• Energiajuoma ikäraja K-16, kiitos

  Yök, energiajuomat! En ole muuten koskaan juonut, maistanut kyllä ja en tykännyt. Energiajuoma ikäraja ja sen puuttuminen ihmetyttää. Nuorten poikien himo tuohon ällöttävään litkuun on aivan käsittämätön. Eikä tarvitse vielä olla kovin nuorikaan, ihan tuollainen alakoululainenkin jo haaveilee kovasti ostavansa energiajuomia. Kuten meidän kolmasluokkalainen, joka on virtaa täynnä kuin vichypullo, mihin ihmeeseen hän tarvitsisi vielä energiaa lisää?

  Energiajuoma ja ikäraja kuntoon

  Suomessa energiajuomien ostamiselle ei ole virallista ikärajaa, mikä on ihan käsittämätöntä. Lapset ja nuoret kantavat kaksin käsin energiajuomia kaupasta ja litkivät niitä koulujen välitunneilla. Se on ihan sama mitä saarnaa äiti ja isä on kotona energiajuomista pitänyt, niitä on silti pakko päästä heti maistamaan kun silmät välttää.

  Lue myös: Kännykkä kädessä puistossa. Tsot tsot äiti

  Energiajuoma on pääasiassa värjättyä ja hapotettua vettä. Niissä on runsaasti kofeiinia ja tauriinia sekä aivan järjetön määrä sokeria (tölkillisessä noin 14 sokeripalaa). Kuten arvata saattaa, ei tuollainen iso määrä piristettä sovi lapselle. Energiajuomien nauttimisesta seuraa lapselle kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä, levottomuutta, ahdistuneisuutta, vieroitusoireita, nukahtamisvaikeuksia ja unen laadun heikkenemistä.  Puhumattakaan siitä, mitä tuollainen määrä sokeria tekee lapsen/nuoren hampaille.
  poika juo
  Mutta hei, paatospuheellani on jokin tarkoituskin. Tiesitkö, että on olemassa Vastuullisia kauppiaita, jotka ilmoittavat, että heidän kaupastaan ei voi alle 16 vuotias ostaa energiajuomia? Energiajuoma ja ikärajat löytyvät siis sentään jostain.

  Tämä on kauppiaalle täysin vapaaehtoista ja silti kauppiaiden lista on mielestäni ilahduttavan pitkä. Mikä mahtavinta, listasta löytyi myös meidän lähikauppamme. Olen NIIN onnellinen, että pojat eivät pääse ainakaan tuosta ihan nurkilta energiajuomia ostelemaan. Taidan käydä kehumassa heti huomenna meidän omaa kauppiasta. Vastuulliset kauppiaat listaa voit käydä vilkaisemassa Vahempainliiton sivuilta.
  Löytyykö listalta sinun lähikauppasi?

  Lue myös: Kädetön äiti, huono äiti

  Miten ikäraja saataisiin kaikkiin kauppoihin? Ikäraja voisi olla puolestani vaikka k 18, mutta tuo k 16 olisi jo sentään hyvä alku. Haastakaa omat lähikauppanne mukaan näihin talkoisiin! Tietysti sitä toivoo, että oma lapsi olisi sen verran järkevä, ettei lähde ostelemaan energiajuomia liian pienenä, mutta toisaalta….joukossa tyhmyys tiivistyy.

  Kommentit

  1. MäSäMutsi

   Minä olen sitä mieltä, että nuo voitaisiin siirtää vaikka alkoon tai kieltää kokonaan. En ymmärrä miksi kukaan niitä haluaa juoda. Itse olen niitä joskus juonut (vuosituhannen vaihteessa), kun työskentelin tarjoilijana… Sain hirveästi sivuvaikutuksia ja aamuisin oli krapulainen olo. Vierotusoireita tuli, jos ei juonut säännöllisesti. Eli aivan hirveätä myrkkyä. Lopetin energiajuomien kulutuksen, kun aloin odottaa esikoistani vuonna 2001 lopussa ja sen jälkeen en ole kuin kerran tai kaksi juonut. Maku on oikeasti kammottava!

   1. Jonna-Emilia

    Minäkään en mausta tykännyt yhtään! Ja kun olen vielä herkkä kofeiinille, niin ei sitä maistamista pidemmälle uskaltanut viedä.

   2. mietihetki

    noin yhdessä0,25red bullissa on 15mg kofeiinia,ja tauriinia noin 80 milligrammaa.kuitenkin,tauriini ei ole piriste,ja se ei stimuloi keskushermostoa toisin kuin kofeiini.kahvissa on noin 40 milligrammaa kofeiinia,ja ei tauriinia.eli kahvi on suurimmilta osin vain kofeiinia.mutta sokeri!sanotaan nyt vaikka että red bullissa on saman verran sokeria kun kahviin laittaisit 3 sokerikuutiota.jos ette sokerimäärästä tykkää,niin,olette varmaan kuulleen sokerittomasta vaihtoehdosta.jos ei miellyttänyt niin siitä vihakommenttia ja viisastelua kirjoittamaan.ei muuta kun rauhaa ja rakkautta.

  2. Kupla

   Tämä lista on muuten sinänsä vain jonkinlainen raapaisu, nähtävästi, koska tätä vanhempainliiton listaa lukiessani löytyi paikkakunnaltani yksi aina kauppa listalta ja heti lähikaupan kauppias sanoi heillä kiellon olleen jo viisi vuotta voimassa. En ole muita kauppojamme lähtenyt läpi käymään, mutta uskoisin että lista on todellisuudessa hieman toisennäköinen, joten en lynkkaamaankaan lähde.

   1. Jonna-Emilia

    Voisiko olla, että nämä listalla olevat kauppiaat ovat ilmoittaneet tuonne Suomen Vanhempainliitolle, että pitävät k 16 rajaa? Eli heidät pitäisi vain ilmoittaa mukaan listaan? Vaikka väliäkö tuolla onko jossain listassa, jos kuitenkin pitää tuota ikärajaa, niin hyvä juttu.

   1. Jonna-Emilia

    Kiitos 🙂

  3. Jonnenaattori

   Ne on ihan v***n hyviä ostan niitä melkein päivittäin olen 12 vuotias ja olen juonut niitä noin vuoden/pari ja ne piristää mukavasti että jaksaa valvoa ja pelata koko yön että ootte kyllä tyhmiä kukkahatut

  4. Unseen Elder

   Mammat höpöttää vaahtosuussa energiajuomista ihan kuin kofeiini olisi joku uusi juttu ja kovakin päihde. Tiedote: kahvissa on kofeiinia ja paljon enemmän kuin energiajuomissa. Myös coca-colassa on kofeiinia ja vaikutus on sama kuin energiajuomilla varsinkin sokerin suhteen; pitäisikö sekin kieltää. Onko asioiden kieltäminen hyvä ratkaisu? Mikäs kielletään seuraavaksi, karkit? Niissäkin on sokeria. Mitä jos kielletään kaupasta sokeripalat.
   Jos te ette saa lapsianne kuriin niin se ei ole energiajuomien tai sokerin vika vaan syy on KASVATUKSESSA joka kuuluisin VANHEMMAN vastuulle. Ei kouluun tai missään nimessä kauppiaille. Kaupat tekevät liiketoimintaa eikä sitä ole mitään syytä rajoittaa blogiaan kirjoittelevien mammojen höpinöiden seurauksena.
   Mitä siitä seuraa jos energiajuomat kielletään ala-ikäisiltä? Pahimmassa tapauksessa se että lapset maksaa jollekin vanhemmalle kaverille siitä että hän hakee energiajuomat kaupasta. Tästä päästäänkin siihen että huomataan toimiva yhtälö jonka mukaan samalla tavalla aletaan helpommin hyödyntämään vanhempia tovereita myöhemmin myös viinaksien haussa jne. Jos alkoholi ja energiajuomat ovat kummatkin saamattomissa niin siitä voi seurata ihan hyvin se että nuoret hakevat energiajuomien sijasta kadun mieheltä kaljat näppiin. Ja tähän tullaan menemään jos kerran lähtötilanne on se että ”Se on ihan sama mitä saarnaa äiti ja isä on kotona energiajuomista pitänyt”.

   1. Jonna-Emilia

    Ensinnäkin, energiajuomissa on enemmän piristeitä kuin kahvissa. Ei ehkä kofeiinia, mutta muita piristeitä. Sen lisäksi niissä on lisäaineita, väriaineita ja vaikka mitä aineita. Minä olen itse tosi herkkä piristeille ja juon yeleinsä yhden kupin kahvia päivässä. Energiajuomaa en voi juoda kun muutaman kulauksen, niin sydän tekee ihan ylikierroksia. Joten aika vahvaa tavaraa on. Ja kyllä coca colassakin on piristeitä, eikä meillä sitäkään pienet lapset juo.
    Sinun ajattelumallillasi kaupassa voitaisiin siis myydä myös tupakkaa ja alkoholia ihan kaikille? Mitä sitä kieltämään, kauppias reppana tekee vain bisnestä. Myydään kaikille vain. Jos joku 8 vuotias ostaa tupakan ja pistää savuiksi, niin vanhemmat ovat huonosti kasvattaneet, ei se kauppiaan vika ole. Ei kun….

   2. Äiti 74

    Lapsi ei osta mitään, jos ei ole rahaa. Vastuu on ensisijaisesti kotona. Koulujen lähellä on aamuisin täynnä lapsia ostamassa KARKKIA JA ENERGIAJUOMIA. Mistä lapsi saa rahansa, no vanhemmilta. Olisiko syytä tehdä siellä kotona pelisäännöt selviksi. Ei tarvitse olla joka päivä rahaa , jos ei noudata pelisääntöjä, niin raha hanat kiinni. En ymmärrä mikä siinä on niin vaikeaa. Ei sillä, mun puolesta vois vaikka lopettaa koko aineet, MUTTA Kyllä se vastuu on siellä kotona, ei kaupalla.

    1. Jonna

     Pitää muistaa, että jos puhutaan isommista lapsista, niin rahaa on jo muutakin kautta, kuin äidin ja isän antamana. Meillä esim kaksi isointa on tienannut jo omalla työllään rahaa itselleen. Ja toisaalta jos vanhemmat eivät tiedä, että raha menee energiajuomiin, niin miten osaisivat rajoittaa esim viikkorahaa?

  5. Timo Jokela

   Itse aikanaan treeniväsymystä tilapäisesti elvyttäessäni katsoin määrätnäistä litkuista.
   Suomessa on erittäin sniidusti kofeiinia, noin yhden kahvikupillisen verran mikä tosin on herkästi `sympatoituvalle` paljon. Myös tauriinia on kesysti verrattuna ulko/kaukomailla myytäviin.
   EU-määrittelee energiajuoman kofeiinipitoisuuden olevan pienenkahvikupillisen vastaavaa kolmella sokeripalaal.
   Jotkut energiajuomat sisältävät myös neurofarmakolokisia aineita, eli hermostoa kiihottavaa asetyleenikoliinia, joka on elimistön oma aine, malrodekstriiniä mikä on nopeaa hiilaria, en ole ihan varma vai pitkäketjuista eli hitaammin imeytyvää ja synteettistä tauriinia.
   Jos on hidas hermosto ja tokkura vaivaa ja hidas käynnistymään niin nämä varmasti piristävät tilapäisesti.
   Tärkeää on huolehtia kunnollisesta ravinnosta jolloin elimistö pystyy valmistamaaniotse hermoston niin tärkeät välittäjäaineet.
   Näiden juomien ylettömän käytön kuten virvoitusjuoimien yhteydessä on puhuttu rasvamaksalle altistumisesta myös ns.sokerittomien virvokkeiden yhteydessä.
   On pitkälti muoti ja markkinointijuttu noiden suosio, koska kyllä nuorilla `pärisee` muutenkin lujaa .
   On vaan harmi kun yhteiskunta muuttuu koko ajan vaativammaksi ja pitää olla 24/7 allthetime valmiudessa. Sitten kokeillaan efua eli efedriiniä ja kohta vauhdikasta ja moi!
   Esimerkkinä Nokia, joka tuli kuuluisaksi polttaessaan jo 25v. nuorukaisia eläkekuntoon. Kaverit ottivat koodauksen lomassa pizzalaisseja naamaan ja Cokista ja hetkeksi pitkälleen toimiston sohvalle. Nokia eläkeläisiä on suomessa paljon.
   Onneksi nuoret eivät ole enää niin työorientoituneita.

  Vastaa