• You are currently viewing Meidän tarina siitä miten lapsen koulukiusaaminen loppui
    koulukiusaaminen

    Meidän tarina siitä miten lapsen koulukiusaaminen loppui

    Vantaan Viertolan tapahtumien myötä koulukiusaaminen on tullut isoksi puheenaiheeksi. Vaikka Vantaan kouluampumisen syitä ei vielä tiedetä, niin lapsen koulukiusaaminen on aihe mikä nostattaa selvästi tunteita.

    Tästä syystä päätin, että haluan kertoa meidän tarinan koulukiusaamisesta ja miten se onnistuttiin lopettamaan. Jospa tästä tarinasta joku muu saisi hyötyä omaan tilanteeseensa nyt tai tulevaisuudessa.

    Pitkään jatkunutta kiusaamista

    Nämä tapahtumat tapahtui kuudesluokkalaisille pojille. Kiusaamista oli jatkunut pitkään, se ei ollut fyysistä vaan se oli enemmänkin sellaista huomaamatonta kiusaamista. Otettiin tavaroita, haukuttiin ulkonäköä tai vaatteita ja kiristettiin rahaa. Joskus oli saatettu vähän töniä.

    Tekijöinä oli useampi poika, uhreina useampi poika. Minun poikani oli yksi uhreista.

    Kiusaamisen puuttuminen kesti siksi niin kauan, että siitä ei tiedetty pitkään. Välillä näen ihmisten ihmettelevän miten koulu tai vanhemmat eivät muka tienneet, se on ihan mahdollista jos kiusattu ei oireile tai tuo asiaa esiin.

    Meidän tapauksessa osa kiusatuista pojista oli puhunut kotona juttuja mitkä aiheuttivat ahdistusta, mutta osa kiusatuista koki kaiken vain leikiksi. Kiusattujen kokemukset tilanteista olivat hyvin erilaiset, vaikka tapahtumat olivat samat.

    poika ja reppu

    Vanhempien voima

    Me vanhemmat puutuimme peliin siinä vaiheessa kun tapahtumissa alkoi olemaan sellaisia pirteitä, että niitä ei vaan voinut hyväksyä. Vaikka edelleenkään kaikki kiusatut lapset eivät osanneet kokea tapahtumia kiusaamiseksi.

    Kun päätimme ottaa härkää sarvista, niin tapahtumat etenivät nopeasti.

    Otimme yhteyttä opettajaan ja kiusaajien vanhempiin, samana päivänä.

    Vanhempien tapauksessa kaikki meni todella hyvin, sillä kaikki olivat keskustelussa asiallisesti mukana. Me kiusattujen vanhemmat pidimme keskustelun rauhallisena, emme lähteneet ikävällä tyylillä matkaan vaan totesimme rauhallisesti, että tähän tämän pitää nyt loppua tänään.

    Kiusaamisen monet kasvot

    Kiusaaminen ja siihen johtaneet tekijät eivät ole niin yksinkertaisia kuin moni kuvittelee. Ei ole hyviä ja pahoja. Ei ole kiusaajia jotka saa vaikka tappaa, vaan on lapsia jotka toimivat väärin ja tarvitsevat opastusta. Ja on lapsia joita kiusataan ja he tarvitsevat turvaa. Joskus kiusattu on itsekin kiusaaja kun asiaa puidaan tarkemmin.

    Meidänkin tapauksessa molemmat kiusaajat olivat itsekin olleet joskus kiusattuja. Ei tässä luokassa, mutta aikaisemmin.

    Kiusaaminen loppui

    Meidän tapauksessa kiusaaminen loppui kuin seinään sen jälkeen kun vanhemmat olivat keskustelleet yhdessä. Kiusaajien vanhemmat puhuivat lapsilleen ja kiusaajat jättivät kiusatut rauhaan koulussa siitä eteenpäin.

    Tämä onkin neuvoni kaikille kiusattujen vanhemmille, ottakaa yhteyttä suoraan kiusaajan vanhempiin, asiallisesti ilman kiihkoa. Usein kiusaajan vanhemmat eivät tiedä mitään lapsensa tekemisistä ja pelkkä tieto lapsen touhuista pistää sille stopin.

    Koulun kautta asioiden eteenpäin vieminen on paljon hitaampaa. Kuten kirjoitin, otimme samana päivänä yhteyttä kouluun ja vanhempiin. Vanhemmat tapasimme samana päivänä, kun taas koulu ei ole vieläkään saanut asiaa eteenpäin ja aikaa on kulut jo kuukausia.

    Ei se tarkoita, että koulua ei kiinnostaisi vaan se tarkoittaa, että koululla ei ole resursseja ja mahdollisuuksia ajaa tällaisia niin nopeasti läpi kuin meillä vanhemmilla on. Selvittely on paljon haastavampaa välikäsien kautta.

    Tsemppiä kaikille, autetaan yhdessä lapsia. Kaikkia lapsia.

    -Anonyymi kirjoittaja-

    Voit lähettää tekstisi julkaistavaksi nimettömänä osoitteeseen myynti@poikienaidit.fi tai tämän sivun alalaidasta.

    Vastaa