• Seksin aloitusikä on pojilla vuoden myöhemmin kuin tytöillä

    Mikä on seksin aloitusikä pojilla, entä miksi yhteiskunta olettaa, että pojilla on mielessään vain SE? Äidit kysyivät ja me selvitimme.

    Seksuaalisuus tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita ja herättää ihmisissä erilaisia mielikuvia sekä käsityksiä, jotka tulevat meille joko sisäisistä ajatuksista tai ympäristön meille opettamina. WHO määrittelee seksuaalisuuden olevan keskeinen osa ihmisyyttä elämänkaaren kaikissa vaiheissa ja näyttäytyy ja vaikuttaa ihmisiin yksilöllisesti.

    Seksuaalisuus on myös osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja sen merkitys ja vaikutus ihmisen elämässä näyttäytyy jokaiselle eri tavoin. Aikuisilla on tärkeä rooli tukea lasta ja nuorta kasvun ja kehityksen polulla ja seksuaalisuus herättää usein erityisesti nuorissa monia kysymyksiä joihin aikuisen olisi hyvä vastata oikeilla termeillä, sensitiivisesti ja lasta kuunnellen sekä kunnioittaen. Kun lapsen ja nuoren seksuaalisuuden tukemiseen perehtyy ajoissa, lapsen ja nuoren itsetunto ja turvataidot kehittyvät oikea-aikaisesti ja edistävät ihmisen hyvinvointia myös aikuisuudessa.

    Poikien Äidit yhteisö sai tilaisuuden kysyä tulevalta Seksuaaliterapeutilta Noora Helanderilta kysymyksiä poikien kehitykseen ja seksuaalisuuteen liittyen.

    nuorten seksuaalisuus

    Kysymyksiä poikien seksuaalisuudesta

    Miksi oletetaan, että pojilla on mielessä vain SE?

    Seksuaaliterapeutti vastaa: Yhteiskunnassamme vallitsee normijärjestelmiä joiden ylläpitoon ja alati muuttuvaan aaltoliikkeeseen vaikuttaa oikeastaan jokainen yhteisön jäsen. Se missä määrin, riippuu ympäristöstä ja meidän kanssa vuorovaikutuksessa toimivista muista toimijoista.

    Jokaisella meistä on mahdollisuus ensisijaisesti vaikuttaa omaan toimintaan ja ajatteluun ja sitä kautta mahdollisesti vaikuttaa ympärillään oleviin ihmisiin. Lasten vanhempina, läheisinä ja muina lasten ja nuorten elämässä vaikuttavina henkilöinä tehtävämme on suojella, kasvattaa ja tukea lapsia kasvussa lapsista nuoriksi ja nuorista aikuisiksi.

    Mikäli havaitsemme omasta mielestämme lapsille tai nuorille haitallista puhetta tai toimintaa olisi tärkeää pysähtyä ensin miettimään onko tilanne tai asia sellainen johon on syytä puuttua. Tämän jälkeen pohtia ja etsiä aiheesta riittävästi tietoa ja käydä tämän jälkeen asiaa läpi henkilöiden kanssa joita asia koskettaa.

    Lapsille ja nuorille on tärkeää sanoittaa ja opettaa turvataitoja ja rajojen asettamista sekä kertoa heidän seksuaalioikeuksistaan. Mikäli muut aikuiset kohtelevat lapsia tai nuoria oletuksien ja normien kautta, voi heidän toimintaansa puuttua asiallisesti ja lasten ja nuorten seksuaalioikeuksia puolustaen.

    Poikien itsetyydytys

    Seksuaaliterapeutti vastaa: Ihmisille on luontaista tutustua omaan kehoonsa ja näin voi myös löytää itselleen sopivia tapoja nautinnon kokemiseen. Jo pienet lapset tutustuvat omaan kehoonsa kosketuksen kautta ja murrosiässä seksuaaliset ajatukset ja fantasiat voimistuvat.

    Ulkomaisen tutkimuksen mukaan 15-vuotiaista pojista lähes 100% ja tytöistä 25% on kokeillut itsetyydytystä jossain vaiheessa. Lasten ja nuorten kohdalla olisikin tärkeää antaa kasvurauha ja tukea lasta yksilöllisesti ja ohjata lapselle tai nuorelle sopivat käytännöt itseensä tutustumiseen omassa rauhassa.

    Mikä on seksin aloitusikä pojilla?

    Seksuaaliterapeutti vastaa: Vuoden 2017 FINSEX -tutkimuksen mukaaan yhdyntöjen keskimääräinen aloitusikä on ollut vuosina 2005-2009 miehillä 17,5 vuotta ja naisilla keskimäärin 16,5 vuotta.

    Tutkimuksessa tarkasteltiin lähinnä yhdyntöjen aloitusaikaa eri vuosikymmenten aikana. Yhdyntöjen aloitusikä on laskenut tasaisesti 30-luvulta. Silloin miesten ensimmäisen yhdyntä tapahtui noin 20 vuotiaana ja naisilla ensimmäinen yhdyntä oli keskimäärin 21,5 vuotiaan.

    1970-luvun jälkeen naiset ovat aloittaneet yhdyntänsä noin vuoden verran vastaavan ikäisiä miehiä nuorempina. Ero johtunee siitä että naiset ovat aloittaneet 1960-luvun jälkeen vakituisen seurustelun hieman miehiä nuorempina. FINSEX-tutkimuksen kyselyssä kävi ilmi myös se että nuorista miehistä alle 25% ja nuorista naisista noin 30% oli ollut yhdynnässä alle 17-vuotiaana.

    Mielestäni tämä tutkimus osoittaa sen että nuorten ja yksilöiden välillä on edelleen suuria eroja. Julkisissa keskusteluissa oletetaan usein että nuoret aloittavat seksikokeilunsa aikaisempaa nuorempina, mutta kyse taitaa olla enemmän siitä että nuorten kiinnostus seksuaalisuutta kohtaan on lisääntymässä ja nuorten keskuudessa puhutaan seksuaalisuudesta aikaisempia ikäpolvia vapautuneemmin. Vanhempien ja nuorten kanssa työskentelevien olisikin tärkeää tarjota nuorille oikeaa tietoa ja avata termistöä,  nuoren kehitysvaihe ja ikätaso huomioiden. Se minkä nuori mieltää puheissa ja mediassa seksiksi voikin olla jotain aivan muuta kuin varsinainen yhdyntä.

    Lähteet: WHO, FINSEX

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa