• You are currently viewing 10 vinkkiä, kuinka luoda läheinen suhde lapseen

  10 vinkkiä, kuinka luoda läheinen suhde lapseen

  Lapsen ja vanhemman välinen suhde on tärkein ihmissuhde, joka määrittää minkälaiseksi aikuiseksi lapsi kasvaa. Läheinen suhde lapseen vaatii paljon työtä. Jokainen vanhempi kasvattaa lapsensa omalla tyylillään ja kasvatusmetodeillaan. Kasvatus ei ole helppoa ja matkan varrella on useita kompastuskiviä. Kasvatusoppaista voi tarvittaessa lukea neuvoja, mutta aina ne eivät päde joka tilanteessa. Kiireinen arki ja stressaavat tilanteet aiheuttavat eittämättä rimanalituksia vanhemmalle. Muista olla armollinen itsellesi, kukaan ei ole täydellinen.

  Lapsen kasvatustyö tukee myös vanhemman henkistä kasvua. Nyt, jos koskaan vanhemman on opittava joustamaan suuntaan, jos toiseen. Läheisten välien eteen on tehtävä töitä. Suhde muuttaa muotoaan, kun lapsi kasvaa. Miten siis luoda läheinen suhde lapseen jo alusta alkaen?

  Lue myös: Testaa oletko oikeasti sukupuolisensitiivinen kasvattaja

  läheinen suhde lapseen

  10 vinkkiä, joiden avulla luot läheiset välit lapseen

  1. Halaa lastasi päivittäin ja kerro kuinka tärkeä hän on sinulle
  2. Jutelkaa kaikesta maan ja taivaan välillä, ole kiinnostunut hänen asioistaan, koulusta ja kavereista. Kysy kuinka kerho- tai päiväkotipäivä sujui. Pienemmän lapsen kanssa voit lukea sylikkäin kirjoja ja jutella kaikenlaista.
  3. Kuuntele, mitä lapsellasi on asiaa. Älä näytä välinpitämättömältä, kun lapsi kertoo jotakin hänelle tärkeää asiaa.
  4. Yritä pysyä rauhallisena konfliktitilanteissa, vältä huutamista. Neuvo, ohjaa ja keskustele. Muista kuitenkin, että kaikki lapset ovat erilaisia, toisen kanssa toimii toinen ja toisen toinen.
  5. Vietä lapsesi kanssa aikaa päivittäin kahden kesken, jos mahdollista. Pienetkin hetket ovat lapselle tärkeitä, hän muistaa ne.
  6. Huumori ja hassuttelu saa kenet vain hyvälle tuulelle. Tehkää kaikenlaista hauskaa ja hölmöä yhdessä. Lapsi kokee näin syvää yhteyttä vanhempaan, kun voi nauraa samoille asioille.
  7. Kun vietät aikaa lapsesi kanssa, keskity vain häneen. Laita älylaitteet pois.
  8. Korosta lapsellesi, että sinulle voi kertoa mitä vain. Ei ole asiaa, jota hän ei voi sinulle kertoa.
  9. Lohduta lastasi, kun hänellä on paha mieli jostain. Lapsi voi tuntea surua aikuiselle vähäpätöisestä asiasta, on kuitenkin erittäin tärkeää, ettei lapsen surua vähättele.
  10. Muista pitää itsestäsi huolta. Jos sinä voit hyvin, voi lapsesikin hyvin.

  Mitä läheisemmät välit vanhemmalla on lapseen, sen helpompaa vanhemman on luovia kasvatuksen karikoissa. Tällöin suuremmatkaan ongelmat eivät vaikuta ylitsepääsemättömiltä ja olet tehnyt voitavasi lapsen kehityksessä. Jossain vaiheessa on päästettävä irti lapsesta ja luotettava, että hänen siipensä kantavat läpi elämän.

  Lähde Psychology today

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa