• You are currently viewing Varoita lastasi näistä nykyaikaisista vaaroista!

  Varoita lastasi näistä nykyaikaisista vaaroista!

  Tiedonkulku on nopeaa tänä päivänä. Uusia informaatiokanavia syntyy kuin sieniä sateella. Vanhemmat ovat kovilla, koska kehitys tapahtuu kiihtyvällä tahdilla. Samaan aikaan myös ajattelemattomuus ja nettikiusaaminen nostavat päätään. Informaatiokanavat ovat parhaimmillaan loistavia tiedonkulun väyliä, mutta myös armottomia, jopa ihmisarvoa alentavia, jos niitä käyttää väärin.

  nettikiusaaminen

  Nuorten väliset seksiviestit leviävät Whatsappissa

  Yle uutisoi nuorten laajalle levinneistä seksiviesteistä WhatsAppilla, joita poliisi selvittää. Viestit lähtevät leviämään tuntemattomille etenkin tilanteissa, joissa nuorten välinen seurustelusuhde on päättynyt ja toinen lähettää pikaistuksissaan hänen ja seurustelukumppanin välisiä viestejä eteenpäin. Näissä viesteissä saattaa olla arkaluontoista materiaalia, kuten alastonkuvia.

  Ilmiö yleistyy pelottavaa tahtia. Informaatioteknologian kehittyessä jatkuvasti, juuri pikaistuksissaan tehdyt teot yleistyvät. Nettiin, someen tai viestiryhmiin tulee hetken mielijohteesta laitettua materiaalia, jota katuu myöhemmin tai josta voi tulla sellaisia seuraamuksia, joita ei juuri tuolla hetkellä edes ajattele.

  Lue myös: Respektiä seksikirja nuorelle pojalle

  Nettikiusaaminen yleistyy

  Nuorten ajattelemattomuus johtaa ikäviin seurauksiin, joita ei juuri suuttumuksen hetkellä ymmärrä. Näistä tulisi muistutella nuorisoa ja jo lapsia, kun he saavat ensimmäisen kerran älylaitteen käsiinsä. Koulut ovat lähteneet opettajien johdolla mukaan lasten ja nuorten valistustyöhön ja sosiaalisessa mediassa leviääkin useita julkaisuja, joissa oppilasryhmät ovat laittaneet someen opettajien johdolla päivityksiä. Tarkoituksena on opettaa lapsille ja nuorille, kuinka nopeasti tieto leviää netissä.

  Kehittyvä informaatioteknologia tuo paljon mahdollisuuksia, mutta myös vaaroja varsinkin lasten ja nuorten elämään. Nettikiusaaminen yleistyy jopa aikuisten välillä. Lapset ovat kuitenkin suuremmassa vaarassa. Aikuisten tehtävä on ohjata, opastaa ja kertoa seuraamukset, vaikka nuoret tietävätkin jo usein enemmän näistä kanavista kuin aikuiset. Kuuntele siis herkällä korvalla lastesi ja heidän kavereidensa välisiä keskusteluja, ja mistä he ovat milloinkin kiinnostuneita.

  Kanavat, joita nuoret käyttävät:

  • Snapchat
  • TikTok
  • YouTube
  • WhatsApp
  • Instagram

  Muistijälki jää

  Ikävintä on, että nuoret laittavat itsestään jopa alastonkuvia WhatsAppiin tajuamatta sitä vaaraa, että kuvat voivat levitä muille käyttäjille, jopa tuntemattomille. Vaikka kuvan poistaisikin viestiketjusta, voi se silti jäädä kiertämään esimerkiksi kuvakaappauksien muodossa. Ylen mukaan jopa poliisilla on vaikea saada kuvia poistettua jälkikäteen juuri nopean tiedonkulun vuoksi.

  Kodin valistuksen lisäksi kouluihin on saatava oppiaineita liittyen informaatioteknologiaan ja nopeaan tiedonkulkuun lisää tai ainakin aihetta sivuavia oppiaineita.

  Muistuta lastasi näistä vaaroista usein. Näin olet tehnyt voitavasi ja loppukädessä voit vain toivoa, että lapsi tai nuori käyttää harkiten nettiä ja eri kanavia. Koskaan ei kuitenkaan voi olla liian varovainen!

  Lähde: Yle

  -Poikien äidit -toimitus-

   

  Vastaa