• You are currently viewing Raskausmyrkytys pähkinänkuoressa

  Raskausmyrkytys pähkinänkuoressa

  Raskausmyrkytys juontaa juurensa jo niihin aikoihin raskautta, kun istukka alkaa kehittymään. Raskausmyrkytysoireet tulevat kuitenkin vasta 20. viikon jälkeen tai raskauden viimeisellä kolmanneksella. Raskausmyrkytys eli Pre-eklampsia on kuitenkin edelleen suuri mysteeri, koska syitä sen kehitykseen ei edelleenkään tiedetä. Sairaus liittyy kuitenkin istukkaan. Laajassa kansainvälisessä InterPregGen-tutkimuksessa osoitettiin, että myös sikiön perimä voi vaikuttaa äidin terveyteen ja raskausmyrkytyksen kehittymiseen. Raskausmyrkytys on vanhentunut käsite ja sitä ei enää käytetä, vaan puhutaan pre-eklampsiasta.

  raskausmyrkytys

   

  Raskausmyrkytys ja oireet

  Raskausmyrkytykseen liittyy erinäisiä oireita, joiden perusteella sairaus voidaan todeta. Neuvolassa seurataan äitiä tiiviisti raskauden aikana, jonka vuoksi raskausmyrkytys huomataan yleensä nopeasti, jos sellainen kehittyy. Neuvolassa annetaan virtsanäyte ja mitataan verenpaine. Raskausmyrkytyksen oireita ovat:

  • päänsärky
  • silmäoireet, kuten valonarkuus ja erilaiset näköhäiriöt (sahakuviot ja valopisteet)
  • valkuainen virtsassa
  • turvotus ja äkillinen painonnousu, turvotus on jatkuvaa eikä laske ja sitä esiintyy käsissä, jaloissa ja kasvoissa
  • korkea verenpaine yi 140/90
  • ylävatsakipu
  • pahoinvointi

  Raskausmyrkytystä esiintyy noin 5-8 prosentissa raskauksista. Usein raskausmyrkytys ilmenee äidin ensimmäisessä raskaudessa. Todennäköisyys sen uusimiselle on melko pieni seuraavissa raskauksissa, jos elimistö on palautunut edellisestä myrkytyksestä ennen seuraava raskautta. Raskausmyrkytykselle voi altistaa esimerkiksi:

  • diabetes
  • ensisynnyttäjyys
  • äidin ikä (alle 20 tai yli 40)
  • verenpaineen nousu ennen raskautta
  • munuaissairaudet
  • oman äidin tai sisaren raskausmyrkytys
  • Avustettu hedelmöitys
  • aiemmin sairastettu raskausmyrkytys (todennäköisyys kuitenkin pieni)
  • huomattava ylipaino
  • kaksosraskaus

  Vakavat raskausmyrkytyksen muodot

  Hyvin harvoin raskausmyrkytys muodostuu erittäin vakavaksi, jolloin esiintyy kouristuskohtauksia. Vaarana on myös istukan irtoaminen, joka vaarantaa näin myös äidin että sikiön ja voi johtaa molempien kuolemaan. Vakavan raskausmyrkytyksen eli Eklampsian muodostuessa joudutaan tekemään hätäsektio.

  HELLP-oireyhtymä on raskauden vaikea komplikaatio, joka liittyy pre-eklampsiaan, mutta voi myös esiintyä ilman sitä. Vaikean mikroverenkierron häiriön tyypillisiä komplikaatioita ovat munuaisten äkillinen vajaatoiminta, hyytymishäiriö, äkillinen hengitysvajaus, infektiot, maksan vajaatoiminta, verenvuoto, keskushermosto-oireet sekä istukan ennenaikainen irtoaminen. HELLP muodostuu yleensä raskauden aikana, mutta joskus myös synnytyksen jälkeen ja saattaa johtaa jopa äidin kuolemaan. Hoitoon kuuluu vaikeimmissa tapauksissa dialyysit ja plasman vaihdot.

  Raskausmyrkytys ja hoito

  Lievempää raskausmyrkytystä voidaan hoitaa levolla ja välttämällä stressiä. Verenpaine tulisi saa kuriin. Jos lepo ei auta ja vernepaine jatkaa kohoamistaan, otetaan verenpainelääkitys käyttöön. Tila voi kuitenkin pahentua äkillisesti, joten raskausmyrkytysoireita seurataan herkästi sairaalassa. Sekä äidin että sikiön vointia tarkkaillaan. Jos tila pahenee, joudutaan synnytys käynnistämään ennenaikaisesti. Yleensä raskausmyrkytyksen oireet katoavat pikkuhiljaa synnytyksen jälkeen ja äidin tila normalisoituu. Vaikeammissa tapauksissa saattaa oireita esiintyä vielä jonkun aikaa synnytyksen jälkeenkin, joten verenpainetta ja virtsaa seurataan vielä synnytyksen jälkeenkin.

  Jos olet raskaana ja sinulla esiintyy raskausmyrkytykseen liittyviä oireita, kannattaa niistä mainita ajoissa neuvolassa. Olotila saattaa olla myös normaali, jolloin verenpaineen nousu ja valkuainen virtsassa yllättää. Mitä aiemmin sairautta hoidetaan, sen paremmin se on mahdollisuus saada kuriin ja vältytään vakavilta komplikaatioilta.

  Lähteet Duodecim, Terveyskylä.fi, Yle.fi

  -Poikien äidit -toimitus-

  Vastaa