• You are currently viewing Muistatko kesän 2010? Silloin mitattiin Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys
  Photo: Felix Lindvik

  Muistatko kesän 2010? Silloin mitattiin Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys

  Suomen kesä on lyhyt ja yllätyksellinen, ikinä ei tiedä mitä on luvassa seuraavana päivänä. Silti suomalaiset osaavat ottaa ilon irti kesästä ja moni jääkin kotimaahan viettämään kesälomiaan. Mutta mikä onkaan se kuukausi jolloin tilastollisesti saadaan kokea kesän lämpöennätys?

  Ilmatieteenlaitos listaa lämpötiloja menneiltä vuosilta. Me tarkastelimme kesän lämpötilojen huippuja viimeisen 50 vuoden ajalta. Tarkastelussa on mukana kesä-, heinä- ja elokuut, vaikka muutaman hassun kerran lämpöennätys on osunut myös toukokuulle.

  Mille kuukaudelle osuu tilastollisesti todennäköisimmin kesän korkein lämpötila?

  Vastaus on heinäkuu. Heinäkuussa mitataan tavallisesti koko kesän lämpimin arvo Suomessa. Viimeisen 50 vuoden lämpimin päivä osuu vuodelle 2010, jolloin mitattiin jopa +37,2 astetta. Kuukaudeksi osui silloinkin heinäkuu ja mittaustulos tehtiin Joensuussa.

   

  Viimeisen 50 vuoden aikana lämpimin päivä on osunut

  • 15 kertaa kesäkuulle
  • 27 kertaa heinäkuulle
  • 10 kertaa elokuulle

  (muutama vuosi lämpöennätys on ollut sama kahdessa eri kuukaudessa, siksi lämpöennätyksiä on yhteensä yli 50)

  Suomen korkein lämpötila on mitattu useimmiten Utsjoella. Siellä lämpöennätys on tehty jopa kuusi kertaa viimeisen 50 vuoden aikana.

  Suomen vuosikeskilämpötila on kohonnut

  Ilmasto on vaihdellut koko maapallon olemassaolon ajan, mutta muutokset ovat tapahtuneet hitaasti. Ihmisten toiminnan vuoksi muutos voi tapahtua nyt liian lyhyessä ajassa eli muutamassa sadassa vuodessa. Vaarana on se, että jos muutos on liian nopea ja/tai liian suuri, maapallon ekosysteemit ja ihmiskunta eivät ehdi sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen.

  Ilmastonmuutos näkyy Suomenkin lämpötiloissa. Suomen vuosikeskilämpötila on viimeisen 40 vuoden aikana kohonnut 0,2-0,4 astetta vuosikymmenessä. Suomessa ilmastonmuutoksen vaikutus lämpötilaan on vielä pienehkö verrattuna suureen luontaiseen vaihteluun, mutta tulevina vuosikymmeninä muutos käy vähitellen selvemmäksi.

  Pohjois-Euroopan talvien odotetaan lämpenevän 2060-luvulle tultaessa 2 – 7 asteella. Helleaallot yleistyvät kesäisin myös meillä Euroopassa.

  Lähde: Ilmatieteenlaitos

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa