• Kateus kuluttaa kadehtijaa -näin eroon kateudesta

    Kateus on hyvin tavallinen ja inhimmillinen tunne, eikä sitä tule hävetä, mutta kateus kuluttaa pidemmän päälle kadehtijaa itseään. Tästä syystä kateudesta kannattaa pyrkiä eroon.

    Kateutta voi aiheuttaa toisen menestyminen jossain missä itse toivoisi menestyvänsä. Se voi liittyä perheen hankintaan, ulkonäköön tai vaikkapa uraan. Kateus kulkee vertailemisen kanssa käsi kädessä, jos vertailet itseäsi jatkuvasti toisiin ihmisiin, tunnet todennäköisemmin myös kateutta.

    Katkeruuden ja vertailun malli saattaa lähteä jo lapsuudenperheestä ja kateus lisääntyy helposti, jos asioita katsoo valmiiksi negatiivisen tunnetilan vallassa. Tällöin ihminen keskittyy ympärillään kaikkeen negatiiviseen.

    Pidempään jatkunut kateuden kierre voi työntää ihmisen katkeruuden kehälle. Katkeruus tarkoittaa pitkäaikaista jumittumista myrkyllisiin ajatuksiin ja pahaan oloon. Katkeruuden tunne voi aiheuttaa jopa fyysisiä vaivoja.

    eroon kateudesta

    Näin eroon kateudesta

    Ensi kerralla kun tunnet kateutta niin mieti näitä seuraavia asioita…

    Hyväksy kateus, älä kiellä sitä

    Kateuden tunteet on hyvä tunnistaa. Jos kiellät ne itseltäsi niin et voi päästä niistä koskaan eroon. Kadehtiminen saattaa näyttäytyä esimerkiksi niin, että halveksuu kateuden kohdettaan. Tämäkin on hyvä tunnistaa. Vähättelemällä toista saat todellisuudessa vain hetkeksi hyvän olon itsellesi, mutta se ei ole pysyvää. Kun tunnistat kateuden on sitä helpompi käsitellä.

    Saatat kadehtia jotain minkä todellisuutta et tiedä

    Me emme lopulta tiedä moniakaan asioita mitä meille näytetään. Monien hymyilevien kasvojen takana on paljon enemmän asioita kuin mitä ulospäin näkyy. Saatat kadehtia tietämättäsi ihmistä jolla on todella paha olla. Ihmistä joka maksaisi mitä tahansa ollakseen joku muu. Ihmistä jolla on julkisesti suojakuori ja kaikki muu onkin jotain muuta. Saatat siis kadehtia asiaa mitä ei ole edes olemassa.

    Sinuakin kadehditaan

    Jos kadehdit toisen menestymistä esimerkiksi työrintamalla, saattaa hän puolestaan kadehtia sinun vapaa-ajan määrää. Jos kadehdit toisen perhettä, saattaa hän miettiä, että olisipa vapaa matkustelemaan kuten sinä. Usein ruoho näyttää vihreämmältä aidan toisella puolella. Joku kadehtii myös sinua jostain. Etkä taatusti ole ainoa ihminen joka tuntee kateutta.

    Mistä kateus kertoo kohdallasi?

    Mieti mistä asioista ja mistä tilanteista sinä tulet kateelliseksi? Voit miettiä mitä kateuden takana on? Jos huomaat kadehtimisen noudattavan jotain tiettyä kaavaa niin pureudu siihen. Miksi juuri työssään menestyneet ihmiset aiheuttavat sinulle kateutta? Kertooko se jotain omista haaveistasi tai unelmistasi?

    Keskity vähemmän muihin ja enemmän itseesi

    Tärkeä ohje on, että keskity vähemmän muihin ja enemmän itseesi. Lopulta se on nimenomaan vertailu mikä saa meidät kateelliseksi. “Tuo on laihempi kuin minä, tuolla on vähemmän ryppyjä ja tuo on paljon paremmassa kunnossa”. Kateellisen ihmisen kaikki aika menee muiden kadehtimiseen, joten hän ei ehdi keskittymään omaan tekemiseensä. Muuta tämä kaava!

    Pyydä apua

    Jos kateus muuttuu katkeruudeksi ja se aiheuttaa sinulle jo ikäviä oireita, voi olla hyvä hakeutua myös ammattilaisen puheille. Ehkä katkeruutta on helpompi purkaa jonkun ulkopuolisen avulla. Voit saada apua myös kirjoittamisesta tai läheisille ihmisille puhumisesta. Älä jää tunteinesi yksin.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa