• You are currently viewing Pojat laskettelurinteessä / Poikien testiryhmä

  Pojat laskettelurinteessä / Poikien testiryhmä

  Testaajat: Oskari 9v, Verneri 7v, Viljami 7v, Kristian 3v

  ”Huipulle, isoon mäkeen!!”

  Päätimme lähteä eräänä kauniina aurinkoisena pakkaspäivänä rinteeseen poikien kanssa. Itse tykkään lumilautailla ja joka talvi on vierailtava  laskettelurinteessä. Isommat pojatkin lähtevät mielellään, vaikka heitä selkeästi aina kovasti jännittää alkuun. Pieni Kristian, 3-vuotta, oli ensimmäisen kerran laskettelusuksilla. Kristian kiinnitettiin valjaisiin. Hymy korvissa mentiin lukemattoman monta kertaa mäkeä pitkin, mattohissiin menokin sujui oikein mallikkaasti alun haparointia lukuunottamatta.

  Kristian huuteli hississä ’huipulle’ ja osoitteli isoon mäkeen. Sinne ei kuitenkaan hänen kanssaan vielä lähdetty. Ei tullut kiukkua, vaikka sormet oli rukkasissa hiukan kylmät jälkikäteen. Isommat pojat menivät oikein mallikkaasti rinnettä pitkin ja siirtyivät suurempiin mäkiin muutamien laskujen jälkeen. Kristian on hiihtänyt aiemmin useamman kerran, joten laskettelusukset eivät tuntuneet vierailta jalassa.

  Vinkit laskettelurinteessä kävijöille

  Ennen rinteeseen menoa, voi tehdä jo pieniä etukäteisvalmisteluja tulevaa varten. Hiihtämisestä on hyvä aloittaa harjoittelu. Kun tasamaalla meno luonnistuu jonkin verran, on siitä helpompi siirtyä rinteeseen.

  Laskettelu tulee aika kalliiksi usean lapsen perheessä, jos kaikille joutuu vuokraamaan välineet. Vuokraamosta ei kuitenkaan tarvitse välttämättä vuokrata kaikkia välineitä. Meillä oli kypärät omasta takaa, joten tarvitsimme monot ja sukset. Pienimmät laskijat laskevat ilman sauvoja, joten heille riittää välineiksi pelkät sukset, monot ja kypärä. Säästöä tulee, jos omistaa yhdetkin välineet. Niitä voi kierrättää lapselta toiselle vuosien varrella. Kirpputorit ja nettikirpparit kannattaa koluta, jos haluaa löytää edulliset välineet. Rinteessä voi käydä, jos mahdollista, viettämässä laatuaikaa yhdenkin lapsen kanssa. Usein keskuksista löytyy pulkkamäki, jos haluaa ulkoilla koko perheen kera ja osa ei halua rinteeseen.

  Hissiliput maksavat erikseen. Vaihtoehtoja on useita. Lipun voi ostaa esimerkiksi tuntien mukaan. Keskuksilla on tarjolla usein myös perhelippuja. Kasikortti on hyvä lahjavinkki, jos lapsi innostuu laskettelusta ja lähistöltä löytyy rinteet.  Kristian pääsi omalla kypärällä aikuisen mukana ilmaiseksi lastenrinteeseen, joten hänelle ei tarvinnut ostaa lippua. Muut pojat laskivat lastenlipuilla kolme tuntia.

  Pitkää pinnaa opetukseen

  Opetusvaihe vaatii aikuiselta pitkää pinnaa. Kun lasten taidot karttuvat, on homma aika hauskaa eli vaivannäkö palkitaan. Lapset omaksuvat uudet asiat kuitenkin paremmin kuin me aikuiset eli kovin montaa harjoituskertaa ei tarvita, kun pikku-nappulat viilettävät jo itsenäisesti rinteessä. Hiihtokouluja kannattaa alkuun hyödyntää, jos oma hermo ei riitä opetukseen. Suosittelen kokeilemaan myös lumilautailua, se on hauskaa vaihtelua suksilla laskuun.  Koittaa sekin aika, kun lapsukaisia ei enää saa rinteestä pois laisinkaan…

  Laskettelukeskuksissa on pienille vasta-alkajille omat mäet, joissa on turvallista harjoitella. Vuokraamosta saa valjaat, joilla pienen tykinkuulan voi alkuun kiinnittää itseensä, ettei se pääse vierimään alas rinnettä holtittomasti. Monot ovat onneksi sen verran jämäkät jalassa, että niillä on helppo pysyä pystyssä. Pienten rinteissä on yleensä turvalliset mattohissit, jotka helpottavat ylösnousua. Kun suunnataan isompien rinteiden hisseihin, tarvitaan alkuun aikuisen apua. Pikkuhiljaa hississä kulkemiseen tottuu.

  Rinteessä kannattaa muistaa kerrospukeutuminen sään mukaan. Touhutessa tulee helposti kuuma, mutta ohuet kerrastot yleensä riittävät kovallakin pakkasella. Liian paksuissa vaatteissa rinteessä voi olla epämukavaa. Kun kylmä iskee, laskettelukeskuksista löytyy kahviloita ja ravintoloita, joissa voi käydä syömässä evästä ja juomassa kuumat kaakaot. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan poikien kanssa! Vauhtia ei ainakaan tästä lajista puutu 😉

  Lue: Talvi tulee, näin puet lapsen oikein pakkasella

  Parhaat palat

  Poikien TOP3

  1. Vauhti ja vaaralliset tilanteet (pujottelurata lasten mäessä)
  2. Muut lapset rinteessä (uusia kavereita)
  3. Kaakao ja välipala ravintolassa

  Äitien TOP3

  1. Hymyt poikien kasvoilla
  2. Ulkoilu ja liikunnan riemu
  3. Aurinkoinen pakkasilma

  Lisää Poikien testiryhmän testauksia

  Vastaa