• Miksi isät toimivat perheissä vain statisteina?

  Miksi isät toimivat perheissä vain statisteina? Saatuani lauman poikalapsia, olen alkanut ajattelemaan asioista enemmän myös poikien, eli tulevien miesten kantilta. Voisin jopa sanoa olleeni ennen poikiani hieman puolueellinen toiseen suuntaan. Mikä on helposti naiselle tyypillistä. Nyt poikien äitinä koen olevani todellinen tasa-arvon kannattaja!

  On erityisesti yksi asia, mitä en sitten millään ymmärrä. Se on, suomalaisten isien rooli perheessä. Isät toimivat statisteina. Ainakin monissa tietämissäni perheissä isät ovat ikään kuin statisteja omissa perheissään. Alusta asti perheen nainen määrää lähestulkoon kaiken. Talon sisustuksesta, perheen lomamatkoihin ja lasten nimivalintoihin asti. Perheen miehet saattavat kyllä tehdä paljon, mutta lähinnä sitä mitä heidän käsketään tehdä. Tai vaihtoehtoisesti mies jopa luovuttaa ”vallan” naiselle, päästäkseen itse helpommalla ja säästyäkseen ehkä konflikteilta.

  Isien rooli on varmasti vuosi vuodelta parantunut, mutta onko se tapahtunut luonnollisesti vai käskyttämällä?

  Isät pois statistin roolista

  Olisi mielenkiintoista tietää, että lähteekö tämä kaikki jo siitä miten pojat on alunperinkin kasvatettu. Onko pojille iskostettu alusta asti se ajatus päähän, että nainen vie ja mies vikisee? Johtuuko tämä siitä, että pääsääntöisesti äidit ovat kasvattaneet pojat? Ja tästähän syntyykin jo selvä oravanpyörä. Nyt kun haluamme parisuhteisiin tasa-arvoa, niin eikö tämän isän statistin roolin pitäisi jo väistyä?

  Lue myös: Jari Sinkkosen terveiset poikien äideille

  Jos pienet lapset leikkivät keskenään, niin usein tyttöjen määräilyä ja komentelua pidetään suloisena. Tyttö pitää pojat ojennuksessa-tyyppisesti. Olimme kerran syntymäpäivillä, joissa pöydän päässä istui tyttö. Vieraina poikia. Vanhemmat naureskelivat, että kyllä ne (pojat) ojennuksessa pysyy, kun on tyttö komentamassa pöydän päässä. Taisin nauraa mukana, mutta mietin myöhemmin, että kuinka paljon tämän tyyppiset letkautukset vaikuttavat tyttöjen ja poikien ajatuksiin heistä.

  Minulla ja erityisesti lapsillani on käynyt tuuri. Meidän perheessä ei ole statisteja. Poikien isä on yhtä läheinen pojillemme kuin minä. Mieheni on ollut lasten kanssa yhtä paljon kotona kuin minä, mieheni on valinnut yhdessä kanssani lapsilleen nimet, mieheni tekee lapsille ruuan oman mielensä mukaan, mieheni ostaa lapsilleen vaatteita ja pukee heidät kivasti (ilman minun ohjeitani). Mieheni on hellä isä, joka halii, pussaa ja silittää poikiaan. Mieheni on onneksi kaikkea muuta kuin statisti. Hän on tämän perheen toinen tasavertainen aikuinen, joka osaa ja saa hoitaa omia lapsiaan, omaa kotiaan ja omia asioitaan, omalla tavallaan. Enkä minä ole niistä kommentoimassa tai niille naureskelemassa.

  isät statisteina
  Poikien isä paikkaa Oliverin haavaa. Photo: Brendan Delany

   

  Toivon, että kun meidän nyt kasvattamamme pojat kasvavat aikuisiksi, on moiset statistit parisuhteissa historiaa. Enää ei julkaista juttuja siitä, kuinka äidillä on ylivertainen tunneside lapseen, eikä oleteta, että äiti jää automaattisesti hoitamaan vauvaa kotiin. Enää ei ihmetellä jos isä pärjää yksin monen lapsen kanssa, eikä hämmästellä kotia pyörittävää miestä. Eikä ainakaan oleteta, että erotilanteessa lapset kuuluvat automaattisesti äidille. Toivon, että isien arvostus vanhempina saadaan nousuun.

  Lue myös: Tasa-arvo lähtee kotoa

  Meillä äideillä on nyt kaikki valta vaikuttaa omien poikiemme ajatusmaailmaan siitä, että millainen heidän roolinsa tulee olemaan heidän tulevassa perheessään ja millaisia isiä heistä mahdollisesti joskus vielä tulee. En tiedä teistä muista äideistä, mutta minä en ainakaan toivo omista pojistani mitään statisteja.

  Vastaa