• “Koulutuksesta ei saa leikata” -Henrik Wickström/RKP

  Poikien äidit haastattelusarjassa haastatellaan Suomen suurimpien puolueiden ehdokkaita. Päätimme haastatella jokaisesta puolueesta nuorta miestä, sillä tällä hetkellä miesten keski-ikä eduskunnassa on selvästi korkeampi kuin naisten. Poikien Äidit toivovat tulevalla vaalikaudella myös nuoria miehiä mukaan päätöksentekoon. Tässä artikkelissa kysymyksiin vastaa Henrik Wickström/Ruotsalainen kansanpuole.

   

  HENRIK WICKSTRÖM 28/ Ruotsalainen kansanpuolue

  Inkoo

  Ehdokasnumero: 433

  Millainen poika minä olin? 

  Olin lapsena todella utelias lapsi. Olin jokseenkin ujo. Sosiaalisissa tilanteissa kuuntelin enemmän. Äitini on kertonut, että jo lapsena pystyin käymään hyvin analyyttisiä keskusteluita myös hänen ja muiden kanssa. Lapsena kiinnostukseni heräsi jo varhain politiikkaan, koska äitini kanssa katsoimme itse Valtiaat -satiiri sarjaa. Ostimme myös Anneli Jääteenmäki ja Tarja Halonen maskit, jotka oli tehty kyseisen sarjan figuurien perusteella. Se oli hauskaa ja nauroimme sarjan huumorille. Huumori on aina ollut vahva osa perhettämme.

  Millaista on mielestäni olla nuorimies tämän hetken Suomessa?

  Olen onnellinen siitä, että saa elää Suomessa. Meidän hyvinvointivaltiomme on menestystarina. Haasteita kuitenkin löytyy, koska tulevaisuuden näkymät ovat epävarmat. Oma talous, työtilanne, ilmasto, arjen ja kansainvälinen turvallisuus – nämä herättävät huolta. Vaikka löytyy paljon hyviä asioita löytyy monia asioita, jotka herättävät huolta. Suorituspaine on kova yhteiskunnan puolelta. 

  Milloin oivalsin, että haluan mukaan politiikkaan?

  Olin lapsena koulukiusattu alakoulun ensimmäisillä ja yläkoulun 7:llä luokalla. Muistan, kun olin 14-vuotias niin päätin, että jonain päivänä pääsen puhumaan näistä asioista. Ymmärsin jo varhain, että politiikan merkitys yhteiskunnassa on merkittävä. Siksi ajattelin, että haluan lähteä mukaan vaikuttamaan sen puolesta, ettei kenenkään tarvitse kokea samaa kuin minä.

   Mikä on suhteeni ympäristönsuojeluun? 

  On se mukana. Minä etenkin olen kiinnostunut liikennepolitiikasta. Sieltä tulee suurimmat päästöt. Olen vaikuttanut vahvasti paikallispolitiikassa sen eteen, että joukkoliikenne muuttuu houkuttelevammaksi. Toivon, että ihmiset myös maaseudulla voisivat käyttää enemmän joukkoliikennettä. Se edellyttää, että infrastruktuuria ei kehitetä ainoastaan kaupunkien ehdoin.

   Mitä olen mieltä kaupungistumisesta? 

  Se on vallitseva trendi. Emme voi sitä myöskään pysäyttää. Mielestäni monipaikkaisuus on mahdollisuus varmistua siitä, että Suomi pysyy elinvoimaisena.

  Mitkä ovat mielestäni tämän hetken koulutuksen suurimmat ongelmat?

  Varhaiskasvatus ja oppimisen tuki. Meidän pitää huolehtia siitä, että meillä on riittävästi henkilökuntaa varhaiskasvatuksessa. Oppimisen tukeen pitää panostaa. Myös ennaltaehkäiseviin palveluihin on panostettava. Mitä aikaisemmin me voimme auttaa ja tukea lapsia ja nuoria, sen parempi.

  Mistä rahoitus kuuluisi tulla hyvinvointialueille?

  Mielestäni tärkeintä on se, että valtio näkee kuntien ja hyvinvointialueiden rahoituksen kokonaisuutena. Niitä ei saa asettaa vastakkain. Jos lapset ja nuoret voivat hyvin, on se todennäköisesti säästöä sote-palveluissa. Rahoitusta on siis ohjattava siten, että me panostamme ennaltaehkäisyyn. Toivon nuorille matalan kynnyksen palveluita enemmän.

  Henrik Wickström/RKP

   Mitkä ovat mielestäni poikien ja nuorten miesten kohdalla niitä asioita joihin pitäisi keskittyä ja tehdä muutoksia seuraavalla vaalikaudella? 

  Nuorille miehille toivon tukea arjen asioihin. On oltava mielenterveyspalveluita ja tukea omissa taloudellisissa kysymyksissä. Täytyy olla ”pärjäämisen fiilis”. Se edellyttää, että on työ tai opiskelupaikka ja talous on kohdillaan. Poikien ja nuorten miesten yksinäisyyttä on kitkettävä ja syrjäytymistä ennaltaehkäistä. 

  KOLME tärkeintä teemaa minulle?

  -Panostetaan toimiviin sote-palveluihin vauvasta vaariin – etenkin mielenterveyspalvelut tulee saada kuntoon
  -Koulutuksesta ei saa leikata
  -Arjen turvallisuus

  Vastaa