• You are currently viewing Näin olet hyvä äiti pojalle

  Näin olet hyvä äiti pojalle

  Miten olla hyvä äiti pojalle?

  1. Kiinnostu pojan kanssa samoista asioista

  Tuore äiti saattaa miettiä sitä jääkö hän ulkopuolelle, kun pojalla voi olla isän kanssa samat mielenkiinnonkohteet isompana. ET JÄÄ! Pojan äidillä on mieletön mahdollisuus tuoda myös omaan elämäänsä jotain uutta ja ihmeellistä. Kiinnostu pojan kanssa niistä asioista, joista poikasi on kiinostunut, olivatpa ne sitten autoja, supersankareita, legoja, ruokaleikkejä, futiskortteja tai vaikkapa pokemoneja. Ihan kaikesta ei tietenkään pysty innostumaan, mutta pojan elämässä on varmasti muutamia sellaisia kiinnostuksenkohteita, joihin voit äitinä ottaa osaa alusta asti.

  2. Ole kärsivällinen

  Monet poikien äidit sanovat, että pienet pojat ovat kaikkein raskaimpia hoitaa. Erityisesti menevät ja vilkkaat pojat vaativat äideiltään fyysisesti ja henkisesti paljon. Homma helpottuu, kun pojat kasvavat ja teini-ikäinen poika saattaa yllättää äidin helppoudellaan. Terve poikalapsi on usein kilpailuhenkinen, alituisesti liikkeessä ja keksimässä erilaisia kujeita kertoi Poikien Äidielle myös Jari Sinkkonen kirjeessään. Kärsivällisyyttä tarvitaan sekä tulevaisuutta odottaessa, että myös pientä poikaa hoidettaessa. Hyvä äiti antaa pojan olla omanlaisensa.

  3. Arvosta pojan isää, sekä miehiä

  Poika peilaa yleensä itseään omaan isäänsä tai toiseen tärkeään mieshahmoon. On tärkeää arvostaa pojan isää pojan kuullen. Jos haukut isää ja kaikkia muitakin kaksilahkeisia jatkuvasti, ei se varmasti tee hyvää pojan itsetunnolle. Muista sanoa hyviä asioita miehistä ja miehisyydestä. Kunnioita myös pojan suhdetta isään ja muihin läheisiin. Älä ole mustasukkainen pojan rakkaudesta toista vanhempaansa kohtaan, vaan anna sille tilaa.

  4. Ole läsnä

  Nykyisessä kiireisessä elämänmenossa usein unohtuu läsnäoleminen. Juttele pojan kanssa päivittäin. Kysele kuulumisia päivittäin ja kuuntele murheita tarvittaessa. Pojat puhuvat hyvin suoraan ja jos saat poikaasi hyvän keskusteluyhteyden jo lapsena, hän varmasti kertoo sinulle murheensa myös isompana.

  5. Helli ja rakasta poikaa

  Tutkimusten mukaan hellityksi ja rakastetuksi tulleet lapset pärjäävät elämässä muita paremmin. Kodin kuvalehti kirjoittaa, että tutkimisten mukaan tyttölapsia hellitään enemmän kuin poikia ja tästä syystä erityisesti poikalasten vanhempien pitäisi lisätä poikiensa hoivaamista. Halailu säännöllisesti edesauttaa myös sitä, että poika osaa  isona miehenä halailla ja pitää hyvänä omia rakkaitaan.

  6. Anna pojan valita itse mielenkinnonkohteensa

  Poikasi voi olla hyvin tyypillinen poika “poikamaisine” piirteineen tai poikasi voi olla rauhallinen ja arka. Poikia on monenlaisia ja sinun äitinä pitäisi antaa pojallesi tilaa olla juuri sellainen kuin hän itse haluaa. Poikaa ei pidä liikaa ohjata äidin etukäteen suunnittelemaan muottiin. Oli se muotti sitten vanhanaikainen ajatus pojista tai nykyaikaisempi sukupuolisensitiivinen ajattelutapa. Vaikka vuoraisit poikasi poikamaisiin leluihin ja sinisiin vaatteisiin, saattaa hän kaivata leikkejä nukeilla tai ihailla pinkkejä vaatteita. Vaikka tyrkyttäisit pojallesi kotilekkejä ja barbeja päivästä toiseen, saattaa poika tuntea vetoa vain autoihin ja mopoihin.

  7. Aseta rajat

  Muista olla vanhempi, joka asettaa pojalleen rajat. Erityisesti haastavamman lapsen kanssa rajat ovat äärimmäisen tärkeitä.  Kotiintuloajat, ruokailuajat, nukkumaanmenoajat ja peliajat. Opeta myös, että EI tarkoittaa EI. Se on tärkeä taito ihan jokaisen ihmisen oppia.

  8. Ole hyvä esimerkki naisista

  Erityisesti perheissä joissa äiti on ainut tyttö, on äidin naisenmallin merkitys suuri. Poika näkee millainen nainen on perheessä ja parisuhteessa sinun esimerkkisi kautta. Mikäli nalkutat ja pomotat koko perhettäsi mielesi mukaan on aika todennäköistä, että saat tulevaisuudessa samanlaisen miniän. Jos et ole tasavertainen vanhempi miehesi kanssa, tulee tuskin pojastasikaan tasavertaista vanhempaa oman kumppaninsa kanssa.

  äiti ja pojat piirtävät liiduilla katuun
  Photo: Meeri Nikkilä

  Vastaa