• You are currently viewing Imettävän äidin ruokavalio

    Imettävän äidin ruokavalio

    Imettävän äidin ruokavaliossa on tärkeää, että syö riittävästi ja monipuolisesti, sillä silloin saa pidettyä huolta omasta hyvinvoinnista, jaksaa paremmin arkea ja turvaa vauvan kasvun. Ruoan laatu vaikuttaa erityisesti rintamaidossa oleviin vitamiineihin ja rasvan laatuun.

    KUN IMETÄT:

    • Syö riittävästi monipuolista ruokaa
    • Pidä huolta riittävästä veden juonnista
    • Syö kunnolliset ateriat ja välipaloja aina tarpeen mukaan
    • Käytä hyvälaatuista rasvaa leivälle ja ruuanvalmistukseen
    • Jos olet ns sekasyöjä, syö muutaman kerran viikossa kalaa ja kanaa
    • Nauti päivittäin kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
    • Koska D-vitamiinin saanti on Suomessa keskimäärin liian vähäistä, kaikille imettäville äideille suositellaan D-vitamiinivalmistetta 10 µg päivässä ympäri vuoden.

    IMETYSAIKANA VÄLTETTÄVÄT RUOKA-AINEET:

    Vaikka imettävälle äidille suositellaankin monipuolista ravintoa, on kuitenkin olemassa muutamia ruoka-aineita, joita ei suositella käytettäväksi.

    Korvasienet
    Korvasieniä ei suositella imettäjän ruokavalioon edes ryöpättyinä, sillä ne sisältävät gyromitriinijäämiä
    käsittelystä huolimatta.

    Petokalat
    Sisävesialueiden kalaa päivittäin syöviä suositellaan vähentämään elohopeaa kerääviä petokalojen syömistä. Haukea vältetään kokonaan.

    Alkoholi
    Imetysaikana suositellaan kokonaan alkoholin käytön välttämistä, koska vauvan kannalta turvallista määrää ei voida arvioida

    Pellavansiemenet
    Kokonaisten pellavansiemenien käytön tulisi olla lyhytaikaista tai satunnaista ja määrä tulisi rajoittaa korkeintaan 1–2 ruokalusikalliseen päivässä. Pellavalla kuten joillakin muillakin öljykasveilla on luontainen ominaisuus kerätä siemeniinsä raskasmetalleja,

    Kofeiini
    Kofeiinin saantia tulee rajoittaa 200 mg:an/päivä. Tämä vastaa kahta 1,5 dl:n kupillista suodatinkahvia tai 1,5 dl espressokahvia tai n. 1 l mustaa teetä. Kofeiini vaikuttaa keskushermostoon ja voi aiheuttaa vauvalle levottomuutta.

    Merilevävalmisteet
    Ei käytetä, jos jodipitoisuus ei ole tiedossa tai on korkea. Liiallinen jodin saanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle.

    Yrtit
    Yrttejä voi käyttää mausteena ruoanlaitossa, mutta ravintolisänä tai lääkekäytössä yrttejä ei suositella mahdollisten haittavaikutusten vuoksi.

    Sokeripitoiset välipalat
    Syy miksi imettäjille ei suositella runsasta karkin ja sokerin käyttöä on yksinkertainen. Herkut vievät tilaa terveellisemmiltä vaihtoehdoilta.

    Lähteet: Evira, terveyskirjasto

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa