• Pojan pottaharjoittelu ja sen alkeet äideille

  Pojan pottaharjoittelu on hieman erilaista kuin tytön pottaharjoittelu.

  Äiti lähestyi toimitustamme kimurantin pulman kanssa. Äidin pieni poika harjoittelee nyt potalle ja pojan ensimmäinen pottaharjoittelu ei mennyt ihan nappiin. Äiti sai onnellisesti harjoittelun tohinassa pissat naamallensa. Äiti pyysi meitä kirjoittamaan poikien pottaharjoittelun alkeet äideille, joilla kokemusta poikien pissattamisesta ei vielä ole.

  Pottaharjoittelun ABC

  1. Valmis vai ei valmis 

  Lasta voi alkaa totuttamaan pottaan noin 1,5-2 vuoden iässä. Paineita kuivaksi oppimisesta ei pidä ottaa, sillä jokainen lapsi oppii kuivaksi omalla ajallaan.  Pojat kypsyvät tässä taidossa keskimäärin tyttöjä hitaammin, mutta jokainen lapsi on yksilö, eikä sukupuoli kerro koko totuutta.

  Kun lapsi alkaa tunnistamaan pissan ja kakan tulon, on harjoittelu mahdollista aloittaa. Voitte pissattaa yhdessä nallea, lukea potalla kirjoja tai muuten tutustua pottaan pikkuhiljaa. Vaipan voi myös jättää kerralla pois jos kestää muutaman päivän pissaa pitkin asuntoa.  Tämä tekniikka on tehokas ja harjoittelu on erityisen helppoa kesällä, koska harjoittelun voi aloittaa ulkona.

  2. Potta vai Wc-istuin

  Potta ei välttämättä toimi. Pottalle saattaa olla hankalampi asettua niin, että pippeli olisi myös potan sisällä mukavasti. Potan istuinreikä on sen verran pieni, että pippeli jää herkemmin etureunaan kiinni. Sama wc-istuimen supistajien kanssa.  Wc-istuimella on joillekin pojille paremmin tilaa.

  3. Seisten vai istuen

  Tästä aiheesta on ollut paljon vääntöä poikien äitien kesken. Seisten vai istuen. Urologi ohjeistaa, että seisaaltaan pissatessa terveen pojan/miehen virtsarakko tyhjenee hyvin. Joten jos pojalla/miehellä ei ole ummetusta tai eturahasen kanssa ongelmia, niin pissaaminen istualteen ei ole tarpeellista.

  Tärkeää olisi, että poika valitsee tyylinsä itse. Joskus pottakammoinen poika saattaa innostua pissaamisesta pottaan/pönttöön paremmin, jos saa tehdä pissan seisaalteen. Aloittakaa vaikka kesällä pusikkopissasta ja siirtykää siitä sitten pöntölle.

  Monissa perheissä pissasotkuja vähentääkseen perheen kaksilahkeiset on pakotettu istumaan pöntölle. Kauaskantoisempi taito olisi kutenkin opetella siivoamaan omat sotkunsa, pissasi missä asennossa tahansa.

  Jos istualtaan

  • Sijoita lapsi istumaan potan/pöntön takareunaan. Niin, että eteen jää reippaasti tilaa pippelin ja reunan välille.
  • Paina pippeliä sormenpäällä alas ja pidä sitä siellä, kunnes virtsasuihku alkaa ja mahdollisesti myös koko virtsasuihkun ajan. Poika oppii pian itsekin asettelemaan pippelin niin, että pissa ei suihkua yläviistoon.
  • Anna pissan tulla loppuun ja pyyhkäise paperilla loput tipat pois pippelin päästä. Poika keksii myös ravistamisen aika pian itsekin.

   Jos seisaaltaan

  • Ennen ensimmäistä yritystä, voisi olla hyvä katsoa mallia isältä (mikäli isä on pojan elämässä mukana).
  • Aluksi pidä pippeliä itse. Pieni poika kun tuppaa herkästi puristamaan pippeliään liian kovakouraisesti kesken pissaamisen ja pissa lentää silloin ihan minne sattuu.
  • Pian poika oppii itse pitämään pippeliään ja pissaamien onnistuu mahdollisesti ilman äitiäkin.
  • Mikäli pissaa lentelee vääriin paikkoihin, voi pottaan/pönttöön ostaa pienen tähtäystarran/ruiskuttelumaalitaulun.
  • Muista ravistus.
  • Jos sotku vessassa jännittää, niin poika on hyvä opettaa siivoamaan sotkunsa itse.

  pissaava patsas

  Kommentit

  1. Huokaus

   Miten sitä pippeliä oikein kuuluu pitää silloin kun pissataan seisoalteen? ????
   Esikoinen 5v, ei ikinä pissannut muuten kuin istualteen ???? Kuopus 2.5v oppi suoraan pöntölle supistajan kanssa.

   1. Jonna-Emilia

    Poikien äidit facebookissa joku äiti oli sitä mieltä, että pitää ottaa löysät pois edestä, jotta ei roisku minne sattuu. Minä tiedän vain sen, että hellästi pidetään kiinni, ei saa puristaa.

  2. Maiju

   Päiväkodissa keksivät vain nostaa potan suoraan pippelin alle, kenenkään ei tarvinnut pitää kiinni pippelistä. Tosin tämä tyyli vaati aina hoitajan mukaan vessaan. Istualteen pissatessa lensi pissa aina housuille ja seisten pönttöön pissatessa puristi itse liikaa, ja lensi pissaa joka suuntaan. Potan nostamisen jälkeen ei vahinkoja sattunut ja pikkuhiljaa oppi itse olemaan puristamasta liikaa (kotona ja varsinkin ulkona hyvä harjoitelka) ja nyt pissaa hienosti seisten. Ikää nyt 3,5v.

  3. Manni

   Jotkut äidit istuttavat jo 6kk ikäisen potalle. Eihän virtsarakko ole vielä kehittynyt siinä vaiheessa, että olisi valmis kuivaksi. Paljon olemme saaneet rajuakin kritiikkiä, kun 3-vuotiaaksi ja lähes 4-vuotiaaksikin ollut vaippa (viisi lasta). Kerralla ovat sitten olleetkin kuivia. Kukaan ei ole koskaan pissannut yöllä sänkyyn. Olen antanut lapsen itse kiinnostua asiasta enkä todellakaan pakottaa, traumatisoituu asialle ja sitten siitä ei kyllä tule mitään. Hyvä vinkki on tarravihko ja aina pissan/kakan potalle/pöntölle tehtyään, saa tarran siihen.

   1. Jonna-Emilia

    Niin, enkä ehkä itse ole kokenut tarvetta kovinkaan aikaiselle potattamiselle, kun taito on sitten opittu parissa viikossa, kun aika on olltu valmis. Mutta tietysti, ei potalla istumisesta varmastikaan mitään haittaakaan ole, vaikka siinä istuisi aikaisemmin, kun ei vain aiheuta lapselle ja itselleen turhia paineita asiasta.

  4. miia

   Meillä poika halusi itse aloittaa pytyllä, supistajan kanssa. Sitten vaihtoikin pottaan, ok tämäkin. Kesällä oppi pissaamaan seisten pyttyyn (seisoo matalalla apujakkaralla)/ulos hienosti, poika on nyt 3v. Itse ainakin huomasin, että mieheni opetus meni hyvin perille ja mies se vaan osaa parhaiten miehenalkua opettaa, lisäksi taitaa olla aika cool- juttu, kun osaa ja saa pissiä kuin isi/muut isot pojat 🙂 Toki vahinkoja tulee koko ajan ja päivästä riippuu miten kiinnostaa käydä ja jos on kiire leikkimään tms. niin pissa menee helposti minne sattuu ….

  5. Taaperon äiti

   Kiitos hyvästä jutusta! Haluaisin kuitenkin huomauttaa, että aivan hyvin pottaharjoittelun voi aloittaa jo huomattavasti aiemmin. Itse pistin pojan ekaa kertaa potalle 8 kuukauden iässä, ja yhtään kakkavaippaa ei tarvinnut 11 kuukauden iän jälkeen vaihtaa. Tämä helpotti omaa (ja toki myös lapsen) elämää valtavasti. Kokonaan päiväkuiva poika oli 1,5-vuotiaana ja täysin yökuivakin nyt 2,5-vuotiaana. Tämä aikaisella iällä potattaminen on ilmeisesti ollut tapana vielä 80-luvulla, mutta pikkuhiljaa pottaharjoittelu on myöhäistynyt. Liekö nykyisillä hyvillä vaipoilla osuutta asiaan. Tokihan aikainen pottaharjoittelu vaatii vanhemmilta aikaa ja motivaatiota istuskella potan vieressä kirjojen kera, mutta ehdottomasti vaivan arvoista! 🙂

   1. Jonna-Emilia

    Tietysti jokainen aloittaa harjoittelun, kun itsestä siltä tuntuu ja jos lapsi on suostuvainen potalle aikaisemmin, niin miksi ei. Tuon suositusiän tekstiini nappasin keskiarvona, monen eri terveysalan ammattilaisen ohjeista. Omalle esikoiselleni tuli kova pottakammo, kun teki pottaan kovan kakan 8kk iässä. Tästä syystä en istuttanut muita poikiani potalle/pöntölle, vasta kun päätin, että heistä tulee kuivia. Eli ensimmäinen istuminen potalla/pöntöllä tehtiin parin vuoden iässä, siitä pari päivää ettenpäin, pojat olivat päiväkuivia.
    Tästä aiheesta juteltiin paljon facebookin puolellakin ja loppujen lopuksi, vaikka lasta oli istutettu potalla 6kk eteenpäin, oli hän silti täysin kuiva saman ikäisenä. Eli ei pitkään istuttaminen välttämättä nopeuta kuivaksi oppimista yhtään. Mutta onhan se tietysti mukavampaa saada kakka pönttöön kuin vaippaan, se on totta.

    1. Nimetön

     Meillä myös poika laitettiin potalle 7kk iässä (kova vatsa kiinteiedn aloituksen takia, oli helpompi kakata potalle) ja sen jälkeen ei käytännössä yhtään kakkaa ole tullut vaippoihin (pl. ripulitaudit). Vähän reilu 1,5v iässä siirrettiinkin ihan vessanpönttöön (pöntönpienentimellä ja ilman), kun ei tykännyt enää istua maantasossa, jalat koukussa. Ensi kesänä (n. 2,5v) otetaan vaipat pois, juurikin mainitsemallasi taktiikalla.
     On ollut ihan superhelppoa kyllä tuon kanssa, kun ei ole ikinä tarvinnut kakkavaippoja vaihtaa ja kakkapyllyä pestä 😀

     1. Jonna-Emilia

      Kyllä se helpottaa ja kiva lapsellekin, kun ei kakat ole vaipassa.

     2. Riitta

      Jos taas mietimme, miten saada pissarakko tyhjenemään hyvin ja se kakkaradan loppuosakin mahd hyvin tyhjäksi niin kyllähän potta on ehdottomasti paras kaikille alle 4v. Turha kiirehtiä. Pöntöllä pikkuihminen ei koskaan saa hyvää ja rentoa asentoa.kädet herkästi pöntön reunalla ja jalat roikkuu ilmassa. Tällä tavalla saamme paljon lapsia, joilla on ummetusta ja kasteluakin. Ei hyvä.
      kannattaa kurkata http://www.pissarakonpomoksi.fi

  6. Tulevaisi

   Kiitos hyvästä postauksesta. Me saatiin tämän jutun myötä viimeinen kipinä aloittaa potta harjoittelu.

  7. neito

   Meillä poika oli hieman alle 2,5 vuotta kun oppi päiväkuivaksi parissa viikossa. Hän oli sitten yökastelija 6 vuotiaaksi asti, hälytyslakanan kanssa päästiin yövaipasta eroon. Yökastelu ei ole koskaan lapsen vika, enkä suostu ottamaan asiasta huono äiti pisteitä.
   Tyttö oppi meillä päivä- ja yökuivaksi 1,5 vuotiaana, kun oli tosi selkeästi itse kiinnostunut asiasta. Tykkäsi käydä potalla ja rupesi inhoamaan vaippaa tuossa 1,5 vuotiaana ja oli muutamassa päivässä kuiva ja kaikki pissat ja kakat tuli pottaan. Hiippaili itsekseen vessaan kun hätä tuli. Oli hyvin helppo koulutettava tässä asiassa. 🙂

  8. Heidi Rautapalo

   Meillä poika oppi reilu 2v potalle pissalle mutta karkaamaan ei suostu kuin vaippaan/housuun. Olen yrittänyt kaikki tarrat, jädet, lelupalkinnot, kehut ja kannustupuheet. Pottaa kokeiltu ja pönttöä. Pottaa myös kuljetettu mukana, mutta ei. Tiedän etten saisi ahdistua, mutta kyllähän se vähän ärsyttää että jätkä oppi lähes kerrasta pissaamaan pottaan ja vaipat olleet pääosin kuivia puoli vuotta, mutta karkaamaan ei suostu kuin vaippaan tai housuun.

   1. Jonna-Emilia

    Siinä kakkaamisessa voi olla joku vivahde, esim kova vatsa, miksi haluaa tehdä vaippaan mielummin. Kyllä se sieltä sitten tulee jossain vaiheessa. Oletteko kokeillut pönttöä? Meillä eivät pojat koskaan suostuneet kakkaamaan pottaan, ainoastaan pönttöön. Tsemppiä.

  Vastaa