• Älä pakota lasta halaamaan -se on hänen oikeutensa

    Jokainen ihminen on erilainen ja jokaisella ihmisellä on oma henkilökohtainen tilansa. Siinä missä toinen halaa kaikkia ja koko ajan, on toiselle halaus epämiellyttävä asia. Älä siis ikinä pakota lasta halaamaan ketään!

    Jos olet itse äitinä kova halailemaan muita, saatat ajatella, että saat lapsestasi samanlaisen kun pakotat tämän halailemaan mummit, kummit, kaverit, tädit ja sedät. Se on kuitenkin täysin väärin lastasi kohtaan!

    halaus

    Tervehtiä voi muutenkin kuin halaamalla

    On hyvä opettaa lapselle kohteliaita käytöstapoja. Vieraita tervehditään, lahjoista kiitetään ja kosketus on ehdottomasti vapaasti valittuna pelkästään positiivinen asia.

    On kuitenkin aivan eri asia käskyttää lastaan halaamaan, kuin ehdottaa hänelle, että hän voi halata halutessaan tai kiittää ja tervehtiä vaihtoehtoisesti muuten.

    Lapsen toiveita tulisi kunnioittaa, jos hän ei tahdo koskettaa muita ei hänen ole pakko.

    Pakottamisella voi lapsi pahimmillaan oppia, että aikuisilla on oikeus koskea häneen aina ilman hänen lupaansa. Tällainen ajattelu voi altistaa lapsen vaarallisiin tilanteisiin.

    Levoton lapsi tarvitsee usein enemmän tilaa

    Ihmisen hekilökohtainen oma tila on noin 20-40 cm kasvoista. Tilan tarvitseminen riippuu kuitenkin tilanteesta.

    Mitä levottomampi lapsi on luonteeltaan (tai ihminen yleensäkin), sitä kauemmaksi tämän henkilökohtaisen reviirin raja ulottui. Vastaavasti liian pitkä välimatka voi lisätä levottomuutta. (Talouselämä)

    Joskus lapsi voi olla kova halailemaan muita, yleensä tämä ei häiritse muita lapsia, mutta on hyvä tiedostaa myös se, että kaikki lapset eivät siitä välttämättä pidä. Opeta innokkaalle halailijalle, että hän kysyy ensin luvan saako halata toista.

    Aikuinen toimi näin

    Jos sinulle on tärkeää, että lapsesi oppii halailun kulttuurin, niin se mitä voit tehdä on näyttää hänelle esimerkkiä. Halaa kun siltä tuntuu, vieressä katsova lapsesi todennäköisesti imee sinusta vaikutteita.

    Lapselle voi opettaa, että halauksen pyytäminen toiselta on hyvä juttu, silloin kuin halausta toiselta kaipaa. Useimmat ihmiset tykkäävät halata ja todennäköisesti myös lapsesi siitä pitää.

    Tärkeintä on muistaa, että pakottaa ja käskeä ei saa. Halauksen tulee lähteä lapsen omasta halusta.

    YK:n lapsen oikeuksien sopimus määrittelee lapsen oikeudet neljän periaatteen mukaan, niistä yksi kuuluu: Lapsen näkemystä pitää kunnioittaa.

    Lähteet: MTV3, Talouselämä, Terve.fi, Unicef

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa