• You are currently viewing “Vastasyntyneillä on aina siniset silmät” -totta vai tarua?
  Photo: Dragos Gontariu

  “Vastasyntyneillä on aina siniset silmät” -totta vai tarua?

  Vahvassa istuu uskomus, että kaikilla vastasyntyneillä vauvoilla olisi siniset silmät. Onko se totta? Me selvitimme.

  Onko vastasyntyneillä aina siniset silmät?

  Ihmisten silmien väri määrittyy melanosyyttien mukaan. Kun vauva syntyy melanosyytit ovat vasta aloittamassa toimintaansa eivätkä ne ole tuottaneet vielä kaikkea kehon melaniinia. Hyvin todennäköisesti vastasyntyneen vauvan silmien väri tulee siis todennäköisesti muuttumaan ajan kuluessa.

  Onko jokaisen syntyvän vauvan silmät aluksi siniset?

  Eivät.

  Vastasyntyneellä vauvalla voi olla harmaan tai sinisen sävyiset silmät. Yleensä harmaan sävyisistä tulee myöhemmin ruskeat ja sinisen sävyisistä myöhemmin siniset, vihreät tai harmaat.

  Iiriksen väripigmentit muodostuvat ensimmäisen elinvuoden aikana. Silmät pysyvät yleensä saman värisinä ensimmäisen elinvuoden jälkeen.

  Minkä väriset silmät ovat yleisimmät?

  Maailmanlaajuisesti sini-, harmaa- ja vihreäsilmäisiä ihmisiä on väestöstä vain 10%, joista suurin osa löytyy meiltä Euroopasta.

  Suomalaisten silmienväreistä (2022) oli sini-, harmaa- ja vihreäsilmäisiä jopa 89 %.  Ruskeat silmät ovat meillä siis harvinaisemmat. Tilanne saattaa olla tulevina vuosina erilainen, sillä eri kansojen sekoittuessa sinisilmäisyys muuttuu harvinaisemmaksi piirteeksi.

  Eri lähteistä löytämämme tiedon perusteella silmien väri vaihtuu vain ensimmäisten elinvuosien aikana, mutta yhteisömme todisti toisin. Äidit kertoivat silmien vaihtaneen väriä, jopa aikuisiässä. Useat äidit kertoivat lapsensa silmien vaihtaneen väriä sinisävyisestä ruskeaksi, mutta yksikään ei (vielä) ilmoittanut siitä, että silmät olisivat vaihtuneet ensimmäisten vuosien jälkeen  ruskeasta sinisävyiseksi. Oletko sinä nähnyt tällaista?

  Mikä väri on kaunein?

  Kysyimme äideiltä minkä väriset silmät ovat heistä kauneimmat? 43% tykkää sinisistä silmistä, 33% ruskeista, 22% vihreistä ja 2% harmaista. Suurin osa (63%) myönsi tykkäävänsä väristä mikä ei ole hänellä itsellään.

  Lähteet: Missouri Medicine, Askel Terveyteen, Worldtlas.com

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa