• Osa kouluista luopuu avokonttori tyyppisistä luokista -äidit kiittävät

  Osa kouluista luopuu moderneista avokonttori tyyppisistä luokista. Esimerkiksi Helsingissä sijaitseva Jakomäen Kankarepuiston koulu valmistui vuonna 2020 ja jo tänä vuonna sinne tehtiin remontti, jossa poistettiin avoimet luokkahuoneet. Avokonttorimaiset luokkahuoneet osoittautuivat liian meluisaksi. (Lähde HS)

  Onko tämä se suunta mihin nyt siirrytään? Näin ainakin toivovat useat äidit.

  avokonttori luokat

  Jopa sata lasta yhdessä tilassa opiskelemassa

  Pahimmillaan tällaisessa avoimessa luokassa saattaa opiskella sata lasta yhtä aikaa. Vaihtoehtona on hillitön melu tai “sotilasmainen” kuri, jolloin kaikki iloisuus ja luovuus luokasta pitää häivyttää hiljaisuuden saavuttamiseksi, paljastaa kyselyymme anonyymisti vastannut opettaja. Pohdittavaksi jää, onko näistä kumpikaan lapsen edun mukainen tapa opiskella?

  Eikä ongelma ole vain metelissä. Kyselyymme vastannut opettajat myönsivät tilojen olevan haastavia muutenkin. Kun perinteisiä pulpetteja ei ole ja taistelu parhaista paikoista oppilaiden kesken on jokapäiväistä, jää osa oppilaista auttamatta jalkoihin, vaikka opettaja kuinka yrittää pitää tilanteet tasapuolisena.

  Opettajat toteavat, että tällaiset avoimet luokat palvelevat vain osaa lapsista.

  Osa opettajista kuitenkin tykkäsi avoimista tiloista. Koettiin, että tilaratkaisuna yksi iso avara tila oli miellyttävä ja iso plussa tuli siitä, että oppilailla oli mahdollisuus tutustua isoon määrään muita oppilaita.

  Ei paljoakaan hyvää sanottavaa

  Poikien Äitien kyselyssä äitien kokemukset avokonttori tyyppisistä luokista olivat pääasiassa negatiivisia. Äidit kertoivat lasten väsyvän ja kuormittuvan koulupäivänä normaalia enemmän. Rauhallista tilaa ei löydy koko koulupäivän aikana, eikä sellaista lapselle tarjota pyynnöistä huolimatta, lapset turhautuvat.

  Levottomuus ei välttämättä näyttäydy isossa luokassa opiskeltaessa vaan sen jälkeen välitunneilla ja muissa pienemmissä luokissa. Yhdestä äidistä tuntuu, että opettajien on vaikea tajuta tätä kokonaisuutta, koska opettajien energia menee ison ja avoimen tilan opiskeluhetken onnistumiseen.

  Äidit kertovat, että heillä on tunne, että lapset ovat koekaniineja kokeilussa minkä epäonnistuminen oli jo ennalta täysin selvää. Ennen tunnollisesti opiskelevat lapset ovat osoittaneet avokonttori tyyppisissä luokissa selvästi enemmän hajamielisyyttä opiskelutavaroiden ja läksyjen suhteen. Lasten kuormittuminen selvästi pursuaa yli reunojen.

  Avoimissa luokissa kirjoja ja tavaroita häviää enemmän ja niitä on helpompi myös viedä.

  Kaikista vastanneista äideistä vain kaksi ovat tyytyväisiä lapsensa opiskeluun avoluokassa. Vanhemmat epäilivät aluksi itse, mutta lapset ovat viihtyneet.

  Onko sinulla asiasta mielipide? Lähetä ajatuksesi meille sähköpostilla: jonna@poikienaidit.fi tai sarianna@poikienaidit.fi

  Vastaa