• You are currently viewing Nuorten kondomit -kuka ne ostaa?

  Nuorten kondomit -kuka ne ostaa?

  Kenen pitäisi hankkia poikien kondomit, kun he tulevat siihen ikään?

  “Mieti sitten kun sun pojat on isoja, sähän joudut vararikkoon kun joudut ostamaan niille kondomeja. Jos viikossa 17 vuotias kuluttaa yhden paketin kondomeja, niin sulla menee yhden lapsen kondomeihin 20€/kk. Se kerrottuna neljällä pojalla on 80e/kk ja se kerrottuna vuodella on 960€… aika iso investointi lasten seksielämään. “ pohti eräs tyttöjen äiti.

  Kuka hankkii nuorille kondomit?

  Kuuluuko poikien vanhempien oikeasti rahoittaa poikiensa seksielämä? Tuhat euroa vuodessa kuulostaa aika hurjalta.

  Eikö vastuu kuulu nuorille itelleen, molemmille seksin osapuolille?

  Toisaalta äitinä sitä tietysti toivoo, että pojat huolehtivat itse ehkäisystään eivätkä jätä yksin kumppanin varaan ehkäisyn hankkimista. Tämä jo ihan pojan omaksi turvaksi, joten pitääkö meidän poikien äitien sitten kuitenkin alkaa säästämään tulevaisuutta varten?

  Poikien kondomit kondomilaatikossa

  Onneksi totuus on jotain muuta. Osa pojista lentää pesästä jo ennen kuin pienemmät tulevat siihen ikään. Kondomeja ei siis suurperheessäkään onneksi tarvitse hankkia monelle samaan aikaan. Eikä nuoret pojat kovin todennäköisesti kuluta ihan pakettia viikossa, ainakin toivomme niin. Voi myös olla, että pojat jättävät seksitouhut avioliittoon tai ainakin aikuisuuteen. Eihän sitä koskaan tiedä.

  Mutta miten niitä kondomeita olisi kätevin pojalle tarjota?

  Kondomilaatikko? Sellainen voisi toimia.  “Täällä näitä sitten on, jos joskus tulet tarvitsemaan” -voi vanhemmat näyttää pojalleen. Näin päätösvalta seksin aloittamisesta jää täysin pojalle eikä äidiltä tarvitse pyytää rahaa kondomeihin jatkossakaan.

  Tai ehkä pojan viikkorahaa voi nostaa siinä vaiheessa kun kondomit tulevat ajankohtaiseksi.

  Miten teillä toimitaan?

  Poikien kondomit

  Miten olet hoitanut tämän isompien poikiesi kohdalla tai miten olet ajatellut toimia myöhemmin?

  Kommentit

  1. Onneksi myös fiksut ja vastuulliset tyttöjen äidit huolehtivat lastensa seksuaaliterveydestä ja -kasvatuksesta, joten todennäköisesti teidän lasten kondomilasku puolittuu.

  2. telttu

   Kondomilaatikko on erinomainen ajatus, mutta muutama asia pohdituttaa. Entäs jos poikien lisäksi rahoitat vielä vieraissa käyvän miehesi kondomit? Pitäisikö olla sit olla toisaalta tyytyväinen jos se käyttää kumia? Voihan sieltä sitten itsekin käydä hakemassa jos haluaa maksaa pettävälle puolisolle samalla mitalla takaisin. Minä kuvittelin moisen menon olevan elämälle vierasta mutta todellisuus jöi lujaa hereille.

   1. Jonna-Emilia

    Niin tai mitä jos pojat jakavat kondomeita kavereillekin ja kaikki minun laskuun…

  3. Lukija

   Eiköhän ne pojat saa nuorempana ostaa ihan itse kondomit. TUskinpa pojat vanhempana maksaa esim.e-pillerit. Poika nuorena maksaa tyttö isona;-)

   1. Jonna-Emilia

    On se kondomi tytönkin turva. En nyt ihan näkisi sen olevan vain pojan asia. Parempi molempien huolehtia.

  4. Kolmen lapsen äiti vm.91

   Itse en todellakaan ymmärrä nykyvanhempien seksuaalikasvatusta. Miten olisi vaikka opettaa lapselle, että aktiivinen ja säännöllinen seksielämä (jossa kuluu paketillisen kortsuja viikossa) aloitetaan sitten vasta, kun on varaa itse se kustantaa ja myös mahdolliset seuraamukset jos vahinko kortsusta huolimatta sattuu.

  5. Kolmen lapsen äiti vm.91

   Itse en todellakaan ymmärrä nykyvanhempien seksuaalikasvatusta. Miten olisi vaikka opettaa lapselle, että aktiivinen ja säännöllinen seksielämä (jossa kuluu paketillisen kortsuja viikossa) aloitetaan sitten vasta, kun on varaa itse se kustantaa ja myös mahdolliset seuraamukset jos vahinko kortsusta huolimatta sattuu.

  6. Jo aikuisten Äitee

   No en kyllä ymmärrä ollenkaan miksi pitäisi vanhempien kondoomitkin rahoittaa! Eiköhän niitä menoja ole ihan tarpeeksi muksujen hankinnoissa muutenkin 😀 Minulla on jo aikuinen poika ja ei tullut aikoinaan mieleenkään että pitäisi hänelle kortsut hankkia. Ei tarvinnut edes pahemmin niin sanotusti antaa mitään seksi valistusta, kyllä nykyajan nuoret tietävät ne asiat jo siinä vaiheessa kun me vanhemmat mietimme miten alkaisimme heitä “valistaa” 🙂 Lisäksi meillä on tytärkin joka nyt myös aikuinen, ihan itse hän aikoinaan hankki ja maksoi E-pillerit kun alkoi seurustelemaan, myös hänen kanssaan nämä asiat sujui todella hyvin ja heistä kasvoi tosi ihania ja järkeviä ihmisiä! Joten ei huolta lasten/nuorten seksi asioista, ovat meitä fiksumpia nykyään, luottakaa siihen.

   1. Jonna-Emilia

    Niin, vierastan kyllä minäkin ajatusta, että rahoittaisin poikieni kondomit. Toki menot lisääntyvät muutenkin kun poika kasvaa isommaksi ja siinä mielessä viikko/kuukausirahan lisääminen on kohdallaan tietyssä iässä muutenkin.

  7. Tsippi

   Kondomit eivät ole noin kalliita. 10kpl paketin saa 3 eurolla, joten paketti per viikko maksaa 12e/kk eli 144e vuodessa.
   Verrattuna muihin lapsen aiheuttamiin kuluihin (vaatteet, harrastukset, viikkoraha, kännykkä…) puhutaan tosi pienistä summista, jotka ei vie ketään vararikkoon.

   1. Nimetön

    En usko et 10 kpl riittää viikoks. Pikemminkin 1-3 päiväks

   2. Marika

    En kyl usko et 10 kpl riittää viikoks, ehkä pikemminkin 1-3 päiväks.

   3. Getsuska

    Siis muistanko väärin, että esim. kondomeja / e-pillereitä nuoret saa suurimmassa osassa kunnista esim kouluterveydenhoitajan kautta ilmaitteeksi?

  8. Hei rakas miten menee

   Toivon pystyväni kasvattamaan lapseni yhtä konservatiivisesti kuin minut on kasvatettu: seksielämä alkaa vasta avioliitossa. Tämä ei käytännössä toteutunut kohdallani, mutta ensimmäinen seksikumppanini oli tuleva aviomieheni. Seksi on niin pyhä, kaunis ja arvokas asia, että sitä ei pitäisi “harrastaa”.

   1. Nimetön

    Miksi se on pyhä,kaunis ja arvokas asia?

  9. Nimetön

   Minusta kondomilaatikko on hyvä idea! Ei nuorilla aina ole rahaa tai uskallusta ostaa kondomeja kun niitä tarvisi. Minusta se on kurjaa, että ajatellaan, että kyllä ne huolehtii kun välttämättä ei todellakaan huolehdi. Aborttien määrä maassamme on valtava eikä nuorten aborteista tiedoteta vanhemmille. Tätä kondomiasiaakin tärkeämpää on tietty se aikasin avoin keskustelu vastuunkannosta, seksikumppanin välittämisestä ja mitä kaikkea voi käydä kuten raskaus, sukupuolitaudit. Meillä 3 tyttöä ja poika ja aion tulla puhuun heille asiasta paljon ja kortsulaatikko otetaan käyttöön, ehkä tuputetaan kavereillekin. 😀 😉 Seksielämän aloittamisikään en puutu sen enempää kunhan nuori on siihen fyysisesti ja henkisesti siihen valmis ja halukas. Pyrin opettamaan myös, että seksi kuuluu parisuhteeseen ja rakkauteen. Varsinkin vielä siinä iässä.

  10. Roosa

   En usko että tälläinen pohdinta tulee kauhean tarpeelliseksi. Jos pojat saavat kuukausirahaa tai muuten rahaa omiin tarpeisiinsa he ostavat samalla rahalla myös kondomit. Pitää muistaa että ehkäisypillerit yms ovat todella yleisiä jo yläasteikäisillä vaikkei seksiä harrastettaisikkaan.(kuukautisten helpottaminen) Vaikka se ei tietenkään suojaa taudeilta. Saattavat nuoret käyttää tätä pelkkänä ehkäisynä. Tyttöjenhän vanhemmat e pillerit ja muut pääosin maksavat, hinta saattaa olla jopa 150 e vuodessa. Monesti myös pariskunta sopii keskenään kumpi maksaa ehkäisyn, esim tyttö maksaa kun hänellä on rahaa ja toisinpäin. En usko, että pojat tai tytöt haluavat erityisiä apua ehkäisyn hankkimiseen, korkeintaan rahaa, seksivalistusta, tieto mistä ehkäisyvälineitä saa ja miten.

  11. Taina

   Ei herranjumala! Miten te voitte edes ajatella noin? Kortsuja saa ihan nuorten ehkäisyneuvolasta ilmaseks niin paljon ku haluaa. Minä sillon 16-v tyttönä otin aika reippaasti laukkuun kortsuja kun e-pillereihin hain reseptiä. Ja mun vanhemmat on ostanut/ antanut rahaa siihen, että oon saanu ehkäisystä huolehdittua. Mutta jokasella tietty se oma tyyli. Siinä ei sitte auta paljoa ihmetellä kun on lapsi tulossa ja sukupuolitauteja löytyy. Valoja päälle vanhemmat nyt! Jos en ite olis saanut silloin vanhemmilta apua, kun tarvitsin ni voi olla et olisi teiniäiti tullut.. Eikös se kustanna enemmän maksaa lapsen ja lapsenlapsen elämää, vai potkitteko pihalle ettei vaan teiän kukkaro pienene?

   1. Jonna-Emilia

    Hmmm… kenelleköhän tämä postisi on tarkoitettu? En minä aikanaan sitä kyseenalaistanut etteikö kondomit olisi tärkeitä ja etteikö niihin rahaa annettaisi.

  12. Julia

   Ei oo kyllä poikien vanhemmilla mitään syytä valittaa kortsujen hinnoista, kun samaan aikaan tytöt joutuu pillereistä maksamaan pahimmillaan 50€ tasosta summaa ja siihen päälle kaikki siteet ja tamponit sun muut. Jotain rajaa nyt!

   1. Jonna-Emilia

    Kuka on valittanut? Täällä on pohdittu asiaa. Minä en edes henkilökohtaisesti näe asiaa niin, että kondomit olisi pojan yksin hakittava. Itsekin olen niitä nuorena hankkinut, enkä sysännyt poikaystävälle koko vastuuta. Sama pillereiden kanssa, vakituisessa suhteessa olevat voisivat maksaa nekin puoliksi. Irtosuhteita ei pelkillä pillereillä kannata tietysti harrastaakaan. Onneksi naisten ja miesten rahallisia menoja ei tarvitse kuitenkaan vertailla. Molemmilla varmasti löytyy rahanmenoa yhtä paljon. Naisilla nuo kuukautiset ja miehillä sitten taas partakoneet ym, Ei ole mikään kisa.

  13. Hyvä avaus

   Ihana avaus! Seksuaalivalistus on monesti puutteellista, ja nuorisossa on monesti virheellistä tietoa tautien leviämisestä ja (mikäli ovat naisen kanssa) siitä missä tilanteissa voi tulla raskaaksi. Omasta mielestäni kondomipurkki on hyvä. Kondomeja voi myös muistaakseni kysyä koulun terveydenhoitajilta. On hyvä vanhempana että ei tee oletusta missä iässä lapsesi ryhtyvät aktiiviseksi, vaan että kondomipurkki on olemassa jo ennen kun he ovat 17-vuotiaita. Siitä voisi myös tehdä juttu että jos joku saa ilmaisia kondomeja saavat myös laittaa purkkiin. Ja että opettaa että on hyvä olla aina mukana yksi lompakossa. Terveys ja suojaaminen taudeista on tärkeätä. Ehdottaisin myös että ei vaan puhu siitä että ne ehkäisevät raskautta vaan myös taudeilta muunlaisessa seksissä kun penis-vagina-yhdynnässä, ja että on tärkeätä ihan riippumatta seksikumppanin sukupuolesta.

   1. Jonna-Emilia

    Kiitos asiallisesta postista. Siinähän se vaikeus juuri piileekin, että miten tarjota mahdollisuus ehkäisyyn, kuitenkaan tuputtamatta vielä ajatusta seksistä. Vanhemmuus on vaikeaa 🙂

  14. Jonna Turkka

   Musta on tosi hienoa, että asiaa voidaan miettiä asiana. Ei se “tapakasvatus” estä niitä kauniita lapsosia harrastamasta seksiä, vaikka vanhempiaan kunnioittaisivatkin 😉 Mutta varmaan sekin on vanhempien etu kieltää seksuaalisuus, ettei vaan kotona tarvii käsitellä asiaa <3 Itse olen sitä mieltä, että seksuaalisuus on nautintoa, ei pelkästään lastentekoa varten. Ikävää, jos joku haluaa omasta elämästään jättää pois moisen mahdollisuuden. 🙂 Ja jos asiaa viedään vielä pidemmälle, niin seksuaalienergiahan on elämänenergiaa; sitä energiaa, jolla elämässäsi ylipäänsä toimit.
   Jos lapset/nuoret eivät kotona voi/halua puhua seksistä, niin netti on pullollaan tietoa ja vaikka sitten sitä pornoa, mistä otetaan mallia. Mitä enemmän nettiin tulee "tervettä tietoa" seksuaalisuudesta, sen parempi. Mitä enemmän sitä näkyy kotona/kotikasvatuksessa, sen parempi. Toki on hyvä, jos seksuaalisuuden "pimeistä puolista" on kirjoitettu myös tiedostavaan/asialliseen sävyyn (kultit yms). Niin ja joo, kavereiltahan sitten kans kuullaan tarinoita, olivat sitten totta tai ei.
   Vaikka seksuaalisuus onkin yksilöllistä, kehollista ja hyvin kokemusperäistä, niin tieto auttaa myös siinä, että ei tule rajojen ylityksiä ja ylilyöntejä. Itseluottamus ja itsetuntemus kasvaa, kun ei tarvii ihmetellä.
   Annan nyt sellaisen aika alkeellisen esimerkin, mutta sanotaan, että ihminen joka ei "koskaan" ole vaikka kosketellut itseään, niin sitten tulee joku tyyppi, joka koskee ns. väärään paikkaan ja sitten syyllistyt siitä, miksi se tuntuu hyvältä.. etkä oo enää ihan varma, rikottiinko rajoja vai ei. Versus ihminen, joka tietää, mikä on ystävällistä kosketusta ja "omalle keholleen sopivaa" missäkin tilanteessa.
   En sano, että vanhemman nyt pitäisi olla kädestä pitäen näyttämässä, mutta ehkä lähinnä vaan ohjata terveen seksuaalisuuden piiriin. Mitä seksuaalisuus on ja mitä siihen kuuluu, mikä on omakohtaisesti sopivaa ja miten muita pitää kohdella (kunnioittaa toisten rajoja yms). Ja tässä tapauksessa myös ne kortsut on hyvä lähtökohta mun mielestä. Valitettava totuus tietysti on, että enempää ei voi opettaa/valaista toiselle, kuin mitä itse itseään tuntee ja mitä itselleen seksuaalisuuden saralla sallii. Eikä kai meillä kenelläkään ole paljon ollut roolimalleja tän asian saralla 😉 Mullekin on koulussa ja kotona lähinnä opetettu ehkäisystä.. ja loput on itse opiskeltava ja ihmeteltävä (naisen anatomia, miehen anatomia, omat mieltymykset, kommunikointi :D, toisen mieltymykset, omat rajat, toisen rajat jne.)
   Tässä nyt jotain aiheeseen liittyen heränneitä ajatuksia. 🙂

  15. Neea Järvenpää

   Koulun terkkarilta saa ilmaiseksi. Eli teinini kondomit kustansi valtio ja veronmaksajat. Kiitos siitä!

  16. Jenzu

   Halvimmat kondomit Prismassa näyttää maksavan 5,50/30 kpl. Vaikkei nämä kelpaisi niin kyllä muitakin edullisia vaihtoehtoja on. Ei se hinnasta jää kiinni se on selvä. Vähän klikkiotsikoinnin makua tässä vaikka kuinka on tärkeä aihe. Laatikollinen eri kortsuja on varmasti hyvä idea sitten kun sen aika tulee ja isä voi ne pojille esitellä, jos äidin kanssa aiheesta puhuminen tuntuu kiusalliselta.

   1. Jonna-Emilia

    Mikä on klikkiotsikko? Eikö otsikon kuulu yleisestikin olla houkutteleva jotta juttu luetaan. Ihan uutisista lähtien. Vai meinaatko, että bloggaajan otsikon pitää olla tylsä jotta juttua ei vain luettaisi? Tästä “klikkiotsikosta” pitää kyllä kiittää henkilöä joka koko jutun minulle vinkkasi ????

    1. Jenzu

     Klikkiotsikko tarkoittaa kun on karrikoidusti ja jopa vääristäen otsikoitu kirjoitusta, uutista jne. Keltainen lehdistö harrastaa tätä rasittavan paljon. Tarkoitus saada paljon lukijoita klikkailemaan. Houkutteleva otsikko onkin ok mutta suorastaan virheellinen ei. Oon kyllä tykännyt monista kirjoituksista täällä. En nyt haukkumaan tänne tullut.

     1. Jonna-Emilia

      Ok, ymmärrän mitä ajat takaa. Enkä kyllä itsekään tykkää sellaisista. Erityisesti en pidä jos joku lause jätetään ikään kuin kesken ja juttu pitää avata nähdäkseen siitä loput. Mutta näitähän toki tehdään blogimaailmassa paljon. Se on varmasti hiuksenhieno se raja mikä on hyvä ja mikä ei. Tämä otsikko on tosiaan suoraan Jasminen lause ja koska koko juttu syntyi siitä yhdestä lauseesta, niin siksi sen halusin tuohon pistää. 🙂

  17. Mimmu

   Jos 20€/kk/lapsi vie perheen vararikkoon, hämmästyttää, miksi lapsia on alun perin hankittu niin monta.

   Hyvin pieni vähemmistö teinipojista pääsee harrastamaan seksiä noin usein (useimmat eivät lainkaan)… keskimääräinen neitsyyden menetysikä pojilla on muistaakseni 17 ja 18 vuoden välissä.

  18. Ei vielä mummoksi

   Paljo rahaa jos noin laskee? yläkoululla saa ainakin meillä terkkarilta…. Toki se vaatii sen että kehtaa hakea…. Mä oon vaan tuumannu että kun tulee tarve niin voi mainita että äiti kyll hakee jos ei ite kehtaa- ei oo vielä pyydetty? mutta lupas hakee ite…

  Vastaa