• You are currently viewing Aloite äiti- ja isä -termien säilyttämisestä eteni eduskuntaan

    Aloite äiti- ja isä -termien säilyttämisestä eteni eduskuntaan

    Vuonna 2022 voimaantulleessa perhevapaiden uudistuksessa termit äityis- ja isyysraha saivat väistyä, kun tilalle tulivat erityisraskausraha, raskausraha ja vanhempainraha. Muutokset eivät miellyttäneet kaikkia, sillä kansalaisaloite äiti- ja isä-termien säilyttämisestä pantiin vireille lokakuussa 2023.

    Kansalaisaloiteessa toivotaan äiti- ja isä-termien säilyttämistä lainsäädännössä, palveluissa ja yhteiskunnassa. Aloitteessa ehdotettiin myös, että eduskunta edellyttää valtioneuvostoa ryhtymään tarkastelemaan lakeja termien palauttamiseksi lainsäädäntöön siltä osin, kuin näitä termejä on poistettu. Aloite­ keräsi yli 60 000 allekirjoitusta ja se eteni nyt eduskunnan käsiteltäväksi.

    Kansalaisaloitteessa kerrotaan, että kasvatuksen teorian ja tradition professorina Jyväskylän yliopistossa ja käytännöllisen filosofian dosenttina Helsingin yliopistossa toimivan Tapio Puolimatkan mukaan lapsen oikeus isään ja äitiin on ihmisoikeuskysymys. Puolimatkan mukaan lainsäädännössä vastakkain ovat lapsen oikeus isään ja äitiin sekä vanhempien oikeus saada tietty status suhteelleen.

    Lue myös: Poikien suosituimmat nimet vuonna 2023

    äiti ja isä termien säilyttämisestä

    Miten muutokset termistössä nyt näkyvät?

    Muutokset näkyvät esimerkiksi kelan lomakkeissa, joissa lapsen vanhemmat täyttävät suhteensa lapseen vaihtoehdoilla

    • synnyttävä vanhempi
    • lapsen toinen vanhempi
    • muu, täydennä _______

    Muutokset ovat keränneet myös kiitosta, uudet korvaavat termistöt ovat helpottaneet lomakkeiden saavutettavuutta. Muutosten alkuperäinen pyrkimys olikin huomioida aikaisempaa paremmin perinteisestä heteronormatiivisesta mallista eroavat perhemuodot.

    Mitä mieltä sinä olet äiti ja isä termien säilyttämisestä? Kerro kommenteissa.

    -Poikien Äidit toimitus-

    äitiyden solmukohdat

    Vastaa