• You are currently viewing LukuTähti innostaa lapset takaisin kirjojen pariin

    LukuTähti innostaa lapset takaisin kirjojen pariin

    Kaupallinen yhteistyö LukuTähti Opettajat Piia Hakomäki ja Mira Vänskä seurasivat lasten lukutaidon romahtamista ja päättivät tarttua ongelmaan. He kehittivät yhdessä LukuTähti-palvelun mikä innostaa lapset takaisin kirjojen pariin.

    -Lasten sanavarasto on supistunut, tekstin tuottaminen köyhtynyt ja luetun ymmärtäminen heikentynyt. Koulun lukutunneilla aivan liian moni tuijottelee kirjaa kääntämättä sivuja, Hakomäki ja Vänskä avaavat.

    -Yhä useammalle lapselle tuottaa vaikeuksia keskittyä kirjojen lukemiseen.

    Miten lasten lukutaitoa voi kehittää?

    Lapsen lukutaitoa voi kehittää suhtautumalla myönteisesti lukemiseen ja viemällä lapsen kirjastoon, ohjeistavat Hakomäki ja Vänskä.

    -Ihan pienestä pitäen voi lukemista harjoitella. Ensin yhdessä tietysti aikuisen kanssa esimerkiksi kuuntelemalla tarinoita ja keskustelemalla niistä.

    Hakomäki ja Vänskä painottavat, että kaikki lapset ovat erilaisia. Osa lapsista on kiinnostuneita kirjoista ihan luontaisesti; toisilla innostusta ei meinaa löytyä lainkaan.

    -Lasta on hyvä innostuttaa ja tutustuttaa kirjojen maailmaan ihan vauvaiästä asti.

    Huolestua ei kuitenkaan tarvitse vaikka lukeminen ei lasta kiinnostaisi vielä kouluun mennessä.

    Miksi hyvä lukutaito on tärkeää?

    Hyvä lukutaito tarjoaa lapselle monia etuja ja mahdollisuuksia sekä henkilökohtaisella että akateemisella tasolla.

    -Ihan kuin mitä muutakin taitoa, niin myös lukutaitoa pitää harjoitella, vaikka ei aina huvittaisikaan.

    Hakomäki ja Vänskä uskovat, että lukutaito on tulevaisuustaito.

    -Lukemisen kautta oppii empatiataitoja, sanavarasto laajenee. Lukeminen haastaa lapsen ajattelua ja auttaa kehittämään kriittistä ja analyyttistä ajattelua. Tänä päivänä tarvitaan hyvin monipuolista lukutaitoa.

    Lukutähti-palvelu

    Hakomäki ja Vänskä kehittivät yhdessä LukuTähti-palvelun. Se on kirjojen lukemiseen innostava sovellus
    6-13-vuotiaille lukutaitoisille lapsille.

    Palvelussa motivaattorina toimii tietokilpailut luetuista kirjoista, pistekisat ja hahmon muokkaus. LukuTähden kuluttajaversiossa pistekisa on kausikisa, joita on neljä vuodessa.

    Näin lukutähti toimii

    1. Lapsi valitsee itselleen sopivaa luettavaa. Kirjat on luokiteltu kolmeen vaikeustasoon, joista on helppo löytää itselle sopivan tasoisia kirjoja. Kirjat on jaoteltu lisäksi kolmeen kategoriaan.
    2. Kirja lainataan kirjastosta ja luetaan
    3. Tämän jälkeen vastataan LukuTähdessä kirjaan liittyviin luetun ymmärtämisen kysymyksiin (tietokilpailukysymyksiin).  Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa pisteen ja kolikon.
    4. Kerätyillä kolikoilla voi muokata hahmoaan. Pisteillä voi osallistua pelin pistekisoihin, joissa voi voittaa palkintoja.

    Tutustu LukuTähti -palveluun. 

    -Poikien Äidit Toimitus-

    Vastaa