• Pohjois-Italia Milano-Comojärvi-Valtellina

  Olen käynyt Italiassa nyt kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla kävin etelämmässä Napoli-Capri-Rooma alueella, tällä kertaa vierailin pohjoisessa Milano-Comojärvi-Valtellina alueella.

  Molemmat reissut olivat oikein onnistuneita. Suosikiksi näistä kaikista kohteista taitaa kuitenkin nousta Caprin saari, sinne on päästävä vielä uudelleen. Roomasta tykkäsin myös, mutta kävimme siellä heti koronarajoitusten päätyttyä ja pääsimme tutustumaan kaupunkiin poikkeuksellisesti ilman järkyttävää turismipaljoutta. Ihmiset olivat iloisia koronan päättymisestä ja paikalliset tanssivat kaduilla. Rooma tuskin olisi yhtä ihana toista kertaa.

  Pidin paljon myös majoituskohteestamme tällä reissulla Valtellinnan Ardennon -kylässä. Vastaavaa paikallista arkista elämänmenoa en ollut vielä päässyt Italiassa aikaisemmin seuraamaan.

  Ardenno
  Näkymä majoituksemme pihalta aamulla. Majoitus oli Interhomen kautta.

  Edullisesti, mutta mukavasti

  Tämä reissu oli melko edullinen! Yhdistin lomaan myös vähän työtä ja lopulta reissu olikin suorastaan halpa. Lennot Milanoon ja takaisin sain 150€ hintaan.

  Majoituksissa säästää kätevästi kun ei valitse hotellia eikä majoitusta suoraan turistikohteesta. Esimerkiksi Milanon ja Comojärven majoitukset ovat hurjan hintaisia. Valtellinan alueella on paljon majoitusvaihtoehtoja ja kulkea voi kätevästi esimerkiksi junalla Comojärvelle ja Milanoon. Näin mekin teimme. Meidän älyttömän kaunis majoitus oli hinnaltaan vain 600€/viikko.

  Alkulomasta vuokrasimme auton, se ei mennyt ihan nappiin. Varattu ja maksettu auto jäi saamatta (välttäkää OK Mobility yritystä) ja jouduimme vuokraamaan uuden toiselta yritykseltä. Autolla pääsimme kätevästi moniin nähtävyyksiin joihin julkisilla ei olisi päässyt. Autosta luovuttiin kutienkin jo muutaman päivän jälkeen ja loppu loma kuljettiin junalla.

  Lensimme siis Milanoon, josta ajoimme majoituskohteeseemme Ardennoon. Sieltä vierailimme niin Milanossa, Comojärvellä kuin Valtellinnan eri kylissä.

  Valtellina

  Valtellina sijaitsee Pohjois-Italian Lombardiassa, ja se rajoittuu pohjoisessa Sveitsiin. Valtellinaan löytyy Comojärveltä koilliseen, siellä sijaitsee Italian Alpit.

  Maisemat alueella olivatkin käsittämättömän kauniit.

   

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa

   

  Henkilön Jonna-Emilia 🇫🇮 (@poikienaiti) jakama julkaisu

  Kulkeminen

  Junamatka Milanosta Valtellinaan kesti junasta riippuen 2-3h. Comojärveltä noin tunnin. Mutta se ei haitannut yhtään matkustajana, sillä junamatka Milanosta Valtellinaan oli lähes koko matkalta upeaa seutua katsella ikkunasta.

  Viinitilat ja ruoka

  Valtellinasta löytyy paljon viinitiloja, jollaisella mekin vierailimme. Viinitilaan ja viinin valmistukseen voi tutustua ohjatusti omalla kierroksella mikä oli melko edullinen, sillä se sisälsi myös kierroksen jälkeen viininmaistelut tapaksineen (hinta kokonaisuudessaan 50€/naama)

   

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa

   

  Henkilön Jonna-Emilia 🇫🇮 (@poikienaiti) jakama julkaisu

  Ruoka Valtellinassa on todella edullista, niin kaupassa kuin ravintoloissa. Söimme mitä upeimmissa maisemissa mitä maukkaampia ruokia ja viinejä, silti lasku oli vain 10-20€ per naama. Kaupasta sai viinipullon parilla eurolla ja juustoa mielin määrin muutamilla euroilla.

  Ponte nel cielo -riippusilta

  Ponte nel cielo -riippusilta on näkemisen ja kokemisen arvonen. Siinä housuntuntit putisi kun ylitti tuon euroopan korkeimman (ilman tukipilareita) olevan riippusillan (140m). Itse paikka riippusillalle oli yli tuhannen metrin korkeudessa, joten jo pelkästään autolla nouseminen niin korkealle oli aikamoinen elämys.

   

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa

   

  Henkilön Jonna-Emilia 🇫🇮 (@poikienaiti) jakama julkaisu

  Patikointi

  Patikointireittejä löytyy Valtellinasta vaikka muille jakaa. Meidän Ardennon kylästä lähti monta rinnereittiä ja mekin kävimme yhtenä aamuna vähän vaeltamassa jyrkillä rinteillä.

  Comojärvi

  Comojärveen tutustuminen on helppoa jos majoittuu esimerkiksi Adrennossa, Morbegnossa tai vaikkapa Sondriossa. Junalla pääsee suoraan Comojärven Colicoon ja siitä voi sitten hypätä vaikkapa lauttaan ja siirtyä Comojärven kauniinpiin paikkoihin. Sama juttu Milanon suunnasta tullessa, keskustasta pääsee junalla kätevästi Comojärven itäpuolelle.

   

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa

   

  Henkilön Jonna-Emilia 🇫🇮 (@poikienaiti) jakama julkaisu

  Comojärvi on varmasti upea paikka lomailla, mutta hinnat pomppasivat kolminkertaiseksi kun saavumme Comojärven Colicoon. Ravintoloissa oli turistihinnat ja kadut kuhisivat turisteja. Katsoin sieltä joskus majoituksiakin ja hinnat olivat todella korkeat.

  Nähtävyydet

  Suurin kaupunki Comojärven alueella on Como, jonka nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi museot, puutarhat ja palatsit sekä upea tuomiokirkko. Ne kuvissa nähdyt kauniit ja värikkäät postikortti maisemat löydät Comojärven rannalla sijaitsevista Menaggio ja Varenin kylistä. Moni haluaa piipahtaa myös Comojärven keskeisimmässä kaupungissa Bellagiossa.

  Aktiviteetit

  Comojärvi tarjoaa mahdollisuudet esimerkiksi vene- ja pyöräretkiin. Patikointikin onnistuu upeissa vuoristomaisemissa.

  Milano

  Milanosta en saanut niin ikään nyt irti kuin pintaraapaisun, mutta kiitos ihanien IG seuraajieni sain arvokasta tietoa Milanon helmistä mitkä pitäisi kokea.

  Milanoon pääsi Comojärveltä ja Valtellinasta kätevästi junalla. Kävellä jaksoi päärautatieasemalta ainakin Duomolle asti. Sinne mekin suuntasimme ihmettelemään Milanon meininkiä. Duomo ja ostoskeskus Galleria Vittorio Emanuele II olivat ainakin hyvin vaikuttavia.

   

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa

   

  Henkilön Jonna-Emilia 🇫🇮 (@poikienaiti) jakama julkaisu

  Jäin kaipaamaan Italialaista kuplivaa elämänmenoa, mitä en tällä kertaa Milannosta löytänyt. Läheltä olisi löytynyt Breran alue viihtyisine katuineen ja museoineen, ehkä se olisi muuttanut kokemukseni Milanosta? Joten jos sinä eksyt Milanoon, niin se kannattaa ainakin katsastaa samalla.

  Milanosta löytyy niin paljon erilaisia kirjoituksia ja vinkkilistoja, että minun on turha tämän lyhyen visiittini perustella alkaa rakentamaan tähän kilpailevaa versiota.

  Kiitos Italia! Me viihdyimme taas!

  Vastaa