• Sormiruokailu ja sen alkeet -mitä huomioida?

    Vauvan sormiruokailu on hyvä juttu, mutta niin on myös lusikalla syöttäminenkin. Näitä kahta syömistyyliä kun voi myös onnistuneesti yhdistää tai valita niistä käyttöönsä sen kummasta enemmän tykkää.

    Usein keskustelut vauvoihin ja vauvojen hoitoon liittyvissä asioissa  menevät vastakkainasetteluksi.  Se on turhaa, jokainen valitsee itselleen ja omalle perheelleen sen sopivimman tavan toimia, kunhan lapsi voi hyvin ja kasvaa tarpeeksi.Poika pitää avocadoa

    Sormiruokailu ABC

    Milloin aloittaa?

    Sormiruokailun voi aloittaa noin puolivuotiaan vauvan kanssa. Samassa vaiheessa, kun lähdettäisiin muutenkin kokeilemaan kiinteitä ruokia. Lapsen tulee pystyä istumaan jo pystyasennossa, vähintäänkin tuettuna. Pinsettiotteen osaaminen helpottaa aloitusta. Aloituksen kanssa on tietysti paljon lapsikohtaisia eroja, joten noudata näissä aina neuvolasi ohjeita.

    Miten valmistautua?

    Sormiruokaillessa sotkua syntyy enemmän kuin vauvaa lusikalla syöttäessä. Aluksi vauva saattaa vain puristella ruokia käsissään tai sylkeä niitä ulos, joten suureen sotkuun pitää ainakin valmistautua. Toiset tykkäävät ottaa vauvan ihon paljaaksi, jotta peseytyminen suihkussa hoituu heti perään. Toiset vuoraavat lattian ja vauvan erilaisten suojien alle. Jokainen tekee tässäkin omalla tyylillään.

    Missä syödä?

    Sormiruokailun “aatteen” parhaimmistoon kuuluu ajatus siitä, että vauva syö yhdessä muun perheen kanssa. Kun lusikalla syöttämistä ei tapahdu, niin vauva voi syödä muun perheen kanssa samaan aikaan ja tottua perheen yhteisiin pöytärutiineihin jo pienenä. Vanhemmatkin voivat syödä rauhassa oman ruokansa.

    Lusikalla syöttäminen ei kuitenkaan sulje pois tätä vaihtoehtoa kokonaan. Erityisesti jos yhdistää molemmat tyylit. Antaa lapsen nakertaa omaa evästään ja tarjoaa välissä itse vauvalle lusikallisen ruokaa suuhun. Vauvalla voi olla kädessä myös oma lusikka.

    Mitä syödä?

    Pääsääntöisesti on hyvä seurata neuvolan ohjeistuksia siitä mikä ruoka sopii syötäväksi missäkin ikävaiheessa. Virallista sormiruokailua noudattavat ohittavat tämän ohjeistuksen ja tarjoavat heti rohkeasti kaikkea laidasta laitaan, kunhan on sokeritonta ja suolatonta. (EI hunajaa, äyriäisiä ja kypsentämätöntä kananmunaa).

    Suositteltavaa on, että ei tarjoa tukehtumisvaaraa aiheuttavia syötäviä, kuten pähkinää ja viinirypäleitä.

    Nämä paloiteltuna

    Hedelmiä/vihanneksia: banaani, vesimeloni, hunajameloni, päärynä, kurkku (kuorittu), tomaatti, avocado, persikka, nektariini, luumu ja mango
    -Marjoja
    -Leipää ja riisikakkua

    Nämä kevyesti keitettynä

    -Juurekset: peruna, porkkana, bataatti, kukkakaali, parsakaali
    -Pasta (sopivan kokoisina)
    -Kananmuna
    -Puuro

    Nämä paistettuna tai uunissa

    -Liha: lihapullat, kala (ilman ruotoja), kana-, possu- tai nauta-, lammas-suikaleet
    Internet on pullollaan ohjeita sormiruokailun aloittamiseen, mutta muista kuitenkin että niiden kirjoittaja ei ole aina ravitsemustiedon ammattilainen, kuten en minäkään. Mieltä askarruttavat asiat on hyvä aina tarkistaa omasta neuvolastaan.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Kommentit

    1. Tiina

      Meillä 1v kokeilee sormiruokailua ja 2v syö edelleen mielummin sormin. ????

    2. MiraMarie

      Sormiruokailun aloitus on aina uusi ihana seikkailu. Itse olen rennon linjan kannalla. Jokainen tuntee oman lapsensa ja kunnioittaa lapsen omaa tahtia uusien juttujen omaksumisessa.

    3. Pumpuli

      Meillä sormiruokailu on vapauttanut kivasti myös vanhemmalle aikaa syödä itse, mikä on huippua. Kaikki makaroniruuat menevät vaivatta, kunhan ne saa poimia sormin.

    4. Nelliina

      Sormiruokailu kuulostaa hyvältä idealta, vaikkei meillä sitä kokeiltukaan 😉 Kiva postaus! Mukaan arvontaan.

    5. minttu47

      Meillä juuri ajankohtainen aihe, sormiruokailua aloitellaan. On hyvä saada tuntumaa ruokiin myös käsin.

    6. Jonna

      Meillä esikoinen syötettiin lusikalla, mutta kaksi nuorempaa ovat saaneet syödä vähintään ossittain sormiruokaillen. Niin paljon helpompaa!

    7. Hiisukas

      Tuo sormiruokailu kuulostaa houkuttelevalta ja jossain määrin varmasti kolmannenkin lapsemme kohdalla sitä kokeillaan. Mutta ihan pelkästään siihen minusta ei äitinä ole – valitettavasti, koska en jaksa niin kovin sottaavaa juttua.

    8. Heidi

      Meillä kanssa 10kk tytön kanssa on syöty sekä sormin että lusikalla. Tuntuu että meillä on tytölläkin kausia että jompikumpi kiinnostaa enemmän… Nyt esim mielellään syödään lusikalla niin että joku muu syöttää, kuukausi sitten kaikki piti itse saada laittaa suuhun.. Joka päivä kuitenkin käytetään kumpaakin ja aina saa kädet soseeseenkin ja puuroon työntää jos siltä tuntuu, kai ne sormet alkaa jossain vaiheessa mennä sinne suuhun ja hokataan että tätä ruokaahan voi tälläkin tavalla suuhun lappaa:)

    9. Ihana tuo kuva:)
      Meillä on nyt viides lapsi kohta 3kk ja kovasti kiinnostaa tuo sormiruokailu. Edelliset on mennyt pääasiassa lusikalla syöttäen,mut nyt oon ihan hurahtanut sormiruokailuun, ainakin siis ajatuksena!Mukana arvonnassa!

    10. Laura

      Sormiruokailulle ????. Nykyään tää helppoa. Monia hyviä kirjoja vinkkeineenkin..

    11. Anne

      Sormiruokailu jäi meillä vähäiseksi ja se harmittaa nyt kun poika jo leikki-ikäinen.

    12. Jenni

      Mielestäni sormiruokailu on hieno juttu. Lapsi oppii jo pienenä syömään itse ja osaa hahmottaa miltä ruoka suussa tuntuu ja kuinka sitä työstetään. Myös perheen yhteiset ruokahetket helpottuu,kun ei tarvitse syöttää. kannatan! ????

    13. Nina

      Ehdottomasti sormiruokailun kannalla.Helppoa kun kaikki voivat syödä yhdessä.Sotkua tulee,mutta onneksi osaan siivota,kai ????

    14. Inka

      Mä ajattelin mahdollisuuksien mukaan yhdistellä näitä molempia. Alotellaan soseet 4 kk kieppeillä vaikka ei mikään kiire olekaan kun paino noussut hyvin maidolla. Sitten myöhemmin tätä sormiruokailua myös mahdollisesti. ????

    15. Nimetön

      Mukana arvonnassa.

    16. Satu

      Sormiruokailu on mielestäni todella näppärä juttu ja olinkin suunnitellut, että vauvani syö pääasiassa omin sormin. Hän kuitenkin osoittautui e-r-i-t-t-ä-i-n nirsoksi tapaukseksi, jolle ei kelpaa mikään muu kuin täysin sileät kaupan vauvanruoat. Kaikki muu yököttää ja oksettaa. Että ihan ei toteutunut minun suunnitelmat. Tällä hetkellä melkein vuoden vanha syö sormin vain maissinaksuja.

    17. Nina

      Sormiruokailu on alussa työlästä, tai siis se siivoaminen jälkeepäin. Mutta onneks siihenkin on keksitty hyvä apulainen, koira 🙂
      Sormiruokailussa tykkäsin siitä että lapsisyö itse omaan tahtiin ja pystyn itse syömään samaan aikaan. Ja lapsi oppi nopeasti syömään itse. Positiivinen tapa meillä.

    18. Maija

      Ensimmäistä syötin enemmän, hän tottui siihen. Tuli lyhyellä ikäerolla toinen ja hommahan meni niin että pikkuruinen taapero veti eväät itse kahden käden tekniikalla (toisessa lusikka, toisella käsin) ja minä syötin esikoista vieressä. Kolmas on vallan sormiruokaillut, poikkeuksena ne kerrat kun on niin väsy ettei selvästi jaksa, jolloin olemme tietenkin syöttäneet. Sotkua tulee, joo, mutta ei kovin pitkään. Ja ihanaa on se että itsekin saa syötyä. Osallistun mielelläni arvontaan.

    19. Miia

      Sormiruokailu on pop. Se kehittää lapsen motoriikkaa, ja nielemistaitoa paremmin kuin pelkkä lusikalla syöttäminen. Mielestäni paras (ja eniten elämää helpottava) tapa on yhdistää molemmat tavat, anna esimerkiksi leipää (sormisyötävä) aamupalaksi ja puuroa (lusikalla) välipalaksi. Vauva oppii molemmille tavoille, se helpottaa elämää kun mikään ei ole ehdotonta vaan joustavaa…

    20. -E-

      Ruokailu ja pienet lapset on aina mielenkiintoinen aihe. Ja siihen usein kaipaa helpotusta. Saan useinkin harmaita hiuksia aiheesta kotipöydässä 😀 Itse ehkä vain nukkuisin ja söisin, jos vaan voisin, ja lapset voisivat mutta välillä kumpikin ontuu 😀
      Käyhän osallistumassa meidänkin uudessa blogissa arvontaa! 😉

    21. Elina

      Pian puolivuotiaan vauvan kanssa tämä on kyllä ajankohtainen. Pelkkää sormiruokailua vierastan, mutta marjoja ja hedelmiä tulee varmasti tarjottua ihan poitsun sormiin.

    22. Anette E.

      Olen toiminut vähän samalla tavalla kuin sinä, vähän molemmista ottanut. Ja hyvin on toiminut!

    23. Jenna

      Minun 7kk poika viihtyy pöydän ääressä. Sormiruokailu aloitettu, mikä tarkoittaa vielä lähinnä tomaattisiivujen puristelua käsissä ja niiden työntämistä pöydältä lattialle. Sotkua syntyy, mutta täytyyhän sitä harjoitella. Yleensä otetaan paita pois ja laitetaan ruokalappu kaulalle, niin edes osa ruoasta tippuu kaukaloon. Kun pääasiallisena tarkoituksena on masun täyttäminen, lusikoi äiti puuroa suuhun. Lusikkaa en ole uskaltanut antaa leikkikaluksi, koska se tahtoo käydä kurkussa asti.
      Suosittelisin “Organix finger foods” -tuotteita. Sanon niitä vauvojen sipseiksi. Sulavat suuhun eivätkä maistukaan hassummille. Ainakin vauva käy niiden kimppuum vauhdilla. Pysyvät hyvin kädessä toisin kuin liukkaat tomaattisiivut.

    24. Kirsi

      Meillä on käytössä molemmat tavat, välillä sormiruokaillaan ja välillä syötetään sosetta. Vauva on hyvin nirso syömään korkeampaa ruokaa, sormiruokaa lähinnä puristelee käsissään ja vähän imeskelee, joten välillä pitää saada enemmän ruokaa syötyäkin, tähän sileät soseet toimivat hyvin.

    25. Jenni S

      4 pojan äitinä on tullut kokeiltua sormiruokailua.Ihan näppärää,esikoisen kanssa toimi ehkä parhaiten kun sai rauhassa siihen keskittyä.Muiden kohdalla ei niin hirveästi ole tullut kokeiltua.Toki jotain,mutta enimmäkseen purkista.Ihailen niitä jotka jaksavat näitä tehdä ja vääntää 🙂

    26. Nimetön

      Sormiruokailu on hieno juttu, vaikkakin tosi sotkuista ???? Meillä syödään kummallakin tyylillä (vauva 8kk).

    27. Anne Reponen

      Arvontaan, joo tottakai???? T. Viiden pojan (ja yhden tytön) äiti

    28. Minttu

      Meillä syötetään lusikalla, vielä 8kk ikäistä. Ainoastaan pikkumurusina on syönyt leipää ja banaania. Myös maissinaksut on otettu listalle. Syy näihin on siinä et lapsi vasta nyt opettelee istuu ja ensimmäiset hampaat puskee just läpi… ja muutenki on pidetty vauvana ☺ tissillä viihtyy jne ????

    29. ReettaK

      Meillä ei ruokailla sormin, koska äiti (minä) ei vaan kestä sitä sotkua. Peukku niille jotka kestää!

    30. Tää oli hyvä ja ajankohtainen postaus mulle, kiitti! 🙂 Kyllä aiotaan varmaan tehdä juurikin noin että noin puolivuotiaana aloitellaan soseita sekä sormiruokailua. Katotaan mitä neiti tykkää, vähän kauhistuttaa se sotku mutta onneksi on koira joka auttaa siivoamisessa, haha. Mukana arvonnassa 🙂

    31. hanne

      Nirson pojan kanssa sormiruokailtu jopa kaurapuuro. Poika ollut aina lusikasta kieltäytyjä.

    32. Yhden pojan äiti

      Meillä aloitettiin sormiruokaillen ja lusikka tuli vasta myöhemmin mukaan kuvioihin. Tosi helppoa ruokailua ja sain itsekin syötyä ateriat pojan kanssa samaan aikaan. 🙂

    33. Mira Lehtinen

      Kiitos! Tämä oli juuri sitä mitä nyt tarvitsin! Niin kuin kirjoitit, usein asioiden pohdinnassa päädytään vastakkainasetteluun ja ohjeita satelee sen mukaisesti..
      Ohjeista huolimatta meillä syödään sekä sormin,että lusikalla ja homma toimii hyvin 🙂 Poika, kohta 7kk, syö mielellään ja viihtyy ruokapöydässä. On ihana antaa pienen miehen tutkia ruokaa oman mielen mukaisesti käsin ja samalla varmistaa lusikalla, että ruokaa päätyy suuhunkin asti 😀 <3

    34. VeeraMaria

      Meillä sormiruokaillaan jonkin verran, mutta kun menee vaan sotkiseksi, loppuu ruokailu lyhyeen.

    35. Tupsu

      Meillä 9kk on pelkästään sormiruokaillut 6kk asti ja syö nyt jo itse lusikalla ja haarukalla, sekä osaa juoda pienestä mukista. Kaikki ruoka maistuu, ruokailut on hauskaa eikä kertaakan ole tarvinu ressata ruokamääristä. Koko perhe syö samaa ruokaa, mutta vauva ilman suolaa ja maitotuotteita. Huomamatta meni vanhempienki ruokailutottumukset terveellisempään suuntaan ja samalla kiloja karissut 🙂 Ja ihanaa, itselläkin on aikaa syödä ja sitä vauvan edistymisen vauhtia on huikea seurata 🙂

    36. Niina

      Meillä poika täytti tänään 8kk ja melko tarkalleen puoli vuotiaana aloitti sormiruokailun. Päivittäin myös lusikalla syötetään, mutta poika on alusta asti ollut selvästi niin haltioissaan kun pääsee itse maistelemaan, rutistelemaan, tiputtelemaan, taputtelemaan ja tunnustelemaan eri ruokia, ettei olisi tullut mieleen jättää sormiruokailua väliin, sotkusta huolimatta. Ja kahdessa kuukaudessa kehitys on ollut huikeaa!

    37. J

      Meillä 8kk ikäinen tyttö syö pääasiassa lusikalla soseita, välillä sormiruokailee (esim tänään,ja nyt on valkoinen body likoomassa. Ei ollu paras idea syöttää se päällä sormiruokaillen avokadoa ja vadelmaa,hehh). Olen sitä mieltä että kyllä se lapsi oppii itsekkin syömään aikanaan. Miksi kaikella pitää olla niin kiire? Huoh. Mutta siis joo kaikki tyylillään ja tää vaihtelu syöttötavoissa sopii meille 🙂

    38. Emmy

      Meillä ruokaillaan kotona lusikalla, mutta päiväkodissa sekä lusikalla että sormiruokaillen.. Hyvin on mennyt ????????

    39. Suvi

      Meillä on pari viikkoa sitten aloitettu sormiruokailu ja sujuu päivä päivältä paremmin 🙂

    40. Tarleena

      Meillä kokeiltu nyt sormiruokailua soseiden ohella, poika kohta 7kk. Sotkusta puuhaa meillä ainakin kaikki syöminen,

    41. Annina84

      Täällä 8,5 kk ikänen pojan jantteri on sormiruokaillu 6 kk lähtien. Iltapuuron saa syötettynä, muuten syö itte. Toiveissa ois, että sormiruokaillen hänestä ei tulis nirsoa syöjää, vaan rohkeasti maistais uusia makuja isonaki. Oispa huippu kerranki voittaa jotaki! =)

    42. Jaana

      Täälläkin peukutetaan sormiruokailua ja huokaillaan sotkuille! 8kk vanha ruokaritarini saa kylmiä väreitä kukkakaalista mutta kaikki muu uppoaa jo melko hyvin. Ja lohen hierominen hiuksiin tuntuu olevan hauskaa -tämä hauskanpito haiseekin sitten kalakaverin päässä tietysti päiväkausia!

    43. Eija

      Sormiruokailu on meidän juttu! Nuorimmainen on nyt 9,5kk ja aloitti kiinteät sormiruokaillen 6kk iässä. Myös toiseksi vanhin lapsistamme oli sormiruokailija silloin kuusi vuotta sitten. Esikoinen söi aseita kun valitettavasti en seitsemän vuotta sitten ollut sormiruokailusta vielä kuullut.

    44. Kata

      Mukana arvonnassa! Kylläpä osui tämä postaus hyvään saumaan, kiitos knopeista! Ja erittäin hyvä tuo korostus, että netissä läheskään kaikki eivät ole asiantuntijoita… 🙂

    45. Suvi

      Tänään vuoden iän saavuttanut Mimmi on syönyt puolivuotiaasta saakka sekä itse sormiruokaillen että lusikalla syötettynä. Näyttää maistuvan molemmilla tyyleillä. ????

    46. AML

      Kiitos vinkeistä! Tämä tulee juuri ajankohtaiseksi.
      Olen mielelläni mukana arvonnassa.

    47. Mari

      Meillä syötiin ensin soseita pilttipurkista lähinnä tuoreen äidin tietämättömyyden ja sitkukammon takia. Sitten hidas siirtymä pikkuhiljaa sirmiruokailuun ja nykyään pikkujäbä 1v3kk vetelee vaan samoja ruokia kun muutkin, enimmäkseen sormin ja välillä haarukalla tai lusikalla yrittäen. Syöttää ei saa =D

    48. Unsku

      Kaikkea voi ja saa kokeilla.Jokainen saa ja voi valita tavan miten antaa lapselleen ruokaa.Fanaattisuutta en ymmärrä tässäkään asiassa.Esim.että sotketaan kyläpaikassa kaikki paikat “kun meidän lapsi syö iltapuuronsakin vain sormin”. Tällaistakin näkee. 🙂

    49. saya

      Molempi parempi 🙂 sormin syödään hedelmänpaloja, leipää yms, ja lusikalla sitten soseita.

    50. Kati

      kun lapsi syö itse, voi vanhempi syödä yhtä aikaa lapsen kanssa. Ja sormiruokaillessa pääsee pian samojen kattiloiden äärelle koko perhe.

    51. Johanna

      Täällä aloteltiin sormiruokailua, mutta liusuttiin soseisiin yms. Allergioiden osuessa kovasti kohdalle. Riisikakkuja poitsu (10k) syö hienosti itse, mutta esim. Kurkkua pitää aina tunkea suu täyteen niin että oksennetaan.. ???? mutta jospa se tästä. ????

    52. Emmi

      Meille kohta hyvinikin ajankohtainen aihe, poika nyt 5kk. Vielä en ole päättänyt lähdetäänkö kokeilemaan sormiruokailua vai ei.

    53. Kirsi

      Rennosti mentiin meilläkin molemmilla tyyleillä! Itsekään en oikein ymmärrä sitä keskustelupalstojen vastakkainasettelua… Hyvä kirjoitus jokaista äitiä puhuttavasta aiheesta!

    54. Hanna

      Aiomme kokeilla sormiruokailun oppeja aikanaan. Nyt vielä vauva on liian pieni ja imetyksen voimalla kasvaa 🙂

    55. Maiju

      Meillä on sormiruokailtu kiinteiden aloituksesta saakka, eli 6 kk:n kohdalla. Nyt pojalla ikää vuosi ja kehitystä on tapahtunut hurjasti. Ihana on seurata lapsen iloa ruokaan tutustumisessa, myös motoriikan kehittymisen kannalta sormiruokailu on mahtava homma. Plussaa siitä, että vanhemmat saavat syödä samaan aikaan eikä kummankaan tarvitse syöttää.

    56. Kati

      Sekasyöjiä (sekä soseita että sormiruokaa) ja en menisi sanomaan että kumpi on sotkuisempaa 😉
      Tyttö nyt 9,5kk.

    57. Eveliina

      Toisen lapsen kanssa ottaa rennommin. Nyt 7 kk kanssa harjoitellaan tätä juttua soseiden syömisen rinnalla.

    58. Piiku

      Meillä on kaikkien kolmen kanssa ruokailtu kummallakin tyylillä edes ajattelematta että kyseessä on sormiruokailu. Hyvin on menny ja tämän hetken vaavi syöki aivan kaikkea mitä vaan annetaan????

    59. Jenni

      Poika vasta 3kk joten sormiruokailu vasta edessä. Tällä hetkellä suunnitelmissa yhdistää molempia tapoja mutta käytäntö tässäkin varmasti näyttää sen meille parhaan tavan toimia. Lapsen ehdoilla mennään kuten tähänkin asti ja yritetään olla stressaamatta turhia omien ennakkosuunnitelmien sekä muiden mielipiteiden vuoksi.

    60. Iina

      Nuorin 7kk saa sekä sormiruokailla, että lusikalla esim. puuroa, joka vaan paljon helmpompi syöttää!
      Mukana arvonnassa.

    61. Päivi P

      Meillä 1-v syö osittain sormin osittain me syötetään. Riippuu ruoasta.

    62. Päivi P

      Meillä 1-v syö osittain sormilla, osittain me syötetään. ☺

    63. Ennika

      Esikoinen söi sekä lusikalla että sormiruokaillen, kuopus halusi pelkästään sormiruokailla aluksi. Pääasia,että saivat syödäkseen.

    64. Saija Sillanpää

      Poika nyt 5kk ja suunnitelmissa aloittaa sormiruokailu 6-7kk iässä.

    65. Tiina

      Meillä sormiruokaillaan onneksi suht hyvin, lusikan käyttö on vielä mysteeri 😀

    66. Hanna Haaksluoto

      Molemmat oli käytössä erikoisella,nyt alkanut itse syömään lusikalla ja välillä napostaa sormin. Kuopus kohta 5kk ja samalla tyylillä mennään ????

    67. Hanna Haaksluoto

      Esikoinen söi sekä sormin että syytettynä, nyt on itse tarttunut sujuvasti lusikkaan. Kuopuksen kanssa (4kk) samalla linjalla mennään ????

    68. LaurentiaRed

      Esikoisen kanssa “pelkäsin” sotkua ja sitä että lapsi tunkee liikaa ruokaa suuhunsa, joten soseilla mentiin. Nyt toisen kanssa aloitettiin tosi aikaisin sormiruokailulla, kun ei sotkukaan, ymt. enää pelota 😉 . Nyt 1v3kk. lapsi syö samaa ruokaa kuin muutkin ja hyvin syö kun saa itse syödä. Lusikkakin pysyy pikkuhiljaa pöydällä/kädessä.
      Kuopus rakastaa tunnustella ruokia käsin (varsinkin uusia), mutta esikoinen 3,5v. inhoaa käsin syömistä, kun “menee kädet likaiseksi” ja vaatii aina haarukan/lusikan tai talouspaperia syömisen avuksi.
      Sormiruokailun miinuspuoli on se ettei sitä voi tehdä jos jostain syystä on kiire, sillä ruokailuun sormin menee helposti 40min, joten kiireessä mennään soseita lusikoimalla :).
      Ehkä olisin voinut esikoisenkin kanssa ottaa vähän rennommin 😉 :).

    69. Jenna O

      Sormiruokailu on todellinen kokemus lapselle! Pääsee maistamaan, haistamaan ja tuntemaan ruoan. Uskon, että sillä on merkitystä lapsen suhteella ruokaan. Rennompi linja toimii ainakin meillä paremmin.

    70. Hanna

      Hyvä postaus, kohta on meillä esikoisen kanssa sormiruokailun aloitus edessä:) kiitos vinkeistä!
      Mukavaa viikonloppua!

    71. Nimetön

      Meillä olisi tarkoitus aloittaa maistelut soseilla nyt 4kk iässä, mutta siirtyä sormiruokailuun heti edellytysten täyttyessä. Kovasti vauva kyllä jo istualleen pungertaa, mutta selkä jää vielä pyöreäksi.

    72. Anna

      Meillä on aloitettu kiinteät reilu 3kk iässä.Tällöin jo maissinaksut on syöty itse sormin 🙂 Kun ollaan siirrytty syöttikseen sekä sormin että lusikalla on ruoka mennyt suuhun. Poika söi noin reilu vuoden iässä itse lusikalla että sormin ja tytön 9,5kk motoriikka ei vielä hirmu hyvin tohon lusikointiin taivu, mutta sormin kerää pienetkin muruset 😀

    73. MäSäMutsi

      Täällä on kaikki lapset sormiruokailleet n. 7kk alkaen. Ja tälläkin hetkellä suurin osa menee sormin suuhun, vaikka ikää on 1v8kk ja toinen 14v. Onhan se sormin syöminen helpompaa.
      Ehdottomasti mukana arvonnassa! masamutsi@gmail.com

    74. Suvi

      Odotan sormiruokailun aloittamista innolla, mutta siihen kuluu vielä tovi, koska neitimme on vasta 2 kk.

    75. Laura

      Meillä sormiruokaillaan ja syödään lusikalla, riippuen ruuasta. Molempi hyvä, jokainen tekee kuitenkin niin kuin parhaakseen näkee 🙂

    76. Helena

      Lapsen omasta aloitteesta siirryttiin sormiruokailemaan, kun suu ei enää lusikalle auennut ????Mutta on kyllä ihan meidän juttu ????

    77. Sara

      Meillä ollaan pikkuhiljaa aloittelemassa sormiruokailua, ikää tytöllä 5,5kk ???? Mukavempi kun lapsi saa itse tutustua ruokaan ja “syödä” juuri sen verran kuin haluaa/jaksaa! Ehdottomasti ollaan arvonnassa mukana!????

    78. Säde

      Meillä poika 11kk syö molemmilla tyyleillä. Olen samaa mieltä, että turha vastakkainasettelu tulisi jättää pois. Miksi toinen tyyli sulkisi pois toisen? Joka tilanteeseen löytyy siihen sopivin tapa. Edelleen suurin osa ruuasta liiskataan ja sörkitään ennen kuin maistetaan 😀

    79. Jenni

      Sormiruokailu on näppärää puuhaa, jos se vain onnistuu. Vaikka kuinka olin toivonut sen onnistuvan, meillä niin ei käynyt. On siis menty enemmän lusikalla syöttämisellä 🙂 Mutta kannatan kovasti sitä että lapsi sormiruokailee, saa vanhemmatkin syödä rauhassa 🙂

    80. Hipsu

      Meidän 1,5 v on heti puolivuotiaasta ollut tosi kiinnostunut ruuista ja syömisestä, joten sormiruokailu oli luonteva siirtyminen kiinteisiin. Nyt käyttää haarukkaa ja lusikkaa melko sujuvasti, välillä sitten autellaan tarpeen mukaan. Rennolla mielellä omatoimista ruokailua ja avustettua syöttelyä yhdistellen on meilläkin homma toiminut, ja ruokailuhetki yleensä ollutkin kaikille oikein mukava. 🙂

    81. Minna

      Meillä tyttö on aina halunnut syödä itse. Väänsin selkä vääränä soseita pakkaseen, jotka jäi syömättä. Mummolassakin alettiin sitten tehdä automaattisesti alle vuosikkaallekin sopivia ruokia. Äidiltä sormiruokailu vaati sotkun sietämistä, mikä oli loppujen lopuksi vain hyvä asia ????

    82. Sanna

      Täällä pikkuneiti 4,5 kk vielä täysimetyksellä, mutta suunnitelmissa jossain kohtaa aloittaa soseiden maistelun ja sormiruokailun yhdistelmällä.

    83. miksu

      Poika 8kk ja sormiruokaillaan aina jos minä aion samaa aikaa syödä, muuten soseita, kun ei oo vielä hampaita ja hukkaan menevän ruoan määrä on tällä budjetilla vähän liikaa :/

    84. Emilia

      Meillä poika söi kaiken heti itse, myös lusikalla. Sotku oli aina kamala 😀

    85. Sarianna

      Hyvä kirjoitus!
      Meillä mennään just noin: sormiruokaa ja soseita, mikä milloinkin sopii tilanteeseen. Pian siirrytään varmaan kokonaan sormiruokailemaan 🙂

    86. Sanna

      Meillä 9 kk ikäinen syö molemmilla tyyleillä. Siinä olen samaa mieltä, että jokainen tekee niinkuin parhaalta tuntuu ja vastakkainasettelu on täysin tarpeetonta. Kukin vetää tyylillään, kunhan lapsi/lapset pysyy ravittuna.

    87. Anne

      Vauva 6 kk ja sormiruokailua aloiteltu 🙂

    88. niina ranni

      On kokeiltu ja syö 10kk joka päivä osam itse.Koira hoitaa suurimman osan sotkuista lattialta 🙂

    89. niina ranni

      On kokeiltu ja nytkin 10kk syö osan aina itse sormilla.Koira hoitelee sotkut lattialta ????

    90. Karoliina

      Lapsi on pienenä hyvin ennakkoluuloton maistelija, joten kannattaa antaa syödä ravitsemussuositusten rajoissa kaikkea mahdollista. 🙂

    91. Nimetön

      Mukaan arvontaan 🙂

    92. Nimetön

      Arvonnassa mukana

    93. banaani

      10 kuukauden iässä alkoi meillä sormiruokailu. banaani on erityisen hyvä sormiruokailun aloitukseen kun on niin pehmeää ja tietysti kaikkea lautaseltakin pitää saada sormilla ottaa 😀

    94. Riikka Saarinen

      Alamme nyt n.5kk iässä hiljalleen maistelemaan oman maidon ohella uusia makuja. Haluan tarjota pienokaisellemme ruokaa monipuolisesti soseena lusikalla sekä itse imettynä food feederistä näin alkuun ja jatkossa lisäämme ehdottomasti vielä sormiruuat mukaan. 🙂

    95. Suso

      Meillä poika (nyt 1v5kk) sormiruokaili puolivuotiaasta asti. Aluksi olin hyvin ehdoton siitä ettei soseita tai syöttämistä sotketa sekaan mutta onneks tajusin jossain vaiheessa relata. Poika sormiruokaili pääsääntöisesti ja oppi varhain syömään itse lusikalla. Juomat hörpyytettiin reilun puolivuotiaasta snapsilasista ja pian poika joikin itse korvallisesta mukista. Suosittelen vauvojen omatoimisen ruokailun mahdollistamista ja tukemista! Seuraava tulee myös sormiruokailemaan heti kiinteiden aloituksesta.

    96. Santtu

      Meillä esikoinen aloitti kiinteät siinä puolen vuoden ikää lähestyttäessä ja söi soseita ja sormiruokaa iloisesti sekaisin sen mukaan, kummalla tyylillä mitäkin ruokaa oli helpompi tarjota! Ehdoton lemppari alle vuoden ikäisenä oli höyrytetty parsakaali omasta nyrkistä mussutettuna, ja se maistuu nyt kaksivuotiaalle edelleen 🙂 Mukana arvonnassa!

    97. Kolmen pojan äiti

      Kaikkien kolme ovat sormiruokailleet ja tietysti nuorin vieläkin, koska ikää on vasta 9,5kk ????
      Sotkusta puuhaa, mutta kerkiää itsekkin aina välillä syödä, kun ei tarvitse syöttää toista. ☺️

    98. -Tea

      Meillä kolmannen lapsen kanssa ollaan pian siinö vaiheessa että voidaan sormiruokailu aloittaa. Kahden aikaisemman kanssa on syöty vain soseita, mutta tämän kolmannen kanssa on asiat muutenkin sujuneet eritavalla kuin muiden, esim super hyvin onnistunut imetys, niin päätettiin että kokeillaan nyt sitten sormiruokailuakin. Sotkuisia hetkiä odotellessa!

    99. Helmeri

      Meillä sormiruokaillaan ja syödään lusikalla. Sotkut saa aina siivottua ????

    100. Elise H.

      Mukana arvonnassa! Molempien yhdistelmä on mielestäni paras ja stressittömin tapa. Pääasia että syödään hyvin 🙂

    101. hedi

      Mukana!

    102. Sini

      Meillä kaikille kolmelle on ruokahetkinä lyöty lusikka käteen, mutta siinä sivussa “luonnollisesti” tapahtunut myös sormiruokailua. Mutta tosiaan aika aikaisin ovat kaikki oppineet kauhomaan ruokaa lusikalla suuhun.

    103. Henna

      Mukana arvonnassa 🙂

    104. SAMP

      Meilläkin kaikki lapset ovat enemmän tai vähemmän sormiruokailleet ihan luonnostaan ja ilman sen kummempia opetuksia oppineet myös lusikalla syömään 🙂

    105. Meri

      Mukana ollaan arvonnassa 🙂

    106. Sonja

      Meillä viisi lasta ja kaikki enemmän ja vähemmän sormiruokailleet ja ohessa lusikalla syötetty jos suu on sattunut aukeamaan. Kaupan purkkimuonat hedelmäisiä lukuunottamatta ei oo oikein uponneet.

    107. Nimetön

      Meillä myös mennään 8kk ikäisen tytön kanssa molemmin tavoin, jotain pitää olla aina tytöllä itsellään kädessä ja äiti välissä syöttää lusikalla ????

    108. tirrikin

      Olisi mielenkiintoista kokeilla tota sormiruokailua tämän toisen kohdalla mutta voi olla että sotku on niin sietämätön että syötän mielummin suurimmanosan itse. 😀

    109. sikkuralla

      Meille sormiruokailu on ollut erittäin tärkeää. Lapsi on ollut aina huono syömän, mutta sormiruokailu auttoi useimmiten.

    110. muori

      Meillä sormiruokaillaan nyt 6kk ja 2vk lapsen kanssa ja mukavaa on ollut! Mitä tulee tuohon neuvolasta asioiden tarkistamiseen niin en kyllä aina luottaisi siihenkään. Jostain syystä monet terveydenhoitajat ovat ihan kujalla mm. imetysasoista, saati sitten monesta muusta ruokailuun liittyvästä asiasta ja valitettavasti omalla kohdalla olen huomannut, että monet eivät tulle ihan THL:n uusia ohjeitakaan. Eli jos jotain oikeasti haluaa tietää niin kannattaa kyllä laaja-alaisesti tutustua tuotettuun tietoon ja muistaa lähdekritiikki. Jos esim. Nestlen sponssaamassa lärpäkkeessä sanotaan jotain niin on ehkä hyvä muistaa, että ko. firmalla on voiton maksimoinnin intressi…

    111. Minna

      Osallistun arvontaan. Sunnuntaina alotetaan kiinteät kun tytölle tulee ikää 6 kk. Äiti vielä miettii uskalletaanko aloittaa sormiruokailulla 🙂

    112. Emilia

      Osallistun arvontaan. 🙂

    113. saru

      Kaksi lasta ovat sormiruokailleet tässä taloudessa. Ensimmäiset kerrat ovat toki aikamoista muussaamista, mutta siitä se on lähtenyt. Helppoa, kun vauvalle voi syöttää suunnilleen samaa ruokaa kuin muulle porukalle.

    114. Ulla

      Osallistun arvontaan.

    115. nk

      osallistun arvontaan!!

    116. leila

      Lapsethan kokeilee mielellään kaikkea ja laittaa sitä suuhunsa, näin menee ruokakin ihan mukavasti suuhun.

    117. Sanna

      Sormiruokailua ja lusikalla syömistä/syöttämistä yhdisteltiin hyvällä menestyksellä edellisen vauvan kanssa, ja samalla systeemillä todennäköisesti lähdetään aikanaan kuopuksen kanssa liikkeelle.

    118. Qia

      Mukana arvonnassa.

    119. Tanja

      Mukana

    120. ETN

      Sormiruokailu on mitä mainioin tapa tutustua makujen ihmeelliseen maailmaan!

    121. Kirsi

      Hyvä kirjoitus, vaikka aihe ei täällä vielä ihan ajankohtainen 🙂 Mukaan arvontaan.

    122. Virpi

      On meillä sormiruokailtu molempien kahden kanssa ja tulevak kuopuksenkin kanssa varmastikin tullaan myös sormiruokailemaan. Helpommin ruoka menee alas, kun päähenkilö saa itsekin osallistua ☺ Sotkuahan siitä tietysti usein tulee, mutta niin tulee siitäkin, jos pikkuinen ei suostu yhteistyöhön ja lusikalliset lentää olan taa.. ????

    123. Kaisa

      Meillä on koitettu aloitella sormiruokailua 7kk pojan kanssa mutta on niin hienokurkku että kaikki vähänkin soseesta eroava oksennetaan pois. Silti yritetään sitä vähän väliä pienissä erissä, joskin nämä hetket aiheuttavat äidille sydämentykytyksiä että koska taas kakoo ruokaa. Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee uskoisin 🙂

    124. anna

      Meillä aloitellaan juuri kiinteitä kuopuksen kanssa ja mennään samalla linjalla kuin esikoisen kohdalla. Siis sekä-että menetelmällä, lusikalla ja sormin. Ihana kun saa koko perheen pöytään kerralla ja saa itsekin syötyä.

    125. Xeveliina

      Sormiruokailu on ihan loistava keksintö!

    126. Eini

      Meillä poika kohta 8kk ja sormiruokaillaan jonkinverran, pääasiassa syötetään lusikalla. Pitäisi ryhdistäytyä ja tarjota enemmän sormiruokaa, meillä poika on kovin silkkikurkku ja olen huomannut että sormiruokailun myötä ihan kaikki palat suussa ei haittaakaan. 🙂

    127. Maarit Närhi

      Minulla on neljä poikaa, kaikki ovat nyt jo aikuisia…. meillä syötiin usein “näppiruokaa” 😀

    128. Yksinainentahti

      Meillä on aloitettu nyt 6kk iässä vasta soseiden maistelu, joten en tiedä milloin sormiruokailun voi aloittaa. Mutta aion kysyä seuraavassa neuvolassa miten ja milloin sen aloitan 🙂 Tyttö kyllä hirveästi hamuaa kaikkea ja laittaa kaikki Lelut suuhun koko ajan. Joten varmasti osaisi myös sen ruuan sinne laittaa 🙂 Haluaisin jo ehdottomasti aloittaa! 🙂 Mutta pitää vielä malttaa hetki että saa siihen neuvolasta luvan 🙂 Kiitos tuosta ruoka listasta mitä voi sormiruokailussa käyttää! 🙂 Olenkin miettinyt mitä kaikkea sitten voi tarjota 🙂

    129. TuulaV

      Sormiruokailu on lapselle antoisaa ja mieluisaa .Tyttö 10kk on tosi taitava sormiruokailija,ainoa huono puoli on ettei sitten lusikalla suostukaan syömään,sopat, kiisselit ym.löysemmät hiukan hankalammat tahtoo jäädä lautaselle.

    130. jjjjjjjjj

      sormiruokailu on hyvä tapa aloittaa kokeilun mielestäni ja sitten pikku hilja totuttaa lusikkaan jne.

    131. hep

      arvonnassa mukana kahden äitinä

    132. Jenni

      Täällä 7kk ikäinen hymy poika jonka kanssa aloitettu sormiruokailu ja harjoitellaan pinsetti otetta. Isoveli (7v) katsoo kauhistuneena sivusta kun sotku on välillä aikamoista mutta sitten katotaan hänen vanhoja kuvia ja nauretaan että samanlaista sotkua syntyi sillonkin. Ihanaa aikaa 🙂

    133. Ansskapanska

      Kunhan jäpikkä oppii istumaan maistellaan ja syödään ruokaa sormin sekä lusikalla.

    134. Jenni

      Esikoinen söi pääasiallisesti soseita, melko vähän sormiruokaillen. Pikkuveli, jolle asia kohta ajankohtainen, saa sekä soseita että sormiruokailla. Ainakin niin on aikomus. 🙂

    135. susan

      mukana arvonnassa

    136. Susanna

      Täällä vielä asukki masussa, joten aihe kiinnostaa kovasti tulevaa varten. Esikoisen vauva-ajasta on jo se 11 vuotta niin suosituksetkin ovat rutkasti muuttuneet siinä välissä. Mahtava postaus!

    137. Tiia

      Esikoisen kohdalla (nyt 4-vuotias) oli sormiruokailua osittain ja myös “pikkuveljen” (nyt 3kk) kohdalla tullaan sitä kokeilemaan ja tekemään mikäli hän innostuu asiasta kuten isoveli aikoinaan.

    138. Päivi

      Voisi kokeilla, kun aika tulee

    139. Krista

      Mukana arvonnassa. Toivottavasti on arpaonnea!

    140. Maisu

      Me ollaan juurikin noin tehty nyt, että naposteltavat pojalle eteen, lusikka käteen ja samalla lusikoidaan silloin tällöin ruokaa suuhun. Hyvin on toiminut ja hyvin syö poika. Nykyään stressataan ehkä liikaa, miten pitäisi sormiruokailla “täydellisesti”, olla ekologinen a käyttää kestovaippoja, kokata vauvalle itse jne. Ottakaa rennosti ja asioita voi tehdä vaikka puoliksi hyvin :)Sormiruokailla voi vain silloin tällöin, kun se hyvältä ja helpolta tuntuu.

    141. Annika

      Aloitan lapseni kanssa jossain vaiheessa, mutta vielä poika tuntuu liian taitamattomalta sormiruokailuun.

    142. Hanna

      Alusta asti on sekä sormiruokailtu että syöty soseita se sopi meille parhaiten ja minusta jokaisessa perheessä pitääkin tehdä juuri niin kuin itselle ja varsinkin lapselle sopii.

    143. Airiina

      Kyllä meillä syötiin sormiruokaa mutta myös välillä soseutinkin jotta poika saisi tarpeeksi ravintoa, kananmunan valkuainen ja palakinkku ovat olleet suosikkeja. Tuo palakinkku tuli kun hän oli sairaana, flunssassa eikä oikein mikään maistunut niin ostin pakatun palan kinkkua josta tein pieniä tikkuja, ne maistuivat ja menevät vieläkin 3 vuotiaana.

    144. Peppi

      Ei haittaa sotkut, pääasia että lapsemme saada syödä ja nimenomaan yhdessä perheen kanssa, kannatan turvallisia ruoka-aineita joita luettelitkin, tutun lapsi oli tukehtua banaaniin kun haukkasi ja se pala luiskatikin kurkkuun, onneksi ei kuitenkaan käynyt huonosti.

    145. Henna28

      Mukana arvonnassa. Kunhan vauva alkaa olla sen ikäinen jotta voi antaa omaan käteen/lautaselle niin sitten aletaan opetella, pikkuhiljaa.

    146. Tarja

      Mukana arvonnassa.

    147. Mikaela

      Tytöt 10/13 ja 07/15 ovat kumpikin aloittaneet sormiruokailun kun ruoka vaan on alkanut kädessä pysyä. Nyt myös nuorempi syö täysin itse ja suuttuu jos yrittää avittaa. Isompi oli enemmän sihtikurkku, pienempi syö myös isomman ruuat mikäli niitä jää 😀

    148. Teija

      Kyllähän nuo lapset jo luontaisestikin sormin syövät vaikka tarjoaisit lusikkaakin.

    149. Petruska

      Hetihän nuo lapset alkavat sormin syödä, kun käsiään oppivat tietoisesti käyttämään 🙂

    150. Sari

      Kaikki keinot käyttöön 🙂 Meillä on kaikki neljä lasta saaneet sopivan kokoisen lusikan käteen heti, kun on sen osannut ottaa käteen. Lisäksi ihan sallittua on ollut myös sormin syöminen ja äiskällä on vielä ollut lusikka, jolla avittaa tarvittaessa. Isompana sitten on pöytään katettu haarukka ja jos on ollut “mikään ei passaa”-päivä pöydästä on löytynyt puinen cocktailtikku ja -haarukka. Yksikään ei oo jääny nälkäiseksi ja toinen poika halusi jo 4-vuotiaana ruveta harjoittelemaan veitsellä ja haarukalla syömistä (onnistui muuten yllättävän hyvin parin harjoituskerran jälkeen 😀 )

    151. Miupe

      Meillä sormiruokailu on vielä ihan alussa, mutta pääseehän vauva ihan eri tavoin tutustumaan ruokaan, kun sitä saa räpeltää niin kuin itse tahtoo :). Mukana arvonnassa!

    152. martti

      Aika sottaista puuhaa

    153. Maria H.

      Kiitos tästä. Yritän saada meidän kohta 7 kk poika syömään sormilla mutta hän ei ymmärrä viedä ruokaa suuhunsa vaan ainoastaan sottaa sillä ja leikkii sillä. Mutta kai sekin on parempaa kun ei ollenkaan sormiruokailua. Syötän hänelle sitten edelleen kaikki lusikalla. Olen mukana arvonnassa, kiitos! Kiitos myös hyvästä blogista. T. Kahden pojan äiti.

    154. Iida

      Osallistun arvontaan????

    155. Tikru

      Sormiruokailu on näppärä keksintö! Pienelle lapselle on tärkeää saada kuulua porukkaan myös ruokailutilanteissa!

    156. tiina saarikko

      ihana juttu ja kiva blogi sulla 🙂 jaksuja , onnea , iloa ja siunausta teidän perheelle <3
      ja mukana arvonnassa myös minä, 23v ja 25v poikien äiti 🙂

    157. Tuuk

      Sormiruokailu (y)

    158. Huruna

      Osallistun vain arvontaan kiitos.

    159. Kaisa Kaulio

      Lusikalla.

    160. manna

      Mukana arvonnassa????

    161. Jessica Maunus

      Molempi parempi!

    162. Maiju M

      Poika nyt 6kk. Pikkuhiljaa aloitellaan sormiruokailu soseiden ohella. Maissinaksut ovat herkkua.

    163. Emmi

      Osallistun arvontaan.

    164. Eva

      Mukana arvonnassa

    165. Maiju M

      Poika 6kk. Aloittelemme sormiruokailua pikkuhiljaa soseiden ohella. Maissinaksut ovat suurta herkkua.

    166. Maiju M

      Aloittelemme sormiruokailua pikkuhiljaa soseiden ohella. Poika nyt 6kk.

    167. pex

      molempia on tietysti kokeiltava.

    168. Ansku

      Mulla ei ole lapsia, jos olisi, yhdistäisin lusikan ja sormet, kuulostaa luonnolliselta ja luomulta <3

    169. minä 85

      kun lapsi hypistelee ruokaansa ennen kun syö,se on vain tutustumista ruokaan. .monesti lapsi syö paremmin kun saa itse laittaa ruokaa suuhun,kun palastelee pikku palasiksi.esim.hedelmiä,makaronia,pottuja
      osallistun arvontaan hulda84@hotmail.com

    170. Nimetön

      Aluksi sormet on ihan jees, mutta kyllä se lusikka on pistettävä käteen jossain vaiheessa :), parempi aikaisin kuin myöhemmin

    171. Sartsuli

      Sormiruokailu on ihan parasta! 😀

    172. Tiina

      Osallistun arvontaan 🙂

    173. Liina

      Kuopuksen (-12) kanssa sormiruokailtiin – oli hauskaa ja rentoa hommaa, suosittelen kaikille! 😀

    174. Anna

      Todella ajankohtainen aihe! 9-kk tytön kanssa yritetään tuota sormiruokailua aloittaa ja kaikki neuvot tulee tarpeeseen 🙂

    175. Sirkku

      Kiva postaus! Sivusta seurannut siskonlapsien sormiruokailuyrityksiä – toisella 1-vuotias ja toisella 9 kuukauden ikäinen lapsi. Täytyyhän sitä tädinkin vähän olla näistä asioista perillä 😀

    176. kihy

      arvonnassa mukana

    177. Laura

      Mukana

    178. Elina

      Sujuvasti taiteillaan sormiruoan ja syöttämisen yhdistelmällä. Tunteen ja tilanteen mukaan 🙂

    179. Minna

      Kiva blogi ja mielenkiintoinen tämä aihe näin kolmen pojan mummuna☺

    180. Accordion

      Rauhoittumisen ja olemisen taito. Mukana arvonnassa.

    181. Eevi

      Mukana arvonnassa kiitos.

    182. Heli

      Osallistun arvontaan

    183. Sonja

      Oma mielipiteeni on, että sormiruokailu on aika sotkuista. Arvonnassa mukana.

      1. Jonna-Emilia

        Sitä se kyllä on ja itse en suosisi sitä esimerkiksi ravintolassa käydessämme.

    184. Maiqqu

      Molemmin parempi 🙂

    185. Tarja Korhonen

      osallistun arvontaan

    186. maisa

      sormin vielä täällä mennään :).

    187. Vesa

      Molempia on kokeiltu.

    188. Jenni salo

      Meillä syötiin syöttötuolissa pelkkä vaippa päällä, siitä oli helppo kantaa koko kasa suihkuun aina ???? Ruokakin maistuu paremmalta kun sitä saa itse tutkia ja tunkea koloihin ja rakoihin! Mukana arvonnassa!

    189. Maikki

      Rajaisin mitä annan sormin syödä ja missä.

    190. Nimetön

      Meillä on tehty molempia riippuen millaista ruokaa on ollut tarjolla. Äiti on joutunut välillä henkisesti koville sotkun kanssa, mutta siihen tottuu!:D Nykyään ruuan kanssa on aina lusikka/haarukka ja poika (1v3kk) syö sekä sormin että harjoitellen välineillä. Samalla joku muu syöttää.

    191. Nimetön

      Mukana arvonnassa.

    192. PäiviS

      Molempia voi kokeilla ruoka-aineen mukaan.

      1. pirjo

        Sormiruokailu on ssotkuista!

    193. Hilla

      Esikoispoika söi sekä sormin että lusikalla. Saapa nähdä miten pikkukakkosen kanssa lähtee sujumaan sitten parin kuukauden kuluttua.. Mukana arvonnassa! 🙂

    194. pirjo

      Lusikka siistimpi!

    195. Katri

      Pääasia, että syövät.

    196. saija

      Molempia kokeiltu ja hyviä olleet molemmat.

    197. Hippohiiri

      Mukana ollaan! 🙂

    198. Kukkahattuäiti

      Keskimmäisen kanssa neljä vuotta sitten en ollut oikeastaan edes kuullut sormiruokailusta. Pojan ollessa n.8kk ikäinen aloin tarjota ruoan sen kokoisena, että lapsi sai syötyä sen itse sormin. Lusikka oli tarjolla, mutta käsin sai syödä. Sotkua tuli, mutta poika oppi esikoista nopeammin syömään itse. Nyt 5kk vauvan kanssa otan sormiruokailun varmaan aikaisemmin mukaan kuvioihin, kunhan tuo oppii ensin istumaan ja pääsee pöytään muiden kanssa. En edelleenkään aio sen enempää sormiruokailusta lukea, mennään fiilis / maalaisjärkipohjalla.

    199. Hippohiiri

      Mukana ollaan! Kannatan kyllä sormiruokailua, lapset kehittyy tosi nopeasti taitaviksi. 🙂

    200. Miiu

      Oma järki käyttöön ja lapsen turvallisuus mukana.
      Meillä on ollut aina myöslusikka tarjolla. Osa napsitaan sormin ja lusikka kouraa kun siltä lapsesta tuntuu

    201. anna s.

      Mukana arvonnassa 🙂

    202. Marianne

      Mukana 🙂

    203. Jupiter

      Molempia kokeiltu. 🙂

    204. Tanja Tyvand

      Sormiruokailu antaa muulle perheelle ruokarauhan. Jos vain mahdollista suosin erilaisia koostumuksia samalla ruokailulla: sormin napsittavaa, hampailla jyystettävää, pillillä imettävää ja ruokajuomana vettä. tyttö kohta 1-vuotias, ja nyt kun koko perhe voi syödä samaa ruokaa=ilman suolaa niin ruoka on alkanut paremmin maistua.

    205. Sanna Koskinen

      Hyvä pointti.Ja tarjoillaan erilaisia ruokia samaan aikaan voi helposti huomata miten lempi maut katoavat pöydältä.

    206. Krista

      Sormiruokailu on ihan ok kotona 🙂

    207. Pirjo

      Molempien tyylien yhdistelmä toimi meillä hyvin.

    208. Di

      Tekee hyvää lasten kehitykselle. Näppärät sormet vaikkakin välillä tahmaiset auttavat oppimaan vaikka mitä

    209. Donja

      Ei ole kokemusta sormiruokailusta.

    210. klaara

      Meillä käytetään sormia ja välillä lusikkaa. Vaatteissa näkee kummalla syödään. Mukana arvonnassa.

    211. Arle

      Sormiruokailu saa lapsen maistamaan helpommin yhtä jos toista, kuin väkisin lusikalla suuhun survominen. Vaikka sotkua tulee on homma palkitsevaa

    212. Janttara

      Kunhan menee ääntä kohti, niin olen tyytyväinen. Ja sormiruokailu on otiminut meilläkin

    213. jonna.

      Rohkeasti vaan uusia makuja kokeiluun!

    214. Ympäristömme on rakennettu niin, ettei alkuperäistä käyttöä käsille enää muisteta. ruoka poimittiin luonnosta käsin. eläköön kädet ja ruoka!
      ja silmät, nenät, kielet.

    215. Salli

      Kokeiltu sormiruokailua ja hyvin toimi meillä.nyt syö jo lusikalla . Mukaan arvontaan.

    216. Maija Porkka

      Kaikkea kokeiltu ja mukana arvonnassa 🙂

    217. Johanna

      Molempia kokeiltu ja ihan yhtä hyviksi havaittu!

    218. Terhi

      Mukana. Meillä 3 poikaa sormiruokaillut aikanaan mutta ovat kyllä myös oppineet jo erittäin aikaisin käyttämään lusikkaa sekä haarukkaa ja veistä. Yllättävän siistejä syöjiä oli kaikki 🙂

    219. Jodlaaja

      Mukana ollaan.:)
      Vauhdikkaita syksyisiä juoksukilometrejä kaikille.

    220. Jodlaaja

      Mukana ollaan. 🙂
      Nyt kaikki ylös, ulos ja lenkille, on meinaan aivan mahtavat juoksukelit. 😉

    221. Laura

      Mukana arvonnassa!

    222. merja

      osallistun arvontaan

    223. Laura

      Olen mukana arvonnassa!

    224. Tarja

      Hauska seurata pienen syömäänopettelua. Sottaista, mutta hauskaa.

    225. Terhi

      Esikoisen kanssa jo sormiruokailtiin, vaikka lusikka ja soseet olivat myös mukana. Oli jotenkin luonnollista antaa paloja eteen joita hän sitten napsi 🙂

    226. Salli

      Sormiruokailua kokeiltu ja nyt syödään lusikalla.mukaan arvontaan.

    227. Eva

      Ite ainakin haluun, että lapsi oppii mahdollisimman nopeasti pöytätavat. Sormiruokailu on sotkuista eikä sitä todellakaan ole sivullisen hauska katella. Sormet ei vaan oo sitä varten, että niistä syödään. Ällöö, vielä kun miettii miten likaset monesti lasten kädet ja sormet on. Eikä muutenkaan oo kiva, että sormin sitten tongitaan safkaa astioista.

    228. Riikka

      Esikoinen tykkäsi enemmän lusikasta ja keksi sormiryokailun ihanuuden vasta isompana (10kk), nyt juniori(7kk) söisi vaan itse. Äiti tykkää kyllä sormiruokailusta aina siihen saakka kun kurkkaa lattialle ???????? Onneksi on hauva.

    229. Henna73

      Sormiruokailu rulettaa 🙂

    230. Rina

      Mukana arvonnassa

    231. mimmi77

      Tuo aika oli kyllä niin ihanaa!

    232. Hanna Voutilainen

      mukaan arvontaan!

    233. m

      Mahd. pian välineet käteen! Mutta tietty sormista lähdetään liikkeelle.

    234. Sonja

      Ehdottomasti hyvä juttu! Lapsi saa tuntumaa eri ruokiin sekä sormin, että suulla. Toki välineet pitää vähitellen ottaa käyttöön. Lastentarhanopettajana mielipiteeni on, että päiväkotiin tullessa olisi erittäin hyvä asia jos on opeteltu kotona syömään edes auttavasti itse. Mukaan arvontaan 🙂

    235. Ira Simanainen

      Sormiruokailu kiinnostaa ja ajattelinkin kokeilla tätä syöttämisen ohella, kunhan päästään maistelemaan kiinteitä ruokia.

    236. Rieetta

      Mukana arvonnassa & artikkeli on hieno&tärkeä aihe, joka varmasti laittaa miettimään asioita lastenkin näkökulmasta:)

    237. Rieetta

      Mukana arvonnassa:) Hieno&tärkeä artikkeli, antaa pohtimisen aiheita omaan arkipäivään:)

    238. Minja

      Enpä edes tajunnut harrastavani sormiruokailua kaksosten kanssa, kunnes googlailin ruokareseptejä vauvoille. Kun on kaksoset, niin on vaan niin paljon helpompaa, kun molemmilla on samalla jotain tekemistä, eli leivän, porkkanan tai muun nakertamista, kun yritän syöttää molempia yhtä aikaa. Viihtyvät tuhat kertaa paremmin! 🙂

    239. Nina

      Sormiruokailu on hyvä tapa antaa lapsen itse syödä, ja se sopii meille isommillekin.
      Mukana arvonnassa.

    240. Tiina

      Tottakai sormiruokailu. Lapsi nauttii, kun saa itse tutkia ruokia ja ruokailu onnistuu kaikilta samaan aikaan.

    241. Piijuli

      Sormiruokailu on hyvä juttu lapsen kehitykselle 🙂 pääsee mukaan ruokatouhuun ihan eri tavalla… Onhan siinä kyl sitten vähä enemmän siivottavaa ruokailun jälkeen 😀

    242. Riitta Latvala

      Sottaista, mutta tarpeellista. Voihan yrittää ohjailla syömistä, eikä vain antaa itsekseen sotata.

    243. Aada

      Sormiruokailu pitäisi olla kaikille lapsille mahdollista, myönnän että söisin itsekin sormin jos se vain olisi hienovaraista ja kansan kesken yleinen tapa… 😀

    244. annemaija rissanen

      sormiruokailu on hyvä tapa lapsi saa tutustua sormiinsa
      ja erilaisiin ruokiin

    245. Päivi

      Mukana arvonnassa ja lusikalla meillä syödään

    246. Päivi

      Mukana arvonnassa, lusikalla syöden

    247. Sari

      Mielenkiintoinen juttu!

    248. Emps

      Olisihan se hyvä oppia mahd. pian syömään välineillä, mutta toisinaan on ihan hyvä kunhan se ruoka jotenkin menee sinne massuun 🙂

    249. Stella

      Osallistun arvontaan, vaikka artikkeli ei olekaan ajankohtainen tällä hetkellä. Ihana kuva! 🙂

    250. Sini

      Kannatan sormiruokailua. Siinä lapsen motoriikka ja taidot kehittyy. Ja lapsi tuntee olevansa itsenäinen

    251. Tytti

      Sormiruokailu ????

    252. Jenna

      Kannatan lusikkaa! 🙂

    253. Anni

      hyvä juttu 🙂 mukana arvonnassa

    254. kirsikka

      Molemmat tavat on ok 🙂

    255. Jatta

      Äiti pääsee helpommalla sormiruokailussa. On mukavaa syödä lämmintä ruokaa yhdessä lapsen kanssa, eikä aikaa mene joka kerta soseiden tekemiseen, ja vauvan syömään houkuttelemiseen. 😀

    256. Mia

      On sormiruokailtu ja koen että se on ollut mielekkäämpää niin lapsille kuin vanhemmille. Ja nopsaan ovat oppineet syömään sosimillakin sit siististi.
      Arvonnassa mukana 🙂

    257. Eliisa

      Sormiruokailu on lapselle hyvä tapa oppia tunnistamaan ja maistamaan erilaisia ruokia. Myös hienomotoriikka ja silmän ja käden yhteistyö kehittyy. Sopii erityisesti “kinesteettisille oppijoille”.

    258. hannele karhu

      mukana.

    259. Marjo

      Sormiruokaillaan ja välillä lusikalla kokeillaan 🙂

    260. Milla S.

      Kiinnostavaa luettavaa! Mukana arvonnassa!

    261. Paula

      Sanomalehti pöydän alle oli ruokailutyyli mikä tahansa

    262. marjo66

      paremmin ruoka maistui kun sai itse työntää suuhun (ja lattialle)

    263. Mariamaria

      Sormiruokailun kautta lapsi oppii maistelemaan ihan eri tavalla kuin lusikalla syöttämällä 🙂

    264. Henna

      Sormiruokailu kuulostaa hyvältä

    265. Kati M

      Meillä syödään ruoka lusikalla ja kaikkea siinä välissä sormin. Poika 9kk. On sormin kokeiltu banaania, kauramuroja, riisimuroja, maissi-porkkanarenkuloita, pastaa, hedelmiä,… En ole vielä jaksanut kokeilla lusikkaa antaa käteen ruoan yhteydessä (liikaa sotkua, kammoan ruokasotkua).

    266. Tuija Tiainen

      Hei! Minä olen myös neljän pojan äiti. Ovat vain jo aikuisia 28-19 -vuotiaita! Aikanaan en sitä niin merkille laittanutkaan, mutta kuten moni muukin asia; on ruokailukin yksilöllistä. Lapsi osoittaa itse kiinnostuksen, ja kun siltä näyttää, kannattaa antaa tehdä itse. Niin oppii. Minun kohdallani oli pitkät imetysajatkin, jotka vähän myös vaikuttivat asiaan. Esikoiseni oli ihan “sihtikurkku”, perunat ja muut piti olla niin sileää sosetta, ettei alkanut yököttämään. Voi niitä muistoja!

    267. Aino Honkamäki

      Hyvältä kuullostaa ja artikkelissa oli hyviä vinkkejä ☺

    268. Pike

      Kumpikin tapa on hyvä. Itse suosin enemmän lusikalla syöttämistä ihan vain sotkun vähentämiseksi 😉

    269. Kristiina

      Meillä on kohta sormiruokailut edessä, ja äiskyä vähän jännittää 😀 (Siis se sotkun määrä, kun mieheni on yli-siisti, minä en niinkään) En malta myöskään odottaa että pääsemme yhdessä perheen kanssa samaan aikaan ruokapöytään, niin että pikkuinenkin syö itse samalla kun vanhemmat.(!) On tämä äitiys vaan niin parasta! 🙂 Kiitoksia kun annoit vinkkejä sormiruokailun aloittamiseen!

    270. wirtsu

      Onko tarkoitus jatkaa sormiruokailua päiväkodissa? Tietääkseni päiväkodissa ei saa syödä sormin. Onko tämä otettu huomioon kotona ja päiväkodissa? Kotona: että miten ruokailu sitten onnistuu päiväkodissa? Päiväkodissa: Entä jos lapsi on tottunut syömään sormin? Voiko vanhempien toiveen täyttää, että lapsi saa syödä ruokaa myös päiväkodissa sormin? Itsellä tulee mieleen myös tartuntavaarat, kuten märkärupi, joka tarttuu käsien välityksellä, kuten moni muukin tartuntatauti. Onko siis terveellistä ja hygieenistä ruokailla ainakaan päiväkodissa sormin?

    271. Sini

      Sormin syödään vain pikaruokapaikassa.
      Lusikka käteen lapselle ja “hyvä, sä osaat” -kannustus riittää.

    272. Nina

      Sormiruokailu on hyvä juttu! Mukana arvonnassa. Odottelen pientä tulevaa sormiruokailijaa saapuvaksi maailmaan näinä päivinä..

    273. R-T

      Odotan kovasti, että päästään sormiruokailemaan. Keskostyttäreni syö jo soseita aikaistetussa aikataulussa, mutta heti kun on vain mahdollista, niin otamme sormiruuat käyttöön.

    274. Piksu

      Mielestäni sormiruokailu on hyvä tapa aloittaa itsenäinen tutustuminen siihen mitä suuhun menee. 🙂

    275. Ismo Leinonen

      Lusikkahaarukka.

    276. Laura

      Sormiruokailua harrastetaan. Vinkit olivat hyviä!

    277. Pia Östergård

      Hyvä juttu!

    278. Marjatta Blom

      Sormiruokailu on hyvä asia. Osa ruuasta menee ruokalapun taskuun ja osa suuhun. Lapsenlapseni käyttää välillä lusikkaa ja välillä sormia. Jos minä syötän häntä toisella lusikalla, hän ottaa päättäväisesti senkin omaan käteensä. Eikä jälkien siivoamiseen kulu kovin pitkä aika.
      Jaffa

    279. Laura

      sormiruokailu on hyvä juttu, kiitos vinkeistä

    280. Juli

      Sormiruokailu on jees

    281. Kristiina

      Kaikki kolme lastani ovat syöneet sormin. Lapsi kokeilee mieluusti uusia makuja tällä tavoin.

    282. Päivi

      Sormiruokailu

    283. Nimetön

      Mukana arvonnassa; esikoisen annoin syödä puuroakin sormin ja tuskailin sotkun määrää. Kolmannen kohdalla totesin, että sormiruokailuun riittää leipä ja muut yleensäkin sormin syötävät, päiväkodissa on kuitenkin osattava käyttää lusikkaa.

    284. Helli Nyman

      Sormiruokailu on todella hyvä .Näin pikkuiset oppivat maistelemaan erilaisia ruokia ja tulee purutuntumaa.Herkuttelua ja samalla helppoa koko perheelle.Jokainen lapsi on oma persoonansa.

    285. Susanna

      Myös meillä päiväkodissa syödään välillä sormin..:)

    286. anne

      Jokainen tyylillään.

    287. Soffi

      Sormiruokailun kannalla! Turhaa nipotusta jos ei anna lapsen vähän sotkea 😉

    288. wiivi

      Sormiruokailu voi olla kiva ja virkistävä juttu myös koko perheen kesken!

    289. Tuuli

      Meille oli helppo tapa kokeilla sormiruokailua maissinaksut, jotka eivät pahasti sotke. Siinä lapsi saa tuntumaa syömiseen.

    290. Nimetön

      sormiruokailua käytin jo 21 vuotta sitten esikoiselleni

    291. Olga

      Sormiruokailu tuntuu meidän perheessä tosi luonnolliselta. Mitä sitä turhia välineurheilemaan!

    292. Viola Korhonen

      Hienoa, syömme yhdessä ain, sormin ja muutenkin.

    293. Ulla

      Sormisyönnillä aloiteltiin aikanaan, leivänmurusista yms lähdettiin liikenteeseen. Samalla tuli hyvää harjoitusta pinsettiotteeseen. Hiljaa hyvä tuli..siitä sitten sujuvasti lusikkaan jne 🙂

    294. Luissara

      Mielenkiintoinen juttu mutta ei ajankohtainen itselleni. Omat pojan lapsetkin ovat jo tuon iän ylittäneet- mutta he söivät aikoinaan niin aterimilla kuin sormillakin. Osallistun arvontaan 🙂

    295. Kahden äiti

      Kahden lapsen äitinä en ymmärrä miten kellään riittää aikaa tai viitseliäisyyttä pestä sormiruokaileva vauva ja vaatteet ja puoli keittiötä monta kertaa päivässä. Meillä molemmat lapset ovat syöneet hyvällä halulla kaikkea mitä on lusikoitu suuhun. Sormin on syöty vauvaiässä silloin tällöin jotain välipalaa. Esikoinen oppi nopeasti syömään itse lusikalla eikä koskaan sotkenut ruualla koska oppi alusta alkaen että ruoka syödään lusikalla ja sen paikka on suussa. Kuopus on vasta 7kk joten itsenäinen syöminen on vasta edessä päin. Muutaman kerran on yhdessä muiden kanssa jotain nakertanut mutta eipä minun ruokailusta ole silloin oikein mitään tullut kun joko saa suuhunsa liian ison palan tai hermostuu kun ei saa mitään suuhunsa. Helpompi siis syöttää ensin vauva ja sitten kylläinen vauva seurustelee pöydässä kanssamme kun me syömme. Lusikalla syöden oppii pöytätavatkin nopeammin kun ei tarvitse oppia pois sormin syömisestä. Lusikan puolesta arvontaan mukaan!

    296. Johanna

      osallistun arvontaan, mielenkiintoinen ja kohta ajankohtainen aihe. Poika nyt 4kk.

    297. Trendejä menee trendejä tulee

      Huh, onneksi ei olekaan lapsenlapsia! Kai niiden olisi annettava sotkea ruualla ja kieriä jossain väriliemissä. Ei muuten kasva kunnon ihmisiä, onko se ihan varma?

    298. heli

      Jeee ???? tosi ajankohtainen juttu meille. Ollaan nyt kk syöty soseita ja hyvin maistuu jossain vaiheessa poikanen(5kk) saa itsekin sormiruokailla kun osoittaa oikeaa kiinnostusta asiaan ruisleipää on jo imeskellyt

    299. Tiina

      Hyvä aihe ja hauskoja kommentteja. Itselläni ei ole vielä lapsia mutta kummipoikien kanssa on tullut itekkin sormin syöpöteltyä 🙂 Sama kai se on millä syö, pääasia että syö ja maistelee eri ruokia !

    300. A. M.

      Esikoinen oli tässä asiassa “sekasyöjä”, enemmän kuitenkin lusikoitiin soseita suuhun. Sormiruokana käytettiin lähinnä sotkemattomia ruokia, pasta bolognesea ei vedelty sormin.
      Kuopus aloittaa kiinteät talvella ja kun olen tässä lasten välissä lukenut sormiruokailusta, toivon osaavani hyödyntää sitä enemmän jo alusta asti.
      Mies tosin inhoaa sotkua, joten suojavarustus pitänee suunnitella huolella.

    301. Maman

      Mielenkiintoinen postaus! Meidän pienellä tulee parin päivän päästä 6kk täyteen ja on aika aloittaa kiinteät. Olemme suunnitelleet yhdistelevämme soseita ja sormiruokailua. Kiva kuulla, että olette kokeneet sen toimivaksi.
      Monilla vanhemmilla (tai ainakin äideillä) tuntuu olevan kovin ehdottomia mielipiteitä lapsien ravitsemuksellisista ja muistakin asioista. Koitan itse olla olematta turhan ehdoton. Esim. imetys vs. korvike ja kiinteiden aloittaminen sekä soseet vs. sormiruokailu tuntuvat herättävän voimakkaita tunteita. Me olemme toki näihin perehtyneet ja miettineet mihin pyrimme. Jos se ei sitten onnistukaan niin syystä tai toisesta, niin maailmani ei siihen kaadu.

    302. piitu

      Mukaan arvontaan!

    303. Minski

      Sunnuntaina meillä alkaa sormiruokailu kun tyttö on 6 kk. Valmiuksia olisi ollut aloittaa sormiruokailu jo aiemmin, mutta äiti ei ole uskaltanut 🙂 Rintamaidolla ollaan tänne asti päästy!

    304. Aamu85

      Neuvolan ohjeita mukaillen mennään.

    305. He

      Osallistun kilpailuun :). Sormiruokailua ei olla vielä kokeiltu, ehkä joskus…

    306. Anni

      Hyvä, tiivis, asiapitoinen juttu, ei turhaa “keuhkoamista”, ajankohtaista myös meillä ???? Arvonnassa mukana ????

    307. Mari

      Lapseni, jo aikuinen, söi sormin kun jo oli oppinut lusikalla. Pedantille äidille helpompaa lusikalla syöttö kun ei tarvitse siivota.

    308. Hippe

      Koskaan ei ole liian myöhäistä ruokailla sormin. Eikä liian aikaista.

    309. marianne auvinen

      arvonnassa mukana

    310. A

      Tykkään edelleen sormiruokailla – siksipä käyn mm etiopialaisesssa ravintolassa usein 🙂

    311. tiiu

      Meilläkin ovat sormiruokailleet. Mukana arvonnassa!

    312. Johanna

      Osallistun arvontaan 🙂

    313. Minna

      mukana arvonnassa

    314. Epa

      Mielenkiintoinen kirjoitus ja itsellekin ajankohtainen aihe.

    315. Nimetön

      🙂

    316. Kaisa

      On kokeiltu, eikä hassumpi tapa.

    317. Anne-Maarit

      Molempi parempi pääasia että lapsi istuu samassa ruokapöydässä koko perheen kanssa

    318. Annina

      Hyvä teksti. Itellä ajankohtainen aikalailla vuoden päästä 🙂

    319. Teija

      Kokeiltu on heti puolivuotiaana ja hyvin toimi.

    320. Kupla

      Ajankohtainen kirjoitus 🙂 Sormiruokailu tuntuu olevan nyt pinnalla varsinkin täällä somessa ja hyvä niin. Vielä kun tieto tavoittaisi neuvolat…

    321. mikko

      Sottaista hommaa. Kilpailussa mukana.

    322. Terhi J.

      Sormiruokailtu on jonkin verran. Ihana katsoa pientä pikku ahmijaa ja kaikki yleensä maistunut:) Nopeasti oppineet myös lusikan käyttöön.

    323. Maria

      Mukana!

    324. Ulla

      Lapsen pitää antaa syödä itse, vaikka sitten sormin. Lusikan voi panna ulottuville, ja lapsi voi halutessaan sitä kokeilla, vanhempien mallin mukaan. Koskaan ei pidä tyrkyttää lapselle liikaa ruokaa. Ihan älyttöniä ovat sellaiset lentokoneleikit, joiden avulla tupataan lapselle lusikalla lautanen tyhjäksi. Kyllä nälkä syömisen määrän säätelee. Lattialle voi levittää esim. sanomalehtiä, jos haluaa ettei lattia likastu syöntihommissa.

    325. Hanna

      Onneksi sormiruokailusta puhutaan nykyään niin paljon enemmän kuin ennen. Helpottaa kummasti, kun lapsi viihtyy pöydässä, kun saa itse yrittää maistella sormin.’

    326. Anu

      Molemmilla lapsilla sormiruokailu aloitettu heti kun on oli kiinnostusta 🙂 sotkua mahtuu maailmaan ja ne saa aina siivottua.

    327. sarita

      Kokeiltu on täälläkin. Mukana!

    328. toni

      Pääsee mukaan makumaailmaan maistelemalla sormin

    329. Ukko

      Mä sain sormiruokailla jo 1oo v sitten. Äiti ollut ihan ajan hhermoilla

    330. Sennu

      Mielestäni sormiruokailu on ehdottomasti positiivinen juttu ja lasta tulisi rohkaista siihen!

    331. Tiiuli

      Mukana arvonnassa

    332. liisa tuominen

      hetken sotkua mutta siten helpottaa

    333. Siinatar

      Sormiruokailu omien lasten osalta jo mennyttä elämää, mutta kannatan =D. Mukaan kivaan arvontaan!

    334. Luusnikka

      Meillä ollaan kotona rennosti sormiruokaillen tai lusikalla. Tilanteesta ja päivästä riippuen.
      Mikäli lapset ovat isovanhemmillaan niin silloin syödään lusikalla, koska isovanhemmat eivät perusta sormiruokailusta.

    335. Ritva Kiviniemi

      Tyttärenpoika syö sormiruokaillen. Aivan ihanan näköistä, kun hän pikkuisilla sormillaan saa ruokapalan suuhunsa.
      Sotkua tulee, mutta entä sitten.
      Osallistun arvontaan.

    336. Jenni Haikonen

      Sormiruokailu on minun mielestä luonnollinen tapa opetella syömistä itse. Ja onhan se myös pienestä äärettömän hauskaa 🙂

    337. aino

      meillä ajankohtainen aihe, mielenkiinnolla luin.

    338. Sitruuna

      Sormilla syöminen on mukavaa vauvasta vaariin!

    339. dugu

      Tuttuja juttuja menneiltä vuosilta

    340. ese

      Mukaan arvontaan!

    341. Mariah

      Meilläkin aloitetaan ihan pian…sai hieman vinkkiä miten aletaan kokeilemaan…

    342. kka1968

      Juuri näin – itseoppien!

    343. Jemina Salonen

      Sormiruokailu on jees juttu! 🙂

    344. Julia

      Muistan aina miten kuopus söi omenasosetta käsin.
      Siitä on myös video. Syötin häntä hiljaksiin lusikalla,
      mutta samalla hän sai upottaa kätensä siihen ja ilmeestä näki miten hyvältä sose tuntuu kämmenellä ja sormien välissä. Välillä sitä meni suuhun ja välillä pyyhkäistiin pikkusen takahiuksiin. Tuolloin 4-vuotias isoveli on myös videolla kannustamassa ja kommentoimassa, kaiken kaikkiaan ihana muisto ❤️

    345. Petri

      Sormiruokailua ja aikaa siinä on hyvä ruokailuhomma.

    346. hilkka

      Mukana arvonnassa 🙂

    347. liisi

      meillä molemmat sormiruokaili ja olisi lapsista mielenkiintoista

    348. Tuke

      Meillä neiti oppi todella nopeasti lusikan käytön.

    349. Susanne

      Ajankohtainen aihe meillekin! Nuorin 5kk ja soseita jo maisteltu. Varmasti kokeillaan sormiruokailua, kun voi syöttötuoliin istuttaa 🙂

    350. -A-

      Mukana arvonnassa.

    351. marjukka

      Molempia on kokeiltu;)

    352. Noora

      Helpointa varmasti olisi alotella pehmeillä hedelmillä ja leivällä 🙂

    353. japses

      kiva aihe voi samastua joihinkin kohtiin ja myös huomata erillaisuutta jota on myös sisarustenkin välillä :9

    354. ansu88

      Mukaan myös!

    355. Stolibna

      Siistiksi pitää oppia ensi hetkistä.

    356. Inkeri

      Molemmat keinot ovat olleet käytössä – tilanteesta riippuen.

    357. Riitta

      Mukana arvonnassa 🙂

    358. Tuulia

      Meillä poika alkoi syömään lusikalla heti kun lusikka pysyi kädessä. Kaukalo oli edessä mutta hyvin onnistui lusikoimaan ruuan suuhunsa. Pojalla oli hyvä ruokahalu ja halu itse syödä niin siksi kai oppi niin helposti.

    359. Sara

      Ihanaa antaa lasten itse harjoitella syömistä, sotkua syntyy aina, joten turha sitä on murehtia.

    360. Pinja

      Meillä ainakin lapsi nauttii sormiruokailusta ja kun sitä on harjoiteltu se sujuu lähes sotkuitta ja vanhemmat pääsee helpolla ????

    361. marjo

      Sormiruokailun yhteydessä voi tarjota myös lusikkaa rennolla fiiliksellä ilman paineita.

    362. mikkot

      Osallistun arvontaan

    363. Ulla

      Sormiruokailu on kokeilemisen arvoinen juttu

    364. Tapio

      Ruuasta riippuen voi antaa kokeilla sormiruokailua.

    365. Timo

      Kyllä sormiruokailu on ihan kiva juttu ainakin silloin tällöin

    366. Hannu

      Meillä on kokeiltu sormiruokailua ihan onnistuneesti.

    367. Hanne

      Olen paloitellut ruokaa alustavasti. Sormiruokailu on sen jälkeen sujunut hienosti.

    368. Maija

      Järkeviltä neuvoilta kuulostavat.

    369. emma

      mukana 🙂

    370. Arto Katainen

      Mukana arvonnassa.”Isi, anna vellipullo”- huudot ovat lämpimiä muistoja lähes 30 vuoden takaa.

    371. Nita

      Kokeillaan sormiruokailua soseiden ohessa!

    372. syksy

      Kyllähän sitä jotain täytyy antaa pienen syödä sormin, jotain siistimpää, banaania tai höyrytettyjä kasviksia jne.
      Mutta ei sotkeminen saa olla mikään itsetarkoitus.

    373. Tiina

      Pääasia, että syöminen on mukava asia, kävi se sitten lusikalla tai sormin!

    Vastaa