• Uudet Pisa-tulokset tulivat -Suomen tulokset taas laskeneet

    Suomi ei voi enää kehuskella suomalaisnuorten poikkeuksellisen hyvällä kouluosaamisella, sillä nuorten menestys Pisa-kokeissa laski Suomessa ihan kaikissa aineissa. Pisa-tulokset paljastavat suomalaisten nuorten osaamisen heikentyneen jo pitkälle toista vuosikymmenentä. Olemme kuitenkin vielä OECD-maisen keskiarvon yläpuolella.

    Huono uutinen oli myös se, että työskentelyrauhaa mittaavissa kysymyksissä havaittiin, että oppilaiden kokema työrauha on Suomessa heikompi kuin OECD-maissa keskimäärin.

    Vanhempien koulutus, ammatti ja kodin varallisuus olivat kaikissa vertailumaissa yhteydessä oppilaiden osaamiseen. Suomessa sosioekonomiselta taustaltaan ylimmän neljänneksen oppilaiden pistemäärä 529 oli 83 pistettä enemmän kuin alimman neljänneksen keskiarvo 446 pistettä.

    PISA-tulokset 2022

    Positiivisena asiana pisa-tulokset kertovat, että Suomessa oppilaat tunsivat keskiarvoa vähemmän yksinäisyyttä, eivät tunteneet jäävänsä jälkeen oppimisessa ja suhtautuivat keskimääräistä positiivisemmin ja luottavaisemmin itsenäiseen opiskeluun. Oppilaiden asenteissa näyttää tapahtuneen monin paikoin positiivista muutosta, mutta tämä ei näytä heijastuvan osaamiseen.

    Pisa-tulokset aineittain

    Matematiikka

    Matematiikan osaaminen on Suomessa laskenut sekä tytöillä että pojilla, eli tytöt ovat Suomessa edelleen poikia edellä matematiikassa. Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden ja syntyperäisten suomalaisten matematiikan erot kapenivat hieman, sillä syntyperäisten suomalaisten kohdalla osaamisen lasku oli voimakkaampaa. Suomi on kuitenkin osaamisessa edelleen selvästi keskiarvon yläpuolella.

    Lukutaito

    Suomalaisnuorten lukutaidon taso on OECD:n keskiarvoa korkeampi, mutta edelliseen PISA-arviointiin verrattuna Suomen pistekeskiarvo on laskenut peräti 30 pistettä.

    Lukutaidon osaaminen on heikentynyt matematiikan tavoin useimmissa osallistuneissa maissa.

    Luonnontieteet

    Myös luonnontieteiden osaamisen keskiarvo on laskenut Suomessa keskiarvoa voimakkaammin.

    Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa