• Sormiruokailun alkeet

  Vauvan sormiruokailu on oikeasti tosi hyvä juttu, mutta niin on lusikalla syöttäminenkin. Näitä kahta syömistyyliä kun voi myös onnistuneesti yhdistää. Usein keskustelut vauvoihin ja vauvojen hoitoon liittyvissä asioissa  menevät vastakkainasetteluksi.  Se on turhaa, jokainen valitsee itselleen ja omalle perheelleen sen sopivimman tavan toimia, kunhan lapsi voi hyvin ja kasvaa tarpeeksi.

  Neljä poikaamme ovat kaikki syöneet molemmilla tyyleillä. Välillä vain lusikalla, välillä vain sormiruokaillen ja välillä molempia tapoja käyttäen. Minusta se on ollut stressitöntä ja helppoa ruokailemista, suosittelen ehdottomasti muillekin perheille.
  Poika pitää avocadoa

  Tässä sormiruokailun alkeet, hieman rennommin

  Milloin aloittaa?

  Sormiruokailun voi aloittaa noin puolivuotiaan vauvan kanssa. Samassa vaiheessa, kun lähdettäisiin muutenkin kokeilemaan kiinteitä ruokia. Lapsen tulee pystyä istumaan jo pystyasennossa, vähintäänkin tuettuna. Pinsettiotteen osaaminen helpottaa aloitusta. Aloituksen kanssa on tietysti paljon lapsikohtaisia eroja, joten noudata näissä aina neuvolasi ohjeita.

  Miten valmistautua?

  Sormiruokaillessa sotkua syntyy enemmän kuin vauvaa lusikalla syöttäessä. Aluksi vauva saattaa vain puristella ruokia käsissään tai sylkeä niitä ulos, joten suureen sotkuun pitää ainakin valmistautua. Toiset tykkäävät ottaa vauvan ihon paljaaksi, jotta peseytyminen suihkussa hoituu heti perään. Toiset vuoraavat lattian ja vauvan erilaisten suojien alle. Jokainen tekee tässäkin omalla tyylillään.

  Lue myös: Onnellinen perhe syö yhdessä

  Missä syödä?

  Sormiruokailun ”aatteen” parhaimmistoon kuuluu ajatus siitä, että vauva syö yhdessä muun perheen kanssa. Kun lusikalla syöttämistä ei tapahdu, niin vauva voi syödä muun perheen kanssa samaan aikaan ja tottua perheen yhteisiin pöytärutiineihin jo pienenä. Vanhemmatkin voivat syödä rauhassa oman ruokansa. En kuitenkaan usko, että lusikalla syöttäminen sulkisi pois tätä vaihtoehtoa kokonaan. Erityisesti jos yhdistää molemmat tyylit. Antaa lapsen nakertaa omaa evästään ja tarjoaa välissä itse vauvalle lusikallisen ruokaa suuhun. Vauvalla voi olla kädessä myös oma lusikka. Vauvan ruokailusta yhdessä perheen kanssa kirjoittaa blogissaan myös perheterapeutti Janna Rantala: Pompottaako vauva pöydässä? 3 vinkkiä pelastumiseen

  Mitä syödä?

  Pääsääntöisesti on hyvä seurata neuvolan ohjeistuksia siitä mikä ruoka sopii syötäväksi missäkin ikävaiheessa. Virallista sormiruokailua noudattavat ohittavat tämän ohjeistuksen ja tarjoavat heti rohkeasti kaikkea laidasta laitaan, kunhan on sokeritonta ja suolatonta. (EI hunajaa, äyriäisiä ja kypsentämätöntä kananmunaa). Suosittelen kuitenkin, että et tarjoa tukehtumisvaaraa aiheuttavia syötäviä, kuten pähkinää ja viinirypäleitä.

  Nämä paloiteltuna
  -Hedelmiä/vihanneksia: banaani, vesimeloni, hunajameloni, päärynä, kurkku (kuorittu), tomaatti, avocado, persikka, nektariini, luumu ja mango
  -Marjoja
  -Leipää ja riisikakkua

  Nämä kevyesti keitettynä
  -Juurekset: peruna, porkkana, bataatti, kukkakaali, parsakaali
  -Pasta (sopivan kokoisina)
  -Kananmuna
  -Puuro

  Nämä paistettuna tai uunissa
  -Liha: lihapullat, kala (ilman ruotoja), kana-, possu- tai nauta-, lammas-suikaleet
  Internet on pullollaan ohjeita sormiruokailun aloittamiseen, mutta muista kuitenkin että niiden kirjoittaja ei ole aina ravitsemustiedon ammattilainen, kuten en minäkään. Mieltä askarruttavat asiat on hyvä aina tarkistaa omasta neuvolastaan.

  Lue myös: Älä sano näitä asioita monen pojan äidille

  poika naama sotkussa
  Oliver 0,5v toivottaa kaikille sotkuisia ruokailuhetkiä. Ps. Nykyään 8 vuotiaana, syö jo tosi siististi

  Toteutettu yhteistyössä Fazer Puikulan kanssa. Puikula.fi

  Kommentit

  1. Meillä 1v kokeilee sormiruokailua ja 2v syö edelleen mielummin sormin. ????

  2. Sormiruokailun aloitus on aina uusi ihana seikkailu. Itse olen rennon linjan kannalla. Jokainen tuntee oman lapsensa ja kunnioittaa lapsen omaa tahtia uusien juttujen omaksumisessa.

  3. Meillä sormiruokailu on vapauttanut kivasti myös vanhemmalle aikaa syödä itse, mikä on huippua. Kaikki makaroniruuat menevät vaivatta, kunhan ne saa poimia sormin.

  4. Sormiruokailu kuulostaa hyvältä idealta, vaikkei meillä sitä kokeiltukaan 😉 Kiva postaus! Mukaan arvontaan.

  5. Meillä juuri ajankohtainen aihe, sormiruokailua aloitellaan. On hyvä saada tuntumaa ruokiin myös käsin.

  6. Meillä esikoinen syötettiin lusikalla, mutta kaksi nuorempaa ovat saaneet syödä vähintään ossittain sormiruokaillen. Niin paljon helpompaa!

  7. Tuo sormiruokailu kuulostaa houkuttelevalta ja jossain määrin varmasti kolmannenkin lapsemme kohdalla sitä kokeillaan. Mutta ihan pelkästään siihen minusta ei äitinä ole – valitettavasti, koska en jaksa niin kovin sottaavaa juttua.

  8. Meillä kanssa 10kk tytön kanssa on syöty sekä sormin että lusikalla. Tuntuu että meillä on tytölläkin kausia että jompikumpi kiinnostaa enemmän… Nyt esim mielellään syödään lusikalla niin että joku muu syöttää, kuukausi sitten kaikki piti itse saada laittaa suuhun.. Joka päivä kuitenkin käytetään kumpaakin ja aina saa kädet soseeseenkin ja puuroon työntää jos siltä tuntuu, kai ne sormet alkaa jossain vaiheessa mennä sinne suuhun ja hokataan että tätä ruokaahan voi tälläkin tavalla suuhun lappaa:)

  9. Ihana tuo kuva:)
   Meillä on nyt viides lapsi kohta 3kk ja kovasti kiinnostaa tuo sormiruokailu. Edelliset on mennyt pääasiassa lusikalla syöttäen,mut nyt oon ihan hurahtanut sormiruokailuun, ainakin siis ajatuksena!Mukana arvonnassa!

  10. Sormiruokailulle ????. Nykyään tää helppoa. Monia hyviä kirjoja vinkkeineenkin..

  11. Sormiruokailu jäi meillä vähäiseksi ja se harmittaa nyt kun poika jo leikki-ikäinen.

  12. Mielestäni sormiruokailu on hieno juttu. Lapsi oppii jo pienenä syömään itse ja osaa hahmottaa miltä ruoka suussa tuntuu ja kuinka sitä työstetään. Myös perheen yhteiset ruokahetket helpottuu,kun ei tarvitse syöttää. kannatan! ????

  13. Ehdottomasti sormiruokailun kannalla.Helppoa kun kaikki voivat syödä yhdessä.Sotkua tulee,mutta onneksi osaan siivota,kai ????

  14. Mä ajattelin mahdollisuuksien mukaan yhdistellä näitä molempia. Alotellaan soseet 4 kk kieppeillä vaikka ei mikään kiire olekaan kun paino noussut hyvin maidolla. Sitten myöhemmin tätä sormiruokailua myös mahdollisesti. ????

  15. Mukana arvonnassa.

  16. Sormiruokailu on mielestäni todella näppärä juttu ja olinkin suunnitellut, että vauvani syö pääasiassa omin sormin. Hän kuitenkin osoittautui e-r-i-t-t-ä-i-n nirsoksi tapaukseksi, jolle ei kelpaa mikään muu kuin täysin sileät kaupan vauvanruoat. Kaikki muu yököttää ja oksettaa. Että ihan ei toteutunut minun suunnitelmat. Tällä hetkellä melkein vuoden vanha syö sormin vain maissinaksuja.

  17. Sormiruokailu on alussa työlästä, tai siis se siivoaminen jälkeepäin. Mutta onneks siihenkin on keksitty hyvä apulainen, koira 🙂
   Sormiruokailussa tykkäsin siitä että lapsisyö itse omaan tahtiin ja pystyn itse syömään samaan aikaan. Ja lapsi oppi nopeasti syömään itse. Positiivinen tapa meillä.

  18. Ensimmäistä syötin enemmän, hän tottui siihen. Tuli lyhyellä ikäerolla toinen ja hommahan meni niin että pikkuruinen taapero veti eväät itse kahden käden tekniikalla (toisessa lusikka, toisella käsin) ja minä syötin esikoista vieressä. Kolmas on vallan sormiruokaillut, poikkeuksena ne kerrat kun on niin väsy ettei selvästi jaksa, jolloin olemme tietenkin syöttäneet. Sotkua tulee, joo, mutta ei kovin pitkään. Ja ihanaa on se että itsekin saa syötyä. Osallistun mielelläni arvontaan.

  19. Sormiruokailu on pop. Se kehittää lapsen motoriikkaa, ja nielemistaitoa paremmin kuin pelkkä lusikalla syöttäminen. Mielestäni paras (ja eniten elämää helpottava) tapa on yhdistää molemmat tavat, anna esimerkiksi leipää (sormisyötävä) aamupalaksi ja puuroa (lusikalla) välipalaksi. Vauva oppii molemmille tavoille, se helpottaa elämää kun mikään ei ole ehdotonta vaan joustavaa…

  20. Ruokailu ja pienet lapset on aina mielenkiintoinen aihe. Ja siihen usein kaipaa helpotusta. Saan useinkin harmaita hiuksia aiheesta kotipöydässä 😀 Itse ehkä vain nukkuisin ja söisin, jos vaan voisin, ja lapset voisivat mutta välillä kumpikin ontuu 😀
   Käyhän osallistumassa meidänkin uudessa blogissa arvontaa! 😉

  21. Pian puolivuotiaan vauvan kanssa tämä on kyllä ajankohtainen. Pelkkää sormiruokailua vierastan, mutta marjoja ja hedelmiä tulee varmasti tarjottua ihan poitsun sormiin.

  22. Olen toiminut vähän samalla tavalla kuin sinä, vähän molemmista ottanut. Ja hyvin on toiminut!

  23. Minun 7kk poika viihtyy pöydän ääressä. Sormiruokailu aloitettu, mikä tarkoittaa vielä lähinnä tomaattisiivujen puristelua käsissä ja niiden työntämistä pöydältä lattialle. Sotkua syntyy, mutta täytyyhän sitä harjoitella. Yleensä otetaan paita pois ja laitetaan ruokalappu kaulalle, niin edes osa ruoasta tippuu kaukaloon. Kun pääasiallisena tarkoituksena on masun täyttäminen, lusikoi äiti puuroa suuhun. Lusikkaa en ole uskaltanut antaa leikkikaluksi, koska se tahtoo käydä kurkussa asti.
   Suosittelisin ”Organix finger foods” -tuotteita. Sanon niitä vauvojen sipseiksi. Sulavat suuhun eivätkä maistukaan hassummille. Ainakin vauva käy niiden kimppuum vauhdilla. Pysyvät hyvin kädessä toisin kuin liukkaat tomaattisiivut.

  24. Meillä on käytössä molemmat tavat, välillä sormiruokaillaan ja välillä syötetään sosetta. Vauva on hyvin nirso syömään korkeampaa ruokaa, sormiruokaa lähinnä puristelee käsissään ja vähän imeskelee, joten välillä pitää saada enemmän ruokaa syötyäkin, tähän sileät soseet toimivat hyvin.

  25. 4 pojan äitinä on tullut kokeiltua sormiruokailua.Ihan näppärää,esikoisen kanssa toimi ehkä parhaiten kun sai rauhassa siihen keskittyä.Muiden kohdalla ei niin hirveästi ole tullut kokeiltua.Toki jotain,mutta enimmäkseen purkista.Ihailen niitä jotka jaksavat näitä tehdä ja vääntää 🙂

  26. Sormiruokailu on hieno juttu, vaikkakin tosi sotkuista ???? Meillä syödään kummallakin tyylillä (vauva 8kk).

  27. Arvontaan, joo tottakai???? T. Viiden pojan (ja yhden tytön) äiti

  28. Meillä syötetään lusikalla, vielä 8kk ikäistä. Ainoastaan pikkumurusina on syönyt leipää ja banaania. Myös maissinaksut on otettu listalle. Syy näihin on siinä et lapsi vasta nyt opettelee istuu ja ensimmäiset hampaat puskee just läpi… ja muutenki on pidetty vauvana ☺ tissillä viihtyy jne ????

  29. Meillä ei ruokailla sormin, koska äiti (minä) ei vaan kestä sitä sotkua. Peukku niille jotka kestää!

  30. Tää oli hyvä ja ajankohtainen postaus mulle, kiitti! 🙂 Kyllä aiotaan varmaan tehdä juurikin noin että noin puolivuotiaana aloitellaan soseita sekä sormiruokailua. Katotaan mitä neiti tykkää, vähän kauhistuttaa se sotku mutta onneksi on koira joka auttaa siivoamisessa, haha. Mukana arvonnassa 🙂

  31. Nirson pojan kanssa sormiruokailtu jopa kaurapuuro. Poika ollut aina lusikasta kieltäytyjä.

  32. Meillä aloitettiin sormiruokaillen ja lusikka tuli vasta myöhemmin mukaan kuvioihin. Tosi helppoa ruokailua ja sain itsekin syötyä ateriat pojan kanssa samaan aikaan. 🙂

  33. Kiitos! Tämä oli juuri sitä mitä nyt tarvitsin! Niin kuin kirjoitit, usein asioiden pohdinnassa päädytään vastakkainasetteluun ja ohjeita satelee sen mukaisesti..
   Ohjeista huolimatta meillä syödään sekä sormin,että lusikalla ja homma toimii hyvin 🙂 Poika, kohta 7kk, syö mielellään ja viihtyy ruokapöydässä. On ihana antaa pienen miehen tutkia ruokaa oman mielen mukaisesti käsin ja samalla varmistaa lusikalla, että ruokaa päätyy suuhunkin asti 😀 <3

  34. Meillä sormiruokaillaan jonkin verran, mutta kun menee vaan sotkiseksi, loppuu ruokailu lyhyeen.

  35. Meillä 9kk on pelkästään sormiruokaillut 6kk asti ja syö nyt jo itse lusikalla ja haarukalla, sekä osaa juoda pienestä mukista. Kaikki ruoka maistuu, ruokailut on hauskaa eikä kertaakan ole tarvinu ressata ruokamääristä. Koko perhe syö samaa ruokaa, mutta vauva ilman suolaa ja maitotuotteita. Huomamatta meni vanhempienki ruokailutottumukset terveellisempään suuntaan ja samalla kiloja karissut 🙂 Ja ihanaa, itselläkin on aikaa syödä ja sitä vauvan edistymisen vauhtia on huikea seurata 🙂

  36. Meillä poika täytti tänään 8kk ja melko tarkalleen puoli vuotiaana aloitti sormiruokailun. Päivittäin myös lusikalla syötetään, mutta poika on alusta asti ollut selvästi niin haltioissaan kun pääsee itse maistelemaan, rutistelemaan, tiputtelemaan, taputtelemaan ja tunnustelemaan eri ruokia, ettei olisi tullut mieleen jättää sormiruokailua väliin, sotkusta huolimatta. Ja kahdessa kuukaudessa kehitys on ollut huikeaa!

  37. Meillä 8kk ikäinen tyttö syö pääasiassa lusikalla soseita, välillä sormiruokailee (esim tänään,ja nyt on valkoinen body likoomassa. Ei ollu paras idea syöttää se päällä sormiruokaillen avokadoa ja vadelmaa,hehh). Olen sitä mieltä että kyllä se lapsi oppii itsekkin syömään aikanaan. Miksi kaikella pitää olla niin kiire? Huoh. Mutta siis joo kaikki tyylillään ja tää vaihtelu syöttötavoissa sopii meille 🙂

  38. Meillä ruokaillaan kotona lusikalla, mutta päiväkodissa sekä lusikalla että sormiruokaillen.. Hyvin on mennyt ????????

  39. Meillä on pari viikkoa sitten aloitettu sormiruokailu ja sujuu päivä päivältä paremmin 🙂

  40. Meillä kokeiltu nyt sormiruokailua soseiden ohella, poika kohta 7kk. Sotkusta puuhaa meillä ainakin kaikki syöminen,

  41. Täällä 8,5 kk ikänen pojan jantteri on sormiruokaillu 6 kk lähtien. Iltapuuron saa syötettynä, muuten syö itte. Toiveissa ois, että sormiruokaillen hänestä ei tulis nirsoa syöjää, vaan rohkeasti maistais uusia makuja isonaki. Oispa huippu kerranki voittaa jotaki! =)

  42. Täälläkin peukutetaan sormiruokailua ja huokaillaan sotkuille! 8kk vanha ruokaritarini saa kylmiä väreitä kukkakaalista mutta kaikki muu uppoaa jo melko hyvin. Ja lohen hierominen hiuksiin tuntuu olevan hauskaa -tämä hauskanpito haiseekin sitten kalakaverin päässä tietysti päiväkausia!

  43. Sormiruokailu on meidän juttu! Nuorimmainen on nyt 9,5kk ja aloitti kiinteät sormiruokaillen 6kk iässä. Myös toiseksi vanhin lapsistamme oli sormiruokailija silloin kuusi vuotta sitten. Esikoinen söi aseita kun valitettavasti en seitsemän vuotta sitten ollut sormiruokailusta vielä kuullut.

  44. Mukana arvonnassa! Kylläpä osui tämä postaus hyvään saumaan, kiitos knopeista! Ja erittäin hyvä tuo korostus, että netissä läheskään kaikki eivät ole asiantuntijoita… 🙂

  45. Tänään vuoden iän saavuttanut Mimmi on syönyt puolivuotiaasta saakka sekä itse sormiruokaillen että lusikalla syötettynä. Näyttää maistuvan molemmilla tyyleillä. ????

  46. Kiitos vinkeistä! Tämä tulee juuri ajankohtaiseksi.
   Olen mielelläni mukana arvonnassa.

  47. Meillä syötiin ensin soseita pilttipurkista lähinnä tuoreen äidin tietämättömyyden ja sitkukammon takia. Sitten hidas siirtymä pikkuhiljaa sirmiruokailuun ja nykyään pikkujäbä 1v3kk vetelee vaan samoja ruokia kun muutkin, enimmäkseen sormin ja välillä haarukalla tai lusikalla yrittäen. Syöttää ei saa =D

  48. Kaikkea voi ja saa kokeilla.Jokainen saa ja voi valita tavan miten antaa lapselleen ruokaa.Fanaattisuutta en ymmärrä tässäkään asiassa.Esim.että sotketaan kyläpaikassa kaikki paikat ”kun meidän lapsi syö iltapuuronsakin vain sormin”. Tällaistakin näkee. 🙂

  49. Molempi parempi 🙂 sormin syödään hedelmänpaloja, leipää yms, ja lusikalla sitten soseita.

  50. kun lapsi syö itse, voi vanhempi syödä yhtä aikaa lapsen kanssa. Ja sormiruokaillessa pääsee pian samojen kattiloiden äärelle koko perhe.

  51. Täällä aloteltiin sormiruokailua, mutta liusuttiin soseisiin yms. Allergioiden osuessa kovasti kohdalle. Riisikakkuja poitsu (10k) syö hienosti itse, mutta esim. Kurkkua pitää aina tunkea suu täyteen niin että oksennetaan.. ???? mutta jospa se tästä. ????

  52. Meille kohta hyvinikin ajankohtainen aihe, poika nyt 5kk. Vielä en ole päättänyt lähdetäänkö kokeilemaan sormiruokailua vai ei.

  53. Rennosti mentiin meilläkin molemmilla tyyleillä! Itsekään en oikein ymmärrä sitä keskustelupalstojen vastakkainasettelua… Hyvä kirjoitus jokaista äitiä puhuttavasta aiheesta!

  54. Aiomme kokeilla sormiruokailun oppeja aikanaan. Nyt vielä vauva on liian pieni ja imetyksen voimalla kasvaa 🙂

  55. Meillä on sormiruokailtu kiinteiden aloituksesta saakka, eli 6 kk:n kohdalla. Nyt pojalla ikää vuosi ja kehitystä on tapahtunut hurjasti. Ihana on seurata lapsen iloa ruokaan tutustumisessa, myös motoriikan kehittymisen kannalta sormiruokailu on mahtava homma. Plussaa siitä, että vanhemmat saavat syödä samaan aikaan eikä kummankaan tarvitse syöttää.

  56. Sekasyöjiä (sekä soseita että sormiruokaa) ja en menisi sanomaan että kumpi on sotkuisempaa 😉
   Tyttö nyt 9,5kk.

  57. Toisen lapsen kanssa ottaa rennommin. Nyt 7 kk kanssa harjoitellaan tätä juttua soseiden syömisen rinnalla.

  58. Meillä on kaikkien kolmen kanssa ruokailtu kummallakin tyylillä edes ajattelematta että kyseessä on sormiruokailu. Hyvin on menny ja tämän hetken vaavi syöki aivan kaikkea mitä vaan annetaan????

  59. Poika vasta 3kk joten sormiruokailu vasta edessä. Tällä hetkellä suunnitelmissa yhdistää molempia tapoja mutta käytäntö tässäkin varmasti näyttää sen meille parhaan tavan toimia. Lapsen ehdoilla mennään kuten tähänkin asti ja yritetään olla stressaamatta turhia omien ennakkosuunnitelmien sekä muiden mielipiteiden vuoksi.

  60. Nuorin 7kk saa sekä sormiruokailla, että lusikalla esim. puuroa, joka vaan paljon helmpompi syöttää!
   Mukana arvonnassa.

  61. Meillä 1-v syö osittain sormin osittain me syötetään. Riippuu ruoasta.

  62. Meillä 1-v syö osittain sormilla, osittain me syötetään. ☺

  63. Esikoinen söi sekä lusikalla että sormiruokaillen, kuopus halusi pelkästään sormiruokailla aluksi. Pääasia,että saivat syödäkseen.

  64. Poika nyt 5kk ja suunnitelmissa aloittaa sormiruokailu 6-7kk iässä.

  65. Meillä sormiruokaillaan onneksi suht hyvin, lusikan käyttö on vielä mysteeri 😀

  66. Molemmat oli käytössä erikoisella,nyt alkanut itse syömään lusikalla ja välillä napostaa sormin. Kuopus kohta 5kk ja samalla tyylillä mennään ????

  67. Esikoinen söi sekä sormin että syytettynä, nyt on itse tarttunut sujuvasti lusikkaan. Kuopuksen kanssa (4kk) samalla linjalla mennään ????

  68. Esikoisen kanssa ”pelkäsin” sotkua ja sitä että lapsi tunkee liikaa ruokaa suuhunsa, joten soseilla mentiin. Nyt toisen kanssa aloitettiin tosi aikaisin sormiruokailulla, kun ei sotkukaan, ymt. enää pelota 😉 . Nyt 1v3kk. lapsi syö samaa ruokaa kuin muutkin ja hyvin syö kun saa itse syödä. Lusikkakin pysyy pikkuhiljaa pöydällä/kädessä.
   Kuopus rakastaa tunnustella ruokia käsin (varsinkin uusia), mutta esikoinen 3,5v. inhoaa käsin syömistä, kun ”menee kädet likaiseksi” ja vaatii aina haarukan/lusikan tai talouspaperia syömisen avuksi.
   Sormiruokailun miinuspuoli on se ettei sitä voi tehdä jos jostain syystä on kiire, sillä ruokailuun sormin menee helposti 40min, joten kiireessä mennään soseita lusikoimalla :).
   Ehkä olisin voinut esikoisenkin kanssa ottaa vähän rennommin 😉 :).

  69. Sormiruokailu on todellinen kokemus lapselle! Pääsee maistamaan, haistamaan ja tuntemaan ruoan. Uskon, että sillä on merkitystä lapsen suhteella ruokaan. Rennompi linja toimii ainakin meillä paremmin.

  70. Hyvä postaus, kohta on meillä esikoisen kanssa sormiruokailun aloitus edessä:) kiitos vinkeistä!
   Mukavaa viikonloppua!

  71. Meillä olisi tarkoitus aloittaa maistelut soseilla nyt 4kk iässä, mutta siirtyä sormiruokailuun heti edellytysten täyttyessä. Kovasti vauva kyllä jo istualleen pungertaa, mutta selkä jää vielä pyöreäksi.

  72. Meillä on aloitettu kiinteät reilu 3kk iässä.Tällöin jo maissinaksut on syöty itse sormin 🙂 Kun ollaan siirrytty syöttikseen sekä sormin että lusikalla on ruoka mennyt suuhun. Poika söi noin reilu vuoden iässä itse lusikalla että sormin ja tytön 9,5kk motoriikka ei vielä hirmu hyvin tohon lusikointiin taivu, mutta sormin kerää pienetkin muruset 😀

  73. Täällä on kaikki lapset sormiruokailleet n. 7kk alkaen. Ja tälläkin hetkellä suurin osa menee sormin suuhun, vaikka ikää on 1v8kk ja toinen 14v. Onhan se sormin syöminen helpompaa.
   Ehdottomasti mukana arvonnassa! masamutsi@gmail.com

  74. Odotan sormiruokailun aloittamista innolla, mutta siihen kuluu vielä tovi, koska neitimme on vasta 2 kk.

  75. Meillä sormiruokaillaan ja syödään lusikalla, riippuen ruuasta. Molempi hyvä, jokainen tekee kuitenkin niin kuin parhaakseen näkee 🙂

  76. Lapsen omasta aloitteesta siirryttiin sormiruokailemaan, kun suu ei enää lusikalle auennut ????Mutta on kyllä ihan meidän juttu ????

  77. Meillä ollaan pikkuhiljaa aloittelemassa sormiruokailua, ikää tytöllä 5,5kk ???? Mukavempi kun lapsi saa itse tutustua ruokaan ja ”syödä” juuri sen verran kuin haluaa/jaksaa! Ehdottomasti ollaan arvonnassa mukana!????

  78. Meillä poika 11kk syö molemmilla tyyleillä. Olen samaa mieltä, että turha vastakkainasettelu tulisi jättää pois. Miksi toinen tyyli sulkisi pois toisen? Joka tilanteeseen löytyy siihen sopivin tapa. Edelleen suurin osa ruuasta liiskataan ja sörkitään ennen kuin maistetaan 😀

  79. Sormiruokailu on näppärää puuhaa, jos se vain onnistuu. Vaikka kuinka olin toivonut sen onnistuvan, meillä niin ei käynyt. On siis menty enemmän lusikalla syöttämisellä 🙂 Mutta kannatan kovasti sitä että lapsi sormiruokailee, saa vanhemmatkin syödä rauhassa 🙂

  80. Meidän 1,5 v on heti puolivuotiaasta ollut tosi kiinnostunut ruuista ja syömisestä, joten sormiruokailu oli luonteva siirtyminen kiinteisiin. Nyt käyttää haarukkaa ja lusikkaa melko sujuvasti, välillä sitten autellaan tarpeen mukaan. Rennolla mielellä omatoimista ruokailua ja avustettua syöttelyä yhdistellen on meilläkin homma toiminut, ja ruokailuhetki yleensä ollutkin kaikille oikein mukava. 🙂

  81. Meillä tyttö on aina halunnut syödä itse. Väänsin selkä vääränä soseita pakkaseen, jotka jäi syömättä. Mummolassakin alettiin sitten tehdä automaattisesti alle vuosikkaallekin sopivia ruokia. Äidiltä sormiruokailu vaati sotkun sietämistä, mikä oli loppujen lopuksi vain hyvä asia ????

  82. Täällä pikkuneiti 4,5 kk vielä täysimetyksellä, mutta suunnitelmissa jossain kohtaa aloittaa soseiden maistelun ja sormiruokailun yhdistelmällä.

  83. Poika 8kk ja sormiruokaillaan aina jos minä aion samaa aikaa syödä, muuten soseita, kun ei oo vielä hampaita ja hukkaan menevän ruoan määrä on tällä budjetilla vähän liikaa :/

  84. Meillä poika söi kaiken heti itse, myös lusikalla. Sotku oli aina kamala 😀

  85. Hyvä kirjoitus!
   Meillä mennään just noin: sormiruokaa ja soseita, mikä milloinkin sopii tilanteeseen. Pian siirrytään varmaan kokonaan sormiruokailemaan 🙂

  86. Meillä 9 kk ikäinen syö molemmilla tyyleillä. Siinä olen samaa mieltä, että jokainen tekee niinkuin parhaalta tuntuu ja vastakkainasettelu on täysin tarpeetonta. Kukin vetää tyylillään, kunhan lapsi/lapset pysyy ravittuna.

  87. Vauva 6 kk ja sormiruokailua aloiteltu 🙂

  88. On kokeiltu ja syö 10kk joka päivä osam itse.Koira hoitaa suurimman osan sotkuista lattialta 🙂

  89. On kokeiltu ja nytkin 10kk syö osan aina itse sormilla.Koira hoitelee sotkut lattialta ????

  90. Lapsi on pienenä hyvin ennakkoluuloton maistelija, joten kannattaa antaa syödä ravitsemussuositusten rajoissa kaikkea mahdollista. 🙂

  91. Mukaan arvontaan 🙂

  92. Arvonnassa mukana

  93. 10 kuukauden iässä alkoi meillä sormiruokailu. banaani on erityisen hyvä sormiruokailun aloitukseen kun on niin pehmeää ja tietysti kaikkea lautaseltakin pitää saada sormilla ottaa 😀

  94. Alamme nyt n.5kk iässä hiljalleen maistelemaan oman maidon ohella uusia makuja. Haluan tarjota pienokaisellemme ruokaa monipuolisesti soseena lusikalla sekä itse imettynä food feederistä näin alkuun ja jatkossa lisäämme ehdottomasti vielä sormiruuat mukaan. 🙂

  95. Meillä poika (nyt 1v5kk) sormiruokaili puolivuotiaasta asti. Aluksi olin hyvin ehdoton siitä ettei soseita tai syöttämistä sotketa sekaan mutta onneks tajusin jossain vaiheessa relata. Poika sormiruokaili pääsääntöisesti ja oppi varhain syömään itse lusikalla. Juomat hörpyytettiin reilun puolivuotiaasta snapsilasista ja pian poika joikin itse korvallisesta mukista. Suosittelen vauvojen omatoimisen ruokailun mahdollistamista ja tukemista! Seuraava tulee myös sormiruokailemaan heti kiinteiden aloituksesta.

  96. Meillä esikoinen aloitti kiinteät siinä puolen vuoden ikää lähestyttäessä ja söi soseita ja sormiruokaa iloisesti sekaisin sen mukaan, kummalla tyylillä mitäkin ruokaa oli helpompi tarjota! Ehdoton lemppari alle vuoden ikäisenä oli höyrytetty parsakaali omasta nyrkistä mussutettuna, ja se maistuu nyt kaksivuotiaalle edelleen 🙂 Mukana arvonnassa!

  97. Kaikkien kolme ovat sormiruokailleet ja tietysti nuorin vieläkin, koska ikää on vasta 9,5kk ????
   Sotkusta puuhaa, mutta kerkiää itsekkin aina välillä syödä, kun ei tarvitse syöttää toista. ☺️

  98. Meillä kolmannen lapsen kanssa ollaan pian siinö vaiheessa että voidaan sormiruokailu aloittaa. Kahden aikaisemman kanssa on syöty vain soseita, mutta tämän kolmannen kanssa on asiat muutenkin sujuneet eritavalla kuin muiden, esim super hyvin onnistunut imetys, niin päätettiin että kokeillaan nyt sitten sormiruokailuakin. Sotkuisia hetkiä odotellessa!

  99. Meillä sormiruokaillaan ja syödään lusikalla. Sotkut saa aina siivottua ????

  100. Mukana arvonnassa! Molempien yhdistelmä on mielestäni paras ja stressittömin tapa. Pääasia että syödään hyvin 🙂

  101. Mukana!

  102. Meillä kaikille kolmelle on ruokahetkinä lyöty lusikka käteen, mutta siinä sivussa ”luonnollisesti” tapahtunut myös sormiruokailua. Mutta tosiaan aika aikaisin ovat kaikki oppineet kauhomaan ruokaa lusikalla suuhun.

  103. Mukana arvonnassa 🙂

  104. Meilläkin kaikki lapset ovat enemmän tai vähemmän sormiruokailleet ihan luonnostaan ja ilman sen kummempia opetuksia oppineet myös lusikalla syömään 🙂

  105. Mukana ollaan arvonnassa 🙂

  106. Meillä viisi lasta ja kaikki enemmän ja vähemmän sormiruokailleet ja ohessa lusikalla syötetty jos suu on sattunut aukeamaan. Kaupan purkkimuonat hedelmäisiä lukuunottamatta ei oo oikein uponneet.

  107. Meillä myös mennään 8kk ikäisen tytön kanssa molemmin tavoin, jotain pitää olla aina tytöllä itsellään kädessä ja äiti välissä syöttää lusikalla ????

  108. Olisi mielenkiintoista kokeilla tota sormiruokailua tämän toisen kohdalla mutta voi olla että sotku on niin sietämätön että syötän mielummin suurimmanosan itse. 😀

  109. Meille sormiruokailu on ollut erittäin tärkeää. Lapsi on ollut aina huono syömän, mutta sormiruokailu auttoi useimmiten.

  110. Meillä sormiruokaillaan nyt 6kk ja 2vk lapsen kanssa ja mukavaa on ollut! Mitä tulee tuohon neuvolasta asioiden tarkistamiseen niin en kyllä aina luottaisi siihenkään. Jostain syystä monet terveydenhoitajat ovat ihan kujalla mm. imetysasoista, saati sitten monesta muusta ruokailuun liittyvästä asiasta ja valitettavasti omalla kohdalla olen huomannut, että monet eivät tulle ihan THL:n uusia ohjeitakaan. Eli jos jotain oikeasti haluaa tietää niin kannattaa kyllä laaja-alaisesti tutustua tuotettuun tietoon ja muistaa lähdekritiikki. Jos esim. Nestlen sponssaamassa lärpäkkeessä sanotaan jotain niin on ehkä hyvä muistaa, että ko. firmalla on voiton maksimoinnin intressi…

  111. Osallistun arvontaan. Sunnuntaina alotetaan kiinteät kun tytölle tulee ikää 6 kk. Äiti vielä miettii uskalletaanko aloittaa sormiruokailulla 🙂

  112. Osallistun arvontaan. 🙂

  113. Kaksi lasta ovat sormiruokailleet tässä taloudessa. Ensimmäiset kerrat ovat toki aikamoista muussaamista, mutta siitä se on lähtenyt. Helppoa, kun vauvalle voi syöttää suunnilleen samaa ruokaa kuin muulle porukalle.

  114. Osallistun arvontaan.

  115. osallistun arvontaan!!

  116. Lapsethan kokeilee mielellään kaikkea ja laittaa sitä suuhunsa, näin menee ruokakin ihan mukavasti suuhun.

  117. Sormiruokailua ja lusikalla syömistä/syöttämistä yhdisteltiin hyvällä menestyksellä edellisen vauvan kanssa, ja samalla systeemillä todennäköisesti lähdetään aikanaan kuopuksen kanssa liikkeelle.

  118. Mukana arvonnassa.

  119. Mukana

  120. Sormiruokailu on mitä mainioin tapa tutustua makujen ihmeelliseen maailmaan!

  121. Hyvä kirjoitus, vaikka aihe ei täällä vielä ihan ajankohtainen 🙂 Mukaan arvontaan.

  122. On meillä sormiruokailtu molempien kahden kanssa ja tulevak kuopuksenkin kanssa varmastikin tullaan myös sormiruokailemaan. Helpommin ruoka menee alas, kun päähenkilö saa itsekin osallistua ☺ Sotkuahan siitä tietysti usein tulee, mutta niin tulee siitäkin, jos pikkuinen ei suostu yhteistyöhön ja lusikalliset lentää olan taa.. ????

  123. Meillä on koitettu aloitella sormiruokailua 7kk pojan kanssa mutta on niin hienokurkku että kaikki vähänkin soseesta eroava oksennetaan pois. Silti yritetään sitä vähän väliä pienissä erissä, joskin nämä hetket aiheuttavat äidille sydämentykytyksiä että koska taas kakoo ruokaa. Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee uskoisin 🙂

  124. Meillä aloitellaan juuri kiinteitä kuopuksen kanssa ja mennään samalla linjalla kuin esikoisen kohdalla. Siis sekä-että menetelmällä, lusikalla ja sormin. Ihana kun saa koko perheen pöytään kerralla ja saa itsekin syötyä.

  125. Sormiruokailu on ihan loistava keksintö!

  126. Meillä poika kohta 8kk ja sormiruokaillaan jonkinverran, pääasiassa syötetään lusikalla. Pitäisi ryhdistäytyä ja tarjota enemmän sormiruokaa, meillä poika on kovin silkkikurkku ja olen huomannut että sormiruokailun myötä ihan kaikki palat suussa ei haittaakaan. 🙂

  127. Minulla on neljä poikaa, kaikki ovat nyt jo aikuisia…. meillä syötiin usein ”näppiruokaa” 😀

  128. Meillä on aloitettu nyt 6kk iässä vasta soseiden maistelu, joten en tiedä milloin sormiruokailun voi aloittaa. Mutta aion kysyä seuraavassa neuvolassa miten ja milloin sen aloitan 🙂 Tyttö kyllä hirveästi hamuaa kaikkea ja laittaa kaikki Lelut suuhun koko ajan. Joten varmasti osaisi myös sen ruuan sinne laittaa 🙂 Haluaisin jo ehdottomasti aloittaa! 🙂 Mutta pitää vielä malttaa hetki että saa siihen neuvolasta luvan 🙂 Kiitos tuosta ruoka listasta mitä voi sormiruokailussa käyttää! 🙂 Olenkin miettinyt mitä kaikkea sitten voi tarjota 🙂

  129. Sormiruokailu on lapselle antoisaa ja mieluisaa .Tyttö 10kk on tosi taitava sormiruokailija,ainoa huono puoli on ettei sitten lusikalla suostukaan syömään,sopat, kiisselit ym.löysemmät hiukan hankalammat tahtoo jäädä lautaselle.

  130. sormiruokailu on hyvä tapa aloittaa kokeilun mielestäni ja sitten pikku hilja totuttaa lusikkaan jne.

  131. arvonnassa mukana kahden äitinä

  132. Täällä 7kk ikäinen hymy poika jonka kanssa aloitettu sormiruokailu ja harjoitellaan pinsetti otetta. Isoveli (7v) katsoo kauhistuneena sivusta kun sotku on välillä aikamoista mutta sitten katotaan hänen vanhoja kuvia ja nauretaan että samanlaista sotkua syntyi sillonkin. Ihanaa aikaa 🙂

  133. Kunhan jäpikkä oppii istumaan maistellaan ja syödään ruokaa sormin sekä lusikalla.

  134. Esikoinen söi pääasiallisesti soseita, melko vähän sormiruokaillen. Pikkuveli, jolle asia kohta ajankohtainen, saa sekä soseita että sormiruokailla. Ainakin niin on aikomus. 🙂

  135. mukana arvonnassa

  136. Täällä vielä asukki masussa, joten aihe kiinnostaa kovasti tulevaa varten. Esikoisen vauva-ajasta on jo se 11 vuotta niin suosituksetkin ovat rutkasti muuttuneet siinä välissä. Mahtava postaus!

  137. Esikoisen kohdalla (nyt 4-vuotias) oli sormiruokailua osittain ja myös ”pikkuveljen” (nyt 3kk) kohdalla tullaan sitä kokeilemaan ja tekemään mikäli hän innostuu asiasta kuten isoveli aikoinaan.

  138. Voisi kokeilla, kun aika tulee

  139. Mukana arvonnassa. Toivottavasti on arpaonnea!

  140. Me ollaan juurikin noin tehty nyt, että naposteltavat pojalle eteen, lusikka käteen ja samalla lusikoidaan silloin tällöin ruokaa suuhun. Hyvin on toiminut ja hyvin syö poika. Nykyään stressataan ehkä liikaa, miten pitäisi sormiruokailla ”täydellisesti”, olla ekologinen a käyttää kestovaippoja, kokata vauvalle itse jne. Ottakaa rennosti ja asioita voi tehdä vaikka puoliksi hyvin :)Sormiruokailla voi vain silloin tällöin, kun se hyvältä ja helpolta tuntuu.

  141. Aloitan lapseni kanssa jossain vaiheessa, mutta vielä poika tuntuu liian taitamattomalta sormiruokailuun.

  142. Alusta asti on sekä sormiruokailtu että syöty soseita se sopi meille parhaiten ja minusta jokaisessa perheessä pitääkin tehdä juuri niin kuin itselle ja varsinkin lapselle sopii.

  143. Kyllä meillä syötiin sormiruokaa mutta myös välillä soseutinkin jotta poika saisi tarpeeksi ravintoa, kananmunan valkuainen ja palakinkku ovat olleet suosikkeja. Tuo palakinkku tuli kun hän oli sairaana, flunssassa eikä oikein mikään maistunut niin ostin pakatun palan kinkkua josta tein pieniä tikkuja, ne maistuivat ja menevät vieläkin 3 vuotiaana.

  144. Ei haittaa sotkut, pääasia että lapsemme saada syödä ja nimenomaan yhdessä perheen kanssa, kannatan turvallisia ruoka-aineita joita luettelitkin, tutun lapsi oli tukehtua banaaniin kun haukkasi ja se pala luiskatikin kurkkuun, onneksi ei kuitenkaan käynyt huonosti.

  145. Mukana arvonnassa. Kunhan vauva alkaa olla sen ikäinen jotta voi antaa omaan käteen/lautaselle niin sitten aletaan opetella, pikkuhiljaa.

  146. Mukana arvonnassa.

  147. Tytöt 10/13 ja 07/15 ovat kumpikin aloittaneet sormiruokailun kun ruoka vaan on alkanut kädessä pysyä. Nyt myös nuorempi syö täysin itse ja suuttuu jos yrittää avittaa. Isompi oli enemmän sihtikurkku, pienempi syö myös isomman ruuat mikäli niitä jää 😀

  148. Kyllähän nuo lapset jo luontaisestikin sormin syövät vaikka tarjoaisit lusikkaakin.

  149. Hetihän nuo lapset alkavat sormin syödä, kun käsiään oppivat tietoisesti käyttämään 🙂

  150. Kaikki keinot käyttöön 🙂 Meillä on kaikki neljä lasta saaneet sopivan kokoisen lusikan käteen heti, kun on sen osannut ottaa käteen. Lisäksi ihan sallittua on ollut myös sormin syöminen ja äiskällä on vielä ollut lusikka, jolla avittaa tarvittaessa. Isompana sitten on pöytään katettu haarukka ja jos on ollut ”mikään ei passaa”-päivä pöydästä on löytynyt puinen cocktailtikku ja -haarukka. Yksikään ei oo jääny nälkäiseksi ja toinen poika halusi jo 4-vuotiaana ruveta harjoittelemaan veitsellä ja haarukalla syömistä (onnistui muuten yllättävän hyvin parin harjoituskerran jälkeen 😀 )

  151. Meillä sormiruokailu on vielä ihan alussa, mutta pääseehän vauva ihan eri tavoin tutustumaan ruokaan, kun sitä saa räpeltää niin kuin itse tahtoo :). Mukana arvonnassa!

  152. Aika sottaista puuhaa

  153. Kiitos tästä. Yritän saada meidän kohta 7 kk poika syömään sormilla mutta hän ei ymmärrä viedä ruokaa suuhunsa vaan ainoastaan sottaa sillä ja leikkii sillä. Mutta kai sekin on parempaa kun ei ollenkaan sormiruokailua. Syötän hänelle sitten edelleen kaikki lusikalla. Olen mukana arvonnassa, kiitos! Kiitos myös hyvästä blogista. T. Kahden pojan äiti.

  154. Osallistun arvontaan????

  155. Sormiruokailu on näppärä keksintö! Pienelle lapselle on tärkeää saada kuulua porukkaan myös ruokailutilanteissa!

  156. ihana juttu ja kiva blogi sulla 🙂 jaksuja , onnea , iloa ja siunausta teidän perheelle <3
   ja mukana arvonnassa myös minä, 23v ja 25v poikien äiti 🙂

  157. Sormiruokailu (y)

  158. Osallistun vain arvontaan kiitos.

  159. Lusikalla.

  160. Mukana arvonnassa????

  161. Molempi parempi!

  162. Poika nyt 6kk. Pikkuhiljaa aloitellaan sormiruokailu soseiden ohella. Maissinaksut ovat herkkua.

  163. Osallistun arvontaan.

  164. Mukana arvonnassa

  165. Poika 6kk. Aloittelemme sormiruokailua pikkuhiljaa soseiden ohella. Maissinaksut ovat suurta herkkua.

  166. Aloittelemme sormiruokailua pikkuhiljaa soseiden ohella. Poika nyt 6kk.

  167. molempia on tietysti kokeiltava.

  168. Mulla ei ole lapsia, jos olisi, yhdistäisin lusikan ja sormet, kuulostaa luonnolliselta ja luomulta <3

  169. kun lapsi hypistelee ruokaansa ennen kun syö,se on vain tutustumista ruokaan. .monesti lapsi syö paremmin kun saa itse laittaa ruokaa suuhun,kun palastelee pikku palasiksi.esim.hedelmiä,makaronia,pottuja
   osallistun arvontaan hulda84@hotmail.com

  170. Aluksi sormet on ihan jees, mutta kyllä se lusikka on pistettävä käteen jossain vaiheessa :), parempi aikaisin kuin myöhemmin

  171. Sormiruokailu on ihan parasta! 😀

  172. Osallistun arvontaan 🙂

  173. Kuopuksen (-12) kanssa sormiruokailtiin – oli hauskaa ja rentoa hommaa, suosittelen kaikille! 😀

  174. Todella ajankohtainen aihe! 9-kk tytön kanssa yritetään tuota sormiruokailua aloittaa ja kaikki neuvot tulee tarpeeseen 🙂

  175. Kiva postaus! Sivusta seurannut siskonlapsien sormiruokailuyrityksiä – toisella 1-vuotias ja toisella 9 kuukauden ikäinen lapsi. Täytyyhän sitä tädinkin vähän olla näistä asioista perillä 😀

  176. arvonnassa mukana

  177. Mukana

  178. Sujuvasti taiteillaan sormiruoan ja syöttämisen yhdistelmällä. Tunteen ja tilanteen mukaan 🙂

  179. Kiva blogi ja mielenkiintoinen tämä aihe näin kolmen pojan mummuna☺

  180. Rauhoittumisen ja olemisen taito. Mukana arvonnassa.

  181. Mukana arvonnassa kiitos.

  182. Osallistun arvontaan

  183. Oma mielipiteeni on, että sormiruokailu on aika sotkuista. Arvonnassa mukana.

   1. Sitä se kyllä on ja itse en suosisi sitä esimerkiksi ravintolassa käydessämme.

  184. Molemmin parempi 🙂

  185. osallistun arvontaan

  186. sormin vielä täällä mennään :).

  187. Molempia on kokeiltu.

  188. Meillä syötiin syöttötuolissa pelkkä vaippa päällä, siitä oli helppo kantaa koko kasa suihkuun aina ???? Ruokakin maistuu paremmalta kun sitä saa itse tutkia ja tunkea koloihin ja rakoihin! Mukana arvonnassa!

  189. Rajaisin mitä annan sormin syödä ja missä.

  190. Meillä on tehty molempia riippuen millaista ruokaa on ollut tarjolla. Äiti on joutunut välillä henkisesti koville sotkun kanssa, mutta siihen tottuu!:D Nykyään ruuan kanssa on aina lusikka/haarukka ja poika (1v3kk) syö sekä sormin että harjoitellen välineillä. Samalla joku muu syöttää.

  191. Mukana arvonnassa.

  192. Molempia voi kokeilla ruoka-aineen mukaan.

   1. Sormiruokailu on ssotkuista!

  193. Esikoispoika söi sekä sormin että lusikalla. Saapa nähdä miten pikkukakkosen kanssa lähtee sujumaan sitten parin kuukauden kuluttua.. Mukana arvonnassa! 🙂

  194. Lusikka siistimpi!

  195. Pääasia, että syövät.

  196. Molempia kokeiltu ja hyviä olleet molemmat.

  197. Mukana ollaan! 🙂

  198. Keskimmäisen kanssa neljä vuotta sitten en ollut oikeastaan edes kuullut sormiruokailusta. Pojan ollessa n.8kk ikäinen aloin tarjota ruoan sen kokoisena, että lapsi sai syötyä sen itse sormin. Lusikka oli tarjolla, mutta käsin sai syödä. Sotkua tuli, mutta poika oppi esikoista nopeammin syömään itse. Nyt 5kk vauvan kanssa otan sormiruokailun varmaan aikaisemmin mukaan kuvioihin, kunhan tuo oppii ensin istumaan ja pääsee pöytään muiden kanssa. En edelleenkään aio sen enempää sormiruokailusta lukea, mennään fiilis / maalaisjärkipohjalla.

  199. Mukana ollaan! Kannatan kyllä sormiruokailua, lapset kehittyy tosi nopeasti taitaviksi. 🙂

  200. Oma järki käyttöön ja lapsen turvallisuus mukana.
   Meillä on ollut aina myöslusikka tarjolla. Osa napsitaan sormin ja lusikka kouraa kun siltä lapsesta tuntuu

  201. Mukana arvonnassa 🙂

  202. Mukana 🙂

  203. Molempia kokeiltu. 🙂

  204. Sormiruokailu antaa muulle perheelle ruokarauhan. Jos vain mahdollista suosin erilaisia koostumuksia samalla ruokailulla: sormin napsittavaa, hampailla jyystettävää, pillillä imettävää ja ruokajuomana vettä. tyttö kohta 1-vuotias, ja nyt kun koko perhe voi syödä samaa ruokaa=ilman suolaa niin ruoka on alkanut paremmin maistua.

  205. Hyvä pointti.Ja tarjoillaan erilaisia ruokia samaan aikaan voi helposti huomata miten lempi maut katoavat pöydältä.

  206. Sormiruokailu on ihan ok kotona 🙂

  207. Molempien tyylien yhdistelmä toimi meillä hyvin.

  208. Tekee hyvää lasten kehitykselle. Näppärät sormet vaikkakin välillä tahmaiset auttavat oppimaan vaikka mitä

  209. Ei ole kokemusta sormiruokailusta.

  210. Meillä käytetään sormia ja välillä lusikkaa. Vaatteissa näkee kummalla syödään. Mukana arvonnassa.

  211. Sormiruokailu saa lapsen maistamaan helpommin yhtä jos toista, kuin väkisin lusikalla suuhun survominen. Vaikka sotkua tulee on homma palkitsevaa

  212. Kunhan menee ääntä kohti, niin olen tyytyväinen. Ja sormiruokailu on otiminut meilläkin

  213. Rohkeasti vaan uusia makuja kokeiluun!

  214. Ympäristömme on rakennettu niin, ettei alkuperäistä käyttöä käsille enää muisteta. ruoka poimittiin luonnosta käsin. eläköön kädet ja ruoka!
   ja silmät, nenät, kielet.

  215. Kokeiltu sormiruokailua ja hyvin toimi meillä.nyt syö jo lusikalla . Mukaan arvontaan.

  216. Kaikkea kokeiltu ja mukana arvonnassa 🙂

  217. Molempia kokeiltu ja ihan yhtä hyviksi havaittu!

  218. Mukana. Meillä 3 poikaa sormiruokaillut aikanaan mutta ovat kyllä myös oppineet jo erittäin aikaisin käyttämään lusikkaa sekä haarukkaa ja veistä. Yllättävän siistejä syöjiä oli kaikki 🙂

  219. Mukana ollaan.:)
   Vauhdikkaita syksyisiä juoksukilometrejä kaikille.

  220. Mukana ollaan. 🙂
   Nyt kaikki ylös, ulos ja lenkille, on meinaan aivan mahtavat juoksukelit. 😉

  221. Mukana arvonnassa!

  222. osallistun arvontaan

  223. Olen mukana arvonnassa!

  224. Hauska seurata pienen syömäänopettelua. Sottaista, mutta hauskaa.

  225. Esikoisen kanssa jo sormiruokailtiin, vaikka lusikka ja soseet olivat myös mukana. Oli jotenkin luonnollista antaa paloja eteen joita hän sitten napsi 🙂

  226. Sormiruokailua kokeiltu ja nyt syödään lusikalla.mukaan arvontaan.

  227. Ite ainakin haluun, että lapsi oppii mahdollisimman nopeasti pöytätavat. Sormiruokailu on sotkuista eikä sitä todellakaan ole sivullisen hauska katella. Sormet ei vaan oo sitä varten, että niistä syödään. Ällöö, vielä kun miettii miten likaset monesti lasten kädet ja sormet on. Eikä muutenkaan oo kiva, että sormin sitten tongitaan safkaa astioista.

  228. Esikoinen tykkäsi enemmän lusikasta ja keksi sormiryokailun ihanuuden vasta isompana (10kk), nyt juniori(7kk) söisi vaan itse. Äiti tykkää kyllä sormiruokailusta aina siihen saakka kun kurkkaa lattialle ???????? Onneksi on hauva.

  229. Sormiruokailu rulettaa 🙂

  230. Mukana arvonnassa

  231. Tuo aika oli kyllä niin ihanaa!

  232. mukaan arvontaan!

  233. Mahd. pian välineet käteen! Mutta tietty sormista lähdetään liikkeelle.

  234. Ehdottomasti hyvä juttu! Lapsi saa tuntumaa eri ruokiin sekä sormin, että suulla. Toki välineet pitää vähitellen ottaa käyttöön. Lastentarhanopettajana mielipiteeni on, että päiväkotiin tullessa olisi erittäin hyvä asia jos on opeteltu kotona syömään edes auttavasti itse. Mukaan arvontaan 🙂

  235. Sormiruokailu kiinnostaa ja ajattelinkin kokeilla tätä syöttämisen ohella, kunhan päästään maistelemaan kiinteitä ruokia.

  236. Mukana arvonnassa & artikkeli on hieno&tärkeä aihe, joka varmasti laittaa miettimään asioita lastenkin näkökulmasta:)

  237. Mukana arvonnassa:) Hieno&tärkeä artikkeli, antaa pohtimisen aiheita omaan arkipäivään:)

  238. Enpä edes tajunnut harrastavani sormiruokailua kaksosten kanssa, kunnes googlailin ruokareseptejä vauvoille. Kun on kaksoset, niin on vaan niin paljon helpompaa, kun molemmilla on samalla jotain tekemistä, eli leivän, porkkanan tai muun nakertamista, kun yritän syöttää molempia yhtä aikaa. Viihtyvät tuhat kertaa paremmin! 🙂

  239. Sormiruokailu on hyvä tapa antaa lapsen itse syödä, ja se sopii meille isommillekin.
   Mukana arvonnassa.

  240. Tottakai sormiruokailu. Lapsi nauttii, kun saa itse tutkia ruokia ja ruokailu onnistuu kaikilta samaan aikaan.

  241. Sormiruokailu on hyvä juttu lapsen kehitykselle 🙂 pääsee mukaan ruokatouhuun ihan eri tavalla… Onhan siinä kyl sitten vähä enemmän siivottavaa ruokailun jälkeen 😀

  242. Sottaista, mutta tarpeellista. Voihan yrittää ohjailla syömistä, eikä vain antaa itsekseen sotata.

  243. Moi

  244. Sormiruokailu pitäisi olla kaikille lapsille mahdollista, myönnän että söisin itsekin sormin jos se vain olisi hienovaraista ja kansan kesken yleinen tapa… 😀

  245. sormiruokailu on hyvä tapa lapsi saa tutustua sormiinsa
   ja erilaisiin ruokiin

  246. Mukana arvonnassa ja lusikalla meillä syödään

  247. Mukana arvonnassa, lusikalla syöden

  248. Mielenkiintoinen juttu!

  249. Olisihan se hyvä oppia mahd. pian syömään välineillä, mutta toisinaan on ihan hyvä kunhan se ruoka jotenkin menee sinne massuun 🙂

  250. Osallistun arvontaan, vaikka artikkeli ei olekaan ajankohtainen tällä hetkellä. Ihana kuva! 🙂

  251. Kannatan sormiruokailua. Siinä lapsen motoriikka ja taidot kehittyy. Ja lapsi tuntee olevansa itsenäinen

  252. Sormiruokailu ????

  253. Kannatan lusikkaa! 🙂

  254. hyvä juttu 🙂 mukana arvonnassa

  255. Molemmat tavat on ok 🙂

  256. Äiti pääsee helpommalla sormiruokailussa. On mukavaa syödä lämmintä ruokaa yhdessä lapsen kanssa, eikä aikaa mene joka kerta soseiden tekemiseen, ja vauvan syömään houkuttelemiseen. 😀

  257. On sormiruokailtu ja koen että se on ollut mielekkäämpää niin lapsille kuin vanhemmille. Ja nopsaan ovat oppineet syömään sosimillakin sit siististi.
   Arvonnassa mukana 🙂

  258. Sormiruokailu on lapselle hyvä tapa oppia tunnistamaan ja maistamaan erilaisia ruokia. Myös hienomotoriikka ja silmän ja käden yhteistyö kehittyy. Sopii erityisesti ”kinesteettisille oppijoille”.

  259. mukana.

  260. Sormiruokaillaan ja välillä lusikalla kokeillaan 🙂

  261. Kiinnostavaa luettavaa! Mukana arvonnassa!

  262. Sanomalehti pöydän alle oli ruokailutyyli mikä tahansa

  263. paremmin ruoka maistui kun sai itse työntää suuhun (ja lattialle)

  264. Sormiruokailun kautta lapsi oppii maistelemaan ihan eri tavalla kuin lusikalla syöttämällä 🙂

  265. Sormiruokailu kuulostaa hyvältä

  266. Meillä syödään ruoka lusikalla ja kaikkea siinä välissä sormin. Poika 9kk. On sormin kokeiltu banaania, kauramuroja, riisimuroja, maissi-porkkanarenkuloita, pastaa, hedelmiä,… En ole vielä jaksanut kokeilla lusikkaa antaa käteen ruoan yhteydessä (liikaa sotkua, kammoan ruokasotkua).

  267. Hei! Minä olen myös neljän pojan äiti. Ovat vain jo aikuisia 28-19 -vuotiaita! Aikanaan en sitä niin merkille laittanutkaan, mutta kuten moni muukin asia; on ruokailukin yksilöllistä. Lapsi osoittaa itse kiinnostuksen, ja kun siltä näyttää, kannattaa antaa tehdä itse. Niin oppii. Minun kohdallani oli pitkät imetysajatkin, jotka vähän myös vaikuttivat asiaan. Esikoiseni oli ihan ”sihtikurkku”, perunat ja muut piti olla niin sileää sosetta, ettei alkanut yököttämään. Voi niitä muistoja!

  268. Hyvältä kuullostaa ja artikkelissa oli hyviä vinkkejä ☺

  269. Kumpikin tapa on hyvä. Itse suosin enemmän lusikalla syöttämistä ihan vain sotkun vähentämiseksi 😉

  270. Meillä on kohta sormiruokailut edessä, ja äiskyä vähän jännittää 😀 (Siis se sotkun määrä, kun mieheni on yli-siisti, minä en niinkään) En malta myöskään odottaa että pääsemme yhdessä perheen kanssa samaan aikaan ruokapöytään, niin että pikkuinenkin syö itse samalla kun vanhemmat.(!) On tämä äitiys vaan niin parasta! 🙂 Kiitoksia kun annoit vinkkejä sormiruokailun aloittamiseen!

  271. Onko tarkoitus jatkaa sormiruokailua päiväkodissa? Tietääkseni päiväkodissa ei saa syödä sormin. Onko tämä otettu huomioon kotona ja päiväkodissa? Kotona: että miten ruokailu sitten onnistuu päiväkodissa? Päiväkodissa: Entä jos lapsi on tottunut syömään sormin? Voiko vanhempien toiveen täyttää, että lapsi saa syödä ruokaa myös päiväkodissa sormin? Itsellä tulee mieleen myös tartuntavaarat, kuten märkärupi, joka tarttuu käsien välityksellä, kuten moni muukin tartuntatauti. Onko siis terveellistä ja hygieenistä ruokailla ainakaan päiväkodissa sormin?

  272. Sormin syödään vain pikaruokapaikassa.
   Lusikka käteen lapselle ja ”hyvä, sä osaat” -kannustus riittää.

  273. Sormiruokailu on hyvä juttu! Mukana arvonnassa. Odottelen pientä tulevaa sormiruokailijaa saapuvaksi maailmaan näinä päivinä..

  274. Odotan kovasti, että päästään sormiruokailemaan. Keskostyttäreni syö jo soseita aikaistetussa aikataulussa, mutta heti kun on vain mahdollista, niin otamme sormiruuat käyttöön.

  275. Mielestäni sormiruokailu on hyvä tapa aloittaa itsenäinen tutustuminen siihen mitä suuhun menee. 🙂

  276. Lusikkahaarukka.

  277. Sormiruokailua harrastetaan. Vinkit olivat hyviä!

  278. Hyvä juttu!

  279. Sormiruokailu on hyvä asia. Osa ruuasta menee ruokalapun taskuun ja osa suuhun. Lapsenlapseni käyttää välillä lusikkaa ja välillä sormia. Jos minä syötän häntä toisella lusikalla, hän ottaa päättäväisesti senkin omaan käteensä. Eikä jälkien siivoamiseen kulu kovin pitkä aika.
   Jaffa

  280. sormiruokailu on hyvä juttu, kiitos vinkeistä

  281. Sormiruokailu on jees

  282. Kaikki kolme lastani ovat syöneet sormin. Lapsi kokeilee mieluusti uusia makuja tällä tavoin.

  283. Sormiruokailu

  284. Mukana arvonnassa; esikoisen annoin syödä puuroakin sormin ja tuskailin sotkun määrää. Kolmannen kohdalla totesin, että sormiruokailuun riittää leipä ja muut yleensäkin sormin syötävät, päiväkodissa on kuitenkin osattava käyttää lusikkaa.

  285. Sormiruokailu on todella hyvä .Näin pikkuiset oppivat maistelemaan erilaisia ruokia ja tulee purutuntumaa.Herkuttelua ja samalla helppoa koko perheelle.Jokainen lapsi on oma persoonansa.

  286. Myös meillä päiväkodissa syödään välillä sormin..:)

  287. Jokainen tyylillään.

  288. Sormiruokailun kannalla! Turhaa nipotusta jos ei anna lapsen vähän sotkea 😉

  289. Sormiruokailu voi olla kiva ja virkistävä juttu myös koko perheen kesken!

  290. Meille oli helppo tapa kokeilla sormiruokailua maissinaksut, jotka eivät pahasti sotke. Siinä lapsi saa tuntumaa syömiseen.

  291. sormiruokailua käytin jo 21 vuotta sitten esikoiselleni

  292. Sormiruokailu tuntuu meidän perheessä tosi luonnolliselta. Mitä sitä turhia välineurheilemaan!

  293. Hienoa, syömme yhdessä ain, sormin ja muutenkin.

  294. Sormisyönnillä aloiteltiin aikanaan, leivänmurusista yms lähdettiin liikenteeseen. Samalla tuli hyvää harjoitusta pinsettiotteeseen. Hiljaa hyvä tuli..siitä sitten sujuvasti lusikkaan jne 🙂

  295. Mielenkiintoinen juttu mutta ei ajankohtainen itselleni. Omat pojan lapsetkin ovat jo tuon iän ylittäneet- mutta he söivät aikoinaan niin aterimilla kuin sormillakin. Osallistun arvontaan 🙂

  296. Kahden lapsen äitinä en ymmärrä miten kellään riittää aikaa tai viitseliäisyyttä pestä sormiruokaileva vauva ja vaatteet ja puoli keittiötä monta kertaa päivässä. Meillä molemmat lapset ovat syöneet hyvällä halulla kaikkea mitä on lusikoitu suuhun. Sormin on syöty vauvaiässä silloin tällöin jotain välipalaa. Esikoinen oppi nopeasti syömään itse lusikalla eikä koskaan sotkenut ruualla koska oppi alusta alkaen että ruoka syödään lusikalla ja sen paikka on suussa. Kuopus on vasta 7kk joten itsenäinen syöminen on vasta edessä päin. Muutaman kerran on yhdessä muiden kanssa jotain nakertanut mutta eipä minun ruokailusta ole silloin oikein mitään tullut kun joko saa suuhunsa liian ison palan tai hermostuu kun ei saa mitään suuhunsa. Helpompi siis syöttää ensin vauva ja sitten kylläinen vauva seurustelee pöydässä kanssamme kun me syömme. Lusikalla syöden oppii pöytätavatkin nopeammin kun ei tarvitse oppia pois sormin syömisestä. Lusikan puolesta arvontaan mukaan!

  297. osallistun arvontaan, mielenkiintoinen ja kohta ajankohtainen aihe. Poika nyt 4kk.

  298. Huh, onneksi ei olekaan lapsenlapsia! Kai niiden olisi annettava sotkea ruualla ja kieriä jossain väriliemissä. Ei muuten kasva kunnon ihmisiä, onko se ihan varma?

  299. Jeee ???? tosi ajankohtainen juttu meille. Ollaan nyt kk syöty soseita ja hyvin maistuu jossain vaiheessa poikanen(5kk) saa itsekin sormiruokailla kun osoittaa oikeaa kiinnostusta asiaan ruisleipää on jo imeskellyt

  300. Hyvä aihe ja hauskoja kommentteja. Itselläni ei ole vielä lapsia mutta kummipoikien kanssa on tullut itekkin sormin syöpöteltyä 🙂 Sama kai se on millä syö, pääasia että syö ja maistelee eri ruokia !

  301. Esikoinen oli tässä asiassa ”sekasyöjä”, enemmän kuitenkin lusikoitiin soseita suuhun. Sormiruokana käytettiin lähinnä sotkemattomia ruokia, pasta bolognesea ei vedelty sormin.
   Kuopus aloittaa kiinteät talvella ja kun olen tässä lasten välissä lukenut sormiruokailusta, toivon osaavani hyödyntää sitä enemmän jo alusta asti.
   Mies tosin inhoaa sotkua, joten suojavarustus pitänee suunnitella huolella.

  302. Mielenkiintoinen postaus! Meidän pienellä tulee parin päivän päästä 6kk täyteen ja on aika aloittaa kiinteät. Olemme suunnitelleet yhdistelevämme soseita ja sormiruokailua. Kiva kuulla, että olette kokeneet sen toimivaksi.
   Monilla vanhemmilla (tai ainakin äideillä) tuntuu olevan kovin ehdottomia mielipiteitä lapsien ravitsemuksellisista ja muistakin asioista. Koitan itse olla olematta turhan ehdoton. Esim. imetys vs. korvike ja kiinteiden aloittaminen sekä soseet vs. sormiruokailu tuntuvat herättävän voimakkaita tunteita. Me olemme toki näihin perehtyneet ja miettineet mihin pyrimme. Jos se ei sitten onnistukaan niin syystä tai toisesta, niin maailmani ei siihen kaadu.

  303. Mukaan arvontaan!

  304. Sunnuntaina meillä alkaa sormiruokailu kun tyttö on 6 kk. Valmiuksia olisi ollut aloittaa sormiruokailu jo aiemmin, mutta äiti ei ole uskaltanut 🙂 Rintamaidolla ollaan tänne asti päästy!

  305. Neuvolan ohjeita mukaillen mennään.

  306. Osallistun kilpailuun :). Sormiruokailua ei olla vielä kokeiltu, ehkä joskus…

  307. Hyvä, tiivis, asiapitoinen juttu, ei turhaa ”keuhkoamista”, ajankohtaista myös meillä ???? Arvonnassa mukana ????

  308. Lapseni, jo aikuinen, söi sormin kun jo oli oppinut lusikalla. Pedantille äidille helpompaa lusikalla syöttö kun ei tarvitse siivota.

  309. Koskaan ei ole liian myöhäistä ruokailla sormin. Eikä liian aikaista.

  310. arvonnassa mukana

  311. Tykkään edelleen sormiruokailla – siksipä käyn mm etiopialaisesssa ravintolassa usein 🙂

  312. Meilläkin ovat sormiruokailleet. Mukana arvonnassa!

  313. Osallistun arvontaan 🙂

  314. mukana arvonnassa

  315. Mielenkiintoinen kirjoitus ja itsellekin ajankohtainen aihe.

  316. 🙂

  317. On kokeiltu, eikä hassumpi tapa.

  318. Molempi parempi pääasia että lapsi istuu samassa ruokapöydässä koko perheen kanssa

  319. Hyvä teksti. Itellä ajankohtainen aikalailla vuoden päästä 🙂

  320. Kokeiltu on heti puolivuotiaana ja hyvin toimi.

  321. Ajankohtainen kirjoitus 🙂 Sormiruokailu tuntuu olevan nyt pinnalla varsinkin täällä somessa ja hyvä niin. Vielä kun tieto tavoittaisi neuvolat…

  322. Sottaista hommaa. Kilpailussa mukana.

  323. Sormiruokailtu on jonkin verran. Ihana katsoa pientä pikku ahmijaa ja kaikki yleensä maistunut:) Nopeasti oppineet myös lusikan käyttöön.

  324. Mukana!

  325. Lapsen pitää antaa syödä itse, vaikka sitten sormin. Lusikan voi panna ulottuville, ja lapsi voi halutessaan sitä kokeilla, vanhempien mallin mukaan. Koskaan ei pidä tyrkyttää lapselle liikaa ruokaa. Ihan älyttöniä ovat sellaiset lentokoneleikit, joiden avulla tupataan lapselle lusikalla lautanen tyhjäksi. Kyllä nälkä syömisen määrän säätelee. Lattialle voi levittää esim. sanomalehtiä, jos haluaa ettei lattia likastu syöntihommissa.

  326. Onneksi sormiruokailusta puhutaan nykyään niin paljon enemmän kuin ennen. Helpottaa kummasti, kun lapsi viihtyy pöydässä, kun saa itse yrittää maistella sormin.’

  327. Molemmilla lapsilla sormiruokailu aloitettu heti kun on oli kiinnostusta 🙂 sotkua mahtuu maailmaan ja ne saa aina siivottua.

  328. Kokeiltu on täälläkin. Mukana!

  329. Pääsee mukaan makumaailmaan maistelemalla sormin

  330. Mä sain sormiruokailla jo 1oo v sitten. Äiti ollut ihan ajan hhermoilla

  331. Mielestäni sormiruokailu on ehdottomasti positiivinen juttu ja lasta tulisi rohkaista siihen!

  332. Mukana arvonnassa

  333. hetken sotkua mutta siten helpottaa

  334. Sormiruokailu omien lasten osalta jo mennyttä elämää, mutta kannatan =D. Mukaan kivaan arvontaan!

  335. Meillä ollaan kotona rennosti sormiruokaillen tai lusikalla. Tilanteesta ja päivästä riippuen.
   Mikäli lapset ovat isovanhemmillaan niin silloin syödään lusikalla, koska isovanhemmat eivät perusta sormiruokailusta.

  336. Tyttärenpoika syö sormiruokaillen. Aivan ihanan näköistä, kun hän pikkuisilla sormillaan saa ruokapalan suuhunsa.
   Sotkua tulee, mutta entä sitten.
   Osallistun arvontaan.

  337. Sormiruokailu on minun mielestä luonnollinen tapa opetella syömistä itse. Ja onhan se myös pienestä äärettömän hauskaa 🙂

  338. meillä ajankohtainen aihe, mielenkiinnolla luin.

  339. Sormilla syöminen on mukavaa vauvasta vaariin!

  340. Tuttuja juttuja menneiltä vuosilta

  341. Mukaan arvontaan!

  342. Meilläkin aloitetaan ihan pian…sai hieman vinkkiä miten aletaan kokeilemaan…

  343. Juuri näin – itseoppien!

  344. Sormiruokailu on jees juttu! 🙂

  345. Muistan aina miten kuopus söi omenasosetta käsin.
   Siitä on myös video. Syötin häntä hiljaksiin lusikalla,
   mutta samalla hän sai upottaa kätensä siihen ja ilmeestä näki miten hyvältä sose tuntuu kämmenellä ja sormien välissä. Välillä sitä meni suuhun ja välillä pyyhkäistiin pikkusen takahiuksiin. Tuolloin 4-vuotias isoveli on myös videolla kannustamassa ja kommentoimassa, kaiken kaikkiaan ihana muisto ❤️

  346. Sormiruokailua ja aikaa siinä on hyvä ruokailuhomma.

  347. Mukana arvonnassa 🙂

  348. meillä molemmat sormiruokaili ja olisi lapsista mielenkiintoista

  349. Meillä neiti oppi todella nopeasti lusikan käytön.

  350. Ajankohtainen aihe meillekin! Nuorin 5kk ja soseita jo maisteltu. Varmasti kokeillaan sormiruokailua, kun voi syöttötuoliin istuttaa 🙂

  351. Mukana arvonnassa.

  352. Molempia on kokeiltu;)

  353. Helpointa varmasti olisi alotella pehmeillä hedelmillä ja leivällä 🙂

  354. kiva aihe voi samastua joihinkin kohtiin ja myös huomata erillaisuutta jota on myös sisarustenkin välillä :9

  355. Mukaan myös!

  356. Siistiksi pitää oppia ensi hetkistä.

  357. Molemmat keinot ovat olleet käytössä – tilanteesta riippuen.

  358. Mukana arvonnassa 🙂

  359. Meillä poika alkoi syömään lusikalla heti kun lusikka pysyi kädessä. Kaukalo oli edessä mutta hyvin onnistui lusikoimaan ruuan suuhunsa. Pojalla oli hyvä ruokahalu ja halu itse syödä niin siksi kai oppi niin helposti.

  360. Ihanaa antaa lasten itse harjoitella syömistä, sotkua syntyy aina, joten turha sitä on murehtia.

  361. Meillä ainakin lapsi nauttii sormiruokailusta ja kun sitä on harjoiteltu se sujuu lähes sotkuitta ja vanhemmat pääsee helpolla ????

  362. Sormiruokailun yhteydessä voi tarjota myös lusikkaa rennolla fiiliksellä ilman paineita.

  363. Osallistun arvontaan

  364. Sormiruokailu on kokeilemisen arvoinen juttu

  365. Ruuasta riippuen voi antaa kokeilla sormiruokailua.

  366. Kyllä sormiruokailu on ihan kiva juttu ainakin silloin tällöin

  367. Meillä on kokeiltu sormiruokailua ihan onnistuneesti.

  368. Olen paloitellut ruokaa alustavasti. Sormiruokailu on sen jälkeen sujunut hienosti.

  369. Järkeviltä neuvoilta kuulostavat.

  370. mukana 🙂

  371. Mukana arvonnassa.”Isi, anna vellipullo”- huudot ovat lämpimiä muistoja lähes 30 vuoden takaa.

  372. Kokeillaan sormiruokailua soseiden ohessa!

  373. Kyllähän sitä jotain täytyy antaa pienen syödä sormin, jotain siistimpää, banaania tai höyrytettyjä kasviksia jne.
   Mutta ei sotkeminen saa olla mikään itsetarkoitus.

  374. Pääasia, että syöminen on mukava asia, kävi se sitten lusikalla tai sormin!

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart