• You are currently viewing Tutkimus: Vanhempien vieressä nukkuville pojille kasvaa hyvä itsetunto

  Tutkimus: Vanhempien vieressä nukkuville pojille kasvaa hyvä itsetunto

  Mikä onkaan ihanampaa, kuin kömpiä iltaisin sänkyyn lapsen viereen halimaan hetkeksi tai vaikka pidemmäksikin aikaa? Se kannattaa, sillä tutkimuksen mukaan vanhempien vieressä nukkuminen tekee lapsista todennäköisemmin vakaita, älykkäitä ja itsevarmoja aikuisia.

  Mielenkiintoista tästä tutkimuksesta teki se, että vieressä nukkuminen näyttää tukevan erityisesti poikalapsia ja heidän itsetuntoaan. Pojille vanhempien vieressä nukkuminen tuotti todennäköisemmin tyytyväisemmän elämän aikuisiällä. Vanhempien vieressä nukkuneilla pojilla on myös turvallisempi olo aikuisiän parisuhteissaan. Tutkimuksesta lisää TÄÄLTÄ. 

  Makoilu vierekkäin tekee hyvää lapselle ja aikuiselle

  Yhteiset makoiluhetket ovat tärkeitä sekä lapselle että aikuiselle. Iltaisin kannattaa ottaa hellät halihetket sängyllä loikoillen arkeen mukaan, jos ei vielä niin tee!

  Iltahalit vierekkäin maaten tekevät hyvää molemmille ja lähentävät lapsen ja vanhemman suhdetta takuuvarmasti. Aikuisenkin on hyvä päättää päivän kiireet tähän hetkeen ja rauhoittua.

  Isomman lapsen kanssa voi vaikka vaihtaa pikaisesti päivän kuulumiset samalla. Vierekkäin makoillessa voi silitellä samalla lapsen poskea tai hiuksia tai pitää kädestä kiinni. Siinä hetkessä on lapselle luontaista kertoa vanhemmalle häntä mahdollisesti vaivaavat asiat.

  vierekkäin nukkuminen

  Toisille vanhemmille läheisyys on helppoa ja luontaista, toisille se on vieraampaa. Tämä saattaa riippua pitkälti siitä, miten läheisyyttä on koettu omassa lapsuudessa. Vaikka tämän tyyppinen läheisyys tuntuisi sinusta vieraalta, kannattaa oman lapsen kanssa opetella sitä omaan tahtiin. Pikkuhiljaa läheisyys alkaa tuntumaan luonnollisemmalta. Aloita vaikka pitämällä kädestä kiinni tai silitä lapsesi poskea.

  Lähekkäin makoilu tai vieressä nukkuminen lieventää stressiä

  Vierekkäin sängyllä makoilu voi rauhoittaa myös nukkumaanmenohetket. Lapsen kasvaessa nukahtaminen voi olla ajoittain vaikeaa. Sänkyyn ei millään malteta jäädä tai siellä pyöritään levottomasti. Tällöin hetken rauhoittuminen yhdessä vanhemman kanssa voi olla paikallaan, koska läheisyys lieventää stressiä sekä lapsella että aikuisella.

  Kosketus rauhoittaa, parantaa unen laatua ja keskittymiskykyä. Jos iltatoimet ovat aiheuttaneet hermoilua puolin ja toisin, vierekkäin makoilu vähentää ärtyneisyyttä ja nukahtaminen on helpompaa. Kosketusaisti on ensimmäinen, joka kehittyy kaikista ihmisen aisteista. Jokainen ihminen tarvitsee kosketusta. Se on hyvinvoinnin yksi kulmakivistä.

  Pienet halihetket sängyssä yhdessä maaten sopivat myös aamuihin. Aamut alkavat aikuisellakin stressittömämmin, joten päivä lähtee molemmilla käyntiin mukavasti. Aamutoimiin siirtyminen sujuu rennommin, kun on otettu hetki aikaa lapsen kanssa. Koskaan ei ole liian kiire eikä liian myöhäistä aloittaa tätä mahtavaa tapaa. Lapsikaan ei ole koskaan liian vanha pieneen hellittelyhetkeen.

  Sai lapsesi yhteisen halihetken sitten illalla, yöllä tai aamulla, se on varmasti sen arvoinen. Ei muuta kuin yhdessä köllöttelemään ja halimaan!

  Lähteet Väestöliitto, Practical Parenting

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa