• You are currently viewing Miten kohdata transnuori?

  Miten kohdata transnuori?

  Miten kohdata transnuori? Transihminen on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti eroaa sen sukupuolen odotuksista, joksi hänet määriteltiin syntymähetkellä. Suomessa elää paljon nuoria jotka kokevat runsaasti omaan sukupuoleen liittyvää hämmennystä. Osa kokee vahvaa ristiriitaa, ulkopuolisuuden tunnetta ja suurta ahdistusta sosiaalisten sukupuoliodotusten edessä – jotkut jopa koko elämänsä.

  Lapsen ja nuoren seksuaalisuus, sekä identiteetti muuttuu ja kasvaa kohti nuoruutta ja aikuisuutta. Moni nuori vielä etsii itseään. Lapsen on hyvä kasvaa rauhassa omaan suuntaansa, ilman, että aikuinen tuputtaa ajatusta puoleen tai toiseen lapselle kasvuvaiheessa.

  Vanhemman rooli on kuitenkin isossa asemassa transihmisen kasvussa, vanhemman tehtävänä on tukea transnuortaan matkallaan oman identiteettinsä löytämiseen. Moni vanhempikin kokee asian suhteen suurta hämmennystä, jotkut jopa pelkoa. Vanhemman mahdollinen pyrkimys muuttaa lasta tai sivuuttaa transnuoren sukupuolikokemus, saattaa vahingoittaa lasta. Transihmisyys ei ole häiriö eikä sairaus, vaan joidenkin ihmisten omaa ominaislaatua ja ihmisenä olemassaolon tapa.

  Miten kohdata transnuori?

  1. Hyväksy! Kerro nuorella että hän on rakastettu omana itsenään. Jos vanhemmat eivät hyväksy lapsen tai nuoren ominaislaatua, lapsi alkaa sisäistämään vanhempiensa torjuntaa sekä muun ympäristön paheksuntaa sisäiseksi mielikuvakseen itsestään.
  2. Salli. Anna lapsen leikkiä, valita kaverinsa sekä vaatteensa sukupuolivapaasti.
  3. Kannusta. Kannusta lasta etsimään omaa tietään, etsikää yhdessä apua kiperiin kysymyksiin. Jos lapsi ei saa apua aikuisilta, hän joutuu yksin käsittelemään ja jäsentämään liian vaikeita ja hämmentäviä tuntemuksia. Lapsi tai nuori voi alkaa kokea itsensä kummajaiseksi.
  4. Älä sivuuta. Nuoren elämässä on eri vaiheita – ei ole kuitenkaan vanhemman tehtävä sivuuttaa nuoren transsukupuolisuutta ”pelkkänä vaiheena”.
  5. Ole läsnä, kysele, tiedosta. Kysy nuorelta miten voisit auttaa häntä. Jos lapsi oireilee, etsitään lasten kehitykseen perehtynyt ammattityöntekijä, joka pystyy jättämään lapsen kasvu- ja kehityssuunnan avoimeksi.
  6. Etsi apua myös itse. Esimerkiksi Transtukipiste tarjoaa kattavaa matalan kynnyksen apua – myös vanhemmalla on oikeus hankkia apua. Tieto oman lapsen tranihmisyydestä saattaa herättää monenlaisia tunteita aina omasta arvomaailmasta oman vanhemmuuden kyseenalaistamiseen. Sen sijaan että jäisit kysymyksiesi kanssa yksin, keskustele asioista ammattilaisen kanssa.
  Vertaistukea, apua ja kokemuksia saat ottamalla yhteyttä Transtukipisteeseen. Myös Poikien Äidit-sivustolle voit jättää anonyymin viestin, jos haluat hakea vertaistukea tai esittää kysymyksiä.
                                                                 
                                                                                          -Poikien Äidit-toimitus-

  Vastaa