• You are currently viewing Tiktok vaikuttaa lasten harmittomalta hauskanpidolta -vaan sitä se ei ole

  Tiktok vaikuttaa lasten harmittomalta hauskanpidolta -vaan sitä se ei ole

  Tiktok on suosittu lasten ja nuorten keskuudessa. Lapsille ja nuorille sovellus vaikuttaa hauskalta ja siellä tehtävät videot kovin harmittomalta hauskanpidolta. Sitä se ei kuitenkaan välttämättä ole. Meidän vanhempien olisi hyvä tutustua tähän suosittuun sovellukseen lisää ja ennen kaikkea seurata, mitä ne meidän omat piltit siellä puuhaavat.

  Lue myös: Olin raskaana tietämättäni ja jouduin suoraan synnyttämään

  Vaikka lapsella on oikeus yksityisyyteen, on vanhemmilla myös velvollisuus turvata lapsen elämä. On siis tärkeää muistaa, että vanhempien vastuulla on aina se, mitä alaikäinen tekee. Ikärajoista tulee pitää kiinni, TikTokin virallinen ikäraja on 13 vuotta. Yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Common Sense pitää todellisena suositeltavana ikärajana 16 vuoden ikää.

  Onko Tiktok lasten juttu vai ei?

  Tiktok on mobiilisovellus, jonka omistaa kiinalaisyhtiö. Tiktokissa voi jakaa lyhyitä videoita, joiden tarkoitus on viihdyttää muita siellä olevia. Moni tekee sinne tanssi- ja lauluvideoita sekä erilaisia haasteita.

  tiktok lasten

  Tiktok on kovin koukuttava ja sinne liittyvät lapset viettävätkin siellä paljon aikaansa. Tiktok sovellus on herättänyt vanhemmissa myös huolta.

  • Tiesitkö, että Kiinassa internetin käyttöä rajoittaa palomuuri? Palomuuri estää ihmisten pääsyn esimerkiksi Googleen, Facebookiin ja Instagramiin. Kiinan omissa sosiaalisen median kanavissa puolestaan sensuroidaan kaikki sisältö, joka ei sovi kommunistiselle puolueelle. Tästä syystä on aiheellista pohdintaa, että leviääkö Tiktok-sovelluksessa vain Kiinaa johtavan puolueen hyväksymää sisältöä.
  • Tiktok sanoo poistavansa kielletyt videot palvelusta. Silti äitien kertoman mukaan, lasten silmiin on yllättäen tullut esimerkiksi pornoa. Tiktok pyrkii poistamaan ei toivotun sisällön, mutta usein se ehtii pyörimään jonkin aikaa suositulla alustalla, ennen sen poistoa. Moni sallittu videokin sisältää kiroilua ja viittauksia seksiin sekä päihteiden käyttöön.
  • Tiktok on suositumpi tyttöjen keskuudessa. Videoissa nuoret tytöt tanssivat ja laulavat seksuaalisesti provokatiivisten kappaleiden tahtiin. TikTokissa pyörii myös ahdistelijoita. Nuorilta on pyydetty alastonkuvia ja heidän videoihin on kommentoitu epäasiallisesti sekä seksistisesti. TikTokilla ei ole samanlaisia turvallisuustoimenpiteitä kuin muilla hyvin tunnetuilla sovelluksilla, eikä se välttämättä poista tilejä, jotka on ilmoitettu mahdollisesti saalistajien tileiksi.
  • TikTokissa kiertää paljon valeuutisia ja useat lapset/nuoret törmäävät siellä toistuvasti ikävään naisten ja miesten vastakkainasetteluun, mikä ei varmasti lisää kunnioitusta tai arvostusta vastakkaista sukupuolta kohtaan. TikTokissa kiertää muunmuassa #killallmen hästäg ja ikäviä videoita siihen liittyen. Tästä kannattaa lapselleen/nuorelleen puhua, että tämän tyylinen vihapuhe ei ole ok.
  • On syytä tiedostaa, että TikTok-videot leviävät helposti myös muualle internetiin. Videoita jaetaan paljon esimerkiksi YouTubessa ja Instagramissa. Lapsen kanssa kannattaa keskustella siitä, että kaikki sovellukseen ladattu voi levitä sovelluksen ulkopuolellekin.
  • Kuten muissakin sovelluksissa, myös Tiktok-sovelluksen vaarana on nettikiusaaminen, sekä huumekauppa. Sovelluksessa on myös kiertänyt uhkarohkeita haasteita, joista osa on ollut hengenvaarallisia. Esimerkiksi yhdessä niistä kolikko pudotetaan pistorasian ja töpselin väliin. Tempusta syntyy näyttävä sähköisku.

  Lue myös: Lapsi ja huumeet -tunnista vaaranmerkit

  Tärkeintä kaikista, on seurata oman lapsen nettikäyttäytymistä, sekä noudattaa sovellusten ikärajoja. Seuraa, mitä lapsesi kuvaa nettiin ja sopikaa yhdessä pelisäännöt, joiden puitteissa lapsi saa sovellusta käyttää.

  Lähteet: Mikrobitti, MTV Uutiset, Newsner

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Kommentit

  1. George Malaty

   Jos halutaan siistimpi app lapsille, ja varmasti tämä toivotaan, on alennettava ylärajan ikää yhdellä (ja parempi) kahdella vuodella. Yli 12 vuotiaat tytöt ja pojat ovat erilaisia, heille ja myös 14-16 vuotiaat joku muu app ja vanhemmille, kouluille yms toivotaan apua. Ideani voisi olla hyötyä, kuitenkin ilman laaja aktiivisuutta valtioista ja organisaatioista se idea jäi vain puhetta.

  Vastaa