• Täit, jättäkää meidät jo rauhaan

  Nyt seuraa lyhyt osuus yleistä valittamista, jonka jälkeen pidempi osuus neuvoja siihen miten täit voi löytää ja ne saa karkoitettua kotoaan. 

  Oscar tuli tänään koulusta, ”äiti, mulla tippui koulussa pulpetille täi”. SIIS MITÄ? Tippui täi? Vastahan me alle kuukausi sitten tapeltiin näiden täiden kanssa ja kammattiin säännöllisesti hoitojen ja häätöjen jälkeen, eikä poikien päissä ollut enää yhden yhtä täitä tai munaa. Ja tämä on KOLMAS kerta kun tämä täi yllätys meidät tänä syksynä kohtaa. KOLMAS!

  Siis miten hel****n vaikeaa ne täit on hoitaa sieltä lasten päistä pois? Oikeasti, otan kohta pojat kotikouluun. En jaksa enää tätä samaa täirumbaa kuukaudesta toiseen. Siihen uppoaa rahaa, aikaa ja hermoja niin paljon, että kohta laulaa hiustenleikkuukone tässä taloudessa. Tartuttakoot sitten toisiin lapsiin välillä niitä täitä. Me ei enää jakseta ottaa niitä vastaan.

  Eikö koulussa voitaisi tehdä jotain yleistä täitarkistusta? Jospa kaikki vanhemmat eivät vain osaa katsoa onko niitä? Täitä voi olla myös ilman kutinaa, joten lapsikaan ei välttämättä valittele mitään.

  täit

  Näin löydät täit

  Nyt niitä neuvoja, joiden toivon auttavan niitä, jotka eivät ole ihan varmoja, miten se pää tarkistetaan.

  • Kastelkaa hiukset ja laittakaa reilusti hoitoainetta.
  • Käykää täikammalla tukka läpi, osio osiolta, tyvestä latvaan vetäen.
  • Jokaisen kammanvedon jälkeen pyyhkäiskää kampaa paperiin (wc) jotta kampaan jääneet täit eivät kulkeudu takaisin seuraavaan osioon.  Samalla näet helposti paperista, että löytyikö päästä saivareita (täin munia) tai täitä.

  Täit eivät välttämättä löydy muilla keinoin. Ei auta kampailla tavallisella kammalla, sillä se on liian harva. Ei auta tiirailla päähän, täit on vaikea tunnistaa ja ne osaavat piiloutua. Saivareet on myös hankala erottaa, erityisesti jos niitä ei ole aikaisemmin nähnyt. Parasta on siis tehdä tarkistus täikammalla, osio osiolta ja varmistaa, ettei mikään kohta jää tarkistamatta.

  Näin häädät täit

  Meillä on tehonnut vain ja ainoastaan yön yli päässä pidettävä öljyhoito. Olemme kokeilleet apteekin eri täishampoita ja kaupan öljyhäätöjä. Ei vaikutusta. Nyt olemme tänä syksynä ottaneet varman päälle ja tehneet molemmat, ensin kaupan täishamppoo ja sitten yöksi öljyt päähän. Aamulla päästä ei ole löytynyt enää yhtään mitään elävää. Eikä viikkoon sen jälkeenkään, tarkistuskampauksia on tehty päivittäin. Hoito on uusittu viikon päästä.

  Täit on saatu häädettyä, mutta meidän tapauksessa ne löytävät näköjään aina tiensä takaisin. Meidän poikien päässä on näköjään kiva vierailla.

  Lisää öljyllä häädöstä: Eroon päätäistä edullisesti

  Näin siivoat asunnon

  Olen miettinyt, että onkohan ongelmana nyt se, että joidenkin lasten päitä ei tarkisteta vai se, että häätöä ei osata tehdä oikein. Jokatapauksessa täit kiertävät loputtomiin jos niitä ei hoideta lasten päistä ja kodeista pois.

  Pelkkä pään puhdistaminen ei riitä, myös koti tulee puhdistaa. Tärkeintä on ottaa hiusten kanssa lähikosketuksessa olevat tekstiilit ja tarvikkeet pois käytöstä pariksi päiväksi. Täi kuolee ihmisen ulkopuolella kahdessa vuorokaudessa. Ensimmäisen täikäsittelyn yhteydessä kaikki käytössä olleet vuodevaatteet ja vaatteet pestään 60-asteisella pesuohjelmalla.

  Jos tekstiiliä tai tarviketta on pakko käyttää pikaisesti, sen voi myös laittaa saunaan, vähintään kahdeksi tunniksi yli 60 asteen lämpötilaan. Toinen vaihtoehto on pakastaa yön yli. Meillä rakkaat pehmot menevät pakkaseen ja muut tekstiilit saunaan.

   

  Ilmoita kouluun ja päivähoitoon

  Tämä on yksi tärkeimmistä jutuista. Jos ihmiset eivät ilmota, niin toiset eivät tajua tarkistaa. Täit kulkeutuvat loputtomiin päästä toiseen, eikä niistä päästä eroon. Me olemme ilmoittaneet koululle ja päiväkotiin joka kerta, tuntuu toisaalta tyhmältä olla vähän väliä ilmoittelemassa, vaikka itse olemme saaneet täit hoidettua jo monta kertaa pois. Tuntuu kuin tyhjille seinille huutelisi.

  Jokatapauksessa TAAS mennään ja tänään lähtee posti opettajille. Huoh.

  Kommentit

  1. Karoliina

   Vuosia sitten meillä oli vastaava rumba. Tilanne koulussa johti jo siihen, että terkkari tarkisti kaikkien päät ja otti erityissyyniin ne, joilta niitä kuukausien epidemian jälkeen löytyi. Useimmilla on käsitys, että häädöksi riittää täishampoopesu. Mutta kun EI VAAN RIITÄ!!! Täikammalla kampaus on todella tärkeää ja sitä pitää tehdä usean päivän aikana.
   On totta, että joillakin perheillä hoito kaatuu osittain rahanpuutteeseen, shampoot on kalliita.

   1. Jonna

    Juu ja minullekin yksi äiti mietti, että riittääkö kun kampaa tavallisella kammalla? No ei tietenkään. Yhden olen kuullut sanovan, että kurkkasi päähän, mutta ei näkynyt. Yksi totesi, että ei edes katso kun ei ole lapsen pää kutissut. No ei kutissut meilläkään Ossianin pää aikanaan, kunnes huomattin, että pää kuhisi täitä. (monia vuosia sitten) Niitä oli niin paljon, että vedettiin heti siiliksi. Vahingosta viisastuneena, emme seuraa mitään kutinoita enää.

  2. Piupau

   Kamalalta kuin kuulostaakin mutta ihanaa kun jollain muullakin. Meillä tänä syksynä myös kolmas rumba (ja tiedän että ollaan niistä kaksi kertaa päästy eroon koska teen viikoittain tarkastukset lasten päihin) vuosi sitten kesällä oli ja sitä edellisenä talvena (en enää edes muista montako) mutta viisi kuukautta vastaan niitä taisteltiin aina uudestaan ja uudestaan. Rahaa on palanut liikaa, tunteja sitäkin enemmän. Itse olen tosi tarkka näissä mutta kaikki muut ei ole valitettavasti. Niin ärsyttävää!!!

   1. Jonna

    Pakko, siis AIVAN PAKKO olla joku juttu, miten ne täit päätyy tietyille lapsille koko ajan. Meillä ei ole mitään lippispoikia jotka vaihtelisivat hattuja tai muuta, mutta heillä on kyllä valtavan paksut ja kiharat hiukset. Voisiko liittyä johonkin tuollaiseen? Millaiset hiukset on sinun pojilla? Meidän suoratukkainen (jolla myös ohuempi kuin muilla) ei ole saanut täitä kertaakaan…

  Vastaa