liikenteessä.

    Yksi ajotunti on pituudeltaan 50 minuuttia. Päivittäistä opetusmäärä ei ole rajoitettu, eikä ajotuntien sisältöjä ei ole erikseen määritelty.

    Opetuksen eteneminen merkitään opetuskorttiin. Kun ajo-opetus on annettu, siitä tehdään merkintä opetus- ja tutkintotodistukseen. Todistuksen on oltava mukana, kun suoritetaan teoria- ja ajokoetta.

    Muistakaa myös riskikoulutuksen suorittaminen

    Riskikoulutus on pakollinen kaikille, jotka suorittavat henkilöautokorttia. Riskikoulutusta ei voi antaa opetusluvalla, vaan se on suoritettava aina autokoulussa tai muun Trafin hyväksymän kouluttajan antamana.

    Riskikoulutuksessa on 4 tuntia teoriaopetusta ja 4 tuntia ajo-opetusta, joka voidaan osin antaa myös simulaattorilla. Koulutukseen kuuluu pimeänajo ja liukkaankelinajo.

    Riskikoulutus kannattaa suorittaa kun ajokokemusta on jo kertynyt liikenteessä jonkin verran ja auton käsittely- ja hallintataidot ovat hyvin hallinnassa. Käytännössä riskikoulutus kannattaa käydä vasta juuri ennen kuljettajantutkintoa, kun muu harjoittelu ja opetus on jo saatu päätökseen.

    On myös mahdollisuus suorittaa erilaisia vapaaehtoisia teoriatunteja halutessaan, niitä tarjoaa autokoulut.

    Viimeisenä teoria ja ajokoe

    Teoriakoe

    Teoriakoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä aikaisintaan kuukautta ennen kuin oppilas täyttää 18 vuotta. Ennen teoriakoetta oppilaan ajokorttiluvan on oltava kunnossa ja kaikki teoriatuntien suoritettuna.

    Kokeessa on yhteensä 70 tehtävää. Monivalintakysymyksiä, kuvakysymyksiä ja riskientunnistamiskysymyksiä. Teoriakokeen voi uusia, jos epäonnistuu.

    Ajokoe

    Kaikki pakolliset ajotunnit on suoritettu ja oppilas on läpäissyt teoriakokeen hyväksytysti, ennen kun ajokokeen voi suorittaa. Oppilaan tulee olla vähintään 18 vuotias.

    Ajokoe suoritetaan Ajovarman toimipisteessä.

    Ottakaa mukaan ajokokeeseen henkilötodistus sekä opettajan allekirjoittama opetus- ja tutkintotodistus. Ajokokeen voi uusia, jos epäonnistuu

    Toivotamme sinulle pitkää pinnaa ja onnea opetukseen!

    Lähteet: Opetuslupa, Ajovarma

    -Poikien Äidit toimitus-

     

    Kommentit

    1. Mika W

      Tähän mennessä netin paras kooste aiheesta. Kiitos!

    Vastaa