• Minkä ikäisenä lapsi voi pestä omat hampaansa?

  Moni vanhempi miettii minkä ikäisenä lapsi voi pestä omat hampaansa? Me selvitimme sen ja muutaman muunkin seikan lapsen hammashygieniasta.

  Milloin lapsi voi pestä hampaansa?

  Pienelle lapselle on hyvä valita pehmeäharjainen hammasharja. Hammasharjoissa usein lukee ikäsuositukset ja niitä on hyvä noudattaa.

  Hampaiden pesua voi harjoitella itse pienestä pitäen, mutta vanhempien tulee kuitenkin pestä hampaat lapselle noin kouluikään asti. Osa lapsista tarvitsee apua hampaidenpesuun vielä pitkälle kouluiässäkin, sillä käden motoriikka ei vielä riitä hyvän harjausliikkeen muodostamiseksi. Yleensä lapsi oppii pesemään hyvin hampaat noin 8-12 vuoden iässä.

  Hampaat tulee harjata järjestelmällisesti, jotta kaikki pinnat tulee kunnolla puhdistettua. Harjaus kannattaa aloittaa takahampaista ja jatkaa sisäpinnoille. Viimeisenä ulkopinnat ja purupinnat. Sähköhammasharjalla voi helpottaa hampaiden harjaamista.

  Fluorihammastahna on hyvä vaihtoehto, sitä ei kuitenkaan suositella ihan pienille lapsille. Hampaat tulee pestä kahdesti päivässä.

  Milloin hampaiden reikiintymisriski on suurimmillaan?

  Noin 0,5–2-vuoden iässä puhkeaa maitohampaat ja se on reikiintymisen kannalta hyvin kriittinen vaihe. Yläetuhampaissa näkyvästä plakista saa selville. että reikiintymisriski on olemassa. Toinen kriittinen vaihe on noin 5–7-vuotiaana kun ensimmäiset pysyvät poskihampaat puhkeavat.

  Lähteet: Suomi.fi, Suomen hammaslääkäriliitto

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa