• You are currently viewing Hanki nämä ekaluokkalaiselle pojalle kouluun

  Hanki nämä ekaluokkalaiselle pojalle kouluun

  Mitä ekaluokkalaiselle pojalle kouluun?

  Minulla on ollut jo kolme kertaa ekaluokkalainen poika. Erityisesti ensimmäisen kanssa luin toinen toistaan kiinnostavampia listauksia siitä, mitä kaikkea kouluun pitäisi lapselle hankkia, ja mitä kaikkea muistaa kun lapsi menee ekalle. Nyt kolmen pojan ja muutaman muunkin pojan äidin kokemuksen perusteella, uskaltaisin tehdä vähän erilaisen listan nimenomaan ekaluokkalaisen pojan äidille. Moni juttu kun ei ihan ole toiminut poikien kanssa siten, miten kuvittelin.

  Mitä hankkia etukäteen ekaluokkalaiselle?

  • Nimikoi vaatteet, reput…ja kaikki!

  Mikäli poikasi sattuu olemaan herra huoleton, hän tulee joka ikinen päivä koulusta kotiin niin, että jotain on sinne kouluun jäänyt. Nimikointi ei estä tätä, mutta nimikoimalla vaatteet, reput, kengät ja kaikki muukin saattaa ne helpommin myöhemmin löytyä kotiin takaisin. Huoletonta poikaa voisi myös helpottaa, jos esimerkiksi hanskat ja pipo olisivat syksyllä ja talvella aina tietyn väriset. Ne olisi helpompi löytää, kun poika aina tietäisi etsivänsä saman värisiä vaatteita.

  Lue myös: Lista: Ekaluokkalaisen kouluun kadottamat tavarat 

  • Housuja, paljon housuja tai housunpaikkoja

  Pojilla saattavat olla välituntileikit melko villejä, koulusta tullaan tosi usein polvista puhjenneiden housujen kanssa kotiin. Varastoon kannattaa hankkia paljon kestäviä ja hyviä housuja. Toinen hyvä vaihtoehto on hankkia valmiiksi paketillinen tarrapaikkoja ja lätkiä niitä aina rikkinäisiin vaatteisiin. Ainakin se on ekologisempaa.

  • Tarralenkkarit

  Ekalla on hyvä olla tarralenkkarit. Vaikka poika osaisikin jo solmia kengännauhansa, on välitunnille niin järkyttävä kiire, että nauhoja ei malta sitoa. Avonaiset nauhat aiheuttavat tietysti vaaratilanteita. Tarralenkkareiden lisäksi on nykyään sellaisia joustavia nauhoja, jotka mahdollistavat lenkkarien jalkaan laittamisen. Varaudu paikkailemaan myös kengänkärkiä!

  • Penaali on turha, hanki kyniä paljon!

  Penaali on tietysti kiva hankkia ekalle luokalle, mutta se on useimmiten pojille yhtä tyhjän kanssa. Ekasta päivästä eteenpäin, kynät löytyvät pitkin repun pohjaa ja penaali kulkee toistuvasti tyhjänä kodin ja koulun väliä. Kynät katkeilevat ja katoilevat nopeasti, joten hanki niitä paljon varastoon. Oma teroitin on vähän riski hankinta kouluun. Kynän teroittaminen kun on niin kivaa, että jos niitä pääsee teroittamaan omalla paikallaan koulussa, lyhenevät kynät melkoista vauhtia. Muista myös kumi ja viivoitin!

  ekaluokkalaiselle kouluun

  • Kansio papereille

  Hyvällä tuurilla poikasi muistaa laittaa koulusta saadut paperit kansioon, mikä on valmiina repussa ja hyvällä tuurilla paperit tulevat ehjänä kotiin asti. Kannattaa ainakin kokeilla. Todennäköisemmin kansio, kuten penaalikin, kulkee tyhjänä kodin ja koulun väliä. Paperit löydät rytyssä ja risana laukunpohjalta.

  • Avaimelle säilytyspaikka

  Kun poikasi palaa koulusta, hän rämpii kaikki ojanpientareet ja pusikot. Kotiavaimen on hyvä olla kiinni jossain turvallisessa paikassa. Sellaisessa, mikä ei unohdu kovinkaan todennäköisesti kouluun. Esimerkiksi koulurepun sivutaskuun kiinnitettävä naru. Reppukin voi jäädä kouluun, mutta ei niin todennäköisesti kuin esimerkiksi takki. Irrallaan avaimen ei kannata olla missään, se hyvin todennäköisesti katoaa. Puhelimelle hanki suojakuoret.

  Lue myös: Lapsen kotiavaimen säilytys -6 ovelaa paikkaa

  • Liikkapussi

  Monessa koulussa sitä jo vaaditaankin, mutta vaikka ei vaadittaisikaan, kannattaa liikkapussi hankkia. Muista nimikoida sekin. Liikkapussiksi toimii parhaiten joku kevyttä hengittävää kangasta oleva pussukka, jonne mahtuu liikuntavarusteet ja pieni pyyhe. Mahdollisesti vaihtosukat. Jos olet saanut pidettyä pojan sukat tähän asti parillisina, huomaat viimeistään kouluiässä, että poika alkaa pitämään parittomia sukkia.

  • Vesipullo

  Pojat tuppaavat pelaamaan välitunnilla palloa, kiipeilemään ja riehumaan pitkin koulun pihaa. Oma vesipullo on ihan kätevä mukana, ainakin elokuussa. Ole kuitenkin tarkkana millainen pullo on mukana. Jos on olemassa mahdollisuus, että pullonkorkki voi jäädä auki…niin se varmasti sitten jää auki ja valuu pitkin repun pohjaa. Olisi hyvä olla pullo, mikä ei valuta vettä missään tilanteessa.

  • Kestävä reppu

  Repusta sen verran, että älä hanki kovin vaaleaa reppua pojalle. Se on aivan kamalan näköinen heti. Meidän pojilla on hajonnut järjestäen kaikilla vetoketjut vuoden sisään repun ostamisesta. Kannattaa panostaa siis laatuun. Muista, että on tärkeää antaa tulevan ekaluokkalaisen valita itse reppunsa, vaikka sitten ohjailisikin äitinä valintaa hieman järkevämpään suuntaan. Todennäköisesti matkaan tarttuu joku ”ihana” Star Wars, Paavo Pesusieni tai pinkki kimallereppu. No reppu on pojalle, ei äidille.

  Arjen perusasiat kannattaa käydä myös pojan kanssa läpi. Hyvä lista niistä löytyy Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta. 

  Turvallista koulutaivalta uusille ekaluokkalaisille!

  Vastaa