• Poikaperhe ja sen 10 parasta juttua

  Tähän alkuun heti pitää mainita, että kenenkään ei pidä ottaa nokkiinsa tästä kirjoituksesta. Kirjoitan poikaperhe teemasta, koska sellainen minulta löytyy. ”Sekaperheissä” (hassu sana) on varmasti, ihan yhtä monta hyvää puolta ja osa saattaa olla samojakin.

  Kunhan nyt leikitellään ajatuksella, mikä tässä kyseisessä perhemallissa, on kivaa äidin näkökulmasta. Moni jutuista voi myös päteä pitkälle perheisiin, joissa ”vain” tyttöjä.

  Kimmokkeen tähän kirjoitukseen sain siitä, kun eräs puolituttu kysyi aikanaan minulta, onko muka pelkkien poikien äitiydessä jotain hyvää?

  Älä edes lue tämän pidemmälle, jos pelkkä otsikko jo ärsyttää.  🙂

  Lue myös: Älä sano näitä asioita monen pojan äidille

  Pojat puistossa.
  Oscar ja Oliver, veljekset ja parhaat ystävävykset. Photo: Meeri Nikkilä

  Poikaperhe on POP

  Vieraile myös Poikien Äitien nettikaupassa

  1. Yhteiset leikit ja mielenkiinnonkohteet.  Toki jokainen poika on oma persoonansa, eikä täysin samanlaiset jutut kiinnosta kaikkia, mutta noin suurpiirteisesti kuitenkin mielenkiinnonkohteet ja leikit osuvat myös isompina yksiin. Se helpottaa tietysti perheen arkea, kun lapsilla/teineillä on yhteiset leikit ja touhut. Esimerkiksi perheen lomamatkoille ei tarvitse raahata kavereita mukaan, kun kaverit löytyvät omasta perheestä.
  2. Vaatteiden ja harrastusvälineiden kierrätys. Erityisesti vauvanvaatteet voi kierrättää, vaikka kuinka monta kertaa. Leikki-ikäisen pojan vaatteet, eivät valitettavasti kestä enää kovinkaan todennäköisesti seuraavalle, mutta esimerkiksi harrastusvälineet ja vaatteet siirtyvät kätevästi.  Siinä säästää puhdasta rahaa.
  3. Sukupuoli ei määrittele lapsen roolia perheessä. Kun kaikki lapset ovat samaa sukupuolta, on helpompaa päästää jokaisen oma luonne ja persoona valloilleen. Lapsille ei aseteta rajoja ”poikien juttuihin” ja ”tyttöjen juttuihin”. Lempivärit, lelut ja vanhempien kanssa vietetty laatuaika, ei ole sukupuolisidonnaista, vaan liittyvät enemmänkin persooniin. Ei ole tyttöjen hetkiä tai miesten iltoja, on vain aikuiset ja lapset.
  4. Yhteiset kaverit. Erityisesti jos pojat ovat suht saman ikäisiä, on heidän kaveripiirinsäkin todennäköisesti pitkälle yhteinen. Onhan se hauskaa, kun lapset/nuoret kokoontuvat isolla porukalla samaan paikkaan viettämään aikaansa.
  5. Vaatteiden ostaminen Pienenä käy jollain lempihahmon kuvalla varustetut vaatteet ja myöhemmin, mitä vain päälle sopivaa. Pojat pukevat päälleen sen, mitä heille ostaa. Kovin helppoa. Vasta teininä osa pojista alkaa näyttämään kiinnostusta tiettyihin vaatteisiin. Silloinkin ne suosikit voi olla päällä joka päivä, ei tarvitse ostaa isoa kasaa vaatteita.
  6. Söpöily. Mikään ei ole mielestäni söpömpää, kuin samanlaisiin vaatteisiin puetut veljekset.
  7. Keskustelut seksuaalisuudesta ja kehityksestä voi hoitaa isi. Äidin ei tarvitse opettaa ja jutella aiheesta kasvavalle nuorelle. Voi ulkoistaa homman isälle. Toki halutessaan sen voi hoitaa itsekin, pojat kyllä puhuvat äidillekin.
  8. Helpompi teini-ikä. Niin ne vanhemmat ja viisaammaat ainakin väittävät, että poikien kanssa pääsee vähemmällä teini-iässä. Ja tässäkin asiassa, mahdolliset taistelut voi ulkoistaa isälle.
  9. Rauhalliset kylpylähetket. Kun on sen pitkän pikkulapsiajan istunut siellä naisten saunassa lasten kanssa, niin on ihan huippua saada pieni hengähdystauko ennen lapsenlapsia ja nauttia saunomisesta ihan rauhassa itsekseen. Pojat kun siirtyvät kaikki kouluiässä viimeistään isän riesaksi.
  10. Perheen ainoa nainen. Jotain selittämätömän maagista siinä on, kun on perheen ainoa nainen. Ei sitä osaa selittää, se pitää kokea.

  Lue myös: Veljesrakkaus

  äiti ja pojat hyppynarun kanssa leikkimässä
  Poikien kanssa hyppynarua hyppimässä. Photo: Meeri Nikkilä

  Kommentit

  1. Nimetön

   Listaan voisi lisätä vielä, Uimahallissa sekä kylpylässä käynti koko perheen voimin. Vilkkaat pojat -05, -08 ja -10. Oho, äiti saa mennä yksin naisten puolelle ja isä menee poikien kanssa.

   1. Jonna-Emilia

    Tätä olen muuten miettinyt, että vähänkö siistiä. Yksin aina saunassa kylpyläreissuilla! Jee.

  2. Nimetön

   Mitä ihmettä?
   Siis eikö siistiä ole just osallistua esimerkiksi poikien seksuaalisuuskasvatukseen?Samalla tavalla kun äiti muodostaa suhdettaan tyttäreen,voi sen muodostaa myös poikaansa.
   Mä en näe että sukupuolella on mitään väliä jotta voi muodostaa yhteyden lapseen.
   Nimimerkillä neljän pojan äiti

   1. Jonna-Emilia

    Voi tietysti, jos haluaa, mutta ei ole pakollista. Veikkaan, että tyttöjen äideillä ei kauheasti ole vaihtoehtoja, sillä isät tuskin kovin innokkaasti on kertomassa tytöilleen naisten kehityksestä. En minäkään kyllä pojan ja miehen kehityksestä paljoakaan tiedä, sen siirrän mielelläni miehelleni. Seksuaalivalistus onkin sitten helpompi pala.

  3. tytär ja poika, minun rakkaat

   Voi miten paljosta jäätte poikien äidit, ja varsinkin siitä kun uimahallissa tai kylpylässä ei ole ihanaa tytsyä mukana juttelemassa tyttöjen juttuja! Voi kuinka olen nauttinut niistä hetkistä ja monista monista muista mitä olen saanut tyttöni kanssa kokea ja edelleen vaikka hän jo aikuinen. Tunnen todella olevani siunattu kun minulle ja miehelleni on annettu taivaan lahjana sekä tyttö että poika 🙂 Siitä olen ollut aina äärettömän kiitollinen joka ikinen päivä.

   1. Jonna-Emilia

    Voimme olla tästä onneksi kanssasi eri mieltä. En usko, että me poikien äidit, olemme jääneet mistään paitsi. En usko, että tahallisesti lapsetonkaan on jäänyt mistään paitsi, tai äiti jolla ei ole poikaa. (tai isät sen koommin). Me olemme taas saanet kokea jotain, mitä sinä et ole saanut. Lapseton on saanut matkustaa ja nauttia elämästä ilman lapsia. Perhe, jossa ”vain” tyttöjä, on saanut kokea elämän tyttökatraan kanssa, nähdä lapsensa toistensa parhaina ystävinä. Sama juttu perheissä, jolla ”vain” poikalapsia, lapset muodostavat sellaisen tiimin, mitä sekaperheen lapset eivät taas muodosta. Mikään ei ole mielestäni mahtavampaa kuin sisarukset, jotka ovat toistensa parhaat ystävät. En minäkään kehtaisi sinulle sanoa, että jäät paljosta paitsi, kun lapsesi eivät koskaan tule olemaan keskenään niin läheisiä kuin minun. Ymmärrät varmaan, kaikessa jotain hyvää.
    On tietysti aivan ihanaa, että sinä äitinä koet sen hyvänä asiana. kun juttelet tyttäresi kanssa tyttöjen juttuja. Minä en onneksi moista kaipaa (ja voin varmasti puhua monen muunkin puolesta). Minulla on ystäviä, joidenka kanssa juttelen ne naisten ja tyttöjen jutut, en tarvitse lapsiani siihen. Kylpylässä olen kyllä oikein mielelläni jatkossa rauhassa yksin saunassa, puhumatta kenenkään kanssa. Tämä pikkulapsi vaihe ja juttelevat pojat, kun kulkevat kanssani saunassa yhteensä yli 15 vuotta. Sen jälkeen on jo mukava istuskella siellä hetki itsekseenkin. Myöhemmin mukaan saa taas lapsenlapset.
    On mukavaa, että olet onnellinen tytön ja pojan äiti, mutta älä ihmeessä kuvittele, että poikien äidit eivät olisi yhtä onnellisia. Kyllä vain olemme. Saattaisit yllättyä.

    1. Minni

     Hienosti jaksat aina vastata näille leveilijöille ja provosoijille. 🙂 Tsemppiä! Ja kiitos kivasta blogista. 🙂

     1. Jonna-Emilia

      Jotain pahaa oloaan kai he purkavat? Suodaan se heille. En ainakaan itse kokisi tarvetta mennä soittamaan suutani johonkin blogiin, joka ei sinäänsä edes koskettaisi minua. Kaikki tavallaan ja kiitos kun olet mukana.

    2. EV

     Ihan yhtälailla tuo kommentoija on saanut kokea jotakin mitä sinä tai ne lapsettomat ette, eikä se että sun lapset on kaikki poikia tarkoita että he olisivat nyt tai aikuisena yhtään sen läheisempiä kuin kommentoijan poika ja tyttö.
     Kovasti toitotat ettei sukupuolilla ole väliä, mutta sitten kuitenkin aina puolustat poikia tyttöjen kustannuksella.
     Ihan turhaa uhriutumista muutenkin tämä kun kokoajan valitetaan kuinka ihmiset kauhistelee ja kommentoi poikalasten äideille ja kuinka ”ei saa” olla onnellinen kun on poikia.
     Se on ihan sama kuinka monta ja mitä sukupuolta ne lapset on, aina on joku jonka mielestä sulla on liikaa/liian vähän lapsia tai ne on ”väärää” sukupuolta.
     Helpompi kun vaan antaa idioottien olla, eikä jää rypemään itsesääliin, etenkin kun samaa kokee jokaikinen muukin vanhempi oli sitten tyttöjä, poikia tai molempia.

     1. Jonna-Emilia

      Oma ajatukseni onkin peräänkuuluttaa sitä, että kaikenlaiset perheet ovat ihan yhtä hyviä ja todennäköisesti myös ihan yhtä onnellisia. Vaikka kirjoitankin poikaperheen arjesta ja poikaperheen äitiydestä, niin koko homman juju on oikeastaan siinä, että KAIKKI kokoonpanot ansaitsevat saman kohtelun. Tyttöperheet, poikaperheet, sekaperheet, yhden lapsen perheet, suurperheet, perheet joissa erityislapsia ja perheet joissa tahatonta tai tahallista lapsettomuutta. Olen lopen kyllästynyt ihmisiin, jotka olettavat koko maailman haluavan samanlaisen elämän, kuin heillä on. Tai samanlaisen elämän, kuin mitä he halusivat.
      Poikaperheiden äideillä on siltikin tämä oma juttunsa, se, että olemme perheen ainoat tytöt/naiset on erilaista kuin se, että perheessä on myös tyttöjä. Monesti tätä kauhistellaan nimenomaan naisten puolelta ja minusta on äärimmäisen arvokasta tietoa jakaa, että kauhistelu on aivan turhaa. Poikaperheen äitinä on aivan loistavaa…siinä on omat kivat juttunsa. Ymmärrän kyllä, että ”ulkopuolisesta” tämä kirjoittelu voi tuntua hassulta, mutta usein sitä on vaikea katsoa asioita toisen silmin.

      1. D

       Mietin tätä paitsi jäämistä ja tytön äitinä oloa. Poikien äitinä tytön äitinä olosta jää kyllä paitsi, oikeasti. Mutta haittaako se? Elämässä ei saa kaikkea, parempi keskittyä asioihin, joita saa, eikä asioihin, joita ei saa. Kyllä varmasti niitä poikien äitejä, jotka ovat tytön äitiydestä joskus haaveilleet, voi harmittaa ja voi tuntua, että jostain jää paitsi. Mutta entä sitten? Kaikkea ei tosiaan saa. Ja varmasti jokainen tervepäinen äiti silti iloitsee täysillä pojistaan, eikä haave tytöstä vie yhtään rakkautta tai kiitollisuutta pojista. On hyvä myös osata sanoa, että kyllä minä sitä halusin, mutta en saanut ja sitten jatkaa eteenpäin ja keskittyä siihen, mitä on. Ja nämä, jotka huuteelee, että kyllä olisin paljosta jäänyt paitsi ilman tyttöäni, ovat oikeassa, niin olisit, mutta onko tuollaista järkeä huudella? Esimerkiksi Teemu Selänteen äiti voisi huudella, että kyllä olisin paljosta jäänyt paitsi ilman lahjakasta jääkiekkoilija poikaani :D. Kaikki me elämässä saadaan jotain, mutta jäädään myös patsi jostain :). Ei anneta paitsi jäämisten pilata elämää :D.

      2. Jonna-Emilia

       Sitähän minä tässä yritin juuri toitottaa, että periaatteessa kaikki jää paitsi jostain. Jos saa toista, ei voi saada toista. Jos saa tyttären, ei saa kokemusta siitä, millaista on olla äiti ainoastaan pojille. Jos taas saa kokea perheen ainoana tyttönä olemisen, niin ei saa kokea tyttären äitiyttä. (Tyttären ja äidin suhteen tosin on jo luultavammin saanut kokea, tyttären roolissa). Mutta tätä olen epätoivoisesti yrittänyt selittää. ????

  4. Onnekas Äitee

   En kyllä ymmärrä miksi muka tämän blogin pitäjän mukaan ns.sekaperheissä ei olisi sellaisia ihania sisarus suhteita kuin pelkissä poika katraissa?! Kyllä meillä ainakin on ääretöntä sisar rakkautta/ystävyyttä/kaveruutta tosi rakasta sidettä myös meidän tytön ja pojan välillä! Ja aina on yhteiset leikit heillä olleet ja todella mukavaa ja ihanaa heillä keskenään. Eihän se nyt mitenkään sukupuolta katso. Olen itsekin kasvanut perheessä missä oli vain veli minulla ja kyllä olemme ihan pienestä asti olleet tähän aikuisikään asti todella rakkaita ja parhaita ystäviä toisillemme! Todella tyhmää kirjoittaa ettei sisarus suhteet olisi niin läheisiä jos eri sukupuolta lapset! Täyttä höpöhöpöä, ei kannata kirjoittaa asioista mistä ei mitään näköjään tiedä.

   1. Jonna-Emilia

    Eikö olekin inhottavaa, kun joku väittää kirkkain silmin tietävänsä, ihan vain omalla mututuntumalla? Kommenttini oli tarkoituskin hieman hämmentää, sillä ihan yhtälailla minua jaksaa hämmenttää väitteet, että poikalasten äidit jäävät jostain paitsi. Väite on yhtä tyhmä kuin sekin, että sisarukset eivät voisi olla yhtä läheisiä, jos eivät ole samaa sukupuolta. Tällaisiin sukupuoli ajatuksiinhan nämä molemmat liittyvät. Moni ei vain tajua sitä heittäessään omia kommenttejaan, mutta sitten kun joku sanoo jotain vastaavaa takaisin, niin ollaankin ihan huuli pyöreenä, että ”miten joku voi sanoa tuollaista?”
    Totuus on, että olen isosta perheestä, jossa tyttöjä ja poikia. Meillä on kyllä läheiset välit kaikilla toisiimme. Tiedän siis, että sekaperheissä on myös lapsilla mahdollisesti läheiset välit. Toki pakko myöntää, että kyllä meidän pojat leikkii tosi paljon yhdessä koko ajan ja ovat ne parhaat ystävät toisilleen, kun taas ystävien lapsilla (joilla molempia sukupuolia) on lapsilla omat kaveripiirinsä ja omat parhaat kaverinsa perheen ulkopuolelta. En silti väittäisi, että näin aina olisi.

    1. Em

     Sehän se onkin paras tapa hoitaa asia että alkaa itsekin heittelemään noita muka-totuuksia? Todella kypsää touhua, ”no kun muutkin!”, heh.

     1. Jonna-Emilia

      Tarkoitus oli herättää siihen, että jos oletetaan sukupuolen määrittävän niin paljon sitä, millainen elämä perheellä on, niin samaa voi sitten käyttää myös toisinpäin. Herättely näköjään onnistui :)! Olen törmännyt näihin kommentteihin ennenkin, että ”poikien äiti jää paljosta paitsi”. Olen oikeastaan aina ihmetellyt, että mihin se väite perustuu, koska olemme itsekin olleet tyttöjä, joten olemme jo saaneet kokea tyttöjen maailman. Mutta eipä kait tuolla väitteellä ole muuta perustetta, kuin yrittää saada toiselle paha mieli tai nostaa omaa egoaan? En muutakaan syytä keksi. Jokatapauksessa, ei minusta ole väärin siihen vastattu, että jos alkaa ajattelemaan noin, että ”jäät jostain paitsi, kun sinulla ei ole tytärtä”, että osoittaa toiselle, kuinka hänkin jää jostain paitsi, koska hänen lapsensa eivät ole samaa sukupuolta keskenään. Ihan yhtä typerä väite ja ajatus toiselle väittää. Tämä äiti on varmasti aidosti sitä mieltä, että poikien äiti jää jostain paitsi, mutta MIKSI hän haluaa sen sanoa? Mitä hän sillä saavuttaa?

  5. Jessi

   Tuo ei muuten pidä ollenkaan paikkaansa etteikö ”sekaperheen” (kauhea sana :-D) lapset muodostaisi samalla lailla tiimiä kuin vain tyttö/poikaperhe, kyllä muodostaa 🙂 Itsellä on 2 tyttöä ja 2 poikaa ja ovat ja varmasti tulevat isompanakin olemaan tiimi, ei sillä väliä vaikka joukossa on molempaa sukupuolta. Hassu väite 😀 Meillä tietysti lapset ovat syntyneet aika peräkkäin joten ehkä siksikin ovat vahva tiimi.
   Mutta outoa että kauhistellaan jos perheessä on pelkästään poikia, en olisi uskonut. Itse ajattelen että vau, mahtavaa varmasti kun on 4 pojan lauma. Samoin kuin olisi vaikka kaikki tyttöjä. Kokemukset on ehkä erilaisia kuin jos on molempia (tai tyttöjä) mutta kaikki kokevat jotain mitä muut eivät ja varmasti ei jää mistään paitsi, outoa kommentoida noin. Mitä väliä sillä oikeasti on onko poikia vai tyttöjä, ei voi itse siihen vaikuttaa ja kaikki lapset on ihania <3

   1. Jonna-Emilia

    Esitinkin tuon vain esimerkkinä, että jos joku väittää äidin jäävän jostain paitsi ilman tytärtä, niin ihan yhtälailla, joku toinen voisi ajatella pojan ja tytön äidin jäävän paitsi jostain muusta. Eihän kenenkään elämät mitään identtisiä ole, toisella on toista ja toisella toista. Ja kun saa toista, niin ei silloin saa kokemusta siitä toisesta. Niin käy kaikille, eikä se tarkoita, että jäisi jostain paitsi. Jokainen elää omanlaisensa elämän, jäämättä paitsi yhtään mistään. Eihän missään ole mitään sääntöä siitä, millainen elämän pitäisi olla ja mitä kaikkea jokaisen naisen, miehen tai ihmisen pitäisi kokea.
    Sinulla on aika upea katras. Ihanaa kesää perheesi kanssa.

  6. Sohvi

   ”Pojat pukevat päälleen sen, mitä heille ostaa. Kovin helppoa.”

   Jotenkin se on ihmisillä tiukassa opettaa tytöt vaatteilla koreilemaan. Mutta ei ne tytötkään sellaista osaa, mitä heille ei ole opetettu.

  7. äitiliini

   Poikalapsen äitinä voin sanoa .että oli aivan sama kumpi sieltä syntyi..Saattuneista syistä en voinutkaan saada lapsia lisää ,joten näillä eväillä on menty 34v. En mitenkään miellä erikoisemmin ,että lapseni on poika puolinen ,HÄN ON MINUN LAPSENI. Hän on ollut alusta saakka semmoinen äidinpoika jostain syystä.. Tulemme loistavasti juttuun ja nyt minulla on pieni pojantytär ilonani..

   1. Jonna

    Ihanaa, että sait hänet elämääsi! Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.

  Vastaa