• You are currently viewing Lahjoittamalla munasoluja voit mahdollistaa jollekin äitiyden
    Kuva Omar Lopez

    Lahjoittamalla munasoluja voit mahdollistaa jollekin äitiyden

    Kaupallinen yhteistyö: Ovumia

    On monia tapoja auttaa ja olla omalta osaltaan tekemässä hyvää. Yksi vähemmän tunnettu, mutta erittäin merkittävä tapa on lahjoittaa munasoluja. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että jos sinä lahjoittaisit munasoluja, voisit mahdollistaa jollekin lapsettomuudesta kärsivälle unelman omasta perheestä.

    Lahjoitettuja munasoluja tarvitsevat siis he, joilla omat munasolut eivät mahdollista raskautta. Syitä tähän voi olla monia, esimerkiksi ennenaikainen munasarjojen vajaatoiminta, geneettiset sairaudet tai syöpähoidoista aiheutunut lapsettomuus. Lahjoittajaksi puolestaan voi olla sopiva jos on 20-35 vuotias eikä itsellä tai lähisuvussa ole perinnöllisiä sairauksia. Munasolujen lahjoitus ei myöskään heikennä omaa hedelmällisyyttä ja naiset, joilla on jo omia lapsia, voivat itse asiassa olla hyvinkin sopivia munasolujen lahjoittajiksi.

    LAHJOITTAMALLA MUNASOLUJA VOIT MAHDOLLISTAA JOLLEKIN ÄITIYDEN

    Lahjoittaksi ei sovellu kuitenkaan kaikki. Lahjoittajien terveydentila ja soveltuvuus käydään tarkkaan läpi lääkärintarkastuksessa ja kokeissa. Myös sitoutuminen lahjoitusprosessiin varmistetaan. Tutkimukset ja lääkkeet ovat lahjoittajalle maksuttomia ja lisäksi lahjoittamisesta maksetaan hedelmöityshoitolain mukainen pieni korvaus.

    Haastettelimme Ovumia klinikoiden naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriä Paula Kuivasaari-Piristä munasolujen lahjoitusprosessista.

    Miten voin hakea munasolujen lahjoittajaksi?

    Lahjoittajaksi voi hakea täyttämällä Ovumian nettisivuilla esitietolomakkeen jossa kysytään tarkempia terveystietoja lahjoittajalta. Tämä on n.s esihaastattelu jonka perusteella arvioidaan hakijan soveltuvuutta lahjoittajaksi. Lomakkeen tietojen perusteella klinikalta otetaan yhteyttä ja sovitaan lääkärin vastaanotosta. Lääkärin vastaanotolla käydään tarkkaan oma ja lähisuvun terveys läpi. Lisäksi arvioidaan ultraääntä apuna käyttäen lahjoittajan hedelmällisyys. Ensimmäisellä käynnillä keskustellaan siitä, kuinka prosessi etenee, sekä käydään läpi juridiset seikat ja annetaan lahjoittajalle mahdollisuus esittää askarruttavia kysymyksiä. Tämän lisäksi lahjoittajalta tutkitaan verikokeet ja annetaan psykologista neuvontaa.

    Miten itse luovutusprosessi etenee?

    Kun lahjoittaja on todettu soveltuvaksi ja lahjoitusprosessi alkaa hän saa ohjauksen hormonipistoksiin, joilla munasoluja kasvatetaan keräystä varten. Pistokset aloitetaan kuukautiskierron alussa ja kestävät noin 10 päivää. Tänä aikana klinikalla vieraillaan lääkärin luona, joka arvioi ultraäänellä munasarjojen tilannetta. Munasolut kerätään kierron puolivälin aikoihin munasolupunktiossa. Punktion jälkeen palautuminen vie muutamia päiviä ja seuraava kuukautiskierto alkaa normaalisti. Hoitotiimi on koko prosessin ajan lahjoittajan tukena ja neuvoo ja ohjaa lahjoittajaa.

    Vaikuttaako munasolujen lahjoittaminen omaan hedelmällisyyteen?

    Munasolujen lahjoittaminen ei heikennä omaa hedelmällisyyttä.
    Lääkärin tutkimuksissa saa kattavasti tieto myös omasta hedelmällisyydestään.
    Kaikki tutkimukset ja lääkkeet ovat lahjoittajalle maksuttomia.
    Lahjoitusprosessin jälkeen on mahdollista käydä vielä jälkitarkastuksessa klinikalla.

    Kuinka monta kertaa munasoluja voi lahjoittaa?

    Hedelmöityshoitolaki määrää, että sama luovuttaja voi lahjoittaa maksimissaan 5 perheelle munasoluja. Yhdellä luovutuskerralla voidaan saada munasoluja yhdelle tai useammalle vastaanottajalle. Ovumialla lahjoituskerrat ovat usein 2-5 kerran välissä. Joskus lahjoittaja voidaan kutsua myös n.s sisaruslahjoitusta varten uudestaan. Lahjoittaja voi kuitenkin aina päättää itsenäisesti haluaako lahjoittaa uudestaan.

    Jos ei ole säännöllistä kuukautiskiertoa, voiko silti olla lahjoittaja?

    Kuukautiskierron puuttuminen voi johtua monesta eri syystä. Jos kuukautisia ei tule hormonaalisen ehkäisyn vuoksi, niin se ei ole este lahjoittaa munasoluja. Muista syistä on hyvä keskustella lääkärin kanssa ja tutkimuksen perusteella tehdään arvio, onko munasolujen lahjoitus mahdollista.

    Vapaa sana – lääkäri Paulan terveiset:

    Jos munasolujen lahjoitus kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan lisätietoa Ovumian verkkosivuilta tai www.munasolulahjoitus.fi. Myös klinikoille voi olla rohkeasti yhteydessä ja kysyä lisätietoa, vaikka ei olisikaan vielä varma haluaako lahjoittaa. Munasolujen tarve on valtava ja pienellä teolla voi antaa toiselle mittaamattoman arvokkaan lahjan.

    Voisitko sinä olla yksi heistä lahjoittajista, joka mahdollistaisi jollekin tämän ainutlaatuisen ja merkityksellisen kokemuksen saada tulla äidiksi?

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa