• Tue pojan emotionaalista kehitystä – 5 tärkeää kohtaa

    Äiti, tue pojan emotionaalista kehitystä, se on tärkeää!

    Nykyaikana on herätty miettimään sukupuolistereotypioita, lasten kehitystä ja sitä, että kuinka paljon me aikuiset omalla toiminnallamme suuntaamme poikia ja tyttöjä sellaisiin ahtaisiin ja vanhoihin sukupuolirooleihin. Keskustelua on hyvästä ja tämän hetken vanhemmat ovat jo paljon valveutuneempia näistä asioista kuin mitä aikaisemmat sukupolvet ovat olleet.

    Vaarana lisääntyneessä keskustelussa on se, että suuntaamme edelleen lapsiamme tiettyyn muottiin, vaikkakin erilaiseen kuin ennen. Ihanteellista olisi, että lapsi saisi itse päättäisi minkälainen lapsi ja myöhemmin aikuinen hänen on hyvä olla, eikä vanhemmat lapsen puolesta.

    Vielä on matkaa siihen, että kohtelemme lapsiamme tasapuolisesti sukupuolestaan riippumatta.

    Poikavauvoja hellitään vähemmän

    Psykiatri Sebastian Kraemer paljastaa Huffingtonpostin artikkelissa, että poikavauvojen aivot ovat herkemmät kuin tyttövauvojen. Jo vatsassa poikasikiö reagoi herkemmin äidin stressiin ja traumaattisen syntymän jälkeen, äidistä eroon joutuneiden poikien kortisoli eli stressihormoni on korkeammalla kuin tyttöjen.

    Kraemerin mukaan poikien aivojen kehitys on koko lapsuuden aikamoista kamppailua. Pojilla on tyttöjä todennäköisemmin ADHD, oppimisvaikeuksia, sekä käytöshäiriöitä. Eikä meno aikuisenakaan helpotu, miehet sairastuvat masennukseen ja tekevät todennäköisemmin itsemurhan kuin naiset.

    Mistä nämä tulokset mahtavat johtua?

    Kaikki erot eivät tietenkään selity aivojen synnynnäisillä eroilla, myös ihmisten kokemukset muokkaavat aivoja. Tutkimusten mukaan poikavauvoja hellitään vähemmän kuin tyttövauvoja. Nämä varhaiset vuorovaikutus-suhteet vaikuttavat aivojen kehitykseen hyvin vahvasti. Emotiaalisen tuen antaminen pojalle on siis äärimmäisen tärkeää.

    Poikia on aikaisemmin kasvatettu luulemaan, että heidän pitää jotenkin olla “kovempia” kuin tyttöjen, vaikka itseasiassa he ovat synnynnäisesti herkempiä. Emotiaalista tukea on tarjottu pojille huonommin kuin tytöille, vaikka pojat olisivat sitä erityisesti tarvinneet.

    Se mitä me poikien äidit voimme tehdä on helliä poikiamme ja antaa pojillemme mahdollisuus tunteiden tuntemiseen, sekä tukea heitä niiden kanssa.

    Näin tuemme poikiemme emotionaalista kehitystä

    1. Pojat näyttävät tunteensa jos annamme heidän ne näyttää. Ole tukena ja keskustele tunteista poikasi kanssa.
    2. Antakaa vanhempina esimerkkiä tunteiden näyttämisestä ja sallikaa tunteet perheessänne.
    3. Älä koskaan ojenna poikaa tunteiden näyttämisestä “isot pojat eivät itke!, “sinähän itket kuin tyttö!
    4. Hallitse itsesi. Kun pysyt itse rauhallisena pojan käydessä läpi isoja tunteita, saat siirrettyä rauhallisuuttasi pojallesikin.
    5. Ymmärrä, että pojat tarvitsevat ENEMMÄN ei VÄHEMMÄN tukea tunteisiinsa kuin tytöt.

    Lähde: Huffingtonpost

    -Poikien Äidit toimitus-

    Kommentit

    1. Kata

      Ihana kirjoitus. <3
      Minulla on kolme lasta, joista keskimmäinen on poika. Kirjoituksesi oli niin totta, ainakin meidän perheessä. Poika tarvitsee enemmän tukea päästäkseen vaikeiden tunteiden yli.
      Juuri ollaan puhuttu, kuinka en yhtään ihmettele aikuisten miesten empatiakyvyttömyyttä tai mahdollisia rikoksia. Poika saattaa karjua, esittää todella pelottavaa ja kimpaantua lyömään varmistuksen kourissa, mutta kun sen taakse näkee, niin herkän pojan itku tulee ja sylissä tunne selvitetään. Sen jälkeen miten ihanasti huomioi muita. Mutta jos tuon "alkukantaisen väkivaltaisen" reaktion taakse ei nää ja joku lähtee kurittamaan, niin en yhtään ihmettele, että löytyy rikollisia tai miehiä, jotka eivät pysty käsittelemään tunteita.
      Olen myös sitä miettinyt, että tytöt ovat olleet vaativampia vauvoina ja poika tosi helppo. Nukahti minne vain ja pahemmin ei tarvinnut nukutella. Siitä huolimatta liinassa paljon oleili ja siellä nukkui. Että ottaako hän nyt takaisin sitä, mitä tyttövauva on jo saanut vauva-aikana?

      1. Jonna-Emilia

        Kiitos tästä kertomuksesta. Olet hyvä äiti kun hahmoitat lapsesi tarpeet näin hyvin, kaikki ei siihen valitettavasti kykene. Meilläkin muuten poikavauvat nukkuneet hyvin ja olleet helppoja vauvoja… jännä.

    2. Kata

      Ja pojalla nyt ikää 4,5 vuotta.

    3. Ansku

      Mun 10v poikaa on hellitty aina ja meillä saa näyttää tunteetkin. Kyllä se sekä negatunteet että hellyyttä näyttää. Halii vanhempia ja rakastetaan ääneen. Haluan kasvattaa hänestä miehen joka ei häpeä tunteita. Kotihommia hän tekee ja koulussa ei lepsuilla vaikka onkin poika.

      1. Jonna-Emilia

        Näin toivonmukaan on mahdollisimman monessa muussakin perheessä (Y) ja uskon, että enemmissä määrin koko ajan.

    4. tepa ja poitsut

      kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Itsellä 2 poikaa, joten asia on itselle tosi tärkeä.
      Sitten toiseen asiaan. Saanko ehdottaa että tekisit jutun teidän joululahjakäytännöistä. Eli kuinka paljon ostatte pojille lahjoja ja pidättekö huolen että kaikki saa saman verran/samalla hinnalla ja käärittekö pakettiin kaikkea mitä muutenkin tulis ostettua: sukat, pikkarit yms :).

      1. Jonna-Emilia

        Ihan hauska idea, katsotaan jos ehdin tämän vielä ennen joulua 🙂

    Vastaa