• You are currently viewing Kaikki esivaihdevuosista
  esivaihdevuodet

  Kaikki esivaihdevuosista

  Kuuma, kylmä, ei saa unta, masentaa… ehkä ne on esivaihdevuodet. Nyt saat tietää kaikki esivaihdevuosista.

  Naisten vaihdevuodet tapahtuu keskimäärin 50 vuoden iässä. Vaihdevuodet tarkoittavat naisen hedelmällisyyden hiipumista sekä kuukautisten loppumista.

  Moni kokee vaihdevuosien kaltaisia oireita jo paljon ennen vaihdevuosia, silloin kyse on esivaihdevuosista. Esivaihdevuodet ovatkin siirtymävaihe vaihdevuosiin ja ne koetaan usein 40 ikävuoden jälkeen.

  Esivaihdevuosien oireet

  Esivaihdevuosien yksi selkeä merkki on se, että kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi. Tämä voi tapahtua jopa 10 vuotta ennen virallisia vaihdevuosia. Ensin kuukautiskierto muuttuu lyhyemmäksi, syynä sille on munarakkulan nopeutunut kasvu. Myöhemmin kuukautiskierto alkaa taas pidentyä, kunnes jää kokonaan pois.

  Esivaihdevuosissa voi esiintyä kuumia aaltoja, hikoilua ja tykyttelyä. Nivelkipuja, huonommin nukuttuja öitä ja sen aiheuttamaa ärtyisyyttä. Joillain naisilla saattaa ilmetä virtsankarkailua tai virtsatientulehduksia. Jopa 80 % naisista esiintyy jotain oireita jo ennen varsinaisia vaihdevuosia.

  Miten helpottaa esivaihdevuosien oireita?

  Pitää muistaa, että vaihdevuodet eivät ole sairaus. Vaihdevuosioireita ei tarvitse hoitaa, jos niiden kanssa tulee toimeen eivätkä ne heikennä elämänlaatua. Sama pätee esivaihdevuosiin.

  Esivaihdevuosien tuomaan oireiluun tehoaa parhaiten terveelliset elämäntavat.

  Säännöllinen liikunta, terveellinen ruoka (vähän sokeria) ja hyvä uni vähentävät selvästi esivaihdevuosien oireita. Sama tehoaa varsinaisiin vaihdevuosiin.

  Tupakointi ja alkoholin käyttö lisää oireilua. Punainenliha, sokeri, kahvi ja mausteet voivat myös pahentaa oireita.

  Jos esivaihdevuosien oireet ovat arkielämää selvästi haittaavia, voidaan naiselle määrätä estrogeenihoitoa. Estrogeeni voidaan ottaa suun kautta tabletteina, ihon kautta laastarina tai paikallisesti geelinä. Estrogeenihoitoon liitetään keltarauhashormoni (progestiini) kohdun limakalvon liikakasvun estämiseksi.

  Hormoonikorvaushoidon hyödyt

  Hormonikorvaushoidon suurin hyöty on vaihdevuosioireiden väheneminen. Muitakin hyötyjä on todettu. Estrogeeni ehkäisee osteoporoosia, luunmurtumien riskiä. Estrogeeni voi vähentää yöllisiä hengityskatkoksia uniapneasta kärsivillä. Lisäksi hormonikorvaushoito vähentää riskiä sairastua diabetekseen ja paksusuolisyöpään.

  Hormoonikorvaushoidon haitat

  Suurimmat riskit ovat laskimotukos- ja rintasyöpäriskin kasvu. Hoito lisää myös riskiä sairastua munasarjasyöpään ja sappikivitautiin. Laskimotukosriski liittyy lähinnä suun kautta otettavaan hormonikorvaushoitoon, ei niinkään laastareihin ja ihon kautta annosteltavaan geeliin ja suihkeisiin.

  Lähteet: Terveyskirjasto, Gynekologi RIINA KATAINEN, AVogel luentopäivä

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa