• You are currently viewing Parhaat ulkoleikit. Muistatko nämä omasta lapsuudestasi?

  Parhaat ulkoleikit. Muistatko nämä omasta lapsuudestasi?

  Parhaat ulkoleikit. Kuvien vaatteet mainos: Zombie Dash Suomi

  Meillä alkoi nyt syysloma. IHANAA!!! Rakastan syksyn värjeä ja ulkoilua raikkaassa syysilmassa. Mobiililaitteiden aikakautena tuntuu unohtuneen kaikki lasten perinteiset pihaleikit. Ainoa leikki ulkona on enää Pokemon GO, tai sitten istutaan vaihtoehtoisesti kiipeilytelineessä ja näprätään kännykkää.

  Haastankin nyt kaikki äidit viemään lapset leikkimään perinteisiä pihaleikkejä ulos. Jos niiden säännöt ja niissä tarvittavat varusteet ovat päässeet unohtumaan, niin tässä vielä muistutusta muutamista tutuista pihaleikeistä. Mukana syksyn ehdoton suosikkini poikien kanssa: Tuikkis.

  parhaat ulkoleikit

   

  Parhaat ulkoleikit

  Tuikkis

  Varusteet: taskulamput, iltahämärä
  Säännöt: Rakkaalla lapsella on monta nimeä, myös tuikkis kantaa useita eri nimiä. Meidän suunnalla puhuttiin tuikkiksesta. Leikissä jokaisella lapsella on oma taskulamppu. Yksi on etsijä ja muut juoksevat piiloon. Piilossa olevat pitävät lamput pimeänä ja etsijä etsii oman taskulamppunsa avulla muita.
  Mikäli etsijä ei meinaa löytää muita, hän voi käskeä piilossa olevien väläyttämään taskulamppujaan. Leikkiä leikitään tietysti hämärässä tai pimeässä ja se tuokin leikkiin vähän lisäjännitystä.

  Kirkonrotta

  Varusteet: ei varusteita

  Säännöt: Valitaan Rotta lasten keskuudesta. Rotta Kääntyy kasvot seinään päin, muut lapset asettuvat hänen taakseen. Joku pistää sormella rottaa selkään. Rotta kääntyy ja yksi lapsista kysyy rotalta ”kuka”?Rotta koittaa arvata kuka pisti häntä selkään ja sanoo sen lapsen nimen ketä epäilee. Epäilty kysyy ”Onko totta?”. Rotta sanoo ”Totta kuin kirkonrotta”. Epälty komentaa ”määrää matka”, Rotta vastaa ”kaksi kertaa talon ympäri juosten”.

  Mikäli Rotta epäili väärää lasta, joutuu Rotta itse juoksemaan määräämänsä matkan. Lapset huutavat ”Ala mennä”.  Jos taas Rotta epäili oikeaa lasta, niin epäilty lähtee juoksemaan saman matkan. Muut lapset ryntäävät piiloon (myös alkuperäinen Rotta, mikäli hän arvasi oikein). Kierrokset tehtyään etsijä huutaa ”Rotta kotona!” (eli Rotta on voinut nyt vaihtua). Tämän jälkeen etsitään piilossa olevat. Nähdessään jonkun Rotta juoksee aloituspaikalle, lyö seinään ja huutaa, ”Sakari rotta!” Mutta jos Sakari ehtii ensin hän saa huutaa, ”Oma rotta!” Se jonka nimen Rotta saa huudetuksi ensin jää seuraavalla kierroksella. Kaikki lapset etsitään.

  Lue myös:  Lue myös: Onnellinen perhe syö yhdessä

  Piiloutuneilla lapsilla on mahdollisuus pelastaa kaikki kiinni jääneet juoksemalla aloituspaikalle ja huutaen ”Oma rotta, kaikki pelastettu”. Tällöin sama rotta joutuu jäämään uudestaan ja juoksemaan taas alkuperäisen määrätyn matkan. Tällä välin kaikki löydetyt pelastuvat ja voivat piiloutua uudestaan.

  Pellehypyt lehtikasaan

  Varusteet: paljon lehtiä ja haravat

  Säännöt: Säännöt ovat helpot. Kerätään mahdollisimman paljon lehtiä yhteen kasaan. Kun lehtiä on tarpeeksi  lapset asettuvat jonoon ja yksi lapsista jää pellehyppytuomariksi. Yksi lapsi kerrallaan otetaan juoksuvauhti ja hypätään hauska pellehyppy lehtikasaan. Hypyn jälkeen tuomari antaa pisteen 0-10 ja kerätään levinneet lehdet takaisin kasaan. Tämän jälkeen on seuraavan hyppääjän vuoro.

  Kymmenen tikkua laudalla

  Välineet: 10 tikkua, lauta,  laudan alle jokin koroke

  Säännöt:  Asetetaan 10 tikkua laudan toiseen päähän. Valitaan yksi etsijäksi. Joku muu kuin etsijä polkaisee lautaa niin että tikut lentävä mahdollisimman kauaksi. Etsijä kerää tikut mahdollisimman nopeasti takaisin laudan päälle, muut menevät piiloon. Kerättyään tikut etsijä huutaa, ”10 tikkua laudalla!” ja alkaa etsimään.
  Löydetyt kerätään laudan lähelle odottamaan, sillä jos joku piilossa olevista ehtii polkaista laudalta tikut ja huutaa samalla, ”10 tikkua laudalta!”. kaikki menevät taas piiloon ja etsijä kerää tikut uudestaan laudalle. Leikki jatkuu kunnes kaikki no löydetty. Ensimmäisenä löydetty joutuu etsijäksi seuraavalla kierroksella. 

  Tervapata

  Välineet: keppi

  Säännöt: Piirretään maahan iso ympyrä ja sen kehälle jokaiselle lapselle oma paikka. Ympyrän keskelle piirretään pieni ympyrä, joka on tervapata. Jokainen lapsi asettuu omaan paikkaansa seisomaan kasvot tervapataan päin. Yksi lapsista jää kiertäjäksi. Kiertäjä lähtee kiertämään ympyrää pudottaen matkalla kepin yhden pelaajan taakse.
  Lapsi jonka taakse kiertäjä pudottaa kepin, ottaa tikun maasta nopeasti ja lähtee juoksemaan vastakkaiseen suuntaan piirin ympäri.  Tarkoituksena on kisata siitä, kumpi ehtii ensin tyhjäksi jääneelle paikalle. Ilman paikkaa jäänyt jatkaa kiertäjänä. Keskellä olevaan tervapataan joutuu, jos ei huomaa taakseen pudonnutta tikkua ja sen tiputtanut pelaaja ehtii kiertämään koko kierroksen. Tervapadasta pääsee pois kun seuraava pelaaja joutuu sinne.

  Peili

  Varusteet: ei varusteita

  Säännöt: Valitaan yksi lapsista Peiliksi. Peili seisoo seinää vasten selin muihin pelaajiin. Toiset seisovat peilin takana rivissä vähintään 20 metrin päässä. Kun Peili on kasvot seinään päin voivat muut pelaajat kävellä/juosta kohti Peiliä. Peili kääntyy nopeasti liikkujiin päin ja jos hän näkee jonkun pelaajista liikkuvan, tämä joutuu palaamaan takaisin lähtöviivalle. Se joka ensimmäisenä ehtii koskettamaan peiliä ja huutamaan oman nimensä on seuraava peili.

  Nurkkis

  Varusteet: ei varusteita

  Säännöt: Tunnettu myös nimellä Nurkkajussi. Valitaan rakennus jonka ympäri pääsee kulkemaan. Valitaan lapsista yksi Nurkkajussiksi. Nurkkajussi lähtee kiertämään taloa ja muut pelaajat toiseen suuntaan. Tarkoitus olisi että kun Nurkkajussi ja pelaajat sattuvat samalle kohdalle talon reunaa, niin Nurkkajussi ei näkisi muiden pelaajien liikkuvan lainkaan (hieman sama idea kuin peilissä). Nurkkajussi jatkaa matkaan samaan suuntaan kuin aikaisemminkin, pelaajat taas toiseen.
  Jos Nurkkajussi näkee pelaajan liikkuvan, joutuu tämä pelaaja palaamaan takaisin alkuun. Voittaja on  pelaaja, joka ehtii ensimmäisenä kiertämään talon ja koskemaan aloituspaikkaa ennen Nurkkajussia.

  Ja ei kun leikkimään!!! Nämä ihan parhaat ulkoleikit on hauskoja ja niissä tulee myös kuuma!

  ulkoleikit

   

  Kommentit

  1. Ihanat nuo housut!!!!!♡♡
   Taskulamppujen kans just eilen heiluttiinkin pihalla. Tais olla mun mielestä kaikista jännintä:)

  2. Piijuli

   Mä muistan et meillä ois lapsena ollu joku loru tossa Kirkonrotassa… Mitenkähän se meni… Käsillä ”pestiin” rotan selkää ja joku kohta oli ainaki et ”vastapesty, puhdas selkä, kuka siihen viimeiseksi koski?”

   1. Jonna-Emilia

    Joo tätä mekin kavereiden kanssa mietittiin, mut todettiin, että lorut oli kaikilla vähän erilaiset. Päädyin siksi laittamaan tämän pelkistetyn version 🙂 Meillä tais mennä jotenkin ”vasta pesty puhdas selkä, kuka siihen viimeks koski likaisilla sormilla…”

  Vastaa