• Lapsi kiroilee -mitä tehdä?

  Käsi ylös se vanhempi joka ei ole ikinä kiroillut! Aivan. Kaikki kiroilevat joskus, mutta kun lapsi kiroilee, se usein kuohuttaa vanhempien tunteita.

  Mitä lapsen kiroilulle tulisi tehdä vai tulisiko tehdä mitään?

  Miksi lapsi kiroilee?

  Kiroilu voi olla lapselle tapa kokeilla rajojaan ja leikkiä vähän isompaa kuin oikeasti onkaan. Joskus kiroilu on opittua ja joskus tapa esittää kavereille kovista. Kiroilun merkitys muuttuu sen mukaan missä se tapahtuu.

  Lapset kiroilevat paljon enemmän kavereiden aikana kuin omien vanhempiensa. Vanhemmat saattavat yllättyä kun kuulevat lapsensa puhuvan kavereiden kesken ensimmäisen kerran tietämättä, että äiti tai isä ovat sitä kuulemassa. Kotioloissa kovin kiltti lapsi saattaakin päästellä suustaan yllättävää materiaalia.

  Miten vanhemman tulisi reagoida lapsen kiroiluun?

  Aikuisen tulee miettiä, että ihan jokainen ihminen kiroilee joskus ja se on yksi tapa päästää höyryjä ja näyttää tunteitaan. Jos kirosana pääsee kun lapsi lyö polven tuoliin, ei se ole vakava asia. Jos kirosanoja taas lentelee vanhemmille puhuttaessa tai tauotta tietokonepeliä pelatessa, niin tilanne on eri.

  Kun kirosana sitten  pääsee väärässä tilanteessa, niin miten aikuinen voisi ohjata lastaan parempaan käyttäytymiseen?

  Jos joku on varmaa niin se, että lapsen suuta ei tule kiroilun johdosta pestä saippualla. Tämä vanha tapa on väkivaltaa lasta kohtaan.

  Ehkä kiroilun sijaan voisi löytyä joku muu tapa osoittaa kiukustumistaan tai harmitustaan? Voisiko lapsi lyödä tyynyä tai juosta talon ympäri?

  Pienemmän lapsen kanssa voi käsitellä esimerkiksi kirosanojen sisältöä. Lapsi ei välttämättä edes tiedä mitä kirosanat tarkoittavat.

  Isomman lapsen kohdalla voi vaatia muiden ihmisten kunnioittamista ja omat vanhemmat eivät ole tässä mikään poikkeus.

  Lasten kanssa voi olla hauska tapa heittäytyä yhdessä muuttamaan opittuja tapoja. Ottakaa käyttöön esimeriksi kiroilupurkki, jonne laitetaan aina tietty esine kun kirosana pääsee. Esimerkiksi lapsi laittaa pienen kiven ja vanhemmat napin. Kun purkki täyttyy niin lasketaan kummat ovat hävinneet. Se joka on kiroillut vähemmän saa jonkun palkinnon.

  Onko teidän perheellä toimivia tapoja kitkeä pois lapsen kiroilua? Kerro ne muillekin kommentteihin.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Liisa

   Ite voi lopettaa ensimmäisenä kiroilun muutenhan on ilmiselvää että lapsikin kiroilee.

   Jos lapsi on kovin pieni, hän unohtaa ne kun ei tee isoa numeroa siitä. Isommalle lapselle voi opettaa, että se on junttia käytöstä. Kirosanat ovat sanavaraston köyhyyttä

  Vastaa