• Uskomuksia puhelimen korjaamisesta -totta vai tarua?

    Kaupallinen yhteistyö: Fonum Uskomuksia puhelimen korjaamisesta.

    Moni äiti tietää sen ahdistavan fiiliksen kun lapselle juuri ostettu puhelin hajoaa melkein heti ensimmäisessä käsittelyssä. Älypuhelimissa yleisin hajoava osa on puhelimen näyttö.

    Puhelimen korjaaminen on ekoteko, mutta miksi puhelimia ei aina korjata?

    Puhelimen korjaukseen liittyy paljon vääriä uskomuksia. Tässä artikkelissa me tarkistamme uskomukset ja keromme tärkeää tietoa puhelimista ja niiden korjaamisesta.

    Vastaamassa meille Fonumin amattilaiset.

    Totta vai tarua?

    Väite: Puhelimen korjaaminen maksaa enemmän kuin uusi puhelin.

    Tarua

    Puhelimen korjaaminen on selvästi edullisempaa ja ekologisempaa kuin uuden laitteen hankinta.

    Puhelimen huoltoon sisältyy aina tarvittavat varaosat, työ ja takuu. Hinta vaihtelee vaurioista, puhelimen merkistä ja mallista riippuen todella paljon.

    Vakuutusyhtiö yleensä korvaa äkillisen vahingon, jolloin loppukäyttäjälle jää maksettavaksi vakuutusehtojen mukainen omavastuuosuus.

    Näyttö:  Yleisesti ottaen puhelimen näytön korjaaminen tulee lähes aina edullisemmaksi kuin uuden laitteen hankkiminen, eritoten uudempien laitteiden osalta. Joissakin vanhemmissa laitteissa näyttöpaneelin hinta voi olla korkeampi kuin uuden vastaavan laitteen hinta.

    Kovan kilpailun vuoksi puhelinvalmistajat tuovat markkinoille jatkuvasti uusia puhelimia, uusilla ominaisuuksilla ja yhä kilpailukykyisempään hintaan. Fonum seuraa markkinoita ja pyrkii pitämään hinnoittelun sellaisena, että korjaaminen olisi kuluttajalle kannattavin vaihtoehto.

    Näytönvaihtojen hinnat lähtevät tällä hetkellä 89,99 € sisältäen työn, tarvittavat varaosat ja takuun.

    Uusimpien iPhone 14 sarjan puhelimien näytönvaihto on n. 40 % uuden laitteen hinnasta ja vanhempien puhelinmallien huoltohinnat vaihtelevat 20-30 % välillä uuden puhelimen arvosta.

    Akku: Puhelimien akunvaihto on lähtökohtaisesti aina edullisempaa kuin uuden laitteen hankkiminen.

    Mikäli kyseessä on laite, jonka avaaminen tapahtuu helposti rikkoutuvan etulasin kautta, silloin korjauskustannukset voivat olla korkeammat.

    Akunvaihdon saa halvimmillaan 19 € sisältäen työn, tarvittavat varaosat ja takuun.

    Esimerkiksi iPhone puhelimien akunvaihdot maksavat 19-129 € riippuen puhelinmallista. Mitä vanhempi puhelin, sen halvempi akunvaihto.

    Vahingon sattuessa koti- tai matkavakuutus yleensä korvaa puhelimen korjauksen. Fonum on Suomen suurimpien vakuutusyhtiöiden kumppani mikä tarkoittaa, että vahinkoilmoituksen tekeminen onnistuu Fonum-myymälöissä ja vahinkopäätöksen saa odottaessa. Näissä tapauksissa asiakkaalle jää maksettavaksi ainoastaan vakuutusyhtiön sopimuksen mukainen omavastuuosuus.

    Väite: Puhelimen rikkoutunut mikrofoni voi vaurioittaa kuuloa tai lähettää säteilyä.

    Tarua

    Puhelimen vaurioitunut mikrofoni ei säteile. Yleensä puhelimen mikrofonin vaurioituminen johtuu sen likaantumisesta. Tämä on hyvin tavallista. Pakkaantunut pöly sekä ihosta lähtevä rasva luovat mikrofonin kohdalle ääntä eristävän kerroksen ja tästä selviää useimmissa tapauksissa mikrofonin puhdistuksella.

    Mikrofonin rikkoontumisen/toimimattomuuden huomaat yleensä siitä, että esim. puhelussa vastapuoli ei kuule ääntäsi enää kunnolla tai videota kuvatessasi äänet kuuluvat normaalista poikkeavalla tavalla, yleensä hiljaisemmalla kuin aikaisemmin.

    Väite: iPadia ei kannata huoltaa

    Tarua

    iPadin huoltaminen ei eroa hinnaltaan paljoakaan puhelimen huollosta ja näyttöpaneeleiden vaihtohinnat ovatkin hyvin samankaltaiset kuin puhelimissakin.

    Nykyajan tableteissa ongelmalliseksi usein nousee laitteen vääntyminen, joka juontaa juurensa siihen, että laitteista pyritään tekemään mahdollisimman kevyitä käyttäjäystävällisyysnäkökulmaa ajatellen.

    Vääntymisen myötä laitteessa näyttöpaneelin lisäksi voi vaurioitua myös emolevy, jolloin laitteen huoltaminen ei ole järkevää laitteen luotettavan toiminnallisuuden kannalta.

    Näistäkin Fonum tekee huoltoarvion tapauskohtaisesti.

    Väite: Puhelin hajoaa kuukaudessa korjaamisen jälkeen

    Tarua (mutta mahdollista)

    Puhelimien korjaaminen on mekaanista käsityötä, jolloin on luonnollista, että joskus virheitä sattuu puhelimen korjausvaiheessa.

    Fonumilla havaitaan virheitä keskimäärin n. 2 % käytettävistä varaosista, eli osien laatu on pääosin kohdillaan.

    Fonumilla tehdään kattava testausprosessi jokaiselle laitteelle huollon päätteeksi, jonka lisäksi tarjotaan kahden vuoden (24 kk) takuu kaikille huoltotöille ja varaosille. Akku on kuluva osa ja niille Fonum tarjoaa yhden vuoden (12 kk) takuun. Takuu ei koske mekaanisia vaurioita, eli puhelimen pudottamista tai kastumista huollon jälkeen.

    Kaikki käytetyt varaosat tarkistetaan ja testataan, jotta ne yltävät Fonumin korkeisiin laatuvaatimuksiin.

    Väite: Laitetakuu päättyy jos puhelin korjataan

    Totta

    Puhelimen rikkoutuessa laitevalmistajan takuu lähtökohtaisesti päättyy. Puhelimen korjauksen jälkeen Fonum kuitenkin tarjoaa huoltotyölle ja varaosille 2 vuoden takuun.

    Väite: Kaikkia puhelinmerkkejä ei voi korjata

    Tarua

    Yleisimmät markkinoilla olevat laitteet voi ja kannattaakin korjata. Se on selvästi edullisempaa ja ekologisempaa kuin uuden laitteen hankinta.

    Vanhempien laitteiden osalta on hyvä tarkistaa, että laitteeseen on saatavilla vielä tarvittavat tietoturvapäivitykset, jotta laitteen toiminnallisuuden osalta sen käyttö on järkevää ja eritoten turvallista.

    Fonumilta saa kustannusarvion korjauskustannuksista ja sen kannattavuudesta aina tapauskohtaisesti.

    Väite: Veden rikkomaa puhelinta ei voi korjata

    Totta ja Tarua

    Elektroniikka ja vesi eivät ole koskaan hyvä yhdistelmä. Nykyään markkinoilla olevat laitemallit ovat suurimmaksi osaksi IP-luokiteltuja, mutta on muistettava, että kosteustiiveys on ajan myötä kuluva ominaisuus ja puhelimen käyttöiän myötä se heikkenee.

    Pahasti kastuneiden laitteiden korjaaminen vaatii pätevyyden mikrojuotostyöskentelyyn, ymmärryksen laitteen piirilevyn toiminnasta sekä oikeanlaiset työkalut. Silloinkin laitteen korjaus yleensä suoritetaan tietojen pelastamiseksi eikä laitteen käytön jatkumisen takia.

    Väite: Alaikäinen ei saa korjauttaa itse puhelintaan

    Tarua

    Fonumille ovat tervetulleita myös alle 18-vuotiaat asiakkaat ja jokaista asiakasta palvellaan ikään katsomatta aina yhtä laadukkaasti.

    Ala-ikäisten lasten asiointiin on kuitenkin säädöksiä kilpailu- ja kuluttajaviraston puolesta, tässä noudatetaan olemassa olevia sääntöjä. Lapsen ikä ja ostoksen suuruus vaikuttavat siihen, tarvitaanko kauppaan huoltajan lupa.

    Lapsi ei voi esimerkiksi ostaa velaksi. Vakuutustapausten käsittelyyn tarvitaan aina täysi-ikäinen huoltaja mukaan.

    Fonum

    Fonum löytyy ympäri Suomen, helposti saavutettavissa kauppakeskuksissa sekä K-Citymarketeissa.

    Fonumin kautta saat luotettavaa puhelinhuoltoa kaikille puhelinmerkeille, ilman ajanvarausta. Myytävänä myös käytettyjä puhelimia.

    Lue lisää Fonumista ja kurkkaa sijainnit. 

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa