• You are currently viewing 8 kultaista sääntöä poikien äideille

  8 kultaista sääntöä poikien äideille

  Se on kuulkaa tarkkaa ja vaativaa hommaa olla poikien äiti. Olet itse nainen joten olet aina nähnyt ja tulet aina näkemäänkin asiat tyttöjen/naisten vinkkelistä. Poikien äideille vaatii taitoa osata katsoa asioita poikien/miesten silmin.

  Muista silloin nämä kultaiset säännöt:

  1. Älä koskaan naura pojallesi

  Naisilla on välillä paha tapa naureskella miehille. Erityisesti poikien äitinä älä koskaan naura miesten piirteille tai varsinkaan poikasi piirteille. Poikasi luottaa siihen, että arvostat häntä ihmisenä ja poikana, eikä hänen mahdolliset poikamaiset/miesmäiset piirteensä ole pilkkaamisen arvoisia. Poika saattaa muistaa äidin naureskelut ikuisesti. Hyväntahtoinen yhdessä nauraminen on tietysti asia erikseen.

  2. Anna pojan osallistua

  Mies ei osallistu, koska hän ei ole saanut lapsenakaan osallistua. Jo kouluikäisten lasten kohdalla saattaa huomata rajanvetoa siinä, että pojat passitetaan odottamaan ja tytöt järjestelevät paikat tai kattavat pöydän. Anna pojalle vastuuta. Anna hänenkin tehdä asioita ja suoriutua tehtävistä ikätasoisensa mukaisesti. Pojat kyllä tykkäävät yhtälailla kun saavat vastuuta ja mahdolliosuuksia suoriutua tehtävistä. Poika voi myös lapsesta asti osallistua perheen valintoihin ja oppia samalla tekemään päätöksiä. Tietysti vain sellaisten päätösten osalta joihin lapsi voi ottaa osaa.

   3. Ole aina poikasi puolella

  Tärkeääkin tärkeämpi asia on olla aina oman poikansa puolella. Pojan mahdolliseen huonoon käytökseen pitää tietysti puuttua ja poika tekee varmasti paljon muitakin virheitä elämässään. Äitinä on lupa olla kovin pettynytkin. Niistäkin tunteista huolimatta muista pitää poikasi puolia aina. Poikasi oppii luottamaan sinuun, vaikka aina ei täydellisesti käyttäytyisikään. Auta poikaa pääsemään vaikeista ajoista ylitse ja auta häntä kasvamaan ihmisenä sellaiseksi, että hänen puoliaan on helppo aina pitää.

   4. Vastaa aina poikasi kysymyksiin

  Oli poikasi minkä ikäinen tahansa, niin vastaa hänen kysymyksiinsä. Jos pojan kysymykset ovat haastavia, niin onneksi on olemassa GOOGLE. Kysymykseen voi vastata myöhemminkin, kunhan vastaa. Utelias lapsi on hyvä asia, hän haluaa tietää asioista ja vastailemalla lapsen kysymyksiin hän oppii todennäköisesti enemmän kuin lapsi, jonka kysymyksiin ei vastailla.

  5. Anna pojan itkeä ja tuntea

  Vanha sanonta “pojat eivät itke” voidaankin unohtaa ikuisiksi ajoiksi. Pojat itkevät ja saavat itkeä, ihan siinä missä tytötkin. Pojat tarvitsevat syliä, halausta ja lohdutusta, sekä tunteidensa sanoittamista. Kukaan lapsi (tai aikuinenkaan) ei itke turhaan ja sille on aina olemassa jokin syy. Käytä tilaisuutta hyväksesi ja juttele pojan kanssa hänen tunteistaan. Hyväksy myös se, jos poikasi ei koe tarvetta itkeä esimerkiksi niin paljon kuin sisaruksensa. Jokainen lapsi on omanlaisensa.

  6. Hyväksy hänet sellaisena kuin hän on

  Tämä on tärkeä kohta ja sama pätee itseasiassa kaikkiin ihmissuhteisiin. Naisen tehtävä ei ole muokata ihmisistä itselleen täydellistä, vaan ottaa heidät juuri sellaisena kun he ovat. Poikasi ei välttämättä ole yhtään sellainen kun odotit tai toivoit, mutta hän on omanlaisensa. Kun hyväksyt poikasi sellaisena kun hän on, oppii poikasikin arvostamaan itseään, eikä anna jatkossakaan muiden lähteä muokkaamaan itseään.

  7. Ihaile poikaasi

  Pojat (kuten ihmiset yleinsäkin) kaipaavat ihailua. Ihailua olisi hyvä saada myös omalta äidiltään. Kun poika rakentaa legoista aluksen, niin muista ihailla hänen upeaa teostaan, vaikka se sinusta tuntuisikin ihan tyhjänpäiväiseltä hommalta. Kun poika tekee jääkiekossa maalin, niin muista kehua ja ihailla häntä sekä hänen suoritustaan. Vaikka poika ei maalia tekisikään, niin koita löytää suorituksesta kehuttavaa sen sijaan, että etsit koko ajan pojat tekemisistä virheitä tai parannettavia yksityiskohtia.

   8. Tue poikasi unelmia

  Unelmat ovat ihmisen suuri voimavara. Älä tapa poikasi unelmia, vaikka ne kuinka hulluilta kuulostaisivatkin. Poikasi saattaa unelmoida lentämisestä tai avaruusmatkasta, antaa hänen unelmoida. Kun ikää tulee lisää, niin unelmat kyllä muuttuvat realistisemmiksi. Unelmia ja tavoitteita pitää olla, ihminen ilman unelmia on vain tyhjä kuori. Jos oma äiti uskoo pojan mukana hänen unelmiinsa, ollaan jo puolivälissä matkaa. On hyvä silti myös muistuttaa, että elämässä on hyvä opppia hyväksymään myös ne asiat, jotka eivät ihan unelmien mukaisesti mene.

  Kommentit

  1. tiituskainen

   Kiitos! 27v nuorenmiehen äitinä allekirjoitan kaikki lausekkeesi! Erosin pojan ollessa pieni ja kyllä oli vaikeaa olla moittimatta isää “kaik miehet ovat samanlaisia ” Minähän siinä miestä kasvatan! Hän on saanut osallistua ja olla osallistumatta, mutta joitakin vaatimuksia oli. Nyt hän pyykkää omillaan, osaa hoitaa kauppa-asiat ja muutkin…opiskelee kiinnostavaa alaa ja pyrkii osaltaan “parantamaan maailmaa” Hän kohtelee naisia kauniisti, joka on tosi mieleinen asia mulle tietenkin! Tukeminen, se tukeminen ja lapsensa tunteminen on juuri se äidin tärkein osa! Tätä tarinaa kannattaa jakaa, tässä on totuuden siemen! Kiitos sulle!

   1. Jonna-Emilia

    Uskon, että tuo moittimisen lopettaminen (erityisesti ikävän eron jälkeen) on haastavaa. Mutta uskon, että se on ollut pojallesi super tärkeää, että et ole sille tielle lähtenyt. Juuri nuo “miehet on kaikki samanlaisia” lauseet ovat pojille varmasti vahingollisia. Aivan sama kuin naisiakin lokeroitaisiin yhteen lokeroon miesten toimesta. Mahtavaa, että olet saanut kasvatettua upean miehen <3

  Vastaa