• Sormiruokailu ja sen alkeet -mitä huomioida?

  Vauvan sormiruokailu on oikeasti tosi hyvä juttu, mutta niin on lusikalla syöttäminenkin. Näitä kahta syömistyyliä kun voi myös onnistuneesti yhdistää tai valita niistä käyttöönsä sen kummasta enemmän tykkää.

  Usein keskustelut vauvoihin ja vauvojen hoitoon liittyvissä asioissa  menevät vastakkainasetteluksi.  Se on turhaa, jokainen valitsee itselleen ja omalle perheelleen sen sopivimman tavan toimia, kunhan lapsi voi hyvin ja kasvaa tarpeeksi.

  Lue myös: Auto ajoi suojatiellä poikaani päin

  Meillä kaikki neljä poikaa on toteuttaneet onnistuneesti näiden yhdistelmää. Keräsin tähän sormiruokailun tärkeimmät huomiot listaksi.
  Poika pitää avocadoa

  Sormiruokailu ABC

  Milloin aloittaa?

  Sormiruokailun voi aloittaa noin puolivuotiaan vauvan kanssa. Samassa vaiheessa, kun lähdettäisiin muutenkin kokeilemaan kiinteitä ruokia. Lapsen tulee pystyä istumaan jo pystyasennossa, vähintäänkin tuettuna. Pinsettiotteen osaaminen helpottaa aloitusta. Aloituksen kanssa on tietysti paljon lapsikohtaisia eroja, joten noudata näissä aina neuvolasi ohjeita.

  Miten valmistautua?

  Sormiruokaillessa sotkua syntyy enemmän kuin vauvaa lusikalla syöttäessä. Aluksi vauva saattaa vain puristella ruokia käsissään tai sylkeä niitä ulos, joten suureen sotkuun pitää ainakin valmistautua. Toiset tykkäävät ottaa vauvan ihon paljaaksi, jotta peseytyminen suihkussa hoituu heti perään. Toiset vuoraavat lattian ja vauvan erilaisten suojien alle. Jokainen tekee tässäkin omalla tyylillään.

  Lue myös: Pojan pottaharjoittelu

  Missä syödä?

  Sormiruokailun ”aatteen” parhaimmistoon kuuluu ajatus siitä, että vauva syö yhdessä muun perheen kanssa. Kun lusikalla syöttämistä ei tapahdu, niin vauva voi syödä muun perheen kanssa samaan aikaan ja tottua perheen yhteisiin pöytärutiineihin jo pienenä. Vanhemmatkin voivat syödä rauhassa oman ruokansa. En kuitenkaan usko, että lusikalla syöttäminen sulkisi pois tätä vaihtoehtoa kokonaan. Erityisesti jos yhdistää molemmat tyylit. Antaa lapsen nakertaa omaa evästään ja tarjoaa välissä itse vauvalle lusikallisen ruokaa suuhun. Vauvalla voi olla kädessä myös oma lusikka. Vauvan ruokailusta yhdessä perheen kanssa kirjoittaa blogissaan myös perheterapeutti Janna Rantala: Pompottaako vauva pöydässä? 3 vinkkiä pelastumiseen

  Mitä syödä?

  Pääsääntöisesti on hyvä seurata neuvolan ohjeistuksia siitä mikä ruoka sopii syötäväksi missäkin ikävaiheessa. Virallista sormiruokailua noudattavat ohittavat tämän ohjeistuksen ja tarjoavat heti rohkeasti kaikkea laidasta laitaan, kunhan on sokeritonta ja suolatonta. (EI hunajaa, äyriäisiä ja kypsentämätöntä kananmunaa). Suosittelen kuitenkin, että et tarjoa tukehtumisvaaraa aiheuttavia syötäviä, kuten pähkinää ja viinirypäleitä.

  Nämä paloiteltuna

  -Hedelmiä/vihanneksia: banaani, vesimeloni, hunajameloni, päärynä, kurkku (kuorittu), tomaatti, avocado, persikka, nektariini, luumu ja mango
  -Marjoja
  -Leipää ja riisikakkua

  Nämä kevyesti keitettynä

  -Juurekset: peruna, porkkana, bataatti, kukkakaali, parsakaali
  -Pasta (sopivan kokoisina)
  -Kananmuna
  -Puuro

  Nämä paistettuna tai uunissa

  -Liha: lihapullat, kala (ilman ruotoja), kana-, possu- tai nauta-, lammas-suikaleet
  Internet on pullollaan ohjeita sormiruokailun aloittamiseen, mutta muista kuitenkin että niiden kirjoittaja ei ole aina ravitsemustiedon ammattilainen, kuten en minäkään. Mieltä askarruttavat asiat on hyvä aina tarkistaa omasta neuvolastaan.

   

  Kommentit

  1. Avatar
   Tiina

   Meillä 1v kokeilee sormiruokailua ja 2v syö edelleen mielummin sormin. ????

  2. Avatar
   MiraMarie

   Sormiruokailun aloitus on aina uusi ihana seikkailu. Itse olen rennon linjan kannalla. Jokainen tuntee oman lapsensa ja kunnioittaa lapsen omaa tahtia uusien juttujen omaksumisessa.

  3. Avatar
   Pumpuli

   Meillä sormiruokailu on vapauttanut kivasti myös vanhemmalle aikaa syödä itse, mikä on huippua. Kaikki makaroniruuat menevät vaivatta, kunhan ne saa poimia sormin.

  4. Avatar
   Nelliina

   Sormiruokailu kuulostaa hyvältä idealta, vaikkei meillä sitä kokeiltukaan 😉 Kiva postaus! Mukaan arvontaan.

  5. Avatar
   minttu47

   Meillä juuri ajankohtainen aihe, sormiruokailua aloitellaan. On hyvä saada tuntumaa ruokiin myös käsin.

  6. Avatar
   Jonna

   Meillä esikoinen syötettiin lusikalla, mutta kaksi nuorempaa ovat saaneet syödä vähintään ossittain sormiruokaillen. Niin paljon helpompaa!

  7. Avatar
   Hiisukas

   Tuo sormiruokailu kuulostaa houkuttelevalta ja jossain määrin varmasti kolmannenkin lapsemme kohdalla sitä kokeillaan. Mutta ihan pelkästään siihen minusta ei äitinä ole – valitettavasti, koska en jaksa niin kovin sottaavaa juttua.

  8. Avatar
   Heidi

   Meillä kanssa 10kk tytön kanssa on syöty sekä sormin että lusikalla. Tuntuu että meillä on tytölläkin kausia että jompikumpi kiinnostaa enemmän… Nyt esim mielellään syödään lusikalla niin että joku muu syöttää, kuukausi sitten kaikki piti itse saada laittaa suuhun.. Joka päivä kuitenkin käytetään kumpaakin ja aina saa kädet soseeseenkin ja puuroon työntää jos siltä tuntuu, kai ne sormet alkaa jossain vaiheessa mennä sinne suuhun ja hokataan että tätä ruokaahan voi tälläkin tavalla suuhun lappaa:)

  9. Avatar

   Ihana tuo kuva:)
   Meillä on nyt viides lapsi kohta 3kk ja kovasti kiinnostaa tuo sormiruokailu. Edelliset on mennyt pääasiassa lusikalla syöttäen,mut nyt oon ihan hurahtanut sormiruokailuun, ainakin siis ajatuksena!Mukana arvonnassa!

  10. Avatar
   Laura

   Sormiruokailulle ????. Nykyään tää helppoa. Monia hyviä kirjoja vinkkeineenkin..

  11. Avatar
   Anne

   Sormiruokailu jäi meillä vähäiseksi ja se harmittaa nyt kun poika jo leikki-ikäinen.

  12. Avatar
   Jenni

   Mielestäni sormiruokailu on hieno juttu. Lapsi oppii jo pienenä syömään itse ja osaa hahmottaa miltä ruoka suussa tuntuu ja kuinka sitä työstetään. Myös perheen yhteiset ruokahetket helpottuu,kun ei tarvitse syöttää. kannatan! ????

  13. Avatar
   Nina

   Ehdottomasti sormiruokailun kannalla.Helppoa kun kaikki voivat syödä yhdessä.Sotkua tulee,mutta onneksi osaan siivota,kai ????

  14. Avatar
   Inka

   Mä ajattelin mahdollisuuksien mukaan yhdistellä näitä molempia. Alotellaan soseet 4 kk kieppeillä vaikka ei mikään kiire olekaan kun paino noussut hyvin maidolla. Sitten myöhemmin tätä sormiruokailua myös mahdollisesti. ????

  15. Avatar
   Nimetön

   Mukana arvonnassa.

  16. Avatar
   Satu

   Sormiruokailu on mielestäni todella näppärä juttu ja olinkin suunnitellut, että vauvani syö pääasiassa omin sormin. Hän kuitenkin osoittautui e-r-i-t-t-ä-i-n nirsoksi tapaukseksi, jolle ei kelpaa mikään muu kuin täysin sileät kaupan vauvanruoat. Kaikki muu yököttää ja oksettaa. Että ihan ei toteutunut minun suunnitelmat. Tällä hetkellä melkein vuoden vanha syö sormin vain maissinaksuja.

  17. Avatar
   Nina

   Sormiruokailu on alussa työlästä, tai siis se siivoaminen jälkeepäin. Mutta onneks siihenkin on keksitty hyvä apulainen, koira 🙂
   Sormiruokailussa tykkäsin siitä että lapsisyö itse omaan tahtiin ja pystyn itse syömään samaan aikaan. Ja lapsi oppi nopeasti syömään itse. Positiivinen tapa meillä.

  18. Avatar
   Maija

   Ensimmäistä syötin enemmän, hän tottui siihen. Tuli lyhyellä ikäerolla toinen ja hommahan meni niin että pikkuruinen taapero veti eväät itse kahden käden tekniikalla (toisessa lusikka, toisella käsin) ja minä syötin esikoista vieressä. Kolmas on vallan sormiruokaillut, poikkeuksena ne kerrat kun on niin väsy ettei selvästi jaksa, jolloin olemme tietenkin syöttäneet. Sotkua tulee, joo, mutta ei kovin pitkään. Ja ihanaa on se että itsekin saa syötyä. Osallistun mielelläni arvontaan.

  19. Avatar
   Miia

   Sormiruokailu on pop. Se kehittää lapsen motoriikkaa, ja nielemistaitoa paremmin kuin pelkkä lusikalla syöttäminen. Mielestäni paras (ja eniten elämää helpottava) tapa on yhdistää molemmat tavat, anna esimerkiksi leipää (sormisyötävä) aamupalaksi ja puuroa (lusikalla) välipalaksi. Vauva oppii molemmille tavoille, se helpottaa elämää kun mikään ei ole ehdotonta vaan joustavaa…

  20. Avatar
   -E-

   Ruokailu ja pienet lapset on aina mielenkiintoinen aihe. Ja siihen usein kaipaa helpotusta. Saan useinkin harmaita hiuksia aiheesta kotipöydässä 😀 Itse ehkä vain nukkuisin ja söisin, jos vaan voisin, ja lapset voisivat mutta välillä kumpikin ontuu 😀
   Käyhän osallistumassa meidänkin uudessa blogissa arvontaa! 😉

  21. Avatar
   Elina

   Pian puolivuotiaan vauvan kanssa tämä on kyllä ajankohtainen. Pelkkää sormiruokailua vierastan, mutta marjoja ja hedelmiä tulee varmasti tarjottua ihan poitsun sormiin.

  22. Avatar
   Anette E.

   Olen toiminut vähän samalla tavalla kuin sinä, vähän molemmista ottanut. Ja hyvin on toiminut!

  23. Avatar
   Jenna

   Minun 7kk poika viihtyy pöydän ääressä. Sormiruokailu aloitettu, mikä tarkoittaa vielä lähinnä tomaattisiivujen puristelua käsissä ja niiden työntämistä pöydältä lattialle. Sotkua syntyy, mutta täytyyhän sitä harjoitella. Yleensä otetaan paita pois ja laitetaan ruokalappu kaulalle, niin edes osa ruoasta tippuu kaukaloon. Kun pääasiallisena tarkoituksena on masun täyttäminen, lusikoi äiti puuroa suuhun. Lusikkaa en ole uskaltanut antaa leikkikaluksi, koska se tahtoo käydä kurkussa asti.
   Suosittelisin ”Organix finger foods” -tuotteita. Sanon niitä vauvojen sipseiksi. Sulavat suuhun eivätkä maistukaan hassummille. Ainakin vauva käy niiden kimppuum vauhdilla. Pysyvät hyvin kädessä toisin kuin liukkaat tomaattisiivut.

  24. Avatar
   Kirsi

   Meillä on käytössä molemmat tavat, välillä sormiruokaillaan ja välillä syötetään sosetta. Vauva on hyvin nirso syömään korkeampaa ruokaa, sormiruokaa lähinnä puristelee käsissään ja vähän imeskelee, joten välillä pitää saada enemmän ruokaa syötyäkin, tähän sileät soseet toimivat hyvin.

  25. Avatar
   Jenni S

   4 pojan äitinä on tullut kokeiltua sormiruokailua.Ihan näppärää,esikoisen kanssa toimi ehkä parhaiten kun sai rauhassa siihen keskittyä.Muiden kohdalla ei niin hirveästi ole tullut kokeiltua.Toki jotain,mutta enimmäkseen purkista.Ihailen niitä jotka jaksavat näitä tehdä ja vääntää 🙂

  26. Avatar
   Nimetön

   Sormiruokailu on hieno juttu, vaikkakin tosi sotkuista ???? Meillä syödään kummallakin tyylillä (vauva 8kk).

  27. Avatar
   Anne Reponen

   Arvontaan, joo tottakai???? T. Viiden pojan (ja yhden tytön) äiti

  28. Avatar
   Minttu

   Meillä syötetään lusikalla, vielä 8kk ikäistä. Ainoastaan pikkumurusina on syönyt leipää ja banaania. Myös maissinaksut on otettu listalle. Syy näihin on siinä et lapsi vasta nyt opettelee istuu ja ensimmäiset hampaat puskee just läpi… ja muutenki on pidetty vauvana ☺ tissillä viihtyy jne ????

  29. Avatar
   ReettaK

   Meillä ei ruokailla sormin, koska äiti (minä) ei vaan kestä sitä sotkua. Peukku niille jotka kestää!

  30. Avatar

   Tää oli hyvä ja ajankohtainen postaus mulle, kiitti! 🙂 Kyllä aiotaan varmaan tehdä juurikin noin että noin puolivuotiaana aloitellaan soseita sekä sormiruokailua. Katotaan mitä neiti tykkää, vähän kauhistuttaa se sotku mutta onneksi on koira joka auttaa siivoamisessa, haha. Mukana arvonnassa 🙂

  31. Avatar
   hanne

   Nirson pojan kanssa sormiruokailtu jopa kaurapuuro. Poika ollut aina lusikasta kieltäytyjä.

  32. Avatar
   Yhden pojan äiti

   Meillä aloitettiin sormiruokaillen ja lusikka tuli vasta myöhemmin mukaan kuvioihin. Tosi helppoa ruokailua ja sain itsekin syötyä ateriat pojan kanssa samaan aikaan. 🙂

  33. Avatar
   Mira Lehtinen

   Kiitos! Tämä oli juuri sitä mitä nyt tarvitsin! Niin kuin kirjoitit, usein asioiden pohdinnassa päädytään vastakkainasetteluun ja ohjeita satelee sen mukaisesti..
   Ohjeista huolimatta meillä syödään sekä sormin,että lusikalla ja homma toimii hyvin 🙂 Poika, kohta 7kk, syö mielellään ja viihtyy ruokapöydässä. On ihana antaa pienen miehen tutkia ruokaa oman mielen mukaisesti käsin ja samalla varmistaa lusikalla, että ruokaa päätyy suuhunkin asti 😀 <3

  34. Avatar
   VeeraMaria

   Meillä sormiruokaillaan jonkin verran, mutta kun menee vaan sotkiseksi, loppuu ruokailu lyhyeen.

  35. Avatar
   Tupsu

   Meillä 9kk on pelkästään sormiruokaillut 6kk asti ja syö nyt jo itse lusikalla ja haarukalla, sekä osaa juoda pienestä mukista. Kaikki ruoka maistuu, ruokailut on hauskaa eikä kertaakan ole tarvinu ressata ruokamääristä. Koko perhe syö samaa ruokaa, mutta vauva ilman suolaa ja maitotuotteita. Huomamatta meni vanhempienki ruokailutottumukset terveellisempään suuntaan ja samalla kiloja karissut 🙂 Ja ihanaa, itselläkin on aikaa syödä ja sitä vauvan edistymisen vauhtia on huikea seurata 🙂

  36. Avatar
   Niina

   Meillä poika täytti tänään 8kk ja melko tarkalleen puoli vuotiaana aloitti sormiruokailun. Päivittäin myös lusikalla syötetään, mutta poika on alusta asti ollut selvästi niin haltioissaan kun pääsee itse maistelemaan, rutistelemaan, tiputtelemaan, taputtelemaan ja tunnustelemaan eri ruokia, ettei olisi tullut mieleen jättää sormiruokailua väliin, sotkusta huolimatta. Ja kahdessa kuukaudessa kehitys on ollut huikeaa!

  37. Avatar
   J

   Meillä 8kk ikäinen tyttö syö pääasiassa lusikalla soseita, välillä sormiruokailee (esim tänään,ja nyt on valkoinen body likoomassa. Ei ollu paras idea syöttää se päällä sormiruokaillen avokadoa ja vadelmaa,hehh). Olen sitä mieltä että kyllä se lapsi oppii itsekkin syömään aikanaan. Miksi kaikella pitää olla niin kiire? Huoh. Mutta siis joo kaikki tyylillään ja tää vaihtelu syöttötavoissa sopii meille 🙂

  38. Avatar
   Emmy

   Meillä ruokaillaan kotona lusikalla, mutta päiväkodissa sekä lusikalla että sormiruokaillen.. Hyvin on mennyt ????????

  39. Avatar
   Suvi

   Meillä on pari viikkoa sitten aloitettu sormiruokailu ja sujuu päivä päivältä paremmin 🙂

  40. Avatar
   Tarleena

   Meillä kokeiltu nyt sormiruokailua soseiden ohella, poika kohta 7kk. Sotkusta puuhaa meillä ainakin kaikki syöminen,

  41. Avatar
   Annina84

   Täällä 8,5 kk ikänen pojan jantteri on sormiruokaillu 6 kk lähtien. Iltapuuron saa syötettynä, muuten syö itte. Toiveissa ois, että sormiruokaillen hänestä ei tulis nirsoa syöjää, vaan rohkeasti maistais uusia makuja isonaki. Oispa huippu kerranki voittaa jotaki! =)

  42. Avatar
   Jaana

   Täälläkin peukutetaan sormiruokailua ja huokaillaan sotkuille! 8kk vanha ruokaritarini saa kylmiä väreitä kukkakaalista mutta kaikki muu uppoaa jo melko hyvin. Ja lohen hierominen hiuksiin tuntuu olevan hauskaa -tämä hauskanpito haiseekin sitten kalakaverin päässä tietysti päiväkausia!

  43. Avatar
   Eija

   Sormiruokailu on meidän juttu! Nuorimmainen on nyt 9,5kk ja aloitti kiinteät sormiruokaillen 6kk iässä. Myös toiseksi vanhin lapsistamme oli sormiruokailija silloin kuusi vuotta sitten. Esikoinen söi aseita kun valitettavasti en seitsemän vuotta sitten ollut sormiruokailusta vielä kuullut.

  44. Avatar
   Kata

   Mukana arvonnassa! Kylläpä osui tämä postaus hyvään saumaan, kiitos knopeista! Ja erittäin hyvä tuo korostus, että netissä läheskään kaikki eivät ole asiantuntijoita… 🙂

  45. Avatar
   Suvi

   Tänään vuoden iän saavuttanut Mimmi on syönyt puolivuotiaasta saakka sekä itse sormiruokaillen että lusikalla syötettynä. Näyttää maistuvan molemmilla tyyleillä. ????

  46. Avatar
   AML

   Kiitos vinkeistä! Tämä tulee juuri ajankohtaiseksi.
   Olen mielelläni mukana arvonnassa.

  47. Avatar
   Mari

   Meillä syötiin ensin soseita pilttipurkista lähinnä tuoreen äidin tietämättömyyden ja sitkukammon takia. Sitten hidas siirtymä pikkuhiljaa sirmiruokailuun ja nykyään pikkujäbä 1v3kk vetelee vaan samoja ruokia kun muutkin, enimmäkseen sormin ja välillä haarukalla tai lusikalla yrittäen. Syöttää ei saa =D

  48. Avatar
   Unsku

   Kaikkea voi ja saa kokeilla.Jokainen saa ja voi valita tavan miten antaa lapselleen ruokaa.Fanaattisuutta en ymmärrä tässäkään asiassa.Esim.että sotketaan kyläpaikassa kaikki paikat ”kun meidän lapsi syö iltapuuronsakin vain sormin”. Tällaistakin näkee. 🙂

  49. Avatar
   saya

   Molempi parempi 🙂 sormin syödään hedelmänpaloja, leipää yms, ja lusikalla sitten soseita.

  50. Avatar
   Kati

   kun lapsi syö itse, voi vanhempi syödä yhtä aikaa lapsen kanssa. Ja sormiruokaillessa pääsee pian samojen kattiloiden äärelle koko perhe.

  51. Avatar
   Johanna

   Täällä aloteltiin sormiruokailua, mutta liusuttiin soseisiin yms. Allergioiden osuessa kovasti kohdalle. Riisikakkuja poitsu (10k) syö hienosti itse, mutta esim. Kurkkua pitää aina tunkea suu täyteen niin että oksennetaan.. ???? mutta jospa se tästä. ????

  52. Avatar
   Emmi

   Meille kohta hyvinikin ajankohtainen aihe, poika nyt 5kk. Vielä en ole päättänyt lähdetäänkö kokeilemaan sormiruokailua vai ei.

  53. Avatar
   Kirsi

   Rennosti mentiin meilläkin molemmilla tyyleillä! Itsekään en oikein ymmärrä sitä keskustelupalstojen vastakkainasettelua… Hyvä kirjoitus jokaista äitiä puhuttavasta aiheesta!

  54. Avatar
   Hanna

   Aiomme kokeilla sormiruokailun oppeja aikanaan. Nyt vielä vauva on liian pieni ja imetyksen voimalla kasvaa 🙂

  55. Avatar
   Maiju

   Meillä on sormiruokailtu kiinteiden aloituksesta saakka, eli 6 kk:n kohdalla. Nyt pojalla ikää vuosi ja kehitystä on tapahtunut hurjasti. Ihana on seurata lapsen iloa ruokaan tutustumisessa, myös motoriikan kehittymisen kannalta sormiruokailu on mahtava homma. Plussaa siitä, että vanhemmat saavat syödä samaan aikaan eikä kummankaan tarvitse syöttää.

  56. Avatar
   Kati

   Sekasyöjiä (sekä soseita että sormiruokaa) ja en menisi sanomaan että kumpi on sotkuisempaa 😉
   Tyttö nyt 9,5kk.

  57. Avatar
   Eveliina

   Toisen lapsen kanssa ottaa rennommin. Nyt 7 kk kanssa harjoitellaan tätä juttua soseiden syömisen rinnalla.

  58. Avatar
   Piiku

   Meillä on kaikkien kolmen kanssa ruokailtu kummallakin tyylillä edes ajattelematta että kyseessä on sormiruokailu. Hyvin on menny ja tämän hetken vaavi syöki aivan kaikkea mitä vaan annetaan????

  59. Avatar
   Jenni

   Poika vasta 3kk joten sormiruokailu vasta edessä. Tällä hetkellä suunnitelmissa yhdistää molempia tapoja mutta käytäntö tässäkin varmasti näyttää sen meille parhaan tavan toimia. Lapsen ehdoilla mennään kuten tähänkin asti ja yritetään olla stressaamatta turhia omien ennakkosuunnitelmien sekä muiden mielipiteiden vuoksi.

  60. Avatar
   Iina

   Nuorin 7kk saa sekä sormiruokailla, että lusikalla esim. puuroa, joka vaan paljon helmpompi syöttää!
   Mukana arvonnassa.

  61. Avatar
   Päivi P

   Meillä 1-v syö osittain sormin osittain me syötetään. Riippuu ruoasta.

  62. Avatar
   Päivi P

   Meillä 1-v syö osittain sormilla, osittain me syötetään. ☺

  63. Avatar
   Ennika

   Esikoinen söi sekä lusikalla että sormiruokaillen, kuopus halusi pelkästään sormiruokailla aluksi. Pääasia,että saivat syödäkseen.

  64. Avatar
   Saija Sillanpää

   Poika nyt 5kk ja suunnitelmissa aloittaa sormiruokailu 6-7kk iässä.

  65. Avatar
   Tiina

   Meillä sormiruokaillaan onneksi suht hyvin, lusikan käyttö on vielä mysteeri 😀

  66. Avatar
   Hanna Haaksluoto

   Molemmat oli käytössä erikoisella,nyt alkanut itse syömään lusikalla ja välillä napostaa sormin. Kuopus kohta 5kk ja samalla tyylillä mennään ????

  67. Avatar
   Hanna Haaksluoto

   Esikoinen söi sekä sormin että syytettynä, nyt on itse tarttunut sujuvasti lusikkaan. Kuopuksen kanssa (4kk) samalla linjalla mennään ????

  68. Avatar
   LaurentiaRed

   Esikoisen kanssa ”pelkäsin” sotkua ja sitä että lapsi tunkee liikaa ruokaa suuhunsa, joten soseilla mentiin. Nyt toisen kanssa aloitettiin tosi aikaisin sormiruokailulla, kun ei sotkukaan, ymt. enää pelota 😉 . Nyt 1v3kk. lapsi syö samaa ruokaa kuin muutkin ja hyvin syö kun saa itse syödä. Lusikkakin pysyy pikkuhiljaa pöydällä/kädessä.
   Kuopus rakastaa tunnustella ruokia käsin (varsinkin uusia), mutta esikoinen 3,5v. inhoaa käsin syömistä, kun ”menee kädet likaiseksi” ja vaatii aina haarukan/lusikan tai talouspaperia syömisen avuksi.
   Sormiruokailun miinuspuoli on se ettei sitä voi tehdä jos jostain syystä on kiire, sillä ruokailuun sormin menee helposti 40min, joten kiireessä mennään soseita lusikoimalla :).
   Ehkä olisin voinut esikoisenkin kanssa ottaa vähän rennommin 😉 :).

  69. Avatar
   Jenna O

   Sormiruokailu on todellinen kokemus lapselle! Pääsee maistamaan, haistamaan ja tuntemaan ruoan. Uskon, että sillä on merkitystä lapsen suhteella ruokaan. Rennompi linja toimii ainakin meillä paremmin.

  70. Avatar
   Hanna

   Hyvä postaus, kohta on meillä esikoisen kanssa sormiruokailun aloitus edessä:) kiitos vinkeistä!
   Mukavaa viikonloppua!

  71. Avatar
   Nimetön

   Meillä olisi tarkoitus aloittaa maistelut soseilla nyt 4kk iässä, mutta siirtyä sormiruokailuun heti edellytysten täyttyessä. Kovasti vauva kyllä jo istualleen pungertaa, mutta selkä jää vielä pyöreäksi.

  72. Avatar
   Anna

   Meillä on aloitettu kiinteät reilu 3kk iässä.Tällöin jo maissinaksut on syöty itse sormin 🙂 Kun ollaan siirrytty syöttikseen sekä sormin että lusikalla on ruoka mennyt suuhun. Poika söi noin reilu vuoden iässä itse lusikalla että sormin ja tytön 9,5kk motoriikka ei vielä hirmu hyvin tohon lusikointiin taivu, mutta sormin kerää pienetkin muruset 😀

  73. Avatar
   MäSäMutsi

   Täällä on kaikki lapset sormiruokailleet n. 7kk alkaen. Ja tälläkin hetkellä suurin osa menee sormin suuhun, vaikka ikää on 1v8kk ja toinen 14v. Onhan se sormin syöminen helpompaa.
   Ehdottomasti mukana arvonnassa! masamutsi@gmail.com

  74. Avatar
   Suvi

   Odotan sormiruokailun aloittamista innolla, mutta siihen kuluu vielä tovi, koska neitimme on vasta 2 kk.

  75. Avatar
   Laura

   Meillä sormiruokaillaan ja syödään lusikalla, riippuen ruuasta. Molempi hyvä, jokainen tekee kuitenkin niin kuin parhaakseen näkee 🙂

  76. Avatar
   Helena

   Lapsen omasta aloitteesta siirryttiin sormiruokailemaan, kun suu ei enää lusikalle auennut ????Mutta on kyllä ihan meidän juttu ????

  77. Avatar
   Sara

   Meillä ollaan pikkuhiljaa aloittelemassa sormiruokailua, ikää tytöllä 5,5kk ???? Mukavempi kun lapsi saa itse tutustua ruokaan ja ”syödä” juuri sen verran kuin haluaa/jaksaa! Ehdottomasti ollaan arvonnassa mukana!????

  78. Avatar
   Säde

   Meillä poika 11kk syö molemmilla tyyleillä. Olen samaa mieltä, että turha vastakkainasettelu tulisi jättää pois. Miksi toinen tyyli sulkisi pois toisen? Joka tilanteeseen löytyy siihen sopivin tapa. Edelleen suurin osa ruuasta liiskataan ja sörkitään ennen kuin maistetaan 😀

  79. Avatar
   Jenni

   Sormiruokailu on näppärää puuhaa, jos se vain onnistuu. Vaikka kuinka olin toivonut sen onnistuvan, meillä niin ei käynyt. On siis menty enemmän lusikalla syöttämisellä 🙂 Mutta kannatan kovasti sitä että lapsi sormiruokailee, saa vanhemmatkin syödä rauhassa 🙂

  80. Avatar
   Hipsu

   Meidän 1,5 v on heti puolivuotiaasta ollut tosi kiinnostunut ruuista ja syömisestä, joten sormiruokailu oli luonteva siirtyminen kiinteisiin. Nyt käyttää haarukkaa ja lusikkaa melko sujuvasti, välillä sitten autellaan tarpeen mukaan. Rennolla mielellä omatoimista ruokailua ja avustettua syöttelyä yhdistellen on meilläkin homma toiminut, ja ruokailuhetki yleensä ollutkin kaikille oikein mukava. 🙂

  81. Avatar
   Minna

   Meillä tyttö on aina halunnut syödä itse. Väänsin selkä vääränä soseita pakkaseen, jotka jäi syömättä. Mummolassakin alettiin sitten tehdä automaattisesti alle vuosikkaallekin sopivia ruokia. Äidiltä sormiruokailu vaati sotkun sietämistä, mikä oli loppujen lopuksi vain hyvä asia ????

  82. Avatar
   Sanna

   Täällä pikkuneiti 4,5 kk vielä täysimetyksellä, mutta suunnitelmissa jossain kohtaa aloittaa soseiden maistelun ja sormiruokailun yhdistelmällä.

  83. Avatar
   miksu

   Poika 8kk ja sormiruokaillaan aina jos minä aion samaa aikaa syödä, muuten soseita, kun ei oo vielä hampaita ja hukkaan menevän ruoan määrä on tällä budjetilla vähän liikaa :/

  84. Avatar
   Emilia

   Meillä poika söi kaiken heti itse, myös lusikalla. Sotku oli aina kamala 😀

  85. Avatar
   Sarianna

   Hyvä kirjoitus!
   Meillä mennään just noin: sormiruokaa ja soseita, mikä milloinkin sopii tilanteeseen. Pian siirrytään varmaan kokonaan sormiruokailemaan 🙂

  86. Avatar
   Sanna

   Meillä 9 kk ikäinen syö molemmilla tyyleillä. Siinä olen samaa mieltä, että jokainen tekee niinkuin parhaalta tuntuu ja vastakkainasettelu on täysin tarpeetonta. Kukin vetää tyylillään, kunhan lapsi/lapset pysyy ravittuna.

  87. Avatar
   Anne

   Vauva 6 kk ja sormiruokailua aloiteltu 🙂

  88. Avatar
   niina ranni

   On kokeiltu ja syö 10kk joka päivä osam itse.Koira hoitaa suurimman osan sotkuista lattialta 🙂

  89. Avatar
   niina ranni

   On kokeiltu ja nytkin 10kk syö osan aina itse sormilla.Koira hoitelee sotkut lattialta ????

  90. Avatar
   Karoliina

   Lapsi on pienenä hyvin ennakkoluuloton maistelija, joten kannattaa antaa syödä ravitsemussuositusten rajoissa kaikkea mahdollista. 🙂

  91. Avatar
   Nimetön

   Mukaan arvontaan 🙂

  92. Avatar
   Nimetön

   Arvonnassa mukana

  93. Avatar
   banaani

   10 kuukauden iässä alkoi meillä sormiruokailu. banaani on erityisen hyvä sormiruokailun aloitukseen kun on niin pehmeää ja tietysti kaikkea lautaseltakin pitää saada sormilla ottaa 😀

  94. Avatar
   Riikka Saarinen

   Alamme nyt n.5kk iässä hiljalleen maistelemaan oman maidon ohella uusia makuja. Haluan tarjota pienokaisellemme ruokaa monipuolisesti soseena lusikalla sekä itse imettynä food feederistä näin alkuun ja jatkossa lisäämme ehdottomasti vielä sormiruuat mukaan. 🙂

  95. Avatar
   Suso

   Meillä poika (nyt 1v5kk) sormiruokaili puolivuotiaasta asti. Aluksi olin hyvin ehdoton siitä ettei soseita tai syöttämistä sotketa sekaan mutta onneks tajusin jossain vaiheessa relata. Poika sormiruokaili pääsääntöisesti ja oppi varhain syömään itse lusikalla. Juomat hörpyytettiin reilun puolivuotiaasta snapsilasista ja pian poika joikin itse korvallisesta mukista. Suosittelen vauvojen omatoimisen ruokailun mahdollistamista ja tukemista! Seuraava tulee myös sormiruokailemaan heti kiinteiden aloituksesta.

  96. Avatar
   Santtu

   Meillä esikoinen aloitti kiinteät siinä puolen vuoden ikää lähestyttäessä ja söi soseita ja sormiruokaa iloisesti sekaisin sen mukaan, kummalla tyylillä mitäkin ruokaa oli helpompi tarjota! Ehdoton lemppari alle vuoden ikäisenä oli höyrytetty parsakaali omasta nyrkistä mussutettuna, ja se maistuu nyt kaksivuotiaalle edelleen 🙂 Mukana arvonnassa!

  97. Avatar
   Kolmen pojan äiti

   Kaikkien kolme ovat sormiruokailleet ja tietysti nuorin vieläkin, koska ikää on vasta 9,5kk ????
   Sotkusta puuhaa, mutta kerkiää itsekkin aina välillä syödä, kun ei tarvitse syöttää toista. ☺️

  98. Avatar
   -Tea

   Meillä kolmannen lapsen kanssa ollaan pian siinö vaiheessa että voidaan sormiruokailu aloittaa. Kahden aikaisemman kanssa on syöty vain soseita, mutta tämän kolmannen kanssa on asiat muutenkin sujuneet eritavalla kuin muiden, esim super hyvin onnistunut imetys, niin päätettiin että kokeillaan nyt sitten sormiruokailuakin. Sotkuisia hetkiä odotellessa!

  99. Avatar
   Helmeri

   Meillä sormiruokaillaan ja syödään lusikalla. Sotkut saa aina siivottua ????

  100. Avatar
   Elise H.

   Mukana arvonnassa! Molempien yhdistelmä on mielestäni paras ja stressittömin tapa. Pääasia että syödään hyvin 🙂

  101. Avatar
   hedi

   Mukana!

  102. Avatar
   Sini

   Meillä kaikille kolmelle on ruokahetkinä lyöty lusikka käteen, mutta siinä sivussa ”luonnollisesti” tapahtunut myös sormiruokailua. Mutta tosiaan aika aikaisin ovat kaikki oppineet kauhomaan ruokaa lusikalla suuhun.

  103. Avatar
   Henna

   Mukana arvonnassa 🙂

  104. Avatar
   SAMP

   Meilläkin kaikki lapset ovat enemmän tai vähemmän sormiruokailleet ihan luonnostaan ja ilman sen kummempia opetuksia oppineet myös lusikalla syömään 🙂

  105. Avatar
   Meri

   Mukana ollaan arvonnassa 🙂

  106. Avatar
   Sonja

   Meillä viisi lasta ja kaikki enemmän ja vähemmän sormiruokailleet ja ohessa lusikalla syötetty jos suu on sattunut aukeamaan. Kaupan purkkimuonat hedelmäisiä lukuunottamatta ei oo oikein uponneet.

  107. Avatar
   Nimetön

   Meillä myös mennään 8kk ikäisen tytön kanssa molemmin tavoin, jotain pitää olla aina tytöllä itsellään kädessä ja äiti välissä syöttää lusikalla ????

  108. Avatar
   tirrikin

   Olisi mielenkiintoista kokeilla tota sormiruokailua tämän toisen kohdalla mutta voi olla että sotku on niin sietämätön että syötän mielummin suurimmanosan itse. 😀

  109. Avatar
   sikkuralla

   Meille sormiruokailu on ollut erittäin tärkeää. Lapsi on ollut aina huono syömän, mutta sormiruokailu auttoi useimmiten.

  110. Avatar
   muori

   Meillä sormiruokaillaan nyt 6kk ja 2vk lapsen kanssa ja mukavaa on ollut! Mitä tulee tuohon neuvolasta asioiden tarkistamiseen niin en kyllä aina luottaisi siihenkään. Jostain syystä monet terveydenhoitajat ovat ihan kujalla mm. imetysasoista, saati sitten monesta muusta ruokailuun liittyvästä asiasta ja valitettavasti omalla kohdalla olen huomannut, että monet eivät tulle ihan THL:n uusia ohjeitakaan. Eli jos jotain oikeasti haluaa tietää niin kannattaa kyllä laaja-alaisesti tutustua tuotettuun tietoon ja muistaa lähdekritiikki. Jos esim. Nestlen sponssaamassa lärpäkkeessä sanotaan jotain niin on ehkä hyvä muistaa, että ko. firmalla on voiton maksimoinnin intressi…

  111. Avatar
   Minna

   Osallistun arvontaan. Sunnuntaina alotetaan kiinteät kun tytölle tulee ikää 6 kk. Äiti vielä miettii uskalletaanko aloittaa sormiruokailulla 🙂

  112. Avatar
   Emilia

   Osallistun arvontaan. 🙂

  113. Avatar
   saru

   Kaksi lasta ovat sormiruokailleet tässä taloudessa. Ensimmäiset kerrat ovat toki aikamoista muussaamista, mutta siitä se on lähtenyt. Helppoa, kun vauvalle voi syöttää suunnilleen samaa ruokaa kuin muulle porukalle.

  114. Avatar
   Ulla

   Osallistun arvontaan.

  115. Avatar
   nk

   osallistun arvontaan!!

  116. Avatar
   leila

   Lapsethan kokeilee mielellään kaikkea ja laittaa sitä suuhunsa, näin menee ruokakin ihan mukavasti suuhun.

  117. Avatar
   Sanna

   Sormiruokailua ja lusikalla syömistä/syöttämistä yhdisteltiin hyvällä menestyksellä edellisen vauvan kanssa, ja samalla systeemillä todennäköisesti lähdetään aikanaan kuopuksen kanssa liikkeelle.

  118. Avatar
   Qia

   Mukana arvonnassa.

  119. Avatar
   Tanja

   Mukana

  120. Avatar
   ETN

   Sormiruokailu on mitä mainioin tapa tutustua makujen ihmeelliseen maailmaan!

  121. Avatar
   Kirsi

   Hyvä kirjoitus, vaikka aihe ei täällä vielä ihan ajankohtainen 🙂 Mukaan arvontaan.

  122. Avatar
   Virpi

   On meillä sormiruokailtu molempien kahden kanssa ja tulevak kuopuksenkin kanssa varmastikin tullaan myös sormiruokailemaan. Helpommin ruoka menee alas, kun päähenkilö saa itsekin osallistua ☺ Sotkuahan siitä tietysti usein tulee, mutta niin tulee siitäkin, jos pikkuinen ei suostu yhteistyöhön ja lusikalliset lentää olan taa.. ????

  123. Avatar
   Kaisa

   Meillä on koitettu aloitella sormiruokailua 7kk pojan kanssa mutta on niin hienokurkku että kaikki vähänkin soseesta eroava oksennetaan pois. Silti yritetään sitä vähän väliä pienissä erissä, joskin nämä hetket aiheuttavat äidille sydämentykytyksiä että koska taas kakoo ruokaa. Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee uskoisin 🙂

  124. Avatar
   anna

   Meillä aloitellaan juuri kiinteitä kuopuksen kanssa ja mennään samalla linjalla kuin esikoisen kohdalla. Siis sekä-että menetelmällä, lusikalla ja sormin. Ihana kun saa koko perheen pöytään kerralla ja saa itsekin syötyä.

  125. Avatar
   Xeveliina

   Sormiruokailu on ihan loistava keksintö!

  126. Avatar
   Eini

   Meillä poika kohta 8kk ja sormiruokaillaan jonkinverran, pääasiassa syötetään lusikalla. Pitäisi ryhdistäytyä ja tarjota enemmän sormiruokaa, meillä poika on kovin silkkikurkku ja olen huomannut että sormiruokailun myötä ihan kaikki palat suussa ei haittaakaan. 🙂

  127. Avatar
   Maarit Närhi

   Minulla on neljä poikaa, kaikki ovat nyt jo aikuisia…. meillä syötiin usein ”näppiruokaa” 😀

  128. Avatar
   Yksinainentahti

   Meillä on aloitettu nyt 6kk iässä vasta soseiden maistelu, joten en tiedä milloin sormiruokailun voi aloittaa. Mutta aion kysyä seuraavassa neuvolassa miten ja milloin sen aloitan 🙂 Tyttö kyllä hirveästi hamuaa kaikkea ja laittaa kaikki Lelut suuhun koko ajan. Joten varmasti osaisi myös sen ruuan sinne laittaa 🙂 Haluaisin jo ehdottomasti aloittaa! 🙂 Mutta pitää vielä malttaa hetki että saa siihen neuvolasta luvan 🙂 Kiitos tuosta ruoka listasta mitä voi sormiruokailussa käyttää! 🙂 Olenkin miettinyt mitä kaikkea sitten voi tarjota 🙂

  129. Avatar
   TuulaV

   Sormiruokailu on lapselle antoisaa ja mieluisaa .Tyttö 10kk on tosi taitava sormiruokailija,ainoa huono puoli on ettei sitten lusikalla suostukaan syömään,sopat, kiisselit ym.löysemmät hiukan hankalammat tahtoo jäädä lautaselle.

  130. Avatar
   jjjjjjjjj

   sormiruokailu on hyvä tapa aloittaa kokeilun mielestäni ja sitten pikku hilja totuttaa lusikkaan jne.

  131. Avatar
   hep

   arvonnassa mukana kahden äitinä

  132. Avatar
   Jenni

   Täällä 7kk ikäinen hymy poika jonka kanssa aloitettu sormiruokailu ja harjoitellaan pinsetti otetta. Isoveli (7v) katsoo kauhistuneena sivusta kun sotku on välillä aikamoista mutta sitten katotaan hänen vanhoja kuvia ja nauretaan että samanlaista sotkua syntyi sillonkin. Ihanaa aikaa 🙂

  133. Avatar
   Ansskapanska

   Kunhan jäpikkä oppii istumaan maistellaan ja syödään ruokaa sormin sekä lusikalla.

  134. Avatar
   Jenni

   Esikoinen söi pääasiallisesti soseita, melko vähän sormiruokaillen. Pikkuveli, jolle asia kohta ajankohtainen, saa sekä soseita että sormiruokailla. Ainakin niin on aikomus. 🙂

  135. Avatar
   susan

   mukana arvonnassa

  136. Avatar
   Susanna

   Täällä vielä asukki masussa, joten aihe kiinnostaa kovasti tulevaa varten. Esikoisen vauva-ajasta on jo se 11 vuotta niin suosituksetkin ovat rutkasti muuttuneet siinä välissä. Mahtava postaus!

  137. Avatar
   Tiia

   Esikoisen kohdalla (nyt 4-vuotias) oli sormiruokailua osittain ja myös ”pikkuveljen” (nyt 3kk) kohdalla tullaan sitä kokeilemaan ja tekemään mikäli hän innostuu asiasta kuten isoveli aikoinaan.

  138. Avatar
   Päivi

   Voisi kokeilla, kun aika tulee

  139. Avatar
   Krista

   Mukana arvonnassa. Toivottavasti on arpaonnea!

  140. Avatar
   Maisu

   Me ollaan juurikin noin tehty nyt, että naposteltavat pojalle eteen, lusikka käteen ja samalla lusikoidaan silloin tällöin ruokaa suuhun. Hyvin on toiminut ja hyvin syö poika. Nykyään stressataan ehkä liikaa, miten pitäisi sormiruokailla ”täydellisesti”, olla ekologinen a käyttää kestovaippoja, kokata vauvalle itse jne. Ottakaa rennosti ja asioita voi tehdä vaikka puoliksi hyvin :)Sormiruokailla voi vain silloin tällöin, kun se hyvältä ja helpolta tuntuu.

  141. Avatar
   Annika

   Aloitan lapseni kanssa jossain vaiheessa, mutta vielä poika tuntuu liian taitamattomalta sormiruokailuun.

  142. Avatar
   Hanna

   Alusta asti on sekä sormiruokailtu että syöty soseita se sopi meille parhaiten ja minusta jokaisessa perheessä pitääkin tehdä juuri niin kuin itselle ja varsinkin lapselle sopii.

  143. Avatar
   Airiina

   Kyllä meillä syötiin sormiruokaa mutta myös välillä soseutinkin jotta poika saisi tarpeeksi ravintoa, kananmunan valkuainen ja palakinkku ovat olleet suosikkeja. Tuo palakinkku tuli kun hän oli sairaana, flunssassa eikä oikein mikään maistunut niin ostin pakatun palan kinkkua josta tein pieniä tikkuja, ne maistuivat ja menevät vieläkin 3 vuotiaana.

  144. Avatar
   Peppi

   Ei haittaa sotkut, pääasia että lapsemme saada syödä ja nimenomaan yhdessä perheen kanssa, kannatan turvallisia ruoka-aineita joita luettelitkin, tutun lapsi oli tukehtua banaaniin kun haukkasi ja se pala luiskatikin kurkkuun, onneksi ei kuitenkaan käynyt huonosti.

  145. Avatar
   Henna28

   Mukana arvonnassa. Kunhan vauva alkaa olla sen ikäinen jotta voi antaa omaan käteen/lautaselle niin sitten aletaan opetella, pikkuhiljaa.

  146. Avatar
   Tarja

   Mukana arvonnassa.

  147. Avatar
   Mikaela

   Tytöt 10/13 ja 07/15 ovat kumpikin aloittaneet sormiruokailun kun ruoka vaan on alkanut kädessä pysyä. Nyt myös nuorempi syö täysin itse ja suuttuu jos yrittää avittaa. Isompi oli enemmän sihtikurkku, pienempi syö myös isomman ruuat mikäli niitä jää 😀

  148. Avatar
   Teija

   Kyllähän nuo lapset jo luontaisestikin sormin syövät vaikka tarjoaisit lusikkaakin.

  149. Avatar
   Petruska

   Hetihän nuo lapset alkavat sormin syödä, kun käsiään oppivat tietoisesti käyttämään 🙂

  150. Avatar
   Sari

   Kaikki keinot käyttöön 🙂 Meillä on kaikki neljä lasta saaneet sopivan kokoisen lusikan käteen heti, kun on sen osannut ottaa käteen. Lisäksi ihan sallittua on ollut myös sormin syöminen ja äiskällä on vielä ollut lusikka, jolla avittaa tarvittaessa. Isompana sitten on pöytään katettu haarukka ja jos on ollut ”mikään ei passaa”-päivä pöydästä on löytynyt puinen cocktailtikku ja -haarukka. Yksikään ei oo jääny nälkäiseksi ja toinen poika halusi jo 4-vuotiaana ruveta harjoittelemaan veitsellä ja haarukalla syömistä (onnistui muuten yllättävän hyvin parin harjoituskerran jälkeen 😀 )

  151. Avatar
   Miupe

   Meillä sormiruokailu on vielä ihan alussa, mutta pääseehän vauva ihan eri tavoin tutustumaan ruokaan, kun sitä saa räpeltää niin kuin itse tahtoo :). Mukana arvonnassa!

  152. Avatar
   martti

   Aika sottaista puuhaa

  153. Avatar
   Maria H.

   Kiitos tästä. Yritän saada meidän kohta 7 kk poika syömään sormilla mutta hän ei ymmärrä viedä ruokaa suuhunsa vaan ainoastaan sottaa sillä ja leikkii sillä. Mutta kai sekin on parempaa kun ei ollenkaan sormiruokailua. Syötän hänelle sitten edelleen kaikki lusikalla. Olen mukana arvonnassa, kiitos! Kiitos myös hyvästä blogista. T. Kahden pojan äiti.

  154. Avatar
   Iida

   Osallistun arvontaan????

  155. Avatar
   Tikru

   Sormiruokailu on näppärä keksintö! Pienelle lapselle on tärkeää saada kuulua porukkaan myös ruokailutilanteissa!

  156. Avatar
   tiina saarikko

   ihana juttu ja kiva blogi sulla 🙂 jaksuja , onnea , iloa ja siunausta teidän perheelle <3
   ja mukana arvonnassa myös minä, 23v ja 25v poikien äiti 🙂

  157. Avatar
   Tuuk

   Sormiruokailu (y)

  158. Avatar
   Huruna

   Osallistun vain arvontaan kiitos.

  159. Avatar
   Kaisa Kaulio

   Lusikalla.

  160. Avatar
   manna

   Mukana arvonnassa????

  161. Avatar
   Jessica Maunus

   Molempi parempi!

  162. Avatar
   Maiju M

   Poika nyt 6kk. Pikkuhiljaa aloitellaan sormiruokailu soseiden ohella. Maissinaksut ovat herkkua.

  163. Avatar
   Emmi

   Osallistun arvontaan.

  164. Avatar
   Eva

   Mukana arvonnassa

  165. Avatar
   Maiju M

   Poika 6kk. Aloittelemme sormiruokailua pikkuhiljaa soseiden ohella. Maissinaksut ovat suurta herkkua.

  166. Avatar
   Maiju M

   Aloittelemme sormiruokailua pikkuhiljaa soseiden ohella. Poika nyt 6kk.

  167. Avatar
   pex

   molempia on tietysti kokeiltava.

  168. Avatar
   Ansku

   Mulla ei ole lapsia, jos olisi, yhdistäisin lusikan ja sormet, kuulostaa luonnolliselta ja luomulta <3

  169. Avatar
   minä 85

   kun lapsi hypistelee ruokaansa ennen kun syö,se on vain tutustumista ruokaan. .monesti lapsi syö paremmin kun saa itse laittaa ruokaa suuhun,kun palastelee pikku palasiksi.esim.hedelmiä,makaronia,pottuja
   osallistun arvontaan hulda84@hotmail.com

  170. Avatar
   Nimetön

   Aluksi sormet on ihan jees, mutta kyllä se lusikka on pistettävä käteen jossain vaiheessa :), parempi aikaisin kuin myöhemmin

  171. Avatar
   Sartsuli

   Sormiruokailu on ihan parasta! 😀

  172. Avatar
   Tiina

   Osallistun arvontaan 🙂

  173. Avatar
   Liina

   Kuopuksen (-12) kanssa sormiruokailtiin – oli hauskaa ja rentoa hommaa, suosittelen kaikille! 😀

  174. Avatar
   Anna

   Todella ajankohtainen aihe! 9-kk tytön kanssa yritetään tuota sormiruokailua aloittaa ja kaikki neuvot tulee tarpeeseen 🙂

  175. Avatar
   Sirkku

   Kiva postaus! Sivusta seurannut siskonlapsien sormiruokailuyrityksiä – toisella 1-vuotias ja toisella 9 kuukauden ikäinen lapsi. Täytyyhän sitä tädinkin vähän olla näistä asioista perillä 😀

  176. Avatar
   kihy

   arvonnassa mukana

  177. Avatar
   Laura

   Mukana

  178. Avatar
   Elina

   Sujuvasti taiteillaan sormiruoan ja syöttämisen yhdistelmällä. Tunteen ja tilanteen mukaan 🙂

  179. Avatar
   Minna

   Kiva blogi ja mielenkiintoinen tämä aihe näin kolmen pojan mummuna☺

  180. Avatar
   Accordion

   Rauhoittumisen ja olemisen taito. Mukana arvonnassa.

  181. Avatar
   Eevi

   Mukana arvonnassa kiitos.

  182. Avatar
   Heli

   Osallistun arvontaan

  183. Avatar
   Sonja

   Oma mielipiteeni on, että sormiruokailu on aika sotkuista. Arvonnassa mukana.

   1. Avatar
    Jonna-Emilia

    Sitä se kyllä on ja itse en suosisi sitä esimerkiksi ravintolassa käydessämme.

  184. Avatar
   Maiqqu

   Molemmin parempi 🙂

  185. Avatar
   Tarja Korhonen

   osallistun arvontaan

  186. Avatar
   maisa

   sormin vielä täällä mennään :).

  187. Avatar
   Vesa

   Molempia on kokeiltu.

  188. Avatar
   Jenni salo

   Meillä syötiin syöttötuolissa pelkkä vaippa päällä, siitä oli helppo kantaa koko kasa suihkuun aina ???? Ruokakin maistuu paremmalta kun sitä saa itse tutkia ja tunkea koloihin ja rakoihin! Mukana arvonnassa!

  189. Avatar
   Maikki

   Rajaisin mitä annan sormin syödä ja missä.

  190. Avatar
   Nimetön

   Meillä on tehty molempia riippuen millaista ruokaa on ollut tarjolla. Äiti on joutunut välillä henkisesti koville sotkun kanssa, mutta siihen tottuu!:D Nykyään ruuan kanssa on aina lusikka/haarukka ja poika (1v3kk) syö sekä sormin että harjoitellen välineillä. Samalla joku muu syöttää.

  191. Avatar
   Nimetön

   Mukana arvonnassa.

  192. Avatar
   PäiviS

   Molempia voi kokeilla ruoka-aineen mukaan.

   1. Avatar
    pirjo

    Sormiruokailu on ssotkuista!

  193. Avatar
   Hilla

   Esikoispoika söi sekä sormin että lusikalla. Saapa nähdä miten pikkukakkosen kanssa lähtee sujumaan sitten parin kuukauden kuluttua.. Mukana arvonnassa! 🙂

  194. Avatar
   pirjo

   Lusikka siistimpi!

  195. Avatar
   Katri

   Pääasia, että syövät.

  196. Avatar
   saija

   Molempia kokeiltu ja hyviä olleet molemmat.

  197. Avatar
   Hippohiiri

   Mukana ollaan! 🙂

  198. Avatar
   Kukkahattuäiti

   Keskimmäisen kanssa neljä vuotta sitten en ollut oikeastaan edes kuullut sormiruokailusta. Pojan ollessa n.8kk ikäinen aloin tarjota ruoan sen kokoisena, että lapsi sai syötyä sen itse sormin. Lusikka oli tarjolla, mutta käsin sai syödä. Sotkua tuli, mutta poika oppi esikoista nopeammin syömään itse. Nyt 5kk vauvan kanssa otan sormiruokailun varmaan aikaisemmin mukaan kuvioihin, kunhan tuo oppii ensin istumaan ja pääsee pöytään muiden kanssa. En edelleenkään aio sen enempää sormiruokailusta lukea, mennään fiilis / maalaisjärkipohjalla.

  199. Avatar
   Hippohiiri

   Mukana ollaan! Kannatan kyllä sormiruokailua, lapset kehittyy tosi nopeasti taitaviksi. 🙂

  200. Avatar
   Miiu

   Oma järki käyttöön ja lapsen turvallisuus mukana.
   Meillä on ollut aina myöslusikka tarjolla. Osa napsitaan sormin ja lusikka kouraa kun siltä lapsesta tuntuu

  201. Avatar
   anna s.

   Mukana arvonnassa 🙂

  202. Avatar
   Marianne

   Mukana 🙂

  203. Avatar
   Jupiter

   Molempia kokeiltu. 🙂

  204. Avatar
   Tanja Tyvand

   Sormiruokailu antaa muulle perheelle ruokarauhan. Jos vain mahdollista suosin erilaisia koostumuksia samalla ruokailulla: sormin napsittavaa, hampailla jyystettävää, pillillä imettävää ja ruokajuomana vettä. tyttö kohta 1-vuotias, ja nyt kun koko perhe voi syödä samaa ruokaa=ilman suolaa niin ruoka on alkanut paremmin maistua.

  205. Avatar
   Sanna Koskinen

   Hyvä pointti.Ja tarjoillaan erilaisia ruokia samaan aikaan voi helposti huomata miten lempi maut katoavat pöydältä.

  206. Avatar
   Krista

   Sormiruokailu on ihan ok kotona 🙂

  207. Avatar
   Pirjo

   Molempien tyylien yhdistelmä toimi meillä hyvin.

  208. Avatar
   Di

   Tekee hyvää lasten kehitykselle. Näppärät sormet vaikkakin välillä tahmaiset auttavat oppimaan vaikka mitä

  209. Avatar
   Donja

   Ei ole kokemusta sormiruokailusta.

  210. Avatar
   klaara

   Meillä käytetään sormia ja välillä lusikkaa. Vaatteissa näkee kummalla syödään. Mukana arvonnassa.

  211. Avatar
   Arle

   Sormiruokailu saa lapsen maistamaan helpommin yhtä jos toista, kuin väkisin lusikalla suuhun survominen. Vaikka sotkua tulee on homma palkitsevaa

  212. Avatar
   Janttara

   Kunhan menee ääntä kohti, niin olen tyytyväinen. Ja sormiruokailu on otiminut meilläkin

  213. Avatar
   jonna.

   Rohkeasti vaan uusia makuja kokeiluun!

  214. Avatar
   Birgitta Kuronen

   Ympäristömme on rakennettu niin, ettei alkuperäistä käyttöä käsille enää muisteta. ruoka poimittiin luonnosta käsin. eläköön kädet ja ruoka!
   ja silmät, nenät, kielet.

  215. Avatar
   Salli

   Kokeiltu sormiruokailua ja hyvin toimi meillä.nyt syö jo lusikalla . Mukaan arvontaan.

  216. Avatar
   Maija Porkka

   Kaikkea kokeiltu ja mukana arvonnassa 🙂

  217. Avatar
   Johanna

   Molempia kokeiltu ja ihan yhtä hyviksi havaittu!

  218. Avatar
   Terhi

   Mukana. Meillä 3 poikaa sormiruokaillut aikanaan mutta ovat kyllä myös oppineet jo erittäin aikaisin käyttämään lusikkaa sekä haarukkaa ja veistä. Yllättävän siistejä syöjiä oli kaikki 🙂

  219. Avatar
   Jodlaaja

   Mukana ollaan.:)
   Vauhdikkaita syksyisiä juoksukilometrejä kaikille.

  220. Avatar
   Jodlaaja

   Mukana ollaan. 🙂
   Nyt kaikki ylös, ulos ja lenkille, on meinaan aivan mahtavat juoksukelit. 😉

  221. Avatar
   Laura

   Mukana arvonnassa!

  222. Avatar
   merja

   osallistun arvontaan

  223. Avatar
   Laura

   Olen mukana arvonnassa!

  224. Avatar
   Tarja

   Hauska seurata pienen syömäänopettelua. Sottaista, mutta hauskaa.

  225. Avatar
   Terhi

   Esikoisen kanssa jo sormiruokailtiin, vaikka lusikka ja soseet olivat myös mukana. Oli jotenkin luonnollista antaa paloja eteen joita hän sitten napsi 🙂

  226. Avatar
   Salli

   Sormiruokailua kokeiltu ja nyt syödään lusikalla.mukaan arvontaan.

  227. Avatar
   Eva

   Ite ainakin haluun, että lapsi oppii mahdollisimman nopeasti pöytätavat. Sormiruokailu on sotkuista eikä sitä todellakaan ole sivullisen hauska katella. Sormet ei vaan oo sitä varten, että niistä syödään. Ällöö, vielä kun miettii miten likaset monesti lasten kädet ja sormet on. Eikä muutenkaan oo kiva, että sormin sitten tongitaan safkaa astioista.

  228. Avatar
   Riikka

   Esikoinen tykkäsi enemmän lusikasta ja keksi sormiryokailun ihanuuden vasta isompana (10kk), nyt juniori(7kk) söisi vaan itse. Äiti tykkää kyllä sormiruokailusta aina siihen saakka kun kurkkaa lattialle ???????? Onneksi on hauva.

  229. Avatar
   Henna73

   Sormiruokailu rulettaa 🙂

  230. Avatar
   Rina

   Mukana arvonnassa

  231. Avatar
   mimmi77

   Tuo aika oli kyllä niin ihanaa!

  232. Avatar
   Hanna Voutilainen

   mukaan arvontaan!

  233. Avatar
   m

   Mahd. pian välineet käteen! Mutta tietty sormista lähdetään liikkeelle.

  234. Avatar
   Sonja

   Ehdottomasti hyvä juttu! Lapsi saa tuntumaa eri ruokiin sekä sormin, että suulla. Toki välineet pitää vähitellen ottaa käyttöön. Lastentarhanopettajana mielipiteeni on, että päiväkotiin tullessa olisi erittäin hyvä asia jos on opeteltu kotona syömään edes auttavasti itse. Mukaan arvontaan 🙂

  235. Avatar
   Ira Simanainen

   Sormiruokailu kiinnostaa ja ajattelinkin kokeilla tätä syöttämisen ohella, kunhan päästään maistelemaan kiinteitä ruokia.

  236. Avatar
   Rieetta

   Mukana arvonnassa & artikkeli on hieno&tärkeä aihe, joka varmasti laittaa miettimään asioita lastenkin näkökulmasta:)

  237. Avatar
   Rieetta

   Mukana arvonnassa:) Hieno&tärkeä artikkeli, antaa pohtimisen aiheita omaan arkipäivään:)

  238. Avatar
   Minja

   Enpä edes tajunnut harrastavani sormiruokailua kaksosten kanssa, kunnes googlailin ruokareseptejä vauvoille. Kun on kaksoset, niin on vaan niin paljon helpompaa, kun molemmilla on samalla jotain tekemistä, eli leivän, porkkanan tai muun nakertamista, kun yritän syöttää molempia yhtä aikaa. Viihtyvät tuhat kertaa paremmin! 🙂

  239. Avatar
   Nina

   Sormiruokailu on hyvä tapa antaa lapsen itse syödä, ja se sopii meille isommillekin.
   Mukana arvonnassa.

  240. Avatar
   Tiina

   Tottakai sormiruokailu. Lapsi nauttii, kun saa itse tutkia ruokia ja ruokailu onnistuu kaikilta samaan aikaan.

  241. Avatar
   Piijuli

   Sormiruokailu on hyvä juttu lapsen kehitykselle 🙂 pääsee mukaan ruokatouhuun ihan eri tavalla… Onhan siinä kyl sitten vähä enemmän siivottavaa ruokailun jälkeen 😀

  242. Avatar
   Riitta Latvala

   Sottaista, mutta tarpeellista. Voihan yrittää ohjailla syömistä, eikä vain antaa itsekseen sotata.

  243. Avatar
   Harri

   Moi

  244. Avatar
   Aada

   Sormiruokailu pitäisi olla kaikille lapsille mahdollista, myönnän että söisin itsekin sormin jos se vain olisi hienovaraista ja kansan kesken yleinen tapa… 😀

  245. Avatar
   annemaija rissanen

   sormiruokailu on hyvä tapa lapsi saa tutustua sormiinsa
   ja erilaisiin ruokiin

  246. Avatar
   Päivi

   Mukana arvonnassa ja lusikalla meillä syödään

  247. Avatar
   Päivi

   Mukana arvonnassa, lusikalla syöden

  248. Avatar
   Sari

   Mielenkiintoinen juttu!

  249. Avatar
   Emps

   Olisihan se hyvä oppia mahd. pian syömään välineillä, mutta toisinaan on ihan hyvä kunhan se ruoka jotenkin menee sinne massuun 🙂

  250. Avatar
   Stella

   Osallistun arvontaan, vaikka artikkeli ei olekaan ajankohtainen tällä hetkellä. Ihana kuva! 🙂

  251. Avatar
   Sini

   Kannatan sormiruokailua. Siinä lapsen motoriikka ja taidot kehittyy. Ja lapsi tuntee olevansa itsenäinen

  252. Avatar
   Tytti

   Sormiruokailu ????

  253. Avatar
   Jenna

   Kannatan lusikkaa! 🙂

  254. Avatar
   Anni

   hyvä juttu 🙂 mukana arvonnassa

  255. Avatar
   kirsikka

   Molemmat tavat on ok 🙂

  256. Avatar
   Jatta

   Äiti pääsee helpommalla sormiruokailussa. On mukavaa syödä lämmintä ruokaa yhdessä lapsen kanssa, eikä aikaa mene joka kerta soseiden tekemiseen, ja vauvan syömään houkuttelemiseen. 😀

  257. Avatar
   Mia

   On sormiruokailtu ja koen että se on ollut mielekkäämpää niin lapsille kuin vanhemmille. Ja nopsaan ovat oppineet syömään sosimillakin sit siististi.
   Arvonnassa mukana 🙂

  258. Avatar
   Eliisa

   Sormiruokailu on lapselle hyvä tapa oppia tunnistamaan ja maistamaan erilaisia ruokia. Myös hienomotoriikka ja silmän ja käden yhteistyö kehittyy. Sopii erityisesti ”kinesteettisille oppijoille”.

  259. Avatar
   hannele karhu

   mukana.

  260. Avatar
   Marjo

   Sormiruokaillaan ja välillä lusikalla kokeillaan 🙂

  261. Avatar
   Milla S.

   Kiinnostavaa luettavaa! Mukana arvonnassa!

  262. Avatar
   Paula

   Sanomalehti pöydän alle oli ruokailutyyli mikä tahansa

  263. Avatar
   marjo66

   paremmin ruoka maistui kun sai itse työntää suuhun (ja lattialle)

  264. Avatar
   Mariamaria

   Sormiruokailun kautta lapsi oppii maistelemaan ihan eri tavalla kuin lusikalla syöttämällä 🙂

  265. Avatar
   Henna

   Sormiruokailu kuulostaa hyvältä

  266. Avatar
   Kati M

   Meillä syödään ruoka lusikalla ja kaikkea siinä välissä sormin. Poika 9kk. On sormin kokeiltu banaania, kauramuroja, riisimuroja, maissi-porkkanarenkuloita, pastaa, hedelmiä,… En ole vielä jaksanut kokeilla lusikkaa antaa käteen ruoan yhteydessä (liikaa sotkua, kammoan ruokasotkua).

  267. Avatar
   Tuija Tiainen

   Hei! Minä olen myös neljän pojan äiti. Ovat vain jo aikuisia 28-19 -vuotiaita! Aikanaan en sitä niin merkille laittanutkaan, mutta kuten moni muukin asia; on ruokailukin yksilöllistä. Lapsi osoittaa itse kiinnostuksen, ja kun siltä näyttää, kannattaa antaa tehdä itse. Niin oppii. Minun kohdallani oli pitkät imetysajatkin, jotka vähän myös vaikuttivat asiaan. Esikoiseni oli ihan ”sihtikurkku”, perunat ja muut piti olla niin sileää sosetta, ettei alkanut yököttämään. Voi niitä muistoja!

  268. Avatar
   Aino Honkamäki

   Hyvältä kuullostaa ja artikkelissa oli hyviä vinkkejä ☺

  269. Avatar
   Pike

   Kumpikin tapa on hyvä. Itse suosin enemmän lusikalla syöttämistä ihan vain sotkun vähentämiseksi 😉

  270. Avatar
   Kristiina

   Meillä on kohta sormiruokailut edessä, ja äiskyä vähän jännittää 😀 (Siis se sotkun määrä, kun mieheni on yli-siisti, minä en niinkään) En malta myöskään odottaa että pääsemme yhdessä perheen kanssa samaan aikaan ruokapöytään, niin että pikkuinenkin syö itse samalla kun vanhemmat.(!) On tämä äitiys vaan niin parasta! 🙂 Kiitoksia kun annoit vinkkejä sormiruokailun aloittamiseen!

  271. Avatar
   wirtsu

   Onko tarkoitus jatkaa sormiruokailua päiväkodissa? Tietääkseni päiväkodissa ei saa syödä sormin. Onko tämä otettu huomioon kotona ja päiväkodissa? Kotona: että miten ruokailu sitten onnistuu päiväkodissa? Päiväkodissa: Entä jos lapsi on tottunut syömään sormin? Voiko vanhempien toiveen täyttää, että lapsi saa syödä ruokaa myös päiväkodissa sormin? Itsellä tulee mieleen myös tartuntavaarat, kuten märkärupi, joka tarttuu käsien välityksellä, kuten moni muukin tartuntatauti. Onko siis terveellistä ja hygieenistä ruokailla ainakaan päiväkodissa sormin?

  272. Avatar
   Sini

   Sormin syödään vain pikaruokapaikassa.
   Lusikka käteen lapselle ja ”hyvä, sä osaat” -kannustus riittää.

  273. Avatar
   Nina

   Sormiruokailu on hyvä juttu! Mukana arvonnassa. Odottelen pientä tulevaa sormiruokailijaa saapuvaksi maailmaan näinä päivinä..

  274. Avatar
   R-T

   Odotan kovasti, että päästään sormiruokailemaan. Keskostyttäreni syö jo soseita aikaistetussa aikataulussa, mutta heti kun on vain mahdollista, niin otamme sormiruuat käyttöön.

  275. Avatar
   Piksu

   Mielestäni sormiruokailu on hyvä tapa aloittaa itsenäinen tutustuminen siihen mitä suuhun menee. 🙂

  276. Avatar
   Ismo Leinonen

   Lusikkahaarukka.

  277. Avatar
   Laura

   Sormiruokailua harrastetaan. Vinkit olivat hyviä!

  278. Avatar
   Pia Östergård

   Hyvä juttu!

  279. Avatar
   Marjatta Blom

   Sormiruokailu on hyvä asia. Osa ruuasta menee ruokalapun taskuun ja osa suuhun. Lapsenlapseni käyttää välillä lusikkaa ja välillä sormia. Jos minä syötän häntä toisella lusikalla, hän ottaa päättäväisesti senkin omaan käteensä. Eikä jälkien siivoamiseen kulu kovin pitkä aika.
   Jaffa

  280. Avatar
   Laura

   sormiruokailu on hyvä juttu, kiitos vinkeistä

  281. Avatar
   Juli

   Sormiruokailu on jees

  282. Avatar
   Kristiina

   Kaikki kolme lastani ovat syöneet sormin. Lapsi kokeilee mieluusti uusia makuja tällä tavoin.

  283. Avatar
   Päivi

   Sormiruokailu

  284. Avatar
   Nimetön

   Mukana arvonnassa; esikoisen annoin syödä puuroakin sormin ja tuskailin sotkun määrää. Kolmannen kohdalla totesin, että sormiruokailuun riittää leipä ja muut yleensäkin sormin syötävät, päiväkodissa on kuitenkin osattava käyttää lusikkaa.

  285. Avatar
   Helli Nyman

   Sormiruokailu on todella hyvä .Näin pikkuiset oppivat maistelemaan erilaisia ruokia ja tulee purutuntumaa.Herkuttelua ja samalla helppoa koko perheelle.Jokainen lapsi on oma persoonansa.

  286. Avatar
   Susanna

   Myös meillä päiväkodissa syödään välillä sormin..:)

  287. Avatar
   anne

   Jokainen tyylillään.

  288. Avatar
   Soffi

   Sormiruokailun kannalla! Turhaa nipotusta jos ei anna lapsen vähän sotkea 😉

  289. Avatar
   wiivi

   Sormiruokailu voi olla kiva ja virkistävä juttu myös koko perheen kesken!

  290. Avatar
   Tuuli

   Meille oli helppo tapa kokeilla sormiruokailua maissinaksut, jotka eivät pahasti sotke. Siinä lapsi saa tuntumaa syömiseen.

  291. Avatar
   Nimetön

   sormiruokailua käytin jo 21 vuotta sitten esikoiselleni

  292. Avatar
   Olga

   Sormiruokailu tuntuu meidän perheessä tosi luonnolliselta. Mitä sitä turhia välineurheilemaan!

  293. Avatar
   Viola Korhonen

   Hienoa, syömme yhdessä ain, sormin ja muutenkin.

  294. Avatar
   Ulla

   Sormisyönnillä aloiteltiin aikanaan, leivänmurusista yms lähdettiin liikenteeseen. Samalla tuli hyvää harjoitusta pinsettiotteeseen. Hiljaa hyvä tuli..siitä sitten sujuvasti lusikkaan jne 🙂

  295. Avatar
   Luissara

   Mielenkiintoinen juttu mutta ei ajankohtainen itselleni. Omat pojan lapsetkin ovat jo tuon iän ylittäneet- mutta he söivät aikoinaan niin aterimilla kuin sormillakin. Osallistun arvontaan 🙂

  296. Avatar
   Kahden äiti

   Kahden lapsen äitinä en ymmärrä miten kellään riittää aikaa tai viitseliäisyyttä pestä sormiruokaileva vauva ja vaatteet ja puoli keittiötä monta kertaa päivässä. Meillä molemmat lapset ovat syöneet hyvällä halulla kaikkea mitä on lusikoitu suuhun. Sormin on syöty vauvaiässä silloin tällöin jotain välipalaa. Esikoinen oppi nopeasti syömään itse lusikalla eikä koskaan sotkenut ruualla koska oppi alusta alkaen että ruoka syödään lusikalla ja sen paikka on suussa. Kuopus on vasta 7kk joten itsenäinen syöminen on vasta edessä päin. Muutaman kerran on yhdessä muiden kanssa jotain nakertanut mutta eipä minun ruokailusta ole silloin oikein mitään tullut kun joko saa suuhunsa liian ison palan tai hermostuu kun ei saa mitään suuhunsa. Helpompi siis syöttää ensin vauva ja sitten kylläinen vauva seurustelee pöydässä kanssamme kun me syömme. Lusikalla syöden oppii pöytätavatkin nopeammin kun ei tarvitse oppia pois sormin syömisestä. Lusikan puolesta arvontaan mukaan!

  297. Avatar
   Johanna

   osallistun arvontaan, mielenkiintoinen ja kohta ajankohtainen aihe. Poika nyt 4kk.

  298. Avatar
   Trendejä menee trendejä tulee

   Huh, onneksi ei olekaan lapsenlapsia! Kai niiden olisi annettava sotkea ruualla ja kieriä jossain väriliemissä. Ei muuten kasva kunnon ihmisiä, onko se ihan varma?

  299. Avatar
   heli

   Jeee ???? tosi ajankohtainen juttu meille. Ollaan nyt kk syöty soseita ja hyvin maistuu jossain vaiheessa poikanen(5kk) saa itsekin sormiruokailla kun osoittaa oikeaa kiinnostusta asiaan ruisleipää on jo imeskellyt

  300. Avatar
   Tiina

   Hyvä aihe ja hauskoja kommentteja. Itselläni ei ole vielä lapsia mutta kummipoikien kanssa on tullut itekkin sormin syöpöteltyä 🙂 Sama kai se on millä syö, pääasia että syö ja maistelee eri ruokia !

  301. Avatar
   A. M.

   Esikoinen oli tässä asiassa ”sekasyöjä”, enemmän kuitenkin lusikoitiin soseita suuhun. Sormiruokana käytettiin lähinnä sotkemattomia ruokia, pasta bolognesea ei vedelty sormin.
   Kuopus aloittaa kiinteät talvella ja kun olen tässä lasten välissä lukenut sormiruokailusta, toivon osaavani hyödyntää sitä enemmän jo alusta asti.
   Mies tosin inhoaa sotkua, joten suojavarustus pitänee suunnitella huolella.

  302. Avatar
   Maman

   Mielenkiintoinen postaus! Meidän pienellä tulee parin päivän päästä 6kk täyteen ja on aika aloittaa kiinteät. Olemme suunnitelleet yhdistelevämme soseita ja sormiruokailua. Kiva kuulla, että olette kokeneet sen toimivaksi.
   Monilla vanhemmilla (tai ainakin äideillä) tuntuu olevan kovin ehdottomia mielipiteitä lapsien ravitsemuksellisista ja muistakin asioista. Koitan itse olla olematta turhan ehdoton. Esim. imetys vs. korvike ja kiinteiden aloittaminen sekä soseet vs. sormiruokailu tuntuvat herättävän voimakkaita tunteita. Me olemme toki näihin perehtyneet ja miettineet mihin pyrimme. Jos se ei sitten onnistukaan niin syystä tai toisesta, niin maailmani ei siihen kaadu.

  303. Avatar
   piitu

   Mukaan arvontaan!

  304. Avatar
   Minski

   Sunnuntaina meillä alkaa sormiruokailu kun tyttö on 6 kk. Valmiuksia olisi ollut aloittaa sormiruokailu jo aiemmin, mutta äiti ei ole uskaltanut 🙂 Rintamaidolla ollaan tänne asti päästy!

  305. Avatar
   Aamu85

   Neuvolan ohjeita mukaillen mennään.

  306. Avatar
   He

   Osallistun kilpailuun :). Sormiruokailua ei olla vielä kokeiltu, ehkä joskus…

  307. Avatar
   Anni

   Hyvä, tiivis, asiapitoinen juttu, ei turhaa ”keuhkoamista”, ajankohtaista myös meillä ???? Arvonnassa mukana ????

  308. Avatar
   Mari

   Lapseni, jo aikuinen, söi sormin kun jo oli oppinut lusikalla. Pedantille äidille helpompaa lusikalla syöttö kun ei tarvitse siivota.

  309. Avatar
   Hippe

   Koskaan ei ole liian myöhäistä ruokailla sormin. Eikä liian aikaista.

  310. Avatar
   marianne auvinen

   arvonnassa mukana

  311. Avatar
   A

   Tykkään edelleen sormiruokailla – siksipä käyn mm etiopialaisesssa ravintolassa usein 🙂

  312. Avatar
   tiiu

   Meilläkin ovat sormiruokailleet. Mukana arvonnassa!

  313. Avatar
   Johanna

   Osallistun arvontaan 🙂

  314. Avatar
   Minna

   mukana arvonnassa

  315. Avatar
   Epa

   Mielenkiintoinen kirjoitus ja itsellekin ajankohtainen aihe.

  316. Avatar
   Nimetön

   🙂

  317. Avatar
   Kaisa

   On kokeiltu, eikä hassumpi tapa.

  318. Avatar
   Anne-Maarit

   Molempi parempi pääasia että lapsi istuu samassa ruokapöydässä koko perheen kanssa

  319. Avatar
   Annina

   Hyvä teksti. Itellä ajankohtainen aikalailla vuoden päästä 🙂

  320. Avatar
   Teija

   Kokeiltu on heti puolivuotiaana ja hyvin toimi.

  321. Avatar
   Kupla

   Ajankohtainen kirjoitus 🙂 Sormiruokailu tuntuu olevan nyt pinnalla varsinkin täällä somessa ja hyvä niin. Vielä kun tieto tavoittaisi neuvolat…

  322. Avatar
   mikko

   Sottaista hommaa. Kilpailussa mukana.

  323. Avatar
   Terhi J.

   Sormiruokailtu on jonkin verran. Ihana katsoa pientä pikku ahmijaa ja kaikki yleensä maistunut:) Nopeasti oppineet myös lusikan käyttöön.

  324. Avatar
   Maria

   Mukana!

  325. Avatar
   Ulla

   Lapsen pitää antaa syödä itse, vaikka sitten sormin. Lusikan voi panna ulottuville, ja lapsi voi halutessaan sitä kokeilla, vanhempien mallin mukaan. Koskaan ei pidä tyrkyttää lapselle liikaa ruokaa. Ihan älyttöniä ovat sellaiset lentokoneleikit, joiden avulla tupataan lapselle lusikalla lautanen tyhjäksi. Kyllä nälkä syömisen määrän säätelee. Lattialle voi levittää esim. sanomalehtiä, jos haluaa ettei lattia likastu syöntihommissa.

  326. Avatar
   Hanna

   Onneksi sormiruokailusta puhutaan nykyään niin paljon enemmän kuin ennen. Helpottaa kummasti, kun lapsi viihtyy pöydässä, kun saa itse yrittää maistella sormin.’

  327. Avatar
   Anu

   Molemmilla lapsilla sormiruokailu aloitettu heti kun on oli kiinnostusta 🙂 sotkua mahtuu maailmaan ja ne saa aina siivottua.

  328. Avatar
   sarita

   Kokeiltu on täälläkin. Mukana!

  329. Avatar
   toni

   Pääsee mukaan makumaailmaan maistelemalla sormin

  330. Avatar
   Ukko

   Mä sain sormiruokailla jo 1oo v sitten. Äiti ollut ihan ajan hhermoilla

  331. Avatar
   Sennu

   Mielestäni sormiruokailu on ehdottomasti positiivinen juttu ja lasta tulisi rohkaista siihen!

  332. Avatar
   Tiiuli

   Mukana arvonnassa

  333. Avatar
   liisa tuominen

   hetken sotkua mutta siten helpottaa

  334. Avatar
   Siinatar

   Sormiruokailu omien lasten osalta jo mennyttä elämää, mutta kannatan =D. Mukaan kivaan arvontaan!

  335. Avatar
   Luusnikka

   Meillä ollaan kotona rennosti sormiruokaillen tai lusikalla. Tilanteesta ja päivästä riippuen.
   Mikäli lapset ovat isovanhemmillaan niin silloin syödään lusikalla, koska isovanhemmat eivät perusta sormiruokailusta.

  336. Avatar
   Ritva Kiviniemi

   Tyttärenpoika syö sormiruokaillen. Aivan ihanan näköistä, kun hän pikkuisilla sormillaan saa ruokapalan suuhunsa.
   Sotkua tulee, mutta entä sitten.
   Osallistun arvontaan.

  337. Avatar
   Jenni Haikonen

   Sormiruokailu on minun mielestä luonnollinen tapa opetella syömistä itse. Ja onhan se myös pienestä äärettömän hauskaa 🙂

  338. Avatar
   aino

   meillä ajankohtainen aihe, mielenkiinnolla luin.

  339. Avatar
   Sitruuna

   Sormilla syöminen on mukavaa vauvasta vaariin!

  340. Avatar
   dugu

   Tuttuja juttuja menneiltä vuosilta

  341. Avatar
   ese

   Mukaan arvontaan!

  342. Avatar
   Mariah

   Meilläkin aloitetaan ihan pian…sai hieman vinkkiä miten aletaan kokeilemaan…

  343. Avatar
   kka1968

   Juuri näin – itseoppien!

  344. Avatar
   Jemina Salonen

   Sormiruokailu on jees juttu! 🙂

  345. Avatar
   Julia

   Muistan aina miten kuopus söi omenasosetta käsin.
   Siitä on myös video. Syötin häntä hiljaksiin lusikalla,
   mutta samalla hän sai upottaa kätensä siihen ja ilmeestä näki miten hyvältä sose tuntuu kämmenellä ja sormien välissä. Välillä sitä meni suuhun ja välillä pyyhkäistiin pikkusen takahiuksiin. Tuolloin 4-vuotias isoveli on myös videolla kannustamassa ja kommentoimassa, kaiken kaikkiaan ihana muisto ❤️

  346. Avatar
   Petri

   Sormiruokailua ja aikaa siinä on hyvä ruokailuhomma.

  347. Avatar
   hilkka

   Mukana arvonnassa 🙂

  348. Avatar
   liisi

   meillä molemmat sormiruokaili ja olisi lapsista mielenkiintoista

  349. Avatar
   Tuke

   Meillä neiti oppi todella nopeasti lusikan käytön.

  350. Avatar
   Susanne

   Ajankohtainen aihe meillekin! Nuorin 5kk ja soseita jo maisteltu. Varmasti kokeillaan sormiruokailua, kun voi syöttötuoliin istuttaa 🙂

  351. Avatar
   -A-

   Mukana arvonnassa.

  352. Avatar
   marjukka

   Molempia on kokeiltu;)

  353. Avatar
   Noora

   Helpointa varmasti olisi alotella pehmeillä hedelmillä ja leivällä 🙂

  354. Avatar
   japses

   kiva aihe voi samastua joihinkin kohtiin ja myös huomata erillaisuutta jota on myös sisarustenkin välillä :9

  355. Avatar
   ansu88

   Mukaan myös!

  356. Avatar
   Stolibna

   Siistiksi pitää oppia ensi hetkistä.

  357. Avatar
   Inkeri

   Molemmat keinot ovat olleet käytössä – tilanteesta riippuen.

  358. Avatar
   Riitta

   Mukana arvonnassa 🙂

  359. Avatar
   Tuulia

   Meillä poika alkoi syömään lusikalla heti kun lusikka pysyi kädessä. Kaukalo oli edessä mutta hyvin onnistui lusikoimaan ruuan suuhunsa. Pojalla oli hyvä ruokahalu ja halu itse syödä niin siksi kai oppi niin helposti.

  360. Avatar
   Sara

   Ihanaa antaa lasten itse harjoitella syömistä, sotkua syntyy aina, joten turha sitä on murehtia.

  361. Avatar
   Pinja

   Meillä ainakin lapsi nauttii sormiruokailusta ja kun sitä on harjoiteltu se sujuu lähes sotkuitta ja vanhemmat pääsee helpolla ????

  362. Avatar
   marjo

   Sormiruokailun yhteydessä voi tarjota myös lusikkaa rennolla fiiliksellä ilman paineita.

  363. Avatar
   mikkot

   Osallistun arvontaan

  364. Avatar
   Ulla

   Sormiruokailu on kokeilemisen arvoinen juttu

  365. Avatar
   Tapio

   Ruuasta riippuen voi antaa kokeilla sormiruokailua.

  366. Avatar
   Timo

   Kyllä sormiruokailu on ihan kiva juttu ainakin silloin tällöin

  367. Avatar
   Hannu

   Meillä on kokeiltu sormiruokailua ihan onnistuneesti.

  368. Avatar
   Hanne

   Olen paloitellut ruokaa alustavasti. Sormiruokailu on sen jälkeen sujunut hienosti.

  369. Avatar
   Maija

   Järkeviltä neuvoilta kuulostavat.

  370. Avatar
   emma

   mukana 🙂

  371. Avatar
   Arto Katainen

   Mukana arvonnassa.”Isi, anna vellipullo”- huudot ovat lämpimiä muistoja lähes 30 vuoden takaa.

  372. Avatar
   Nita

   Kokeillaan sormiruokailua soseiden ohessa!

  373. Avatar
   syksy

   Kyllähän sitä jotain täytyy antaa pienen syödä sormin, jotain siistimpää, banaania tai höyrytettyjä kasviksia jne.
   Mutta ei sotkeminen saa olla mikään itsetarkoitus.

  374. Avatar
   Tiina

   Pääasia, että syöminen on mukava asia, kävi se sitten lusikalla tai sormin!

  Vastaa