• Possua ei osteta meidän joulupöytään. Hyvää Joulua possut!

  Joulu on kohta täällä. Voi possu parat, niitä lahdataan urakalla ihmisten joulupöytiin. No mutta, ei meidän. Meidän joulupöytään ei possua osteta. 

  Meillä on perheessä tällä hetkellä 2 kasvissyöjää (syömme myös kalaa) ja 4 lihansyöjää. Tosin pienin poikani Ollie on taas kerran ilmoittanut ensi vuonna ryhtyvänsä kasvissyöjäksi. Hänellä tuo vielä vähän vaihtelee, mutta ehkä se oma juttu vielä löytyy isompana. 

  Minulla on sormet ja varpaat ristissä, että meidän pesueesta suurin osa luopuisi vielä joskus lihasta. Omakin tavoitteeni on luopua vielä kalasta ja rutkasti vähentää maitotuotteita. Vaikka ei niitäkään meillä paljon käytetä, yksi maitopurkki kestää meillä useita päiviä, välillä jopa melkein viikon. Jatkossa olisi kiva sanoa, että possua ei meillä syödä lainkaan. 

  Kinkun korvike
  Ollie tykkää possuista, mutta ei lautasella. 

  Mitä sitten joulupöytään? 

  Kaikki muut perinteiset jutut meidän joulupöydästä löytyykin. On laatikot ja rosollit. On joulutorttuja, luumukiisseliä ja pipareita. Joulupöydästä löytyy paljon valikoimaa tottakai, lanttulaatikko on oma suosikkini.

  Tänä vuonna kokeilemme ”kinkun sijasta” seitankinkkua (vehnägluteeni-kikhernevalmiste). Vielä en ole sitä maistanut, joten suositella en pysty. Voin Joulun jälkeen kertoa, miltä maistui minulle ja Oliverille. 

  Lue myös: 10-vuotias poikani päätti ryhtyä vegeksi

  Meillä on myös pöydässä kalaa, mutta olen tarkkana, että kala on pyydetty oikeilla menetelmillä ja se ei ole istutettua. Kala onkin ollut jo vuosia meidän joulupöydän ”kinkun korvike”. Se on kelvannut hyvin koko perheelle. 

  Mikäli perheen lihansyöjät himoitsevat kinkkua, he saavat sitä varmasti siivun sukulaisilta. Meillä ei edes lihansyöjät syö usein lihaa, joten kokonainen kinkku olisi todellakin turha ostot meille. Ja minä ajattelen heti, että yksi ostettu possu vähemmän on aina hyvä asia. 

  Joulupöydät uusiutuvat

  Minä uskon, että perinteiset joulupöydät tulevat tulevaisuudessa muuttumaan. Ihmiset ovat koko ajan enemmän tietoisia siitä, että lihansyöntiä tulisi vähentää, jotta maapallo säästyisi myös tuleville sukupolville. Ihmiset ovat koko ajan myös tietoisempia eläinten pidon puutteista ja siitä, että proteiinin voi nykyään korvata täysin muilla kuin eläinkunnan tuotteilla. 

  Olisi aika upeaa, jos joku kehittäisi aivan kinkun makuisen tuotteen, ilman lihaa. Sitten pöydässä voisi olla kaikilla jatkossa sitä. Ja possuillakin olisi hyvä Joulu. 

  Ihanaa Joulua kaikille! 

   

  Kommentit

  1. Karjakko

   Ehkä ei kannata siitä lihasta miettiä mitä syö, sehän on ruokaa siinä missä mikä tahansa muukin. Kasvissyönnillä ei pysty eläimiä pelastamaan, karjaa kasvatetaan nyt ja tulevaisuudessa ihmisen ruuaksi. Koska muuten ihmiset kuolevat maapallolla nälkään. Viljanviljelyssä sekä muissakin on sellainen juttu, että kaikki ei kelpaa ihmisten ruuaksi tai ei ainakaan elintarviketeollisuudelle. Tämä vilja tms. syotetään eläimille. Näin mitään mitä tuotetaan ei mene hukkaan. Jos luovutaan kokonaan eläintuotannosta, lehmät, siat, kanat vähentyvät radikaalisti, kotoperäiset lajit häviävät. Kukaan ei pidä lehmää tai sikaa lemmikkinään. Eläintuotanto on myös jalostustyötä ja alkuperäisrotujen säilyttämistä. Maailmaa ei kannata ajatella liian mustavalkosesti, koska asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Varsinkin lapsilla, noudattaisin vanhaa hyvää ruokaympyrää, kaikkea kohtuudella. Ja miksi kasviskinkun pitäisi maistua kinkulle? Eikös sitten voisi syödä sitä kinkkua, vaikka vaan kerran vuodessa? Maailma ei siihen kaadu. Ja miksi vegaanit himoitsevat kinkkua, pekonia, kun ne kumminkin ovat liharuokia? Eikö kasviskinkulle saisi keksiä ihan oman nimen? Sit voisi mainita noista eläinten oloista jotakin, kyllä ne Suomessa hyväsä hoidossa on, sairas eläin ei tuota mitään, niistä on pakko pitää huolta. Tietty ylilyöntejä tulee aina, mutta kyllähän noita kissan rääkkääjiäkin löytyy kaupunkilaisista. Eläinten huonot olot ovat ihan vaan eläinaktivistien propagandaa, kannattaa käydä tutustumassa ihan paikan päällä, eikä katsoa netistä videopätkiä. Nykyään monet eläintilat ottavat mielellään vierailijoita vastaan. Kas kun kukaan viherpiipertäjä ei ole vielä keksinyt että kasveilla on sielu ja niihin sattuu kun niitä tapetaan puimurilla ajaen. Kai sekin päivä joskus koittaa. Mitähän ihminen silloin mahtaa syödä? Lihan takia me ollaan homo sapiens, muuten oltaisiin jääty alkuapina-asteelle.

   1. Jonna

    Mutta ei kai sitä lihaa ole mikään pakkokaan syödä jos se ei maistu? Miksi ihmeessä söisi jotain mitä ei halua syödä? En minäkään ota herneitä nenääni siitä jos joku jättää kukkakaalinsa syömättä. Olen aina ihmetellyt, että miksi niin montaa lihansyöjää liikuttaa se, että ”viherpiipertäjä” (kuten tuossa aika typerästi ilmaisit) ei syö lihaa. Miten se on teiltä pois, että joku ei lihaa halua syödä? Osuuko se sitten kuitenkin jotenkin omaantuntoon, että joku muu pystyy olemaan ilman lihaa, mutta itse ei pysy? Vai mihin se perustuu? Myös tuo, että miksi vegaani syö lihankorvikkeita? No miksi ei. Kaippa vegaanikin suolaisesta proteiinista saa pitää, vaikka ei lihaa halua syödäkään? Voisin veikata? Omakohtaista kokemusta ei ole, sillä minä en edes pidä lihan mausta, en ole koskaan tykännyt. Meillä lapsi saa itse valita mitä syö, kun puhutaan lihasta. Kerromme tottakai mistä liha tulee, koska mielestäni on lapsen huijaamista jos ei kerro asioita rehellisesti. Ja sitten valinta on lapsen.

  2. Mummeli

   Nykyaikana pystyy nirsoilemaan, mutta sota-aikana oli syötävä sitä mitä sattui saamaan. Silloin ei ajateltu mitään possuparkoja. Nykyaikana ei ole ruuasta pulaa ja ihmiset keksivät mitä kummallisempia syitä olla syömättä lihaa, maitoa tai viljaa. On trendikästä noudattaa jotain dieettiä. Itse sanoin aina lapsilleni, kun ei ruoka oikein maistunut, että muistakaa että on niitä lapsia, jotka menee nälkäisenä nukkumaan. Eli ei kannata nirsoilla. Jos ei ole mitään allergiaa tai keliakiaa tms, , niin kaikkea ruokaa voi syödä.

   1. Jonna

    Ensinnäkin, sota-aikana ei ollut samanlaista tehotuotantoa kuin nykyään. Eli omalla kohdallani jo pelkästään se, että eläimiä on kohdeltu paremmin on iso juttu ja voisin periaatteessa syödä lihaa jos se olisi vaikkapa metsästettyä. MUTTA olen eri mieltä tuosta nirsoilusta. Ei kyse ole nirsoilusta, jos ei halua syödä eläintä. Kyse on siitä, että ei halua syödä toista elävää ja tuntevaa otusta. Kyllä syödä voi paljon muutakin kuin lihaa… ja tosiaan esim kalastaa vaikka kalaa jos aate sen sallii. (kuten minulla). On välillä hassua kuinka päähän pinttynyt on se ajatus, että lihaa on vaan syötävä. Vieläkin vaikka proteiniin voi jo täysin korvata muuten. Tietysti jokainen valitsee itse.

  Vastaa