• You are currently viewing Poikani sai raivokohtauksia. VINKE PRO -kuntoutus auttoi

  Poikani sai raivokohtauksia. VINKE PRO -kuntoutus auttoi

  Poikani Topi sai ennen voimakkataita raivokohtauksia. Haluan kertoa teille poikamme, tarinan, jotta se voisi rohkaista ja tuoda toivoa muille samantyyppisessä elämäntilanteessa oleville perheille.

  Tämä ihana ja hurmaava poika tuli perheeseemme adoption kautta. Topi on aina ollut sosiaalisesti hyvin lahjakas poika. Topi on tällä hetkellä 13-vuotias ja näihin vuosiin on mahtunut monenlaisia vaiheita, ihanista ja iloisista vaiheista haastavampiin vaiheisiin.

  Topilla on diagnosoitu kielen kehityksen erityisvaikeus sekä uhmakkuushäiriö. Topilla on myös ADHD-tyyppisiä oireita, keskittymisen vaikeutta, toiminnanohjauksen ongelmia, aistiyliherkkyyksiä ja oppimisen ongelmia. Olemme olleet lastenpsykiatrian asiakkaana noin 6-vuotta.

  Voimakkaat kiukku- ja raivokohtaukset

  Topi on kärsinyt erityisesti voimakkaista kiukku- ja raivokohtauksista, jotka ovat liittyneet erityisesti toiminnan muutostilanteisiin, kuten pelaamisen lopettamiseen tai lähtötilanteisiin. Kiukku- ja raivokohtaukset ovat olleet hyvin voimakkaita ja aggressiivisia ja ne ovat kohdistuneet Topiin itseensä sekä meihin vanhempiin. Topin raivokohtausten aikana Topi huutaa, potkii, heittelee tavaroita, hyökkää kohti, puree ja lyö. Hän on myös uhkaillut veitsillä, jonka vuoksi olemme piilottaneet ne kodissamme. Topille alkoi tulla joitakin raivokohtauksia myös koulussa, jonka vuoksi Topi olikin poissa koulusta useamman viikon ajan viime vuoden aikana. Topi on kärsinyt myös itsetuhoisesta käytöksestä, joka on ilmennyt etenkin sanallisesti. Viime vuoden aikana Topi alkoi myös eristäytyä kavereistaan, mikä on hyvin epätyypillistä käytöstä niin sosiaalisesti lahjakkaalle lapselle.

  Topin saamat raivokohtaukset ovat olleet Topille hyvin traumaattisia. Hän ei muista raivokohtausten jälkeen niistä mitään ja hän on aina hyvin pahoillaan kohtauksista, joille hän ei itse mahda mitään ja joita hän ei kykene itse hallitsemaan.

  Tilanne kärjistyi kuitenkin siten, että Topi meni sairaalajaksolle lastenpsykiatrian puolelle. Sairaalajakson aikana Topille aloitettiin lääkitys, mutta oikein muuta konkreettista apua ei mielestämme Topille tai perheellemme tarjottu. Lääkitys vaikutti Topiin siten, että hän tuli hyvin apaattiseksi ja Topin olemus muuttui niin, ettei hän ollut oma itsensä. Topin lääkitys lopetettiinkin sen aiheuttamien sivuvaikutusten vuoksi, koska niistä oli enemmän haittaa kuin hyötyä Topille.

  ADHD kuntoutus

  VINKE PRO-kuntoutus Topin avuksi

  Yritimme mieheni kanssa etsiä edelleen apua Topille. Eräänä päivänä löysin nettiä selatessani VINKE PRO-kuntoutuksen. Tutustuin heidän sivuilleen ja otin yhteyttä, jotta voisin varata vastaanottoajan aistijärjestelmän tutkimukseen.

  Menimme Topin kanssa VINKE PRO -kuntoutuksen tutkimuskäynnille viime syksynä. Tutkimuksissa todettiin, että Topilla on aistijärjestelmän ongelmia. Topille tehtiin kuntoutussuunnitelma sekä annettiin henkilökohtaiset harjoitteet, joiden avulla Topin aistijärjestelmän toimintaa voitaisiin rauhoittaa ja normalisoida. Harjoitteet olivat liikerataharjoitteita sekä henkilökohtainen musiikkikuntoutus.

  Lue myös Poikien Äiti blogin: VINKE kuntoutus ADHD lapselle ja se todella toimi

  Topi oli ihan alusta saakka hyvin motivoitunut harjoitteiden tekemiseen, sillä hän koki saavansa nyt konkreettista apua tilanteeseensa. Lisäksi Topin itse näkemät ja kokemat konkreettiset muutokset hänen omassa arjessaan ja oman olon helpottumisessa ovat lisänneet motivaatiota kuntoutukseen.

  Kahden viikon jälkeen harjoitteiden aloittamisesta Topin kiukku- ja raivokohtaukset vähenivät eikä hän ole enää karkaillut koulusta. Topin opettaja huomasi myös Topissa ulkoista muutosta ja totesikin meille, että: ”Topin hoksottimet ovat terävöityneet ja silmät ovat kirkastuneet”. Topi on alkanut taas viettämään aikaa kavereidensa kanssa ja hänen sosiaalisuutensa on tullut takaisin. Topi pystyi myös olemaan ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen kaverinsa luona yökylässä.

  Kuntoutuksen myötä Topin itsevarmuus on kasvanut ja Topin koulu sujuu paremmin. Topin kokeiden arvosanat ovat nousseet 5 – 7 arvosanan tasosta 8 – 10 arvosanan tasoon. Luetut asiat jäävät nyt paremmin mieleen ja matematiikka sujuu myös paremmin. Läksyissä olen ollut vielä Topin tukena, mutta niiden tekeminen onnistuu Topilla paremmin kuin ennen kuntoutusta. Topin opettaja on ihmetellyt, että mitä Topille on tapahtunut, kun hänen taitonsa ovat kasvaneet niin paljon, että hän voisi olla täysipainoisesti yleisopetuksen puolella. Topi käy kuitenkin vielä tällä hetkellä koulua puolet ajasta erityisopetuksessa ja puolet yleisopetuksessa.

  Lue myös: Olin raskaana tietämättäni ja jouduin suoraan synnyttämään

  Topin omatoimisuus arjessa on lisääntynyt. Tämä näkyy muun muassa siinä, että Topi kykenee ruokkimaan kissat, tyhjentämään astianpesukoneen, käymään suihkussa ja pesemään hampaat. Ennen VINKE PRO-kuntoutusta nämä arkipäivän asiat eivät Topilta onnistuneet ilman taistelua.

  Kuntoutus jatkuu

  Ennen VINKE PRO -kuntoutuksen aloittamista pohdimme usein mieheni kanssa, että onko Topin kuulossa jotakin vikaa, sillä Topin oli hyvin vaikea ymmärtää kuulemaansa sekä osallistua keskusteluihin. Myös väärinymmärtämisiä tuli paljon ja asiat täytyi sanoa Topille monta kertaa, että hän kuuli ja ymmärsi. VINKE PRO tutkimuskäynnillä todettiin, että Topin kuuloaisti on erittäin herkkä ja kuuloaisti ei ole jäsentynyt. Topi sai harjoitteeksi henkilökohtaisen VINKE-musiikkikuntoutuksen, jonka avulla Topin kuuloaistia on voitu korjata. Musiikkikuntoutuksen myötä Topin kuullun ymmärtäminen on parantunut ja edellä mainittuja haasteita ei enää ole.

  Topin kuntoutus jatkuu edelleen, mutta jo tämän vajaan puolen vuoden aikana tulleet muutokset ovat auttaneet Topia niin, että hän voi elää tänä päivänä täysin normaalia nuoren pojan elämää. Kuntoutus on vaikuttanut myös meidän koko perheen arkeen ja tehnyt siitä helpompaa ja mukavaa. Elämä voi tuoda tullessaan vielä uusia haasteita, mutta tänä päivänä voimme yhdessä Topin kanssa nauttia juuri tästä päivästä.

  VINKE PRO -kuntoutus

  Vastaa