• You are currently viewing Vaiheet, jotka lähes jokainen poika käy läpi

  Vaiheet, jotka lähes jokainen poika käy läpi

  Ei jokainen poika, mutta moni poika, käy nämä vaiheet läpi. Ehkä poikasi ei ole kolunnut ihan jokaista tämän listan vaihetta läpi, mutta uskallan väittää, että nämä vaiheet ovat kuitenkin tuttuja poikaperheissä. Ainakin oman ja tuttavieni kokemuksen perusteella.

  Pallo- ja pikkuautovaihe

  Vaiheet aloitetaan ja niistä ensimmäisenä mainitaan pallovaihe. Palloista ja muista pyörivistä esineistä, kuten pikkuautojen renkaista, kiinnostutaan jo todella pienenä. Toiset pojat ovat vannoutuneita automiehiä vauvasta aikuisuuteen ja toisilla saattaa jäädä pallo kulkemaan mukana koko elämän. Pikkuauto vaiheessa pikkuautoja löytyy rivissä ja jonossa pitkin asuntoa.

  Rooliasuvaihe

  Tämä on loistava vaihe. Poika haalii rooliasuja, (yleensä supersankarin, mutta miksi ei myös prinsessan, eläimen tai muun hahmon) kaapit täyteen ja niihin pukeudutaan aamusta iltaan ja illasta aamuun. Säästä välittämättä. Isän voimia vertaillaan supersankarin voimiin ja poika luulee pitkään myös itse tulevansa isona supersankariksi. Kauppaan mennään rooliasuissa, juhliin mennään rooliasuissa ja ne päällä myös nukutaan. Super herttaista.

  Lue myös: Eka päiväkotipäivä….taas

  Miekkailu- ja pyssyvaihe

  Jos poika päätyy tähän vaiheeseen, niin miekat ja pyssyt tehdään ihan mistä vain, vanhempien ei tarvitse niitä pojalle edes kaupasta leluina hankkia. Tähän vaiheeseen joutuu todennäköisemmin, jos pojalla on veljistä leikkiin kavereita. Miekkailla voi harjanvarrella, hammasharjalla, imurinletkulla, autoradan pätkillä…ihan millä vain. Pyssyksi kelpaa henkari, vessapaperihylsy tai vaikka äidin korkokenkä. Sotaa leikitään sisällä ja ulkona.

  Planeetta- ja dinosaurusvaihe

  Tämäkin on olemassa. Erityisesti dinosaurukset ja niiden nimien opettelu sekä lähestulkoon kaikki faktatieto dinsauruksista on opittava. Huoneen peittää dinosaurus julisteet, dinosaurus lelut sekä kirjat. Maailmankaikkeus, universumi, planeetat ja niiden kiertokulku ovat mielenkiinnonkohteena myös tässä vaiheessa.

  Legovaihe 

  Tämä vaihe on äidille toisaalta se helpoin vaihe ja toisaalta samalla se ärsyttävin vaihe. Ihanaa on, kun poika leikkii kehittäviä rakenteluleikkejä legoilla ja leikkeihin voidaan upota useiksi tunneiksi. Ärsyttävän vaiheesta tekee se legojen keräily. Niitä löytyy jokapuolelta asuntoa, legoja on jalkapohjien alla (auts), mattojen alla ja sänkyjen alla. Niiden keräämisestä saa poikien kanssa tapella ja rakennettuja linnoituksia, autoja ja ties mitä, ihme otuksia, ei saisi koskaan rikkoa.

  Tietokone- ja pelivaihe

  Tästä vaiheesta en henkilökohtaisesti pidä yhtään. Olisi ihanaa, jos koko vaihetta ei edes tulisi. Toki tässäkin vaiheessa on omat kivat juttunsa. Kaveriporukat kokoontuvat yhteen paikkaan, yhdessä pelaamaan ja viettämään aikaa. Naurua, iloisia poikia ja ystävyyttä. Pahimmillaan tässä vaiheessa linnottaudutaan yksin huoneeseen pelaamaan päivä tolkulla. Onneksi tähän voi äitinä hieman vaikuttaa.

  Lue myös: Näitä asioita en tiennyt pojista, ennen kun sain omia

  Tyttövaihe

  Tätä vaihetta odotan äitinä aika jännityksellä. Sitten kun tytöt ovat muutakin kuin kavereita (tai pojat, jos mieltymykset ajavat sinne suuntaan). Ensimmäiset tyttöystävät ja heidän esittelyt perheelle, ovat isoja asioita. Pojan ulkonäöstään huolehtiminen lisääntyy ja omaa rauhaa kaivataan jo selvästi enemmän kuin aikaisemin. Pojan huoneen ovessa on lappu ”älä häiritse”.  Samalla keskustelut tytöistä ja parisuhteesta, syventyvät äidinkin kanssa.

  Mopo- ja autovaihe

  Vaiheet päätetään moottoriajoneuvoihin. Jotkut pojat ovat kiinnostuneita autoista ja myös mopoista, ihan pikkupojista asti. Teini-iässä mopot ja autot alkavat kiinnostamaan, myös osa muista pojista. Mopoa ei välttämättä pojalle koskaan osteta, mutta kiinnostus kokeilla moottorin voimaa, on tässä vaiheessa aika suuri. Täysi-ikäisenä autot ovat tietysti kova juttu, kenelleppä uudelle täysi-ikäiselle ei olisi. Tässä vaiheessa olisikin toivottavaa, että järki pysyy kädessä, vaikka kortti olisikin lompakossa.

  poika ja dino
  Photo: KK Photogaphy

  Kommentit

  1. Veera

   Tämän luettuani huomasin, kuinka tuo lepovaihe on meillä keskimmäisellä muuten menny ohi. Jos vertaan siivousmahdottomuutta vaikka puolen vuoden takaiseen, jolloin missään kohtaa asuntoa ei voinut kävellä paljain jaloin turvallisin mielin, huomaan nyt, että Legoja ei muuten enää lattioilla pyöri.
   Tuota dino/maailmankaikkeus-vaihetta meillä ei ole tullut kellään, esikoisella supersankari-vaihe oli kovin palomiespainotteinen, tietokonepelivaihetta inhoan minäkin…
   Hieno oivallus, nämä toisiaan seuraavat vaiheet!

   1. Jonna-Emilia

    Tosin, en kyllä osaisi sanoa näille mitään järjestystä. Vaiheet tulevat jokaisella pojalla eri järjestyksessä ja joitain vaiheita ei tosiaan ollenkaan. Meillä näitä vaiheita on läpikäyty päällekäin keskenään.

  2. Kirsi

   Meillä on nyt menossa ainakin legovaihe, miekka-ja pyssyvaihe ja supersankarivaihe. Miekkoja on tehty jopa vanhoista pahvilaatikoista ja pitäähän ritarilla olla kilpikin, sekin pahvista askarreltuna. 😀 Legovaihe on ollut jo useamman vuoden ja ainakaan vielä ei loppua näy. Niistäkin kyllä tehdää miekkoja ja pyssyjä. 😀
   Tietokonepelivaihe meillä on myöskin meneillään, mutta ei kauhean isossa roolissa. Pojalla on kyllä PS2 huoneessaan, mutta käyttää sitä enemmänkin dvd-levyjen katseluun kuin pelaamiseen. Ja jos tietokoneella haluaa pelailla, niin mun on helppo kontrolloida sitä, koska siihen käytetään minun konettani.

   1. Jonna-Emilia

    Kummasti ne vaiheet sieltä tulee, vaika ei vanhemmat asiaa yhtään edesauttaisi. ???? Pelaaminen on kyllä nykymaailmassa turhan suuressa roolissa ja sen kontrolloiminen on supervaikeaa. Vaikka kotona on pelipäivät, niin kavereilla pääsee pelaamaan useammin.

  3. Heidi

   Luettelin 10 vuotiaalle pojalle nuo poikien vaiheet läpi äsken ja hän kysy et; Voisko sen tyttövaiheen mitenkään ylittää ja men suoraan mopo -ja autovaiheeseen.????

  4. Nimetön

   Listalta puuttuu Salama McQueen- ja Star Wars-vaiheet.

   1. Jonna-Emilia

    Hmmm… Salama vaihe menee auto aiheeseen. Star Warsille pitäisi olla kyllä melkein omansa! ????

  5. Nörttipojan äiti

   Suosittelen tutustumaan tietokonemaailmaan paremmin ilman ennakkoluuloja. Tietokonepelivaihe pitää sisällään huomattavasti paljon enemmän kuin vain pelaamisen, vaihe sisältää mm. koodia, tiedonhankkimista, tietokoneiden rakentamista, grafiikan tekemistä, tekstinkäsittelyä, yhdessäoloa (niin kasvokkain kuin myös piuhojen välityksellä), ystäviä ympäri maailmaa. Vaihe kehittää mm. lapsen kielellisiä, motorisia, sosiaalisia ja strategisia taitoja. Maailma muuttuu, digitalisaatio on yksi hallituksen kärkihankkeista. Vanhempien tulee tukea lasta harrastusten ja mielenkiintojen suhteen, on se sitten tietokonepeli tai jalkapallo. Me teemme tulevaisuuden osaajat tähän maailmaan.

   1. Jonna-Emilia

    Olet oikeassa ja tämä onkin minulle henkilökohtaisesti todella haastavaa juuri siksi, että en osaa oikein arvostaa tätä vaihetta. Vaikka tottahan se on mitä kirjoitat, että moni tulevaisuuden osaaja innostuu juuri tämän vaiheen aikana. Se on vanhempana haastavaa innostua lapsen erilaisista mielenkiinnon kohteista, sellaisista mitkä ovat itselle lähinnä vastenmielisiä. Mutta tottakai jokainen hyvä vanhempi tulee lastaan harrastuksissa!

    1. Nörttipojan äiti

     Sen vaikeuden kyllä ymmärrän. Mitä enemmän lapseni asiasta kiinnostui, sitä enemmän hain tietoa, tutkimuksia, kirjoituksia, keskusteluja. Sitä suuremmalla innolla keskustelin töissä it-ihmisten kanssa ja yritin päästä kiinni heidän maailmastaan ja mitä enemmän heidän kanssaan keskustelin sitä enemmän ymmärsin että lapseni on yksi heistä. Ja ei minulla ei ole ollut tietokonepelivaihetta, eikä tule olemaan. Mutta pyrin ymmärtämään ja tukemaan lapseni tietokonepelivaihetta, vai pitäisikö sanoa tietokonepelielämäntapaa.

  6. Nimetön

   Oikeinkirjoitus-vaihe olisi myös hyvä, etenkin jos aikoo kirjoittajaksi. Jos jutun pääasia on aiheet, niin tuntuu häiritsevältä, kun nuo kaikki vaiheet on kirjoitettu erikseen (Lego-vaihe).

   1. Jonna-Emilia

    Enpä usko, että meidän pojat alkavat kirjoittajiksi. Näyttää kiinnostukset olevan jossain ihan muualla. Minulla on lukihäiriö ja siitä syystä kirjoitusvirheitä vilahtelee teksteissäni, onneksi ne on kuitenkin bloggaajalle ihan sallittuja 🙂

  7. Jenni

   Meillä ollu kaikki muut vaiheet…paitsi tyttis-vaihetta ootellaa mielenkiinnolla. Taitaa olla lähempänä kuin osaan arvatakaan.

   1. Jonna

    Niinpä, meillä on tyttöjä ravannut aina kylässä, mutta on se varmasti erilaista sitten kun on oikea tyttöystävä. Jännää.

  Vastaa