• You are currently viewing Kierrätysleikit lasten kanssa

  Kierrätysleikit lasten kanssa

  Tänään on kansainvälinen kierrätyspäivä. Suomen kierrätysaste on vasta vähän yli 40% joten parannettavaa on rutkasti. Kierrätysaste kertoo, kuinka suuri osuus syntyvästä jätteestä ohjataan kiertoon hyödynnettäväksi materiaalina polttamisen sijaan.

  Kierrättäminen on lapsillemme luonnollisempaa kuin meille, he ovat eläneet aina maailmassa missä kierrätetään. Loppujen lopuksi kierrätyskasvatus on meidän vanhempien vastuulla.

  Kierrätysleikit

  Lasten kanssa voi opetella kierrättämistä esimerkiksi hauskojen leikkien avulla.

  Kierrätysneuvontapelit

  Esimerkiksi Vestialla on tarjolla erilaisia ilmaisia ja hauskoja kierrätysneuvontapelejä. Voitte esimerkiksi testata yhdessä lapsen kanssa tunnistatteko biojätteet tai vaaralliset jätteet ja kuinka hyvin.

  Kierrätyspeli

  Kerää talteen ja puhdista erilaisia kierrätykseen kuuluvia asioita, kuten pahvia, metallia, vaatteita ja lasia. Laita kaikki tavarat yhteen kasaan ja lapsen pitää lajitella ne oikeisiin laatikoihin. Voitte värikoodata laatikot tai tehdä niihin piirrustuksen kylkeen mistä lapsi muistaa mikä mihinkin kuuluu. Muista ennen pelin alkua kertoa lapselle mitä jätettä odotat mihinkin astiaan. Leikkiin saa lisäjännitystä ottamalla aikaa.

  Pullokeilaus

  Aseta kierrätykseen meneviä juomapulloja keilaradan keilojen muotoon. Voit kiinnittää jokaiseen pulloon tekstinä sen summan mikä pullosta tulisi rahaa kun sen veisi pullonkeräykseen. Lapsi keilaa pulloja kumoon ja näkee samalla paljonko rahaa hän olisi tienannut jos olisi vienyt kaikki kumoon keilaamansa pullot kierrätykseen. Voit myös maksaa lapselle tuon summan palkkioksi.

  Kierrätysbingo

  Kierrätysbingo on helppo tehdä. Kirjoita bingolappuun erilaisia kierrätettäviä asioita. Tämän jälkeen kerro jotain nippelitietoa kyseisestä kierrätettävästä asiasta kuten “kyseessä on vaarallinen jäte… sitä voidaan käyttää valaisuun”. Tai “Tätä voi myös kompostoida itse”. Sitten vaan pelailette kuin oikeaa bingoa.

  Roskien keräys roskapoimurilla

  Saattaa yllättää, mutta tästä lapset pitävät. Roskien kerääminen luonnosta roskapoimurin kanssa on lapsista super hauskaa. Roskapoimureita voi myös laitana joistain kirjastoista. Aina kun löydätte uuden roskan ja lapsi nostaa sen roskapoimurilla pussiin hän voi arvata mihin se pitäisi kierrättää tai sinä voit kertoa jos harjoittelu on vasta alussa.

  Vastaa